Suomalaista aiturilahjakkuutta ei enää finaalipaikka tyydytä – mitali mielessä kesään

Reetta Hurske lähestyy pika-aidoissa haamurajan alitusta. Heinäkuussa nuorta pika-aituria häämöttää mielenkiintoinen näkymä.

Nooralotta Nezirin takia huomio naisten pika-aitoja kohtaan on ollut jo vuosia kova. Silti valovoimaisemman nimenkin takana tapahtuu. Viime vuonna tästä antoi parhaiten osviittaa 21-vuotias Reetta Hurske, joka paineli Amsterdamin EM-kisoissa ennätyksellään 13,16 hienosti välieriin.

Hurskeen ajan kovuutta lisäsi se, ettei hän pystynyt harjoittelemaan viime keväänä lainkaan voimaa kipeytyneen selän takia. Tämän talven SM-halleissa hän veti 60 metrin aidoissa mainiosti ennätyksensä 8,17, joten kunto ja terveystilanne ovat viime vuoteen nähden hyvällä tolalla. Voimatreeniä hän ei ole kuitenkaan vieläkään työstänyt.

– Nyt olen päässyt tekemään paljon aitajuoksua, joten juoksu kulkee hyvin aitojen välissä. Voimaa tulisi kuitenkin saada tässä keväällä, koska sillä puolella annan tasoitusta kilpasiskoilleni.

Hurskeen 13,16-suoritus perustui loistavaan lähtöön, minkä myötä ensimmäiset seitsemän aitaa sujuivat todella mallikkaasti. Hurskeen mukaan selän kanssa taiteilu oli syynä sille, ettei suorituksen loppu kantanut yhtä vahvasti. Hänen mielestään suorituksen loppuvaihe tulee kehittymään, kun hän saa lisää voimaa kehoon.

– Kun vain pääsen treenaamaan hyvin ja ehjänä, juoksun pitäisi kulkea loppuun asti. Lähtö on vahvuuteni.

Juniorivaihe päättyy kesällä

Tampereen Pyrintöä edustava urheilija on kilpaillut ahkerasti nuorten arvokisoissa. Häneltä löytyy ikäluokkansa arvokisafinaalipaikkoja niin Euroopan kuin maailman tasoltakin. Ensi kesänä Puolassa kilpaillaan alle 23-vuotaiden EM-kisat, johon Hurskeen osalta junioreiden arvokisat päättyy. Tuleeko urheilijalla kaihoisa olo?

– Sitten ollaan virallisesti aikuisia! Minulla on ollut nuorten arvokisoja melkein joka vuosi, joten kyllä niitä tulee vähän ikävä, nainen myöntää.

Hurske sanoo, että nuorten arvokisat ovat kasvattaneet häntä valtavasti. Hänen mielestään oman ikäisten arvokisojen arvoa junioriurheilijan kannalta ei kannata vähätellä.

– Toivon, että nuoria lähetetään jatkossakin noihin kisoihin, sillä niistä saa paljon hyviä startteja ja kokemuksia. Siellä näkee hyvin, miten maailmalla asioita tehdään.

Mitalitaistelussa

Kun viime vuoden tilastoja silmäilee, tilanne on kiehtova. Ensi kesän alle 23-vuotiaisiin EM-kisoihin ikänsä puolesta kelpaavista aitureista Hurske oli ennätysajallaan viime kesänä peräti kolmanneksi paras.  Hän myöntää, että odotusarvo kisoihin on kova.

– Olen kokenut finaalit nuorissa jo sen verran monta kertaa, että kyllä nyt pitäisi saada vähän enemmän. Lähden hakemaan mitalia, kunhan pysyn terveenä, Hurske linjaa.

Mikäli Hurske pysyy lähitulevaisuudessa ehjänä ja saa parannettua juoksunsa loppua, 13 sekuntia lähestyy. Nezirin lisäksi kukaan toinen suomalaisaituri ei ole yltänyt kyseisen ajan alapuolelle.

– Jos nuorten EM-kisoissa mitalin meinaa ottaa, pitää juosta aika lähelle sitä 13 sekuntia. Eipä siitä kaukana olla, jos kehitystä vain tapahtuu. En kuitenkaan ota mitään paineita sen ajan alittamisesta.

Kuva: MARKO TUOMINIEMI / AOP