Pyöräilykauden ensimmäinen klassikko on jo kulman takana

Peter Sagan San Remon loppusuoralla viime vuonna (Getty Images)

Voittaja Gerald Ciolek ja kakkoseksi tullut Peter Sagan San Remon loppusuoralla viime vuonna (Getty Images)

Tällä viikolla se  taas alkaa, pyöräilykauden ensimmäinen suuri kilpailu Milano – San Remo ”La Primavera”, ajetaan sunnuntaina 23.3. Tälle vuodelle suunniteltu Pompeianan mäki ei valitettavasti Italian suursateiden jäljiltä ole ajettavissa ja se avaa kirimiehille enemmän mahdollisuuksia. Viime vuonna moni oli valmis betsaamaan mummonsa Peter Saganin voitolle, varsinkin kisan lopussa, mutta MTN-Qhubekan Gerald Ciolek kesti kylmyyden ja lumisateen(!) paremmin ja antoi lumipesun Peterille loppukirissä.

Kilpailu muodostuu 294 kilometrin matkasta ja mukailee kilpailulle tyypillistä ”käsikirjoitusta”. Aluksi pienempien tallien edustajien muodostama irtiotto päästetään menemään, jotta ajaminen pääjoukossa olisi rauhallisempaa ja kaatumisilta vältyttäisiin. Ensimmäinen suuri mäki, Passo del Turchino, yleensä kertoo kuka kirimiehistä on kunnossa. Usein nimittäin hiukan paremman mäkikyvyn omaavien kirimiesten tallien toimesta Turchino ajetaan kovaa. Kisaa ei ole koskaan tässä mäessä voitettu mutta usein se on hävitty.Seuraava mäki on Le Manie. Tähän nousuun jäi Mark Cavendishin haaveet voittaa kisa maailmanmestarin paidassa vuonna 2012. Saa nähdä pysyykö ”Manx Missile” tänä vuonna kyydissä. Le Manien jälkeen reitti seurailee koko matkan rannikkoa ja tämä on usein ollut paikka jossa viimeisetkin irtiottolaiset ovat ajettu kiinni. Gruppo compatto useimmiten. Matkaa on taitettu 200km ja alle satku jäljellä. 250 kilometrin kohdalla ruvetaan ottamaan tosissaan paikkaa kärjestä. Ratkaisevat mäet Cipressa ja Poggio di sanremo  tulevat lähes peräperään ja viimeisen mäen huipulta on alamäkeä ja tasaista maaliin vain 6 kilometriä.

Kuka sitten voittaa San Remon? Skenaarioita on monia mutta varmaksi voi sanoa, että mies, joka pystyy kestämään pitkän matkan, pystyy ajamaan mäkiä sekä kirimään lopussa. Cannondale Pro Cycling teamin Peter Sagan on vakuuttanut kuntoaan viimeksi etappivoitolla Tirreno Adriaticossa vain viikko ennen koitosta, Orica Greenedgen Simon Gerranssilla on voitto vyöllä vuodelta 2012 väkivahvan Fabian Cancellaran edeltä. Mark Cavendishilla on tukenaan koko Omegapharma-Quickstep varsinkin nyt kun yksi ennakkosuosikeista, tallikaveri, Tom Boonen jättäytyi kotiin hänen vaimon saatua keskenmenon. Entä mitä tekee tallia vaihtanut ja vapaammat kädet saanut maailmanmestari Rui Costa? Hänen mahdollisuutensa ovat Poggiossa. Jos hän pystyy laittamaan tarpeeksi painetta kirimiehille niin hän saattaa hyvinkin löytää itsensä kirimästä voitosta Peter Sagania, Simon Gerransia ja Fabian Cancellaraa vastaan. Tuollaisessa tapauksessa uskon, että Sagan saa ensimmäisen klassikon vyölleen.

Tervetuloa klassikkokauteen. Seuraavat monumentit ajetaan huhtikuussa mukulakivillä Belgiassa sekä Ranskassa. Niistä lisää myöhemmin.