Pommitetussa Dresdenissä jytisee taas – Dynamo jälleen matkalla maineeseen

Viime keväinen vappuaatto itäsaksalaisessa Dresdenissä oli erityinen. Kaupungin oma jalkapalloseura Dynamo oli juuri pelannut kotonaan 1–1-tasapelin Erzgebirge Auea vastaan ja varmistanut 3. Liigan mestaruuden jo ennen kahta viimeistä kierrosta.

Mestaruus sinänsä oli joukkueelle ja sen kannattajille toissijainen asia. Suurin juhlan aihe oli se tosiasia, että Dynamo Dresden nousi takaisin 2.Bundesliigaan kaudeksi 2016–2017, kahden kolmannella sarjatasolla viettämänsä kauden jälkeen.

Sarjanousu oli se kaivattu ilonaihe seuralle ja koko historialliselle kaupungille, joka on etsinyt omaa paikkaansa Saksan jalkapallokartalla vuosikausien ajan. Dresden on kohdannut lukuisia fyysisiä, oikeudellisia, valtiollisia sekä taloudellisia esteitä matkallaan pimeydestä parrasvaloihin.

Historiallinen kaupunki Elbe-joen varressa

Dresden kaupunkina herättää varmasti jotain mielikuvia lähes jokaisessa ihmisessä, riippuen siitä miltä kantilta kukin sitä katsoo. Ne, jotka muistavat ajan ennen toista maailman sotaa, muistavat kauneuden. Ennen vuotta 1945 kaupunki oli erityisen tunnettu barokkiarkkitehtuuristaan, ja Dresdeniä kutsuttiinkin yleisesti ”Elbe-joen Firenzeksi”.

Osa taas muistaa toisen maailman sodan kauheudet. He muistavat Dresdenin asukkaiden kärsimykset kaupunkiin kohdistuneissa suurissa pommituksissa. Kuolonuhrien määrä oli valtava ja ihmiset menettivät kotinsa. Eri arvioiden mukaan liki 200 000 ihmistä menetti henkensä liittoutuneiden joukkojen pudotettua lentokoneista palopommeja kaupunkiin, muuttaen sen kirjaimellisesti maanpäälliseksi helvetiksi.

Uskomattoman komeat, jylhät monumentit muuttuivat hetkessä kyteviksi raunioiksi.

Nuoremmat ihmiset, joiden mielikuva kaupungista perustuu sodan jälkeiseen aikaan, muistavat ehkä Dresdenin, joka oli vain varjo entisestä loistostaan.

Noin 75 000 kotia oli tuhoutunut pommituksissa ja kun neuvostojoukot miehittivät Itä-Saksan, he antoivat kaupungin ränsistyä. Neuvostoliitto halusi tällä tavoin rangaista Dresdenin silloisia asukkaita, jonka takia heille ei annettu mahdollisuutta jälleenrakentaa kivijalkaan palaneita rakennuksia.

Valtavan tragedian jälkeen olisi ollut niin helppo antaa vain Dresdenin hautautua historiaan, monen muun sodan runteleman paikan tavoin. Tämä ei kuitenkaan tullut kyseeseen, sillä dresdeniläiset olivat toista maata.

Jalkapallo loi lohtua

Dynamo Dresdenin motto ”Im Herzen Vereint”, vapaasti suomennettuna ”sydämessä yhdistyneinä”, ilmentää erinomaisesti myös koko kaupungin henkeä.

Olisi ollut helppo uskoa, ettei jalkapallo ollut ensimmäisenä mielessä jälleenrakennuksen viimein alettua. Mutta kuten niin usein ennenkin, tässäkin tapauksessa juuri jalkapallo toi ihmisille ulospääsyn karmeuksista.

Dresdener SC 1898 oli kaupungin ykkösjoukkue ennen sotia. Se oli myös perustamassa Saksan jalkapalloliittoa, DFB:tä, ja oli muutoinkin erittäin vaikutusvaltainen seura. DSC hallitsi koko Saksin osavaltion jalkapalloilua lähes 50 vuoden ajan. Dresdenin pommitusten jälkeen liittoutuneet yrittivät kieltää urheilun usean vuoden ajan. Niiden pyrkimyksenä oli estää saksalainen kulttuuri silloisesta natsi-Saksasta, ”kolmannesta valtakunnasta”.

Yksi ottelu määritti koko seuran tulevaisuuden

Dresdener SC ei antanut periksi ja se muutti nimensä uudelleen organisoitumisen seurauksena SG Friedrichstadt -nimiseksi. Vuonna 1949-1950 pelattiin ensimmäinen kerran Itä-Saksan mestaruussarjaa, DDR-Oberligaa, jonka kauden päätöskierrokselle kasaantui hieman yllättäen hurjat panokset.

SG Friedrichstadt kohtasi kotonaan paikalliskilpailijansa, naapurikaupungin ZSG Horch Zwickaun. Tasapisteissä sarjan kärjessä olleet seurat ratkaisivat mestaruuden siis keskinäisen ottelun perusteella. Sosialistinen Zwickau oli valtaapitävien suosikki, koska se edusti arvoiltaan täydellisesti DDR:n ajamaa ideologiaa. Friedrichstadt edusti toista ääripäätä, eikä maan hallitus voinut missään nimessä sallia sen voittavan titteliä.

Dresdeniläisjoukkue meni ottelun alussa nopeasti 1-0 ja kaikki näytti hyvältä. Ottelun edetessä kaikki kuitenkin muuttui. Tuomari eväsi yllättäen Friedrichstadtilta oikeuden pelaajavaihtoihin ja lähetti punaisella kortilla kolme sen pelaajaa suihkuun. Kovaotteisesti ja vaarallisesti pelannut Zwickau pääsi varoituksitta omista koiruuksistaan.

Lopulta ottelu päättyi Zwickaun voittoon loppulukemin 5-1, eikä dresdeniläisyleisö voinut uskoa silmiään. He näkivät tuomarin vieneen Friedrichstadtilta mestaruuden, ja ryntäsivät kentälle. Turhautuneet kannattajat jahtasivat Zwickaun pelaajia ympäri nurmea ja DDR:n viralliset poliisivoimat, Volkspolizei, jouduttiin kutsumaan palauttamaan kuri ja järjestys stadionilla.

Mellakat olivat erinomainen keppihevonen hallitukselle ja SG Friedrichstadt muutettiin pian tämän jälkeen SG Deutche Volkspolizei Dresden -nimiseksi jalkapalloseuraksi. Sen lisäksi, että seura oli tästä eteenpäin tiukasti hallituksen talutusnuorassa, myös sen pelaajisto koottiin viranomaisista. Heitä värvättiin ympäri maata ja pian seurasta tulikin DDR-Oberligan jättiläinen.

Mukaan liittyi myös Stasi, Itä-Saksan vastine neuvostoliiton KGB:lle, ja sen myötä huhtikuussa 1953 SG Dynamo Dresden syntyi.

Huipulta pohjalle, sieltä takaisin ja edelleen Eurooppaan

Stasin puristuksessa Dynamo kirjoitti erittäin vaiherikasta historiaa. Se voitti esimerkiksi perustamisvuonnaan heti DDR-Oberligan mestaruuden, mutta jo neljä vuotta myöhemmin tahkosi monisyisen ja sairaan neuvostohenkisen johtamisen seurauksena Itä-Saksan 4. divisioonaa.

Paluu pääsarjaan tapahtui vasta 1960-luvulla.

1970-luvun alussa Dynamo Dresden oli jälleen Itä-Saksan mestari ja sen seurauksena sille tuli tutuksi pelit Euroopassa. Kauden 1973–1974 Eurooppa Cupissa (nyk. Mestarien liiga) Dynamon vastustajaksi arvottiin ensimmäisellä kierroksella italialainen suurseura Juventus. Dynamo voitti kaksiosaisen ottelun yhteismaalein 4–3 ja eteni toiselle kierrokselle.

Siitä tulikin kutkuttava.

Toisen kierroksen ottelupari vangitsi kummankin Saksan huomion, sillä vastaan asettui länsisaksalainen Bayern München. Asetelma oli selvä. Oli kommunistinen Itä-Saksa, joka oli ollut rajanaapuriaan selvästi perässä taloudellisesti. Sitten oli Länsi-Saksa, ja FC Bayern. Joukkue joka oli kovaa vauhtia nousemassa parrasvaloihin Euroopan kentillä, johtotähtenään itse Gerd MüllerDer Bomber.

Kyseessä oli Itä- ja Länsi-Saksan ensimmäinen kohtaaminen seurajoukkuetasolla. Dynamo Dresden kaatui lopulta saappaat jalassa Bayern Münchenille yhteismaalein 6–7.

Kylmä sodan päättyminen teki Dynamosta alasarjajyrän

Berliinin muurin murruttua ja Saksojen yhdistyttyä, myös DDR-Oberliga oli oleva historiaa. Dynamo Dresden löysin pian itsensä Bundesliigasta, jossa se räpiköi vaivalloisesti rikkaiden länsisaksalaisseurojen seassa. Neljän haasteellisen kauden jälkeen Dynamo putosi lopulta keväällä 1995 pääsarjasta.

Talousvaikeuksista kärsinyt seura tiputettiin saman tien myös 2.Bundesliigan läpi, suoraan kolmannelle sarjaportaalle. Kerran niin ylväs seura näytti nyt haihtuvan saksalaiselta jalkapallokartalta sekä yleisön tietoisuudesta.

Dynamo on ollut oikeastaan koko 2000-luvun todellinen hissijoukkue. Pahimmillaan neljännellä sarjatasolla käynyt seura on kuitenkin suurimmaksi osaksi sahannut 2.Bundesliigan ja 3.Liigan väliä.

Dynamo Dresdenillä on aktiivinen ja iso kannattajapohja. Ylilyönneiltäkään ei aina olla vältytty. (Sean Gallup/Getty Images)

Suuri ja mahtava Bayern München apuun

Talousvaikeuksista yhä kärsinyt seura sai yllättävää vetoapua syksyllä 2015, sen nyhjättyä jälleen 3.Liigassa. Dresdenin kasvatti ja maajoukkuelegenda Matthias Sammer sai järjestettyä Bayern Münchenin pelaamaan hyväntekeväisyysottelun Dynamoa vastaan.

Baijerilaisten urheilujohtajana toimineen Sammerin kädenojennus entistä seuraansa kohtaan oli tyylikäs ja FC Bayern lahjoitti kaikki ottelusta kertyneet tuotot Dynamon hyväksi. Tämä auttoi dresdeniläisseuraa velkojen lyhennyksessä. Lisäksi Dynamo muutti strategiaansa niin, että se keskittyi jatkossa hankkimaan lupaavia nuoria pelaajia riveihinsä, saavuttaakseen jälleen haaveilemansa sarjanousun 2.Bundesliigaan. Yksi tällaisista pelaajista oli muun muassa suomalainen Tim Väyrynen.

Erinomainen viime kausi nosti toiveet paremmasta

Kauden 2015-2016 alkaessa, kristallinkirkas tavoite oli nousta 2.Bundesliigaan. Dynamo voitti sarjan lopulta ylivoimaisesti ja nousi täksi kaudeksi takaisin toiselle sarjaportaalle. Seura ja sen kannattajat olivat aikojen saatossa kärsineet epäsuotuisista kabinettipäätöksistä, talous- ja muista epäselvyyksistä johtuen.

Nyt kaikki oli kuitenkin toisin. Viime kauden päätteeksi tulleen 2.Bundesliigaan nousemisen lisäksi Dynamo oli nyt ensimmäistä kertaa 25 vuoteen kokonaan velaton seura. Se oli saanut maksetuksi viimeisenkin lainaerän ja saavuttanut nollatuloksen.

Kannattajat voivat jälleen uskoa jälleen parempien aikojen tulevan. Seura puolestaan voi kehittää seuran kilpailukykyä ja fasiliteettejä entisestään. Dresden on selvinnyt synkästä ajanjaksostaan ja nyt se on kiipeämässä kovaa vauhtia takaisin kohti valon kajastusta.

Seura elääkin nyt kovaa nousukautta.

Koko Dresden huokuu upeaa taistelutahtoa. Kaupunki rakennettiin käytännössä sen asukkaiden itsensä toimesta uudelleen sotien jälkeen, ja nyt Dynamo seuraa samoja jalanjälkiä perässä. Määrätietoisin, pienin askelin kohti saksalaisen futiksen huippua.

Perjantaina vastassa Kaiserslautern

Dynamo on tällä hetkellä 2.Bundesliigassa viidentenä, ja se jatkaa unelmansa metsästystä kotikentällään tänä perjantaina, kun vastaan asettuu perinteikäs Kaiserslautern. Nousukarsintaan oikeuttavaan kolmanteen sijaan on tällä hetkellä dresdeniläisillä matkaa seitsemän pistettä, joten voitolle olisi suuri tarve.

Vaisun kauden tähän saakka pelannut Kaiserslautern puolestaan yrittää tehdä pesäeroa putoamiskurimuksessa oleviin joukkueisiin.

Tällä hetkellä DDV-Stadion nimellä kulkeva Dynamon kotiareena antaa komeat puitteet perjantain alkuillan ottelulle. Katsomot ovat täynnä ja yleisö elää otteluissa hienosti mukana. K-Block päätykatsomo on tunnettu aktiivisesta osallistumisestaan ottelutapahtumiin.

Pystyykö Dynamo Dresden ottamaan vieraidensa kustannuksella tänään jälleen yhden askeleen kohti kärkeä?

Dynamo Dresden – 1. FC Kaiserslautern suorana Unibet TV:sta klo 19.30 alkaen

Artikkelikuva: AOP