1. FC Kölnin Via Dolorosa – Kilipukkien syksy oli todellinen tuskien taival

Betsafe LogoBetsafe tarjoaa asiakkailleen viikonlopuiksi riskittömän 20 euron mobiilivedon. Katso tarkemmat tiedot ja tartu tarjoukseen tästä!

Bundesliigan ollessa talvitauolla, on hyvä aika nostaa esille huomioita menneeltä syyskaudelta. Viime viikolla kävimme läpi Bundesliigan piristysruiskeen, FC Schalke 04:n myötävireisen alkukauden. Vastaavasti tällä kertaa on syytä kurkistaa, millaista on kun isoista odotuksista huolimatta kaikki menee pieleen.

Lumipallo lähti pyörimään väärään suuntaan heti alkumetreillä

Bundesliigan tämän hetken sarjataulukkoa katsoessa ensimmäinen ajatus on väistämättä, että eihän näin pitänyt käydä. 1. FC Kölnin upeaksi seikkailuksi kasvanut viime kausi kääntyi tänä syksynä hyvin nopeasti kauhutarinaksi. Viime kaudella komeasti viidenneksi yltänyt – ja sen myötä ensimmäistä kertaa 25 vuoteen eurokentille asti rynninyt – Köln pelaa tällä hetkellä pitkän ja maineikkaan historiansa karmeinta sesonkia. Sen Hinrunde, Bundesliigan syyskausi, on yksi sarjan historian heikoimpia koskaan.

Kausi alkoi epävireisesti heti kättelyssä, jatkuen siitä askel askeleelta aina vain huonompaan suuntaan. Lumipalloefekti toimi päinvastaisesti kuin Kilipukkien leirissä oltiin odotettu, ja seura ajautui sivuraiteelle nopeasti. Avauskierroksen vierastappio Borussia Mönchengladbchille ei luonnollisesti ollut toivottu, mutta siitä oli tarkoitus toipua nopeasti. Mitä vielä. Peter Stögerin valmentama Köln hävisi viisi ensimmäistä sarjapeliään, tehden noissa kamppailuissa ainoastaan yhden vaivaisen maalin.

Ensimmäinen sarjapiste tuli lopulta kuudennella kierroksella omista ongelmistaan kärsinyttä Hannover 96:sta vastaan. Toivonkipinä paremmasta heräsi Köln-leirissä taas, vain vajotakseen taas nopeasti pohjamutiin ja tappioihin.

Videojärjestelmä VAR:in käytön seurauksena Kölniltä evättiin rangaistuspotku jännittävässä ottelussa VfB Stuttgartia vastaan. Tästä huolimatta joukkue roikkui jälleen tasapelissä kiinni, aina ottelun viime sekunneille saakka, kunnes Stuttgartin Chadrac Akolo pimensi Kilipukkien taivaan iskemällä 2-1 voittomaalin lisäajan neljännellä minuutilla.

Toinen sarjapiste tuli plakkaariin sitten viimein yhdeksännellä kierroksella Werder Bremeniä vastaan, mutta tämän jälkeen tappiot seurasivat jälleen toistaan, heikentäen joukkueen moraalia entisestään. Stögerin suojatit eivät kuitenkaan pelanneet aivan niin huonosti kuin tulokset antoivat ymmärtää. Ammattiurheilussa se seikka ei kuitenkaan lämmitä, kun pelataan vain tuloksesta.

Dramatiikkaa ja henkilöstömuutoksia

15. ottelukierros piti sisällään jälleen suurta dramatiikkaa. Köln meni Freiburgia vastaan kotikentällään puolessa tunnissa jo vakuuttavaan 3-0 johtoon. RheinEnergieStadionin yleisö oli halitoissaan. Karnevaalikaupungin ihmiset saivat lukuisten pettymysten jälkeen jälleen hurrattavaa ja iloittavaa. Kölnin katastrofaaliseen kauteen sopi täydellisesti se, että joukkue menetti lopulta varmalta tuntuneen johtonsa. Freiburg nousi sillasta maalitykki Nils Petersenin johdolla kolmen maalin takaa rinnalle ja ohi. Suolaa haavoille oli vielä, että tasoitus- ja voittomaalit syntyivät kumpikin rangaistupotkusta ottelun lisäajalla.

Seura oli epätoivoisessa tilanteessa. Pitkään palvellut itävaltalaisluotsi Stöger oli saanut lähteä viikkoa aiemmin heikon Schalke-ottelun jälkilöylyissä, ja Freiburg-tappion jälkeen myös urheilujohtaja Jörg Schmadtke irtisanoi itsensä.

Näytti pitkään siltä, että Köln painaa koko syksyn läpi ilman voiton voittoa Bundesliigassa. Joululuahja tuli kuitenkin 16.joulukuuta, kun Wolfsburg kaatui vihdoin ja viimein 1-0.

Vuoden viimeisellä kierroksella.

Karnevaalikaupunkina tunnetussa Kölnissä ei olla saatu nauttia voittavasta jalkapallosta tällä kaudella. (Kuva: All Over Press)

Jos jotain positiivista pitää yrittää hakea Kölnin kaudesta 2017-2018, on sen oltava kannattajien vankkumaton tuki ja lojaalisuus. Vaikka monet heistä ovat todistaneet oman elinaikansa surkeinta jalkapallokautta, on tunnelma Kölnin peleissä ollut silti edelleen huippuluokkaa.

Kirsikkana kakun päällä oli syyskuinen torstai-ilta Pohjois-Lontoossa, kun Köln-kannattajat kirjaimellisesti valtasivat Islingtonin kadut Eurooppa-liigan ottelussa Arsenalia vastaan. Kilipukkien kannattajille oli varatttu 3000 lippua Emirates Stadiumille, mutta jopa 20 000 kannattajaa matkusti Englantiin antamaan näkyvän tukensa joukkueelle. Ottelun alku viivästyi tunnilla, koska kaikki kotijoukkueen kannattajat eivät päässet ajoissa sisään stadionille, saksalaisvieraiden kansoittaessa Emiratesin edustan.

Köln lähti joulun viettoon sarjajumbona, vain kuusi pistettä keränneenä. Aikaisemmin vain SC Tasmania 1900 Berlin on pelannut kertaalleen huonommin Hinrundella, kun kaudella 1965-1966 se sai kerätyksi syyskaudella vain kolme pistettä. Huomion arvoista kuitenkin, että tuohon aikaan voitosta sai vain kaksi pistettä.

Kölnin maaliero on odotetusti sarjan heikoin. Se on tehnyt vähiten ja päästänyt eniten maaleja koko Bundesliiga-kaudella tähän mennessä. Maalikertymä 10-32 kertoo kaiken.

Kesän hankinnat floppeja

Yksi syy luisuun on Anthnony Modesten lähtö Kiinaan. Ranskalaishyökkääjä teki viime kaudella yhteensä 27 maalia, kannatellen joukkuettaan useasti läpi tukalien hetkien. Selvää onkin, että viime kesän hankinnat eivät ole onnistuneet toivotulla tavalla. Modesten tilalle tullut kolumbialainen Jhon Cordoba ei ole missään vaiheessa pystynyt nousemaan vastuunkantajaksi, eikä jatkuva vertaaminen Modesteen ole vähentänyt painetta nuorella hyökkääjällä. Cordoballa on vielä maalitili avaamatta Bundesliigassa Kölnin paidassa, ja tällä hetkellä hän on sivussa loukkaantumisen vuoksi.

Eräänlaisena hätähankintana pidetty veteraanihyökkääjä Claudio Pizarro ei myöskään ole vakuuttanut. Hän on myös ollut valtaosan syksystä sivussa reisivamman vuoksi.

Kevät on ihmeiden aikaa?

Vain optimistisimmat saksalaisfutiksen ystävät uskovat enää Kölnin nousevan kurimuksesta kevätkaudella. 2. Bundesliiga on erittäin todennäköinen skenaario perinteikkäälle seuralle ensi kaudella. Se on fakta.  Toiseksi viimeisenä ja kolmanneksi viimeisenä Kölnin yläpuolella majailevat Hamburger SV ja Werder Bremen ovat keskenään tasapisteissä, yhdeksän pistettä Kölniä edellä. 16:sta oleva Bremen on joukkueista paremman maalieronturvin sarjakarsijan paikalla. Sijalla 15, eli viimeisenä suoran säilyjän paikalla on Mainz 05, jonka kaula on 11 pistettä.

Kölnin toivo lepää hyvässä kevätkauden startissa. Joukkue hankki tauolla Stuttgartista takaisin entisen pelaajansa Simon Terodden Stuttgartista. Saksalaiskärki on takonut kovia maalimääriä 2. Bundesliigatasolla vuosikausia, mutta tämä kausi Stuttgartin kanssa pääsarjassa on ollut vaikea. Kilipukit odottavat – ja tarvitsevat – hänestä pelastajaa loppukaudelleen.

Kölnin on löydettävä viime kauden vireensä uudelleen, jotta ihme säilymisestä ei musertuisi jo tammikuussa. On silti muistettava, että sarjan hännillä luuhaavat Mainz, HSV, Werder Bremen, Stuttgart ja Freiburg menettänevät keväälläkin enemmän pisteitä kuin keräävät niitä. Lisäksi HSV:n puppelointi on jo käsite Bundesliigassa, eikä putoamisviivan päällä karsijanpaikalla oleva Bremenkään ole voittanut tähän mennessä kuin vasta kolme peliä.

Varmaa on ainakin, että jännitystä tulee tulevalla Rückrundella riittämään.

Betsafe tarjoaa asiakkailleen viikonlopuiksi riskittömän 20 euron mobiilivedon. Katso tarkemmat tiedot ja tartu tarjoukseen tästä!

Artikkelikuva: All Over Press