Ristiriitojen RB Leipzigillä kotidebyytti Bundesliigassa lauantaina

Suurta vastustusta koko lyhyen olemassaolonsa aikana kokenut RB Leipzig tekee historiaa tulevana lauantaina, kun joukkue pelaa kautta aikain ensimmäisen Bundesliigan kotiottelunsa. Ensimmäisellä kierroksella se tasasi pisteet Hoffenheimin vieraana maalein 2-2 loppuhetkillä syntyneen tasoitusmaalin ansiosta.

RB Leipzig perustettiin vasta keväällä 2009, kun itävaltalainen suurkonserni Red Bull osti piskuisen, Leipzigin laitamilla henkitoreissaan pihisseen SSV Markranstädtin. Viidenneltä sarjaportaalta alkanut räjähdysmäisen nopea matka kohti kärkeä sai eräänlaisen kliimaksinsa viime toukokuussa leipzigiläisten varmistettua nousun 2.Bundesliigasta pääsarjaan.

Matka on ollut kivikkoinen. Seuran pelaajat ja kannattajat ovat kohdanneet pilkkaa ja mielenilmaisuja ottelusta toiseen. Myöskään väkivallanteoilta ei ole vuosien varrella vältytty. Yhteisenä jalkapalloyhteisön sylkykuppina oleva RB Leipzig edustaa kaikkea muuta, mihin traditioon ja vankkaan yhteisöllisyyteen kiinni kasvaneet uskolliset fanit ovat tottuneet. Se on kaikkea muuta kuin mistä saksalaisessa jalkapallossa pohjimmiltaan on kyse.

Tölkkibisnestä jalkapallon varjolla

RB Leipzig ei kunnioita sääntöjä. Saksan jalkapalloliiton lisenssiehtoihin on kirjattu, ettei jalkapalloseuran nimi tai logo saa mainostaa. Leipzig kiertää pykäliä pirullisella tavalla. Seuran nimeksi tuli virallisesti RasenBallsport Leipzig. Lyhennetty, ja yleisesti käytössä oleva RB Leipzig on kuitenkin suora viittaus energiajuomajätti Red Bulliin. Samanlainen farssi toistui logon kanssa. Punaiseen härkälogoon saatiin kosmeettinen muutos lisäämällä siihen jalkapallo. Mielleyhtymä on silti ilmeinen.

Saksalaiseen jalkapallokulttuuriin kuuluu elimellisenä osana myös kannattajien mahdollisuus osallistua seurojensa päätöksentekoon. Asia on turvattu sääntöpykälin, jonka tarkoituksena on varmistaa, ettei kukaan ulkopuolinen yksittäinen sijoittaja pääse hankkimaan äänienemmistöä ja määräysvaltaa itselleen, kuten on tapahtunut yhä kasvavassa määrin muissa Euroopan sarjoissa. RB Leipzig on puljannut tämänkin säännön kanssa pöyristyttävällä tavalla. Seuran jäseneksi pääsy on tehty erittäin vaikeaksi ja sen hallitus koostuu puhtaasti Red Bull -konserniin sidoksissa olevista henkilöistä, joita ei itse jalkapallo kiinnosta. Suoranaisista marioneteista, joita ohjailee Red Bullin perustaja, itävaltainen liikemies ja monimiljonääri Dietrich Mateschitz.

Voiko muovista kehittyä mitään hyvää?

Kolikolla on kuitenkin aina kaksi puolta, sanotaan. Ja kaikesta irvokkuudesta huolimatta tilannetta voi silti myös yrittää katsoa toiselta kantilta.

Bundesliigassa ei ole pelannut ainuttakaan itäsaksalaista joukkuetta kauden 2008-09 jälkeen, kun Energie Cottbus putosi ylimmältä sarjatasolta. Itäpuolen seurat ovat kärsineet pitkään taloudellisesta niukkuudesta. Toiset enemmän, toiset vähemmän.  Kurjuuden ja turhautuneisuuden kasvaessa yhtenä lopputulemana itäsaksalainen jalkapallo on elänyt vuosia leimallisessa huliganismin ikeessä, mikä on taas lumipalloefektin lailla vienyt perheet pois katsomoista ja tuoneet äärioikeistoryhmät stadioneille.

RB Leipzigin nopea nousu parrasvaloihin on muuttanut tilannetta osaltaan. Kaikesta muovisuudestaan huolimatta iso joukko ihmisiä on innostunut nuoresta seurasta, jolla on täydellinen nollatoleranssi rasistiseen ja väkivaltaiseen käytökseen ottelutapahtumissaan. Seuran yleisökeskiarvo on kasvanut räjähdysmäisesti kausi kaudelta ja viime kaudella RB Leipzigin otteuissa kävi keskimäärin jo lähes 30 000 katsojaa. Viihdekatsojia tai ei, lukema oli silti kunnioitettava 2.Bundesliigaan. Ja oletettavaa on, että yleisömäärä kasvaa entisestään tällä kaudella.

Massiivisesta ja kollektiivisesta jalkapalloyhteisön vastarinnasta huolimatta, tai ehkä juuri sen vuoksi, Leipzigiin on pesiytynyt jo enenevissä määrin ”me vastaan muut” -mielialaa, joka on yhdistänyt pelaajat ja kannattajat lähemmäksi toisiaan.

Leipzigissä on kaivattu pääsarjatason jalkapalloa pitkään. Nykyään viidennellä sarjaportaalla vaikuttava FC Lokomotive Leipzig (ent. VfB Leipzig) oli menestyksekäs seura 1900-luvun alkupuolella, kunnes ensimmäinen ja toinen maailmansota tuhosi kaiken. Nyt menestyspotentiaalia löytyy RB Leipzigin toimesta.

Seuran nokkamies Mateschitz totesi hiljattain: ”500 vuoden päästä Bayern München on 600-vuotias, ja me olemme 500-vuotias. Ei tämä ole sen kummempaa”. RB Leipzigin olemassaolon pituudesta voidaan olla montaa mieltä, mutta fasiliteetteihin ja muihin harjoitusolosuhteisiin käytetyt rahasummat antavat ymmärtää, että seura ei ole lähdössä jalkapallokartalta mihinkään.

Halusimme sitä tai emme.

Vaikka Leipzigissä vietetään lauantai-iltana jalkapallojuhlaa RB Leipzigin ensimmäisen Bundesliiga kotiottelun merkeissä, ei vierasjoukkue Dortmundin kannattajia matkusta Red Bull Arenalle. Perinteikkään ruhrilaisseuran kannattajat boikotoivat ottelua ja kieltäytyvät rahoittamasta jalkapallon varjolla toimivaa kapitalistista energiajuomayhtiötä. Die Roten Bullen kertoo kotisivuillaan ottelun silti olevan jo loppuunmyyty.

Mielenilmaisuja nähdään jatkossakin. Ristiriitojen RB Leipzig ei silti ole lähdössä mihinkään.

Seuraa Bundesliigaa läpi kauden kattavasti Eurosport Player -palvelusta.

Kansikuva: All Over Press