Mainz pyrkii eroon anemiastaan täsmähankintojen avulla – Espanjasta saapunut keskikentän moottori Pierre Kunde voi olla todellinen löytö

Viaplay LogoBundesliiga-kausi 2018-19 starttaa perjantaina 24.8. Seuraa kaikki huippuottelut suorana Viaplay-palvelussa.

1. FSV Mainz 05 on ollut monessa suhteessa eräänlainen edelläkävijä Bundesliigassa vuosien saatossa, pikkuseuran statuksestaan huolimatta. Se on tahtomattaankin mullistanut osaltaan maan jalkapalloilua, kiinnittäessään mielenkiintoisia nuoria pelaajia tasaiseen tahtiin.

Tänä kesänä Rheinland-Pfalzin osavaltion pääkaupungissa ollaan oltu aktiivisia siirtorintamalla. ”Nollavitosten” haaviin on tarttunut laatua Moussa Niakhaten, Jean-Philippe Matetan sekä Pierre Kunden muodossa. Jokaiselle heistä on pedattu merkittävää roolia alkavalle kaudelle. Ranskalainen keskuspuolustaja Niakhate saapui Metzistä. Hänen maanmiehensä, hyökkääjä Mateta, tuli puolestaan Le Havresta. Matetan kerättyä ainakin Saksassa suurimman huomion, voi entinen Atletico Madridin keskikenttämies Kunde hyvinkin osoittautua Mainzin uudeksi johtohahmoksi. Keskikentän kapellimestaria seura on kaivannut kuumeisesti viime vuosien aikana ja nyt sillä saattaa olla riveissään palapelin puuttuva palanen.

Rohkeista henkilöstöratkaisuista ja ennakkoluulottomuudestaan aiemmin tunnettu Mainz ei ole erityisen mediaseksikäs seura millään mittarilla mitattuna, mutta se on osannut hyödyntää rajalliset resurssinsa hienosti. Parhaiten Mainz muistetaan ehkä siitä, että seura toimi ponnahduslautana muutamille maailman maineeseen ponnistaneille valmentajille, kuten aikansa innovatiivisimmille managereille  Jürgen Kloppille ja Thomas Tuchelille. Klopp loi koko ”heavy metal” futiksensa perustan juuri Mainzissa vuosituhannen alussa. Tuchel puolestaan teki nimeä punapaidoissa yksityiskohtiin panostavana ja analyyttisena ”läppärivalmentajana”.

Aktiivisesti kesän siirtoikkunassa toimineen Mainzin tahtotilana on karistaa tylsän joukkueen leima harteiltaan

Pari viime vuotta Mainzilla on mennyt erittäin vaisusti. Seura on jämähtänyt kiusallisesti Bundesliigan häntäpäähän. Sen lisäksi, että se on jäänyt 14. ja 15. sijoille kahdella edellisellä kaudella, on edustusjoukkue esittänyt nihkeän puolustusvoittoista peliä, eikä moderni Opel Arena ole rokannut enää huippuvuosien tahtiin. Mainzin pelit olivat esimerkiksi viime kaudella muutamaa poikkeusta lukuunottamatta aneemista ja todella tylsää katsottavaa.

Viime kaudella puikkoihin tullut valmentaja Sandro Schwarz palkattiinkin nimenomaan sen takia, että hän saisi pumpattua uutta draivia Mainziin. Mutta kuten olettaa sopii, uuden nahan luominen ei tapahdu käden käänteessä. Valoa tunnelin päässä on silti jo nähtävissä, sillä Mainz on onnistunut tekemään organisaation kannalta monia oikeita ratkaisuja.

Seura nettosi tänä kesänä pelaajakaupoilla ennätykselliset 53,8 miljoonaa euroa, myydessään muun muassa Amdou Diallon Dortmundiin, Suat Serdarin Schalkeen ja Yoshinori Muton Newcastleen. Niinikään seuraennätys rikottiin myös hankintojen puolella, kun rahaa kului uusiin pelaajiin yhteensä 34,5 miljoonaa euroa.

Keskeisin värväys oli kamerunilainen keskikenttäpelaaja Kunde, joka saapui Atleticosta 7,5 miljoonan eurolla. 23-vuotias keskikenttäpelaaja vietti viime kauden lainalla Granadan riveissä, jossa pelasi kaikkiaan 37 peliä ja teki viisi maalia. Limbessä, Kamerunissa syntynyt 180 senttinen Kunde istunee hienosti Mainzin pelitapaan. Hän osaa puolustaa ylhäältä, prässätä tehokkaasti ja nuorukaisen tyyliin kuuluu pelaaminen suurella tunteella. Ehjänä pysyessään on oletettavaa, että hän nousee yhdeksi joukkueen ehdottomaksi avainpelaajaksi kaudella 2018-2019. Myös pelaajalle itselleen Mainz tarjoaa optimaalisen askeleen uralla eteenpäin.

Intohimoinen, sopivan aggressiivinen, taktisesti kypsä. Näitä adjektiiveja Kundeen on yhdistetty Mainzin seurajohdon toimesta. Nyt hänellä onkin mainio sauma lyödä itsensä laajempaan tietoisuuteen jalkapallon ystävien keskuudessa. Kunde ei ole erityisen pitkä, mutta on siitä huolimatta hämmästyttävän dominantti pääpelaaja. Hänellä on räjähtävä lähtönopeus pallollisena, mikä antaa hyvät eväät tehokkaan vastahyökkäyspelin toteuttamiseen riistojen jälkeen.

Juuri tällä hetkellä jalkapalloilullisten trendien keskiössä tuntuu olevan laadukkaat box-to-box pelaajat, jotka ovatkin nostaneet arvoaan entistä enemmän. Kunde muistuttaakin monilta osin Liverpoolin Naby Keitaa ja Chelsean N’Golo Kantea, vaikka häntä ei missään nimesssä voi kutsua yhtä kokonaisvaltainen pelaajaksi.

Ainakaan vielä.

Tässä Afrikan tähdessä yhdistyy mielenkiintoisella tavalla dominantin keskikenttäpelaajan fyysinen ryhdikkyys sekä ankkuripelaajan ja pelinavaajan herkkä eleganssi. Kunde nostaa Mainzin melko vaatimattoman keskikentän tasoa merkittävästi. Luovana pelaajana hän voi hyvin olla se puuttuva palanen, jolla viihdyttävä ja aktiivinen futis saadaan tuotua takaisin Reininmaalle.

Artikkelikuva: All Over Press