Rahakasta siirtoa Euroopan huipulle kärkkynyt Schalke-kasvatti Max Meyer jätti taakseen palavat sillat ja katkeroituneet kannattajat

Viaplay LogoKatso Bundesliigaa alkavalla kaudella Viaplay-palvelusta!

Vatvominen Schalkesta lähteneen Max Meyerin uuden seuran suhteen saatiin vihdoin ja viimein päätökseen, kun pelaaja allekirjoitti Valioliigassa pelaavan Crystal Palacen kanssa kolmivuotisen sopimuksen. Lahjakas Schalken oma kasvatti oli ilmoittanut jo viime huhtikuussa jättävänsä Gelsenkirchenin kesällä sopimuksena umpeutuessa.

Schalken seurajohto yritti pitää oman junioriputken läpikäyneen pelaajansa tarjoamalla tälle uutta ja parempaa kontrahtia, mutta tarjous ei vastannut pelaajan toiveita. Urheilujohtaja Christian Heidel tuli julkisuuteen asian tiimoilta Sky Sportsin televisiohaastattelussa keväällä paljastamalla, että Meyerin agentti Roger Wittman oli myynyt asiakastaan aktiivisesti ylisanoin, kuten ”avauskokoonpanon pelaaja missä tahansa Euroopan kärkijoukkueessa”. 

Heidel kertoi myöntäneensä neuvotteluissa Meyerin olevan erittäin lahjakas pelaaja, jolla kuitenkin olisi edelleen varaa kehittyä. Niinpä 100 000 euron viikkopalkkapyyntöön ei Kuninkaansinisten puolelta suostuttu ja Meyer agentteineen tekivät asiasta omat johtopäätöksensä.

Rahakas siirto ”Euroopan huipulle” – tai sitten ei

Meni toukokuu, meni kesäkuu ja meni vielä heinäkuukin, mutta yksikään Euroopan kärkijoukkueista ei napannut taitavaa pelajaa riveihinsä. Siirtosaaga tuli kuitenkin päätoksensä muutama päivä sitten, Meyerin tartuttua lontoolaisen Crystal Palacen sopimustarjoukseen.

”Meyer of Londonin” – kuten hänet esiteltiin kannattajille –  ratkaisua voi pitää jokseenkin kummallisena. Meyer hylkäsi Mestarien liigaan yltäneen rakkaan kasvattiseuransa, keskikastin Valioliigaseuran vuoksi. Yhdenneksitoista viime kaudella sijoittuneen Palacen kotikentällä Selhurst Parkilla ei hekumallisia europeli-iltoja ole luvassa. Itseasiassa lontoolaisseura ei ole ollut mukana 113 vuotisen historiansa aikana kertaakaan Euroopan isoissa seurajoukkuekilpailuissa, joten siirtoa Euroopan huipulle voidaan pitää varsin kyseenalaisena.

Schalke-leirissä suurimpana syynä pidetään tietenkin rahaa. Ensin Leon Goretzka jätti toiseksi yltäneen Schalken Bayern Münchenin kosiskelujen myötä ja nyt Meyer sai rahakkaan diilinsä Englannista. Suolaa haavoihin toi alkukesän uutiset Kölnistä, kun runkopelaajat Timo Horn ja Jonas Hector tekivät seuran kanssa uudet jatkosopimukset, vaikka perinneseura putosi 2.Bundesliigaan. Upean viime kauden pelannut Schalke olisi todella kaivannut runkomiehiltään samanlaista sitoutumista ja seurauskollisuutta.

Oli Meyerin intressit mitkä tahansa, hän pääsee ainakin aloittamaan puhtaalta pöydältä. Ennen niin rakastetusta hahmosta ja kannattajien lemmikistä on tullut yhtäkkiä Saksassa malliesimerkiksi siitä, mikä on pielessä nykyfutiksessa. Taas yksi nuori pelaaja, jolle tärkeintä tuntui olevan vain mahdollisimman iso tilipussi.

On silti olemassa joitain asioita, jolla perustella maisemanvaihtoa. Palace on erittäin perinteikäs englantilaisseura ja se pelaa maailman arvostetuimmassa jalkapallosarjassa. Sillä on kokenut Roy Hodgson managerinaan ja myös vankka kannattajapohja. Vaikka Kotkia ei missään määrin voi pitää Valioliigan isoimpien seurojen haastajina, on joukkueessa silti myös laatua. Meyer on nyt ensimmäistä kertaa urallaan pois mukavuusalueeltaan ja hänen on pistettävä parastaan pöytään joka ilta, pelatakseeen avauskokoonpanossa myös uudessa ympäristössä.

Max Meyer oli Veltins Arenan suurimpia suosikkeja ja oma kasvatti. (Getty Images)

Lahjakas pelaaja, oikukas persoona?

Meyer oli viime kaudella yksi Bundesliigan parhaista syöttelijöistä ja taklaajista. Schalke-luotsi Domenico Tedesco peluutti hyökkäysorientoitunutta pelaajaa poikkeuksellisesti paljon keskikentän pohjapelaajana, jossa hän teki ison vaikutuksen. Meyer teki syötönkatkoja 2.8:n katkon keskiarvolla ottelua kohden WhoScored.com:in mukaan, mikä oli sarjan eniten. 22-vuotiasta pidetään myös yhtenä Saksan kirkkaimpana tulevaisuuden pelaajana ja kaiken lisäksi hän oli saatavilla ilman siirtokorvausta. Miksi siis yksikään ”Euroopan kärkiseuroista” ei tehnyt kunnon tarjousta? Kaiken järjen mukaan tämän kaliiberin pelaajasta oltaisin taisteltu kynsin hampain.

Ainakin Valioliigan Arsenal ja Liverpool tekivät tunnusteluja Meyerin hankkimiseksi, kumpaisenkin organisaation vetäydyttyä lopulta aikeistaan. Miksi? Yksi suurimmista syistä löytynee pelaajan oikukkaasta luonteesta. Schalke joutui hyllyttämään keväällä Meyerin pelaavasta kokoonpanosta, tämän hyökättyä verbaalisesti seurajohtoa vastaan. Tällä kaudella hän olisi saanut mahdollisuuden tavoitella menestystä Bundesliigan lisäksi myös Mestarien liigassa Schalken paidassa, mutta hylkäsi sen keskikastin seuran ja ison rahapussin vuoksi. Teko ei ollut omiaan muuttamaan mielikuvaa siitä, mitkä olivat pelaajan prioriteetit.

Vertaukseksi otettakoon huippulupaava Jadon Sacho, joka säväytti viime kaudella Bundesliigassa. 18-vuotias englantilainen siirtyi vuosi sitten Manchester Citystä Dortmundiin ja onnistui viime kauden aikana saamaan jalansijaa edustusjoukkueesta. Nyt Valioliigamestari City tarjosi Sancholle uutta rahakkaampaa sopimusta, mutta hän hylkäsi sen, voidakseen jatkaa viime kaudella nähtyä kehitystään Dortmundissa. Epätavallinen, mutta todella rohkea ratkaisu, joka kertoo paljon pelaajan halusta nousta potentiaalinsa edellyttämälleen tasolle.

Vaikka Meyer saattaa hyvinkin olla MM-kisoissa sukeltaneen Saksan maajoukkueen kantava voima jo lähitulevaisuudessa, olisi hänellä ehkä jotain opittavaa Sanchon kunnianhimosta. 

Ja kuka tietää, jos Meyer esiintyy Selhurst Parkilla samalla tavalla kuin Veltins Arenalla Schalke-kannattajien edessä, voi olla hyvin mahdollista, että hän saa vielä unelmasiirtonsa oikeaan Euroopan kärkijoukkueeseen jonain päivänä. 

Sekavasta siirtosaagasta huolimatta kyseessä on silti edelleen kovan tason jalkapalloilija.

Artikkelikuva: Getty Images

Lähteet: Sky Sports, Who Scored