Kommentti: Ymmärtääkö Suomen kansa Lukas Hradeckyn hyvyyden?

Betsafe LogoVOITA MATKA SUPER BOWLIIN – Osallistu, niin saat riskittömän vedon

Lukas Hradecky on Suomen tämän hetken ylivoimaisesti paras jalkapalloilija. Hradecky on vasta lähestymässä parhaita pelivuosiaan, mutta hän voi silti hyvinkin olla jo nyt Suomen kaikkien aikojen paras maalivahti, vaikka moni saattaakin vielä pitää Jussi Jääskeläisen ja Antti Niemen saavutuksia Lukea kovempina. Hradecky on kaikessa hiljaisuudessa noussut Euroopan maalivahtieliittiin, mutta ymmärretäänkö Suomessa täysin, miten hyvästä urheilijasta on kyse?

Lukas Hradecky on aliarvostettu urheilija Suomessa, siitä voinemme olla yhtä mieltä. Kuvaava esimerkki asiasta nähtiin vuosi sitten Vuoden urheilija-valintojen yhteydessä. Vuoden urheilija äänestys on viime vuosina kerännyt ansaitusti monenlaista kritiikkiä ja monen mielestä koko äänestys nykyisessä muodossaan voitaisiin lakkauttaa kokonaan. Peruspiirteittäin äänestys toimii niin, että erikseen valittu asiantuntijaraati valitsee sata ehdokasta listalle, joista Urheilutoimittajien Liiton jäsenet äänestävät kymmenen parasta nimeä. Äänestys pisteytetään ja eniten pisteitä saanut henkilö tai joukkue palkitaan kyseisen vuoden parhaana urheilijana. Äänestyksen ongelmana on se, että valinnan tekevät urheilutoimittajat, joiden kokonaisvaltainen ymmärrys modernista urheilukentästä on rajallinen. Vuosi sitten Hradeckya ei nimittäin kelpuutettu edes 100 ehdokkaan joukkoon, mitä voidaan pitää kaikin objektiivisin mittarein arvioituna täysin käsittämättömänä asiana.

Asiasta nousi melkoinen haloo ja tänä vuonna Hradecky oli täysin ansaitusti mukana 100 ehdokkaan listalla. Hradeckyn meriitit puhuvatkin puolestaan. Viime kaudella turkulainen oli koko Bundesliigan kolmanneksi eniten nollapelejä pelannut pelaaja alemman keskikastin Eintracht Frankfurtin riveissä. Hradecky myös torjui joukkueensa Saksan Cupin finaaliin, jossa ennakkosuosikki Dortmund oli kuitenkin parempi luvuin 2 – 1. Tällä kaudella Hradecky on jatkanut siitä mihin hän viime kaudella jäi. Monen yllätykseksi Eintracht kamppailee tosissaan pääsystä ensi vuoden europeleihin, sillä syyskauden jälkeen joukkue majailee Bundesliigan sarjataulukossa sijalla kahdeksan, vain kahden pisteen päässä kolmantena majailevasta Borussia Dortmundista. Eintracht on päästänyt sarjan toiseksi vähiten maaleja, josta kiitos kuuluu loistavaa kautta pelaavalle Suomen maajoukkueen ykkösmaalivahdille. Eintracht eteni jälleen kerran Saksan Cupin puolivälieriin ja seuran kannattajat haaveilevat kovasti voittavansa jotain merkittävää ensimmäistä kertaa liki kolmeenkymmeneen vuoteen.

Joukkueen menestyksen myötä myös Hradeckyn asema Saksassa on vahvistunut. Häntä pidetään yleisesti yhtenä koko sarjan parhaista maalivahdeista. Maan suurimman urheilulehden Bildin arvioiden perusteella Hradecky oli koko sarjan syyskauden neljänneksi paras pelaaja ja maan toinen suuri urheilulehti Kicker arvioi turkulaisen Bundesliigan toiseksi parhaaksi maalivahdiksi. Tällä kaudella nollapelejä on kasassa vasta kolme, mutta joukkueen päästettyjen maalien sarake kertoo omaa kieltään siitä, miten hyvää kautta slovakialaistaustainen pelaaja pelaa. Hradecky on viime vuosina kehittynyt hurjasti ja nykyisin vielä muutama vuosi sitten liiankin tutuksi tulleet henkilökohtaiset hölmöt virheet ovat vähentyneet lähes minimiin. Nykyisellään Hradecky on moderni huipputason maalivahti, jonka vahvuuksia ovat erinomaiset reaktiotorjunnat ja pallollinen pelaaminen.

Samalla Hradecky on noussut ensi kesän siirtoikkunan kuumimpien pelaajien joukkoon. 28-vuotiaan suomalaisen sopimus frankfurtilaisseuran kanssa loppuu tähän kauteen, joten Hradecky pääsi tammikuun ensimmäisestä päivästä alkaen neuvottelemaan vapaasti kaikkien seurojen kanssa. Hradecky taustajoukkoineen on tehnyt melko selväksi, että mies tähyää nykyistä kovempiin ympyröihin. Huhujen perusteella Eintracht Frankfurt olisi halunnut viime kesänä tehdä Hradeckystä koko seurahistorian kalleimman pelaajan rahakkaan monivuotisen jatkosopimuksen myötä, mutta Hradecky päätti pitkän harkinnan jälkeen hylätä sopimustarjouksen. Jo viime kesänä Luke liikkui vahvasti huhuissa, jolloin häntä yhdistettiin ainakin Juventuksen, Bayern Munchenin ja Benfican tasoisiin eurooppalaisiin huippuseuroihin.

Hradecky päätti kuitenkin jäädä vielä kaudeksi Frankfurtiin ja nyt hänellä on käsissään entistä paremmat neuvotteluvaltit. Hradecky kuuluu varovaisesti arvioiden tämän hetken top-20 maalivahtien joukkoon maailmasssa ja hänelle on varmasti kysyntää aivan Euroopan huippuseurojen joukossa. Viime aikoina Lukea on yhdistetty vahvasti Bayern Leverkusenin riveihin, mutta monen mielestä Hradecky pystyisi pelaamaan vielä astetta Leverkusenia paremmissakin seuroissa. Joka tapauksessa on selvää, että ensi kesänä nähdään yksi kotimaisen jalkapallohistorian merkittävimmistä siirroista ja samalla Hradeckystä tulee yksi Suomen kaikkien aikojen parhaiten palkatuista pelaajista, sillä perinteisesti siirtosummattomuus näkyy mojovana lisänä seuraa vaihtavan pelaajan palkassa.

Tämän kirjoituksen tarkoituksena ei ole vaatia Lukas Hradeckyn valintaa vuoden urheilijaksi, vaan lähinnä nostaa hänet mukaan keskusteluun, jota on viime viikkoina käyty lähinnä Lauri Markkasen ympärillä. Markkanen on juuri nyt kuuma nimi, hieman samaan tapaan kun Patrik Laine vuosi sitten. Jyväskylätaustaisella urheiluperheen nuorimmalle vesalla on kaikki mahdollisuudet luoda kotimaisittain ennennäkemätön ura maailman huippusarjassa, mutta ovatko Markkasen meriitit tällä hetkellä todella Hradeckyä kovemmat vai onko jatkuvasti otsikkoja keräävä Markkanen jopa hieman yliarvostettu vähemmän mediahuomiota saneeseen Hradeckyyn nähden? Turhan vastakkainasettelun luominen näiden kahden huippu-urheilijan välille on hieman turhaa, mutta turhaa on myös Hradeckyn aliarvioiminen, vaikka Sami Hyypiän ja Jari Litmasen myötä olemmekin jo ehtineet tottua siihen, että jalkapallomaailman huipulle voi nousta myös piskuisesta ja pienestä maastamme.

Kansikuva: gettyimages