Tölkkiseurasta toiseen siirtyvä USA:n nuori maajoukkuetähti Tyler Adams lähtee valloittamaan Bundesliigaa – RB Leipzig saa New Yorkista uuden talentin hiottavakseen

Viaplay LogoBundesliiga-kausi 2018-19 on täydessä vauhdissa, seuraa kaikki huippuottelut suorina lähetyksinä Viaplay-palvelussa.

New York Red Bullsin riveissä Yhdysvaltain Major League Soccerissa, tutummin ilmaistuna MLS:ssä, pelanneen Tyler Adamsin siirtymisestä Saksaan ja RB Leipzigin riveihin liikkui vahvoja huhuja jo syksyllä, mutta nyt joulukuussa pelaajakaupoille saatiin sinetti, kun Bundesliiga-seuran valmentaja-joukkueenjohtaja Ralf Rangnick julkisti tammikuussa toteutuvan siirron.

Adams siirtyy Leipzigiin tölkkiseurasta toiseen sopuisasti ilmaissiirrolla, mikä passaa täydellisesti kummallekin seuralle. Syy tähän on se, että MLS:n sääntöjen mukaan osa seurojen pelaajamyynneistä saamista siirtokorvauksista on tilitettävä liigalle, joka jakaa niitä sitten eteenpäin tasaisesti kaikkien joukkueiden kesken. Tässä nimenomaisessa tapauksessa kyseessä on käytännössä työntekijän siirtyminen konsernin sisällä toimipisteestä toiseen, joten Red Bull ei tietenkään ole kiinnostunut maksamaan yhtään ylimääräistä rahoittaakseen muita MLS-liigan seuroja. Samaisesta syystä Adams ei nouse samaan kategoriaan kanadalaisen superlupaus Alphonso Daviesin kanssa, josta Bayern München pulitti mukisematta 10 miljoonaa euroa.

Nyt tähän kohtaan olisi vaivatonta vuodattaa rivikaupalla tekstiä Red Bull-konsernin mädännäisyydestä ja sen eri ”haarakonttoreina” toimivien jalkapalloseurojen keskinäisistä – ja moraalisesti arveluttavista – pelaajasiirroista. Se virsi lienee kuitenkin jo kuultu niin moneen kertaan, että keskittykäämme sen sijaan oleelliseen, eli perkaamaan kehutun ja lupaavan jenkkipelaajan osaamista.

Puolustavassa roolissa keskikentällä viihtyvä Adams ei ole Naby Keitan korvike

New Yorkin osavaltiossa pienessä Wappingers Fallsin kylässä syntynyt ja kasvanut Adams on mielenkiintoinen tuttavuus. Nuoresta 19-vuoden iästään huolimatta hän oli yksi juuri päättyneen jenkkisarjan parhaista keskikenttäpelaajista. Nuorukaisen joukkuekaverina pelasi englantilainen Manchester City-kasvatti Bradley Wright-Phillips, joka hehkutti ProSoccerUSA –sivustolla nuorta pelaajaa estoitta:

– Sen lisäksi, että hän on erittäin hyvä pelaaja, hän on myös peloton. Siinä missä moni pelaaja murenee matkalla kävellessään pukuhuoneesta kentälle yleisön eteen, Tylerille ei käy niin. Hän kykenee varmasti pelaamaan mahdollisuuden saadessaan myös Mestarien liigassa, sillä hän näyttää siltä kuin olisi pelannut sillä tasolla vuosikaudet. Tuo intohimo ja nälkä joka hänellä on, johdattaa vielä pitkälle, Wright-Phillips kertoi.

Puolustavana keskikenttäpelaajana omimmillaan olevan Adamsin suurimmat vahvuudet ovat kyky hakea palloja syvältä omalta kenttäpuoliskolta ja toimittaa se ylös viimeiselle hyökkäyskolmannekselle. Hän riistää palloja ja pystyy jakamaan pelivälineen tehokkaasti eteenpäin usein ennen kuin vastapuoli sitä ehtii odottaa. Nämä ominaisuudet sopivat myös Leipzigin pelityyliin erinomaisesti.

Tyler Adams seura vaihtuu, mutta punaiset härät paidan rinnuksissa säilyvät. (Elsa/Getty Images)

Adams tuonee myös syvyyttä uuden Rangnickin pelaajaryhmään. Sitä jota Leipzigistä on hivenen puuttunut tällä kaudella, seuran tahkotessa Bundesliigan lisäksi myös Eurooppa-liigaa. Hän ei kuitenkaan ole suoranainen Naby Keitan korvike, eikä hänestä sellaista odotetakaan. Yhdysvaltalaispelaaja ei ole Liverpooliin siirtyneen Keitan veroinen tähti – ainakaan vielä. Adams ei hakeudu guinealaispelaajaan verrattuna yhtä hanakasti yksi yhtä vastaan tilanteisiin, mutta eipä ensi kaudella ohjat ottava Julian Nagelsmann olettavasti ollut kiinnostunutkaan sen tyylisestä pelaajasta.

Tuttu valmennus helpottaa nuorukaisen sopeutumista Eurooppaan

Adams on Keitan lailla laajalti kahden rangaistusalueen välissä liikkuva keskikenttäpelaaja. Mutta siinä missä Keita viihtyi Saksassa pelatessaan enemmän vasemmalla ja erittäin hyökkäävässä roolissa, 19-vuotias Adams käyttää enemmän koko kentän leveyttä hyväkseen. USA:n maajoukkuepelaaja on monikäyttöisempi, mutta ehkä samalla myös vähemmän vaarallinen hyökkäyssuuntaan pelattaessa.

Vaikka Keitassa ja Adamsissa on myös paljon samaa, ovat he silti jokseenkin erilaisia pelaajatyyppejä. Oletettavaa on, että mikäli integroituminen Bundesliigaan sujuu kivuttomasti, Adams kykenee täyttämään edeltäjänsä saappaat. Yksi merkittävä apu varsinkin amerikkalaisen alkutaipaleella Leipzigissä on apuvalmentaja Jesse March, joka ehti valmentaa jo New York Red Bullsia ennen Saksan pestiään. Hänen mentorointi ja apu ensimmäistä kertaa ulkomailla pelaavalle nuorelle tulee olemaan todella arvokasta.

Kaikki Red Bull-seurat operoivat myös samantyyppisillä kokoonpanoilla ja strategialla, joten suurta kulttuurishokkia tuskin itäisessä Saksassa on luvassa. Sen sijaan Rasenballsport Leipzigillä on kevätkauden alkaessa käytössä jälleen uusi talentti, joka voi tehdä vaikutuksen jo tämän kauden aikana. 

Artikkelikuva: Getty Images

Pidä tauko jouluvalmisteluista Betsafella – lunasta jopa 800 € edestä ilmaisvetoja ja osallistut 10 000 € arvontaan