Näyttävästä noususta huolimatta Hannover 96:n yllä leijailee tummia pilviä

Faneille.com LogoFaneille.com – Urheilumedian Zlatan.

Perinteikäs Hannover 96 nousi viime kauden päätteeksi takaisin Bundesliigaan, vietettyään edellisen sesongin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla 2. Bundesliigassa. Intohimoisista kannattajistaan tunnettu Hannover ei ole kansainvälisesti kovinkaan tunnettu jalkapalloseura. Ala-Saksin osavaltiosta tuleva saksalaisseura pääsi silti isoihin otsikoihin viimeksi toissaviikolla, kun sen harjoitusottelu Burnleyn vieraana keskeytettiin vieraskannattajien rähinöinnin vuoksi Englannissa.

Viime kevään villit nousujuhlat ovat enää muisto vain, ja jännitteet ovat kasvamassa Leine-joen varrella kannattajien ja seurajohdon välillä.

Viime kausi 2. Bundesliigassa

Toissakauden lopulla Hannover oli tiukan paikan edessä. Kausi oli sujunut liki historiallisen surkeasti tappioiden seuratessa toistaan ja sen oli ehdottomasti saatava Ingolstadtia vastaan pelatusta ottelusta täydet kolme pistettä välttääkseen putoamisen. Kohtaaminen päättyi pistejakoon ja sen myötä varmistui, että 14 perättäistä kautta Bundesliigassa viettänyt seura putoaisi porrasta alemmas 2.Bundesliigaan. Hannover jäi katastrofaalisella 2015-2016 kaudella ylivoimaiseksi sarjajumboksi keräten koko kauden aikana vain vaivaiset 25 sarjapistettä.

Viime kausi meni kuitenkin täysin päinvastaisissa tunnelmissa ja Hannover varmisti suoran sarjanousun viimeisellä kierroksella vierasottelussa Sandhausenia vastaan. Seura oli palanut ryminällä takaisin ylös.

Toissalauantaina Hannover keräsi kyseenalaista huomiota osakseen, kun pieni joukko seuran kannattajia yritti hyökätä vastustajajoukkueen fanien kimppuun harjoituspelissä Valioliiga-seura Burnleytä vastaan. Häiriköinnin seurauksena ottelu keskeytettiin puoliajalla paikallisen poliisin kehotuksesta.

Ei aivan sen kaltaista huomiota, josta Hannover haluaisi tulla muistetuksi. Saksalaisseuraa ei juuri tunneta ulkomailla, koska se ei ole käytännössä koskaan menestynyt eurokentillä. Neljännesfinaaleihin yltäminen Eurooppa liigassa reilut viisi vuotta on organisaation paras suoritus Euroopan seurajoukkuekilpailuissa.

Kind nosti Hannoverin mutasarjoista

Kansallisella tasolla Hannover on kuitenkin ollut kelpo tekijä jo hyvän tovin. Nykyään RB Leipzigin urheilujohtajana toimiva Ralf Rangnick nosti Hannoverin Bundesliigaan valmentajan roolissa vuonna 2002 — ensimmäistä kertaa Saksojen yhdistymisen jälkeen. Siitä lähtien seura on ollut aina Bundesliigassa, viime kautta lukuun ottamatta. Suurin ansio vakaasta suorittamisesta kuuluu seuran presidentti Martin Kindille, joka on kuitenkin äärikannattajien maalitauluna tällä hetkellä.

Kun Kind saapui seuraan vuonna 1997, Hannover räpelsi saksalaisen jalkapallopyramidin neljännellä sarjatasolla, Regionalliga Nordissa. Kind oli jo tullessaan menestynyt liikemies ja rupesi investoimaan seuraan kovalla kädellä varoja, joiden turvin seura nousi nopeasti askel kerrallaan ylöspäin, lopulta aina Bundesliigaan saakka.

Kind halusi jättää johtotehtävät seurassa kesällä 2005, koska seura oli hänen mielestään jo saatu vakautettua ja piti sitä valmiina menestymään pitkällä tähtäimellä. Erinomaista työtä tehnyt seurapomo oli kuitenkin erittäin kovassa suosiossa Hannoverin kannattajien keskuudessa ja häntä suorastaan vaadittiin jatkamaan seuran johdossa. Näin lopulta tapahtuikin, ja Kind palasi seuran presidentiksi alle vuoden päästä lähdöstään.

Sankarista sylkukupiksi

Nykyään tilanne on kääntynyt päälaelleen. Kindistä on tullut fanien raivon kohde numero yksi. Seurapomo on ollut jo kauan Saksan jalkapallossa pätevän ns. 50+1 –säännön äänekäs vastustaja. Sääntö on tehty estämään yksittäisiä henkilöitä ottamasta valtaa yksin kokonaisesta seurasta. Pykälää pidetään yhtenä merkittävimmistä tekijöistä siihen, että saksalainen jalkapallo on säilyttänyt yhteisöllisyytensä ja suuren suosionsa. Säännöstä on kuitenkin mahdollista päästä irti, mikäli yksityishenkilö – tai sijoitusryhmä – on tukenut ja investoinut seuran toiminnan kehittämiseen tarpeeksi rahaa vähintään kahden vuosikymmenen ajan.

Ja juuri näin Kind on tehnyt Hannoverin johdossa vuodesta 1997 saakka ja nyt seuran johtoryhmän edustajat äänestivät sen puolesta, että Kind saisi itselleen 51%:n äänioikeuden, eli käytännössä itsemääräämisvallan. Hän uskoo, että säännöstä vapautuminen auttaisi seuraa saamaan enemmän tuloja ja tekisi siitä kilpailukykyisemmän niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla.

Tilanne on poikinut aggressiivisia ja väkivaltaisia protesteja Hannoverissa ja esimerkiksi Pro Verein 1896 –kannattajaryhmä jätti oikeuskanteen Kindin aikeita vastaan. Kannattajat eivät pidä ajatuksesta, että tulevan kauden aikana Kindin luotsaama sijoitusryhmä ottaa vallan seurasta. Kanne hylättiin viime viikolla, joka merkitsi käytännössä sinettiä sille, että Hannoverista tulee pian Wolfsburgin, Hoffenheimin ja Bayer Leverkusenin kaltainen seura, jossa faneilta puuttuu laillinen päätäntävalta. Myös RB Leipzig kuuluu tähän kategoriaan, vaikka se virallisesti on täyttävinään 50+1 –pykälän ehdot.

Kaiken lisäksi Kind on suunnitellut jättävänsä pestinsä Hannoverin presidenttinä ja omistajana tulevan kauden jälkeen. On täysin ymmärrettävää, että uskollisesti seuraa kannattavat hannoverilaiset näkevät kuviossa uhkia. Myös rähinät Burnleyssä lienee osittain turhautumista seuran hallintoa vastaan.

Lisää ongelmia ja häiriöitä voi olla luvassa, nyt kun Hannover aloittaa uuden kauden Bundesliigassa. Seura on jo tällä hetkellä Saksan jalkapalloliitto DFB:n langettamassa ”ehdonalaisessa” kannattajiensa käyttäytymisen johdosta ja se joutuu sulkemaan pari katsomonosaa kotistadioniltaan HDI-Arenalta yhden kotiottelun ajaksi. Sanktio juontuu viime kauden lopun levottomuuksista. Seura on vedonnut kaikkia kannattajiaan käyttäytymään asiallisesti, jotta palloliiton lisärangaistuksilta vältyttäisiin.

Hannover 96:n kannattajat suhtautuvat intohimoisesti seuraansa.  (Kuva: Nathan Stirk/Getty Images)

Puolustuksen kautta alkavaan kauteen

Hannover päästi viime kaudella 2. Bundesliigassa vain 32 maalia omaan päähän. Seura panostaa puolustuspelaamiseen myös alkavalla kaudella. Vuosi sitten Schalkesta tullut urheilujohtaja Gerhard Zuber on vahvistanut kesän aikana punapaitojen pakkikalustoa usealla varsin kokeneella pelaajalla.

Yksi kovimmista hankinnoista on Borussia Mönchengladbachista saapunut Julian Korb. 25-vuotias laitapuolustaja on kolunnut läpi nuorisomaajoukkueet ja on ollut myös Die Mannschaft-valmentaja Joachim Löwin tarkkailun alla. Korb tuo lisää Bundesliiga-kokemusta ja laatua, jota Hannover nimenomaan tarvitsee välttääkseen putoamisen kauden päätteeksi.

Uusina hankintoina alakertaa täydentävät myös saksalais-puolalainen Matthias Ostrzolek ja Sveitsin maajoukkuemies Pirmin Schwegler. Maalin suulle pestattiin Darmstadtista Michael Esser joka tuonee lisäkilpailua Philipp Tschaunerille.

Ainoa tavoite Hannoverille tällä kaudella on välttää putoaminen uudestaan. Tehtävä ei tule olemaan helppo, sillä joukkueesta puuttuu huippulaatua joten sen pystyttävä pelaamaan suoritustasonsa ylärajoilla kevääseen saakka. Taakkaa ei myöskään helpota kentän ulkopuoliset ongelmat, joista varmasti saamme lukea myös jatkossa lisää.

Artikkelikuva: Marijan Murat/ All Over Press