Saksan Bundesliiga rikkomassa rajoja – Ensimmäinen naiserotuomari Euroopan huippusarjoissa debytoi viikonlopun kierroksella

Faneille.com LogoFaneille.com – Urheilumedian Zlatan.

Tulevana viikonloppuna se sitten tapahtuu. Saksan jalkapalloliitto DFB vahvisti tiistaina julkaisemassa tiedotteessaan, että naiserotuomari Bibiana Steinhaus on valittu sunnuntaina pelattavan Hertha Berlinin ja Werder Bremenin välisen Bundesliiga-ottelun päätuomariksi. Uutista tiedettiin odottaa, olihan Steinhausin kulmakarvoja nostattava valinta tämän kauden tuomariryhmään tehty jo viime keväänä. Ajankohta oli silti tiistaihin saakka pysynyt hämärän peitossa.

Saksan palloliiton ratkaisu oli paitsi rohkea, myös ainutlaatuinen. Kyse on ensimmäisestä naispäätuomarista Euroopan suurimmissa jalkapallosarjoissa. Viime toukokuinen päätös Steinhausin mukaan ottamisesta kirvoitti nopeasti positiivista ja rohkaisevaa palautetta laji-ihmisiltä Saksassa, mikä ei sinänsä ollut edes yllättävää. Saksa kun on jo pitkään ollut tunnettu vapaamielisyydestään.

Myös Bundesliigan valmentajat ovat suhtautuneet myötämielisesti asiaan. Toki tilaisuus poliittiselle korrektiudelle olisi nyt otollinen, mutta tällä kertaa sille ei ole ollut tarvetta. Sunnuntain ottelussa vierasjoukkueena pelaavan Werder Bremenin päävalmentaja Alexander Nouri kertoi omassa mediatilaisuudessaan olevansa sinut tilanteen kanssa:

– Hän on ansainnut mahdollisuutensa erittäin laadukkaiden suoritustensa ansiosta, ja loppujen lopuksi sehän on kaikkein tärkein asia, Nouri totesi.

Myös Hoffenheimin valmentaja Julian Nagelsmannilta kysyttiin mielipidettä asiaan, vaikka hänen joukkueensa ei Steinhausin debyyttiottelussa mukana olekaan.

– Se onko tuomarina mies vai nainen ei ole mitään väliä. Tärkeintä on vain suoriutua työstään hyvin.

Sekä 38-vuotias Nouri että kolmekymppinen Nagelsmann ovat vielä todella nuoria valmentajia Bundesliigassa, joka osaltaan saattaa selittää avarakatseista suhtautumista. Vertailun vuoksi olisi hauska saada kommentit Bayern Münchenia luotsaavalta 58-vuotiaalta Carlo Ancelottilta tai vaikkapa Wolfsburgin 53-vuotiaalta Andries Jonkerilta. Kuuluisiko vanhan liiton valmentajien mielipiteissä arvokonservatisimi?

38-vuotias Steinhaus on kotoisin Hannoverista ja on siviiliammatiltaan poliisi. Nainen on niittänyt mainetta jo vuosikausien ajan yhtenä maailman parhaista naiserotuomareista. Viimeisten kausien ajan Steinhaus on tuominnut 2.Bundesliigassa säännöllisesti ja hänen suorituksensa on saanut jatkuvasti ylistäviä arvioita. Näin ollen ei ole ihme, että DFB:n varapresidentti Ronny Zimmermann halusi Steinhausin viheltämään Saksan korkeimmalle tasolle.

Steinhausin tähänastisen uran kohokohtia ovat olleet naisten maailmanmestaruuskisojen loppuottelun tuomitseminen Saksassa vuonna 2011 sekä naisten jalkapallon olympiafinaali Lontoossa 2012. Hän tuomitsi viime kesäkuussa myös naisten Mestarien liigan finaalin Cardiffissa.

Nuoresta iästä huolimatta kokenut

Kuten sanottua, Steinhaus on toden totta ehtinyt kartuttamaan kokemusta. Hän aloitti oikeudenjakajan työt jalkapallon parissa jo 18 vuotta sitten, eli varhain parikymppisenä. Ensin kahdeksan vuotta naisten korkeimmalla sarjaportaalla, Frauen-Bundesliigassa, jonka jälkeen hän sai ensimmäisenä naisena näyttöpaikan miesten sarjoista, 2.Bundesliigasta vuonna 2007.

Kansainvälisellä tasolla hän olisi todennäköisesti saattanut olla vieläkin meritoituneempi, mutta Saksan naisten maajoukkueen menestys arvokisoissa on muutaman kerran vesittänyt Steinhausilta tuomarointimahdollisuuden semifinaali- ja finaaliotteluissa. Naisten mestarien liigan finaalissa pelasi tänä vuonna ranskalaiset Lyon ja PSG. Tämä oli ensimmäinen kerta kun saksalaisjoukkue ei yltänyt finaaliin saakka. Steinhausille se oli onni, ja sen ansiosta nainen pääsi tuomaroimaan ensimmäistä kertaa kyseisen kilpailun huipentumaan.

Sunnuntaina Berliinin historiallisella Olympiastadionilla rikkoutuu seuraava virstanpylväs, kun Steinhausista tulee ensimmäinen naiserotuomari Euroopan suurissa sarjoissa. Tästäkin huolimatta vanha manner on edelleen paikoin melko konservatiivinen. Nähtäväksi jää, kuinka nopeasti – tai hitaasti – esimerkiksi Valioliiga, Serie A, La Liga ja Ligue 1 seuraavat esimerkkiä.

Artikkelikuva: Getty Images