Kapteeniksi nousseella Niklas Moisanderilla menossa vahva kevät Werder Bremenissä

Menneenä viikonloppuna koettiin Saksan Bundesliigassa suomalaisittain hienoja hetkiä, kun maajoukkuepuolustaja Niklas Moisander sai kantaakseen perinteikkään Werder Bremenin kapteenin nauhan sekä sen tuomat velvollisuudet, vierasottelussa Freiburgia vastaan.

Putoamista vastaan käytännössä koko kauden ajan taistellut bremeniläisseura on löytänyt hienon vireen kevään kynnyksellä, ja se onkin tällä hetkellä Bundesliigan kovakuntoisimpia joukkueita. Kuudesta edellisestä sarjaottelusta Werder on voittanut viisi ja pelannut kertaalleen tasan. Alun lievän hapuilun jälkeen myös 31-vuotias Moisander on noussut seuransa tärkeimpien pelaajien joukkoon.

Kapteenina aiemmin toiminut seuralegenda Clemens Fritz loukkaantui maaliskuun alussa, eikä häntä nähdä kentällä enää tällä kaudella. Fritzin lisäksi myös Zlatko Junuzovic joutui jäämään sivuun Freiburg-ottelusta, jonka johdosta valmentaja Alexander Nouri palkitsi suomalaistopparin vahvat otteet kapteenin nauhalla.

— Niklas on arvostettu pelaaja joukkueen keskuudessa, Nouri kertoi Kicker-lehdelle.

Nouri itse tuli Werder Bremenin peräsimeen vasta kesken tämän kauden, viime syyskuussa, joukkueen pelin ollessa täysin sekaisin.

Heti elokuussa – ennen kuin Bundesliiga-kausi oli ehtinyt edes alkaa – Bremen putosi jo Saksan Cupista piskuiselle 3.Liigan Lottelle. Tätä seurasi tappiot kolmella ensimmäisellä Bundesliiga-kierroksella. Syöksykierre riitti Bremenin seurajohdolle, joka erotti valmentaja Viktor Skripnikin.

Werderin reservijoukkueesta Skripnikin tilalle nostettu Nouri sai tuotua järjestelmällisyyttä ja uskoa edustusjoukkueeseen. Uusi valmentaja on vaikuttanut myös Moisanderin otteisiin, joka ehti kokea jopa penkityksen alkukauden rämpimisen aikana.

Voimakkaasti peleissä mukana elävä Nouri uudisti rohkeasti joukkuetta. Hän nosti reservistä ykkösjoukkueeseen turvapaikanhakijana Saksaan saapuneen Ousman Mannehin, ja teki myös Moisanderista puolustuksen johtohahmon. Vastuuta on sen jälkeen tullut paljon ja suomalainen on parantanut omaa peliään entisestään, mitä pidemmälle kausi on edennyt.

Moisander on nuoren Bremenin joukkueen kokeneimpia pelaajia. Ajaxissa ja Huuhkajissa kapteenina toiminut turkulainen on pystynyt tuomaan johtajuutta myös saksalaisjoukkueeseen. Valmentaja Nouri olisi voinut valita viime lauantain Freiburg-otteluun kapteeniksi esimerkiksi Fin Bartelsin tai Theodor Gebre Selassien kaltaisen, pitkään seurassa palvelleen pelaajan. Sen sijaan hän luotti viileään suomalaiseen.

— Niklas on kokenut ja hänellä on karismaa. Iso persoona, joka on tottunut olemaan johtavassa roolissa aiemminkin.

Werder on pelannut tällä kaudella pitkälti 3-5-2 ja 4-4-2 ryhmityksillä. Kolmen puolustajan linjassa Moisanderin paikka on ollut vasemmalla laidalla. Neljän pakin ryhmityksessä turkulaisen positio on löytynyt keskeltä. Kumpikin formaatio on sopinut suomalaiselle. Hän on iso auktoriteetti puolustuksessa ja ohjaa peliä määrätietoisesti. Pallollisena hän pyrkii yksinkertaisiin, peliä edistäviin ratkaisuihin.

Viime ottelun yhteydessä Bremeniltä loukkaantui kaksi tärkeää puolustuspään pelaajaa. Lamine Sane loukkasi nivusensa alkulämmittelyissä, jonka lisäksi puolustava keskikenttämies Robert Bauer joutui jättämään kentän jo varhaisessa vaiheessa nilkkavamman takia. Urheilujohtaja Frank Baumann antoi vuolaasti suitsutusta suomalaisen kyvystä sopeutua yllättäviin kokoonpanomuutoksiin.

— Suvereeni esitys. Hän piti pakan hienosti kasassa, Baumann totesi Kickerille.

Jo tiistaina Werder Bremen kohtaa kotonaan Schalken. Tällä hetkellä näyttää, että Junuzovic ei ole vielä arkikierroksen ottelussa pelikuntoinen, joten Moisander saattaa kipparoida vihreävalkoisia vielä kotiyleisön edessä.

Kovasta nykyvireestä huolimatta Bremen tarvitsee jatkossakin pisteitä. Perinteikäs, entinen suurseura on edelleen putoamisuhan alla. Karsintaviivan ja Eurooppa-paikan välillä on vain kahdeksan pistettä eroa, joten kamppailu sijoituksista tulee olemaan tiukka. Yksi loppukauden kulminaatiopisteistä on pääsiäisenä HSV:ta vastaan pelattava Nordderby. Verivihollinen on juuri nyt kaksi pistettä Werderiä perässä. Ottelun merkitys tulee olemaan järkälemäinen loppukauden sijoituksen kannalta.

Aiottua lyhyemmäksi jääneen, epäonnistuneen Italian visiitin jälkeen Moisander näyttäisi jälleen löytäneen peli-ilonsa ja itseluottamuksensa. Se tietänee ilonaiheita myös Weser-joen varressa sijaitsevan Bremenin jalkapallokannattajille.

Artikkelikuva: All Over Press