Uudella Dortmund-luotsilla on paljon todistettavaa — Pystyykö Peter Bosz täyttämään kovat odotukset?

Borussia Dortmund julkisti viime viikolla uuden päävalmentajansa. Vasta erotetun Thomas Tuchelin tilalle palkattiin hollantilainen Peter Bosz, joka värvättiin Amsterdamin Ajaxista kesken tämän sopimuskaudenTuchelin pesti jäi lopulta vain kaksivuotiseksi, hänen riitaannuttuaan seurajohdon ja osan pelaajistonsa kanssa.

Kentän ulkopuolisesta epäjärjestyksestä huolimatta Dortmundin viimeisin kausi oli kaikesta huolimatta menestyksekäs. Se varmisti Mestarien liigan paikan ensi kaudeksi, sijoituttuaan kolmanneksi kotimaan Bundesliigassa. Seuran palkintokaappikin sai täytettä kun keltapaidat voittivat Saksan cupin kauden viimeisessä pelissään. Edellisestä pokaalista oli ehtinyt kulua jo viisi vuotta aikaa.

Mestarien liigassa Dortmund ylsi puolivälierävaiheeseen saakka. Mahdollisuuksia huomattavasti pidemmällekin olisi saattanut olla, ilman joukkuetta vastaan tehtyä pommi-iskua, joka sekoitti koko pelaajiston täysin ja osoittautui jälkikäteen tarkasteltuna lopulta viimeiseksi naulaksi Tuchelin arkkuun.

Menestystä odotetaan myös 53-vuotiaalta Boszilta. Bayern München paineli Bundesliigassa jo viidenteen perättäiseen mestaruuteensa, mutta kilpailu müncheniläisten takana on kiristynyt muiden joukkueiden profiilin nostamisten myötä entisestään.

Nuorta Dortmundia on tullut haastamaan SAP-ohjelmistojätin omistaja Dietmar Hoppin Hoffenheim. Miljardööri on saanut tehtyä hänelle rakkaasta kyläseurasta ison ja kilpailukykyisen, joka taisteli Dortmundin kanssa viimeiselle kierrokselle saakka kolmannesta sijasta. Toinen haastaja, ja samalla uusin tulokas hiekkalaatikolla on Red Bullin omistama Rasenballsport Leipzig, joka ylsi heti ensimmäisellä kaudellaan pääsarjassa sensaatiomaisesti toiseksi.

Haasteita Boszilla siis piisaa, jotta menestystä Westfalenstadionilla tulisi tulevinakin vuosina.

 

Minne menee Aubameyang?

Bundesliigan maalikuningas, Torjägerkanone-palkinnon voittaja, Pierre-Emerick Aubameyang ei ole salannut haluaan siirtyä jossain vaiheessa vieläkin isompaan seuraan. Huhuja mahdollisesta uudesta osoitteesta on sinkoillut vaikka kuinka paljon kauden loppumisen jälkeen. Aubameyang on itse väläytellyt Real Madridia yhtenä unelmanaan, mutta tällä hetkellä yksi potentiaalisimmista vaihtoehdoista lienee Ranska ja Paris- Saint-German. PSG:n huhutaan valmistelevan jopa 70 miljoonan euron tarjousta gabonilaiskärjestä.

Dortmund pitäisi ykköshyökkääjänsä mieluusti joukkueessaan, mutta se on käytännössä mahdotonta. Aubameyang täyttää tulevana sunnuntaina 28-vuotta, joten seuraavan siirron aika uralla on juuri nyt.

Vaikka laatua Dortmundin joukkueesta löytyy kylliksi, on Boszilla ratkaistavanaan iso dilemma. Kuka pystyisi täyttämään Aubameyangin jättämän, 31 liigamaalin mentävän aukon?

 

Ei-niin vakuuttavat puolustukset

Vaikka Bundesliigassa vain kolme joukkuetta päästi Dortmundia vähemmän maaleja, ei ruhrilaisten puolustus onnistunut vakuuttamaan koko kaudella ja peleissä nähtiin toistuvasti alakerran virheitä, jotka tuottivat vastustajille säännöllisesti vaarallisia maalipaikkoja. Tuchel vaikutti koko kauden etsivän optimaalisinta kokoonpanoa ja formaatiota puolustukseen, peluuttaen vuoroin kolmen, neljän ja ajoittain jopa viiden pakin linjaa alakerrassa.

Bundesliigassa Dortmund päästi vähintään kaksi maalia omiin kymmenessä sarjapelissä. Mestarien liigassa keltamustat tykittivät lohkovaiheen maalinennätyksen, mutta päästivät siitä huolimatta Varsovan Legiaa vastaan pelatussa kotiottelussa neljä maalia omiin. Neljä takaiskua ei toki kuulosta pahalta, kun tekee itse kahdeksan. Dortmundin kompastuskiveksi puolivälierissä koitunut AS Monaco latoi saksalaisten verkkoon kahdessa pelissä yhteensä kuusi maalia.

Boszin valmentamalla nuorella Ajaxin joukkueella oli menneellä kaudella tilastojen valossa Eredivisien paras puolustus. Se päästi koko kaudella vain 23 maalia, sijoittuen lopulta toiseksi, rotterdamilaisen Feyenoordin viedessä mestaruuden yhden pisteen erolla. Kotimaassaan vedenpitävä pakisto vaikutti olevan europeleissä alttiimpi virheille. Niin FC Kööpenhamina, Schalke kuin Lyonkin laittoivat amsterdamilaiset koville Eurooppa liigan jatko-otteluissa, vaikka Ajax lopulta taistelikin tiensä kilpailun finaaliin saakka.

 

Valtataistelua kulisseissa

Selkkauksilta ei Dortmundissa kauden aikana vältytty ja suurimmat kipinät sinkoilivat seurajohdon sekä valmennuksen välillä. Tarkemmin sanottuna kiistakumppaneina olivat valmentaja Tuchel sekä seurapomo Hans-Joachim Watzke, joiden välit tulehtuivat jo viime kesänä Dortmundin myydessä Mats Hummelsin, Ilkay Gündoganin sekä Henrikh Mkhitaryanin valmentajan toiveiden vastaisesti. Viimeinen niitti oli viime huhtikuussa tapahtunut pommi-isku Dortmundin pelaajabussiin. Omia pelaajiaan hanakasti puolustanut Tuchel ei voinut hyväksyä, että Watzke suostui Uefan vaateeseen pelata peli jo terrori-iskua seuranneena päivänä.

Thomas Tuchel oli nuorten pelaajiensa suosiossa, vaikka soraääniäkin kuului. (Kuva: All Over Press)

Myös pelaajistossa kuohui. Nuoret pelaajat, kuten Ousmane Dembele sekä Christian Pulisic ovat kehuneet vuolaasti Tuchelia, mutta osa vanhemmista ja vaikutusvaltaisemmista pelaajista kyseenalaisti valmentajansa taktisia näkökulmia ja strategioita liian monimutkaisina.

Tuchelin henkilöjohtamistaidot saivat myös kritiikkiä joiltain kokeneimmilta pelaajilta. Luotsi jätti Saksan cupin finaalissa täydessä kunnossa olleen Nuri Sahinin kokonaan kokoonpanon ulkopuolelle. Se herätti ihmetystä, sillä Sahin olisi paikannut loukkaantuneena ollutta Julian Weiglia täydellisesti. Tuchel perusteli ratkaisuaan sillä, että Sahin ei olisi tarpeeksi fyysinen pelaaja kamppailuvoimaista Eintracht Frankfurtia vastaan. Oli totuus mikä tahansa, se sai muun muassa kapteeni Marcel Schmelzerin kyseenalaistamaan julkisesti Tuchelin päätöksen ja asettumaan Sahinin puolelle tapauksessa.

Jääkin nähtäväksi miten luottamuksellisen suhteen Bosz saa rakennettua uusien pelaajiensa sekä seurajohdon kanssa. Hollantilainen nimittäin lähti Ajaxista melko lailla samanlaisin tunnelmin, kuin Tuchel Dortmundista.  Esimerkiksi The Guardian tiesi kertoa, että taktiset erimielisyydet aiheuttivat konflikteja muun valmennusryhmän kanssa – johon kuului myös hollantilaislegenda Dennis Bergkamp.

 

Nuorissa on voimaa

Dortmundin vakiopelaajiston keski-ikä viime kaudella oli 25,2 vuotta ja se olikin Bundesliigan kuudenneksi nuorin joukkue. Silti Boszin luotsaama Ajax miehistö oli yli kolme vuotta nuorempi. Amsterdamilaisjoukkueen keski-ikä oli vain 22,4 vuotta, joten tuore Dormund-käskijä ei ole untuvikko nuorten pelaajien kanssa toimimisessa.

Se onkin elintärkeä ominaisuus uudelle valmentajalle. Keltamustien joukkue on täynnä nuoria ja huippulupaavia tähtiä. 20-vuotias Dembele, 18-vuotias Pulisic, 21-vuotias Weigl, sekä 23-vuotiaat Matthias Ginter ja Raphael Guerreiro. Heidän lisäksi kypsymässä on 17-vuotias Alexander Isak, joka debytoinee edustusjoukkueessa ensi kaudella. Kaikki vielä uransa alkutaipaleella olevia pelaajia.

Hyökkäysvoittoisen pelin nimeen vannova Bosz on kokenut valmentajana sarjanousun, kun se nosti Heraclesin Hollannin toiseksi korkeimmalta sarjatasolta Eerste Divisiestä pääsarjaan keväällä 2005. Hän ei silti ole voittanut vuonna 2002 alkaneen ammattilaisvalmennus-uransa aikana vielä ainuttakaan titteliä minkään joukkueen kanssa. Viime kaudella Eredivisiessä ja Eurooppa liigassa Boszin Ajax jäi kalkkiviivoilla kokeneempien Feyenoordin ja Manchester Unitedin taakse.

Dortmundissa hollantilainen tarvitsee myös kokemusta joukkueeseensa, jotta Signal Iduna Parkilla ei jouduttaisi enää odottamaan viittä vuotta ennen seuraavaa pokaalia.

Artikkelikuva: All Over Press