Huuhkaja-raati: Onnetar näytti molemmat puolensa Suomelle – ” Lohko ei ole välitön kisakiiman tappaja”

Viaplay LogoVoit seurata Huuhkajien liitoa Viaplay -palvelussa

Vuoden 2020 EM-kisojen karsintojen arvonnat suoritettiin sunnuntaina Irlannin Dublinissa. Huuhkajien seuraksi J-lohkoon nostettiin Italia, Bosnia ja Hertsegovina, Kreikka, Armenia sekä Liechtenstein. Minkälainen arpaonni oli? Tätä puivat Faneille.comin toimittajat Roope Liimatainen, Kalle Tamminen ja Eemeli Kosonen.

Ensimmäisestä korista Huuhkajien lohkoon arvottiin Italia. Onko vuoden 2006 maailmanmestari varma lohkoykkönen?

RL: Ei sentään, mutta melko todennäköinen kylläkin. Oli selvää, että ykköskorista vastaan tulee äärimmäisen kova joukkue. Näistä Italia ei lähtökohtaisesti ole lainkaan pahimmasta päästä, vaikka nyt puhutaankin Suomeen verrattuna todella isosta ja tasokkaasta jalkapallomaasta. Italian hyökkäyspeli on ollut pitkään tahmeaa ja tämä voisi avata Suomen tiiviin puolustuspelin turvin mahdollisuuden hakea yllätystä Italiassa pelttavassa lohkon avausottelussa.

KT: Italia on paperilla selkeästi tämän lohkon paras maa, mutta ei Azzurri mikään takuuvarma lohkovoittaja ole. Roberto Mancinin aikakausi Italian päävalmentajana on vasta alussa ja valmentajavelho on kierrättänyt valmentamissaan otteluissa isoa rotaatiota. Italialla on menossa suurehko sukupolvenvaihdos ja taustalta parrasvaloihin on nousemassa varsin lahjakas sukupolvi, joka ei kuitenkaan ole vielä lyönyt täysin läpi aikuisten tasolla. Italia tulee varmasti pudottamaan tässä lohkossa pisteitä ja Suomella on oiva iskun paikka maaliskuussa pelattavassa avausottelussa.

EK: Ei Italian lohkovoittoa kannata vielä kirkossa kuuluttaa, mutta suurena ennakkosuosikkina joukkue lähtee karsintoihin. Olisi valtava yllätys, mikäli Italia lohkovoittoa tai varsinkin jatkopaikkaa nappaisi. Italia himoitsee lohkovoittoa, sillä joukkue ei selviytynyt MM-kisoihin hävittyään jatkokarsinnoissa Ruotsille. Lohko on varsin tasainen, joten pelaamista ristiin varmasti tapahtu.

Toisena lohkoon napsahti Bosnia ja Hertsegovina. Minkälainen arpa tämä oli?

RL: Hyvä arpa. Islantia kakkoskorista toivoin, mutta sen jälkeen Bosnia ja Hertsegovina oli yksi parhaista vaihtoehdoista. Maa on vain kerran historiansa aikana selvittänyt tiensä EM-lopputurnaukseen, joten mistään rutinoituneesta karsintanipusta ei voida puhua. Joukkue osoitti kuitenkin vaarallisuutensa Nations liigassa voittamalla lohkonsa, jossa vastassa oli Itävalta ja Pohjois-Irlanti. Huuhkajia vastassa nähdään Edin Dzekon ja Miralem Pjanicin kaltaisia huippunimiä. Bosnia ja Hertsegovinan selättäminen lohkossa on äärimmäisen kova haaste, mutta ei mikään mahdoton juttu Rivelutionille.

KT: Bosnia pelasi mainion Kansojen liigan alkulohkovaiheen nousten suvereenisti B-divarista korkeimmalle tasolle. Italian tapaan myös Bosnialla on tulossa sisään tukku todella lahjakkaita pelaajia, vaikka Roopen mainitsemat supertähdet Dzeko ja Pjanic yhä mukana ovatkin. Bosnia on siis hyvä joukkue, mutta kakkoskorissa oli monta paljon pahempaankin vaihtoehtoa, joten tähän arpaan pitää olla tyytyväinen. Bosnia takaa myös sen, että ainakin yhdessä Suomen kotiottelussa on mainio tunnelma, sillä ympäri Eurooppaa asuvat Bosnian kansalaiset kokoontuvat aina sankoin joukoin sinne, missä maan joukkue pelaa futisotteluita.

EK: Pidän tätä varsin hyvänä arpana, kun vaihtoehtona olisi voinut olla muun muassa Saksa tai Venäjä. Ei pidä kuitenkaan liikaa tuulettaa: kyseessä on laadukas nippu, joka on esiintynyt viimeisissä karsinnoissa hyvin. Varsinkin vieraspelistä on odotettavissa äärimmäisen haastava. Bosnia ja Hertsegovina on hävinnyt viimeisestä 14 kotiottelustaan vain yhden ja senkin Belgialle. Näissä peleissä se on pitänyt kymmenesti maalinsa puhtaana.

Neljännestä korista Suomella ei käynyt tuuri, kun onnetar toi jälleen Kreikan Huuhkajien seuraan. Miten paljon tämä arpa mutkistaa lohkon tilannetta?

RL: Tämä oli arvontalohkoihin suhteutettuna ehdottomasti se paskamaisin arpa Suomen kannalta. Kreikka on tällä hetkellä sekaisin, mutta paperilla niin kova joukkue, ettei voida puhua edes samassa lauseessa esimerkiksi Viron kanssa, joka olisi yhtä lailla voinut osua vastaan neloskorista. Kreikka kohdataan lohkon päätösottelussa vieraskentällä ja siihen on lähes vuosi aikaa. Tässä ajassa Kreikka voi hyvinkin saada uuden valmentajansa kanssa hommat takaisin kuntoon ja olla huomattavasti kovempi vastustaja, mitä Nations liigassa nähtiin. Kreikka voi hyvinkin mennä kisoihin tästä lohkosta.

KT: Näkökulmakysymys. Kreikka on niin hyvä maa, että se saattaa hyvinkin napata pisteitä Bosnialta tai jopa Italialta. Periaatteessa ristiinpelaamisen pitäisi sopia Suomelle, sillä lohkosta tulisi huomattavan tasainen. Tästä huolimatta olisin kyllä ottanut mielelläni Kreikan sijaan jonkun Kyproksen tasoisen maan, jonka Suomi pystyy kaatamaan rutiiniesityksellä niin kotona kuin vieraissa.

EK: Kreikalla on sekava tilanne, mutta joukkueiden viimeisin kohtaaminen näytti, minkälainen Kreikka on parhaimmillaan. Toki vastaan olisi voinut tulla esimerkiksi Romania tai Unkari, mutta Kreikka oli neloskorista ehdottomasti epämieluisa arpa, kun samassa korissa olivat muun muassa Viro ja Liettua. Kreikka kamppailee muiden tavoin täysin realistisesti kisapaikoista.

Lopuksi samaan lohkoon arvottiin Armenia ja Liechtenstein. Kelpaako näiltä vastustajilta mikään muu kuin kuusi pistettä?

RL: Armenia vieraissa hirvittää jo valmiiksi, mutta kyllä näistä vastustajista olisi budjetoitava kuusi pistettä. Sillä ei ole lopulta merkitystä keneltä ne pisteet hakee, jos ne riittävät lohkon kahden parhaan joukkoon, mutta kyllä tie mutkistuu huomattavasti, mikäli jompi kumpi näistä lilliputeista vie Huuhkajilta pisteitä.

KT: Jonnet ei toki muista, mutta Armenia on ennenkin osoittautunut Suomelle hankalaksi paikaksi pelata. Toki fakta on se, että jos tästä lohkosta meinataan kisoihin mennä, niin nämä alempien korien maat tulee kaataa niin kotona kuin vieraissa. Liechtensteinin pitäisi kaatua vaikka yhdellä jalalla, mutta Armeniaa on turha aliarvioida, vaikka maalla ei ole Henrikh Mkhitaryanin lisäksi yhtään suurelle yleisölle tuttua pelimiestä.

EK: Kuusi pistettä pitäisi ottaa, mutta helppoa se ei tule olemaan. Liechtenstein on oletettavasti pisteautomaatti, kun taas Armenia on erittäin ilkeä vastustaja kotikentällään. Tämän ovat huomanneet viimeisten vuosien aikana muun muassa Tanska ja Serbia, jotka jäivät edellisten EM-kisojen karsinnoissa tasapeleihin Armeniassa. Helppoa pisteiden nappaaminen ei tule olemaan Huuhkajillekaan.

Minkälaisena pidät Huuhkajien arpaonnea kokonaisuudessaan?

RL: Olin varsin tyytyväinen siihen asti, kunnes neloskorista nousi esiin Kreikka. Jo aiemmin mainitsemani Viro olisi esimerkiksi helpottanut urakkaa reilusti, sillä olisi voinut aika huoletta laskea tavoitteeksi vain sijoittua Bosnia ja Hertsegovinan edelle. Nyt takaa tuleekin iso uhka Kreikan toimesta ja neljä joukkuetta taistelee kahdesta paikasta lopputurnaukseen. Kokonaisuudessaan arvat olivat melko keskitasoa, ei hyvät eikä erityisen huonot.

KT: Arvontatulos oli tyydyttävä. Huuhkajilla olisi voinut käydä parempikin tuuri, mutta ei tämä lohko mikään välitön kisakiiman tappajakaan ole. Tiukkoja otteluita tullaan näkemään ja kaikki mahdolliset sijat kahden ja viiden välissä ovat ihan mahdollisia.

EK: Kohtalaisen hyvä. Huuhkajilla on saumat jopa kisoihin, mutta helppoa se ei tule olemaan. Neloskorista lohkoon arvottu Kreikka tulee mutkistamaan tilannetta huomattavasti, kun lähtökohtaisesti ainakin neljä joukkuetta kamppailee varsin tasaisesti kahdesta kisapaikasta.

Miten uskot lohkossa käyvän?

RL: Lohkon avaus Italiassa päättyy heti yllätykselliseen tasapeliin ja Rivelution herää uudestaan henkiin. 18.11.2019 kirjaillaan historiankirjoihin paksulla tussilla, kun Huuhkajat käyvät jälleen kerran hakemassa Kreikasta sopuisan tuloksen ja lentävät sen turvin kisoihin.

KT: Italia voittaa, Bosnia on toinen ja Huuhkajat kampeaa itsensä viimeisen kierroksen vierasvoitolla kolmanneksi Kreikan ohi. Kisapaikkaa toki toivotaan, mutta sisäinen realistini sanoo muuta.

EK: Haluaisin uskoa Huuhkajien mahdollisuuksiin, mutta epäilen Kallen tavoin Italian sekä Bosnian nappaavan kisapaikat. Italia kuitannee selvähkön lohkovoiton, mutta toisesta sijasta tullaan kuitenkin käymään äärimmäisen kova taistelu. Ristiin pelaamista tapahtuu aivan varmasti, mikä tasoittaa lohkon tilannetta.

Kuva: AOP

Pidä tauko jouluvalmisteluista Betsafella – lunasta jopa 800 € edestä ilmaisvetoja ja osallistut 10 000 € arvontaan