Vaikeudet selättäneessä David Silvassa tiivistyy kaikki, mikä jalkapallossa on kaunista – espanjalaistaikuri ei saa vieläkään ansaitsemaansa arvostusta

Viaplay LogoLöytyykö Silvalle ja Citylle pysäyttäjää tälläkään kaudella? Seuraa huippujännittävää brittifutiskautta Viaplay-palvelussa.

Valioliigaa johtavan Manchester Cityn kolmas maali Bournemouthin verkkoon oli tuttua Cityä. Murtautuminen sisemmältä laitakaistalta tyhjään tilaan päätyrajalle, syöttö keskustaan ja pallo pussiin. Murtavan syötön antoi vähemmän yllättäen David Silva. Taivaansinisten 3–1-maalissa tiivistyi se, miksi Silva on niin loistava jalkapalloilija. Kaikki odottivat hänen keskittävän, mutta oivaltava, täydellisen kovuinen ja noin 15 metrin mittainen suora syöttö edisti joukkueen peliä enemmän kuin keskitys ruuhkaiseen boksiin. Suoritus oli yksinkertainen, mutta eleetön ja tehokas – pieni yksityiskohta pelin sisällä, mutta maalin syntymisen kannalta ratkaiseva.

David Silva, 32, on ilmiömäisen hyvä jalkapalloilija. Hän havainnoi ympäristöä mestarillisesti ja määrittää Manchester Cityn pelin rytmiä täsmällisesti. Silva veteli naruja jopa massiivisten siviilielämän vaikeuksien keskellä. Valioliigan aliarvostetuin supertähti on monella tapaa piristävä poikkeus pöhöttyneessä nykyfutiksessa. Hän antaa näyttönsä vain ja ainoastaan nurmella.

Kun Sky Sports arvioi elokuussa tulevaa mestaria, haastajia, maalikuningasta ynnä muita, ennustivat sekä Jamie Carragher että Gary Neville David Silvan voittavan Kauden pelaajan palkinnon. Carragher huomautti, että tässä vaiheessa ei ole hajuakaan kuka palkinnon tulee voittamaan, vaan hänen arvionsa perustuu enemmän siihen, että hän haluaisi nähdä Silvan voittavan. Liverpool-legendan mukaan espanjalaismaestro on yksi Valioliigan aikakauden parhaista pelaajista ja Man Cityn kaikkien aikojen paras pelaaja. Myös Neville ylisti City-tähteä.

– David Silva on uniikki pelaaja, joka neutralisoi jokaisen kannattajan ja ammattilaispelaajan tässä maassa. Häntä rakastetaan ja kunnioitetaan universaalisti, mikä on ainutlaatuista ottaen huomioon nykyfutiksen kilpailullisuuden.

– Hän on loistava, loistava pelaaja. Hänen suoritustasonsa on aina korkealla. Jos City voittaa liigan ja Kevin De Bruyne on kolme kuukautta sivussa, Silvan kontribuutio on entistä tärkeämpi. Hänen täytyy pitää huoli, ettei City kaipaa De Bruynea.

– Minulle David Silva on loistava esimerkki siitä, minkälainen ammattilaisjalkapalloilijan pitäisi olla, Neville pohti.

Real Madridin hylkäämä kanarialainen nousi huipulle Valenciassa

Silva on kotoisin Kanarian saarilta, Gran Canarian saarella sijaitsevasta Arguineguín pienestä kalastajakylästä. Hänen isänsä on espanjalainen poliisi ja äiti japanilaista syntyperää. Silvan kerrotaan rakastuneen jalkapalloon jo vaippaiässä puoliammattilaisena pelanneen isänsä avustamana. Perheen mukaan nuori David potki pienenä kaikkea mahdollista hedelmistä ja vihanneksista lähtien ennen kuin sai ensimmäisen pallonsa 3-vuotiaana.

Nuorena Silva ihaili tanskalaislegenda Michael Laudrupia, mutta päätyi siitä huolimatta maalivahdiksi, kun paikallinen UD San Fernando värväsi 9-vuotiaan lupauksen. Pikkuseurassa kuitenkin havahduttiin nopeasti, ettei Silvan kykyjä kannata hukata maalissa ja hänet siirrettiin laituriksi.

14-vuotiaana Silva matkasi Real Madridin testiin ja sai seuran valmentajat varpailleen. Jopa Vicente Del Bosquen kerrotaan käyneen katsomassa teknisiltä ominaisuuksiltaan huippulahjakkaaksi hehkutettua nuorukaista. Lopulta siirto jäi syntymättä, koska Los Blancos katsoi kanarialaisen olleen liian pieni ja heiveröinen.

Pettyneen Silvan ei kuitenkaan tarvinnut murehtia kauaa. Maan suurseuroihin lukeutunut Valencia oli iskenyt silmänsä 14-vuotiaaseen lupaukseen junioriturnauksessa ja tarjosi Silvalle sopimusta. Nuorukainen joutui kovaan paikkaan, eikä halunnut aluksi jättää perhettään, mutta lopulta agentti ja vanhemmat suostuttelivat pojan lähtemään. Ammattilaisfutiksen raadollisuus tuli siten Silvalle varhain tutuksi, sillä yläkouluikäisen pojan perhe jäi 2000 kilometrin päähän.

Hiljalleen Silva kehittyi ja eteni Valencian junioriputkessa. Kaudeksi 2004-05 hänet lainattiin divariseura Eibariin ja seuraavalla kaudella pääsarjaan nousseeseen Celta Vigoon. Valencian edustusmiehistössä hän debytoi kaudella 2006-07 ja nousi käytännössä saman tien avauskokoonpanoon. Saman kauden aikana hän debytoi myös Espanjan A-maajoukkueessa vain 20-vuotiaana. Vajaat kaksi vuotta myöhemmin keskikenttätaituri kuului Espanjan EM-kultaa juhlineen ryhmän avaukseen.

Silvan epäonneksi Valencia menetti kuitenkin vanhaa loistoaan – etenkin kulisseissa ja sitä kautta myös nurmella. Seura ajautui taloudellisiin vaikeuksiin ja palkat olivat myöhässä. Lopulta 24-vuotiaana Silvan ja Los Chen tiet erkanivat kesällä 2010.

Davidid Silva ja Villa muodostivat tuhoisan tutkaparin Valenciassa. Talousvaikeuksiin ajautunut seura joutui kuitenkin luopumaan tähdistään. (Richard Heathcote/Getty Images)

Cityn kaikkien aikojen pelaaja

City oli Silvan ja toisen Valencia-tähden David Villan perässä jo vuotta aiemmin, mutta ei maksanut posketonta 135 miljoonan punnan pyyntiä. Lopulta Villa vaihtoi Barcelonaan ja Silva Manchester Cityyn, vaikka muun muassa Real Madrid ja Barcelona olivat taitavan vasurin perässä.

Silva kertoi keväällä BBC:lle valinneensa Cityn, koska koki manchesterilaisten todella halunneen hänet. Silvan mukaan City otti yhteyttä jo joulukuussa 2009. Hän kertoi myös eläneensä vaikeaa jaksoa, koska hänen vanhempansa olivat eroamassa ja mies koki hetken otolliseksi lähteä Espanjan ulkopuolelle.

Lopulta kovia satsauksia tehnyt City sai Silvan halvalla, vain 25 miljoonalla punnalla. Jälkikäteen Silva on todennut siirron olleen elämänsä paras päätös. Cityn leirissä espanjalaismaestroa on yleisesti pidetty seurahistorian parhaana pelaajana.

Silva tiedettiin loistavaksi pelaajaksi, mutta moni epäili, kuinka pieni ja heiveröinen espanjalainen pärjää fyysisessä Valioliigassa. Älykäs pelintekijä oli kuitenkin valmis dominoimaan välittömästi. Debyyttikaudella syntyivät tehot 4+8, mutta etenkin toinen kausi oli huima. Silva oli orkestroimassa Cityn huimaa 6–1-vierasvoittoa Old Traffordilla. Kausi oli päättyä kyyneliin, mutta kaksi lisäajan maalia QPR:n verkkoon toivat Citylle ensimmäisen mestaruuden liki 50 vuoteen.

Silva valittiin ansaitusti kauden tähdistöjoukkueeseen ja hänet kruunattiin sarjan syöttökuninkaaksi 15 maalisyötön myötä. Carlos Tevezin mukaan Silva oli paras hankinta Cityn historiassa.

Sittemmin Silva on ottanut paikkansa Valioliigan eturivin tähtien joukosta. Hän on pelannut Cityn paidassa 363 ottelua, joihin on syntynyt 69 maalia ja 119 syöttöä. Valioliigamestaruuden ja Liigacupin Silva on voittanut kolmesti, FA Cupin kerran. 129 A-maaottelua Espanjan paidassa pelannut Silva on kaksinkertainen EM-kultamitalisti ja maailmanmestari. Näin ollen palkintokaapista puuttuu enää Mestarien liigan voitto.

KdB & Silva – Guardiolan mestariteoksen sykkivä sydän

Manchester Cityä valmentavaa Pep Guardiolaa pidetään monien toimesta planeetan parhaana luotsina. Viimeisen päälle hiottujen nyanssitason pelitavallisten yksityiskohtien ohella Guardiola tunnetaan pelaajien kehittäjänä. Iso osa Cityn menestyksestä kumpuaa juuri siitä, että katalaani on koulinut Raheem Sterlingin ja Leroy Sanen kaltaisista nuorista timanteista huippupelaajia.

Silvan tasoisen kokeneen absoluuttisen huippupelaajan kehittäminen kuitenkin kuvastaa Guardiolaa vielä paremmin. Silva oli ilmiömäinen pelaaja jo Guardiolan saapuessa, mutta on noussut vielä pykälän kovemmalle tasolle katalaanin alaisuudessa.

Entisen Valioliigatoppari Matthew Upsonin mukaan Silva nauttii syvemmästä roolistaan Guardiolan systeemissä. Entinen maajoukkuepuolustaja sanoi Sky Sportsille viime joulukuussa pitävänsä Silvaa koko sarjan teknisesti parhaana pallon vastaanottajana ja sen kontrolloijana.

Espanjalaismaestron mielestä Guardiola on jalkapallonero. Silvan mukaan Guardiola näkee asiat etukäteen ja selittää ne ymmärrettävästi eteenpäin.

– Hän selittää sinulle asian, jonka ymmärrät saman tien. En ole koskaan kokenut tällaista. Ja tämä vieläpä ulottuu jokaiselle alueelle: maalivahdista hyökkääjään. Aiemmin osa valmentajista keskittyi enemmän hyökkäykseen, toiset puolustukseen, mutta hän kattaa koko kentän, Silva sanoi The Premier League Show’n haastattelussa.

Silva ja De Bruyne ovat kohonneet Valioliigan ikonisimmaksi parivaljakoksi. (Getty Images)

Guardiola on osannut roolittaa Silvan ja toisen pelintekijän Kevin De Bruynen liki täydellisesti 4–3–3-muodostelmaansa. Katalaani ei lähtenyt survomaan toista laitaan, vaan räätälöi heille niin sanotut valekasien roolit Fernandinhon yläpuolelle. Kaksikon keskinäinen roolitus on myös toiminut. Mestarillisesti linjojen väleissä operoiva Silva on ollut rakennusvaiheessa ylempänä, kun taas ilmiömäisen syöttökyvyn omaava De Bruyne pudottaa alemmas.

Moni pitää De Bruynea Cityn parhaana pelaajana, eikä syyttä. Pallon liikuttamisesta lähes taidetta tehneen belgialaisen mielestä Silva on Taivaansinisten paras pelaaja. De Bruyne perusteli näkemystään Sky Sportsin haastattelussa, sillä, että espanjalaisvasuri on pelannut huipputasolla yli 10 vuoden ajan.

Kaksikko oli viime kaudella ennätyksiä murskanneen Cityn sykkivä sydän. Silvan tärkeys on tullut tällä kaudella esille, kun De Bruyne on ollut sairastuvalla. Vieressä on pyörinyt Bernardo Silvaa ja Ilkay Gundogania, mutta Silva on johtanut show’ta. De Bruynen vierellä hän oli enemmänkin älykäs tukipelaaja, mutta belgialaisen poissaollessa Silva on ottanut pelintekovastuuta ja määrittänyt Cityn pelin rytmiä entistä vahvemmin.

Superkaksikko on parhaimmillaan yhdessä, mutta kumpikin on osoittanut kykynsä säilyttää huipputaso toisen poissaollessa. Silva on jopa ottanut aisaparinsa roolia tämän parannellessa polvea. Vain poikkeuksellisen älykäs jalkapalloilija pystyy tämän kaltaiseen mukautumiseen maanisesti kokonaisuutta kehittävän Guardiolan vaativassa systeemissä.

Esimerkillinen huippuammattilainen

Gary Neville kehui Silvaa huippuammattilaiseksi, joka ei ole koskaan valittanut Manchesterin säästä tai koti-ikävästä. Yksityishenkilönä Silvasta ei tiedetä paljoa. Nevillellä ei esimerkiksi ollut hajuakaan, missä Silva asuu. Häntä ei muutenkaan nähdä juurikaan julkisilla paikoilla, eikä Silvan yksityiselämästä ole revitty otsikoita.

Silva antaa harvakseltaan haastatteluja. Gary Linekerin haastattelussa The Premier League Show’ssa Silva selitti, ettei viihdy kameroiden edessä. Hän tykkää pelata jalkapalloa ja rentoutua perheensä kanssa. Silvalle on ehdotettu elämänkerran kirjoittamista, mutta hänellä ei tiettävästi ole aikomustakaan lähteä moiseen huippufutiksessa varsin arkiseksi käyneeseen projektiin.

Silvan ammattimaisuus nähtiin viime kaudella. Hänen poikansa syntyi pahasti ennen aikojaan joulukuussa ja Silva vietti jaksoja poissa joukkueen luota. Ensimmäinen peli, jonka hän missasi oli joulukuun huippuottelu Spursia vastaan. Tutkapari De Bruyne ratkaisi kyseisen ottelun ja tuuletti näyttämällä sormillaan 21, joka on Silvan pelinumero. Ottelun jälkeen Cityn pelaajat julkaisivat sosiaalisen median kanavillaan joukkuekuvan pukuhuoneesta, jossa lähes jokaisella oli Silvan pelipaita kädessään. Tämä jos joku kertoo, kuinka arvostettu espanjalaismaestro on Etihad Stadiumin pukuhuoneessa.

Silva kertoi Linekerin haastattelussa viime kevään olleen vaikeaa aikaa. Guardiola sanoi Silvalle, että tämä voi olla perheensä luona Espanjassa niin paljon kuin tarvitsee. Silva missasi joitain pelejä, mutta esiintyi itselleen ominaisella huipputasolla ottelusta toiseen. Silvan mukaan jalkapallo tarjosi hänelle pakokeinon. Viheriöllä ajatukset kääntyivät hetkeksi pois viisi kuukautta elämästään sairaalassa taistelleesta Mateo-pojasta.

Pallotaituri kertoi treenanneen harvoin, nukkuneen vähän ja syöneen huonosti. Peliesityksissä henkilökohtaiset haasteet eivät näkyneet käytännössä ollenkaan, mikä kertoo, kuinka kovasta ammattilaisesta on kyse. Tarina jatkui lopulta onnellisesti. Luultavasti jokaisen Cityn tämän kauden kotiavauksessa paikan päällä olleen silmäkulmat kostuivat, kun Silva asteli kentälle terve poikavauva sylissään.

Silva voitti kaiken Espanjan paidassa ja on maan historian neljänneksi paras maalintekijä 37 osumallaan. 129 A-maaottelua pelannut Silva lopetti komean maajoukkueuransa viime kesänä. (Michael Steele/Getty Images)

Edelleen aliarvostettu

On jopa hämmentävää, kuinka vähän Silva lopulta saa tunnustusta. Häntä toki arvostetaan ja pidetään huippupelaajana, mutta silti Merlin lempinimeä kantava taikuri jää varjoon, kun aletaan puhumaan sarjan parhaista pelaajista.

Useasti Silvaa vastaan pelanneen Phil Nevillen mukaan Silva on aliarvostettu, koska hän tekee asiat hiljaisesti ja eleettömästi. Silva suorittaa aina niin korkealla tasolla, että hänen kontribuutiotaan on alettu pitää itsestäänselvyytenä.

Silva on tehnyt muutamia upeita soolomaaleja ja ampunut sisään upeita vapaapotkuja. Hänen loistokkuuttaan ei silti ymmärrä Youtube-pätkistä. Silvan pelistä puuttuvat henkeäsalpaavat wow-hetket, joita esimerkiksi De Bruyne tai Paul Pogba tarjoilevat. Sen sijaan Silva suorittaa tasaisesti ja laadukkaasti. Hänen pelinsä ei määrity yksittäisten suoritusten, vaan kokonaiskontribuution kautta, johon kuuluvat yhtä lailla myös älykäs liikehdintä ilman palloa.

Silva on pelaaja, joka sitoo yhteen Cityn saumattoman kokonaisuuden. Silva pystyy liikuttamaan pelivälinettä vähillä kosketuksilla, mutta myös hidastamaan peliä tarpeen vaatiessa. Hän kykenee murtaviin syöttöihin ja voittamaan tilaa kuljetuksillaan. Silvan liikettä määrittää tietty arvaamattomuus, sillä hän pystyy edistämään peliä niin monella eri tavalla. Ratkaisut ovat silti lähes poikkeuksetta oikeita. Silva syöttää omille liki 90-prosentin tarkkuudella, mikä on hurja prosentti hyökkäävälle keskikenttäpelaajalle.

Silvan tärkeys ei välttämättä erotu suoraan syöttö- ja maalitilastoista, mutta kun kaivaa syvemmälle, huomaa, miksi Silva on niin loistava. Maalipaikkoihin johtaneita syöttöketjuja tutkaillessa, Silvan syöttöketjujen xG 90 minuuttia kohti oli viime kaudella 1,12. Ainoastaan joukkuekaveri Raheem Sterling ylsi kovempaan lukemaan. Jopa De Bruyne jäi Silvan taakse. Tämän kauden lukema on 1,47, mikä on yli  500 minuuttia pelanneista sarjan korkein.

Phil Neville kehui Silvan liikkumisen älykkyyttä. Hän muisteli, kuinka he yrittivät aikanaan Jack Rodwellin kanssa miesmerkata espanjalaisen. Kumpikin nappasi varoitukset kymmenessä minuutissa. Nevillen mukaan Silvan iholle on mahdoton päästä.

Silvan arvostukseen on vaikuttanut myös se, että hänestä on vaikea saada otetta – niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Nykypäivän huippufutarit ovat somejulkkiksia, mutta Silva on lähinnä myyttinen hahmo, joka antaa kehonsa puhua jalkapallokentällä.

Myös nurmella Silva on vaikeasti määritettävä pelaaja. Hän on pelannut urallaan laiturina ja kymppinä. Guardiolan systeemissä hänet on nähty hieman alempana. Hänen parasta pelipaikkaa ja roolia on hankala määrittää, sillä Silva tekee kaiken niin laadukkaasti.

Samalla Silva on jäänyt stereotypian jalkoihin. The Guardianin Sid Lowen mukaan Silvan aliarvostetuin ominaisuus on kovuus. Hänet luokitellaan etupäässä teknisesti taitavaksi ja pienikokoiseksi, toisin sanoen tyypilliseksi 2000-luvun espanjalaispelaajaksi. Silva on kuitenkin kova vääntäjä. Hän prässää armotta ja hallitsee 170-senttisen kehonsa mestarillisesti, eikä pelkää laittaa kroppaa likoon taklaustilanteissa.

Silva täyttää tammikuussa 33 vuotta, mutta ei ole osoittanut hidastumisen merkkejä, päin vastoin. Hän sanoi pelaavansa Cityssä ainakin kevääseen 2020 ulottuvan sopimuksensa loppuun ja katsovansa sen jälkeen, miltä olo tuntuu fyysisesti ja henkisesti.

Yhtenä unelmana on päättää pelit kotikonnuilla Las Palmasissa. Se sopisi tyylikkään pelintekijän imagoon huomattavasti paremmin kuin eläkerahojen hakeminen kaukomailta.

Silvan loistokkuudesta kannattaa kuitenkin vielä nauttia. Hän on pelaaja, jossa yhdistyy tietyllä tapaa kaikki, mikä jalkapallossa on kaunista. Hän ei ole henkilökultti, vaan antaa näyttönsä vihreällä veralla. Eleganssi, älykkyys, tekniikka, ammattimaisuus ja korkea suoritustaso tekevät Silvasta paketin, joka jättää hänet historiankirjoihin yhtenä Valioliigan aikakauden kaikkien aikojen pelaajista.

Lähteet: The Premier League Show, SkySports, These Football Times, BBC, Transfermarkt, Understat, WhoScored

Kansikuva: Getty Images

Pidä tauko jouluvalmisteluista Betsafella – lunasta jopa 800 € edestä ilmaisvetoja ja osallistut 10 000 € arvontaan