Huuhkaja-raati: Kansojen liiga oli Suomelle lottovoitto – ”Upeinta aikaa Huuhkajien matkassa miesmuistiin”

Viaplay LogoVoit seurata Huuhkajien liitoa Viaplay -palvelussa

Kansojen liigan ensimmäinen lohkovaihe oli Suomen osalta erittäin onnistunut, kun Huuhkajat nappasi lohkovoiton. Mitä Huuhkajien syksystä jäi pelillisesti käteen ja miltä tulevaisuus näyttää? Faneille.comin toimittajat Kalle Tamminen, Roope Liimatainen ja Eemeli Kosonen käyvät läpi Suomen jalkapallomaajoukkueen viimeaikaisia otteita sekä tulevaisuutta.

Suomi saavutti päätavoitteensa ja otti lohkovoiton sekä paikan jatkopeleihin. Minkä arvosanan annat Huuhkajille kokonaisuudessaan Kansojen liigan otteluista?

KT: Kansojen liigan loppu oli toki Suomen osalta pettymys, mutta kahdesta peräkkäisestä tappiosta huolimatta Markku Kanervan joukkue ylitti kaikki mahdolliset odotukset ja lohkovoitto on liki nappionnistuminen ja kiitettävän arvosanan arvoinen tulos. Vielä tuloksiakin tärkeämpää oli se, että uskottavuus ja positiivisuus palasi kotimaiseen jalkapalloon. Hans Backen musertavan aikakauden jälkeen Huuhkajat kiinnostaa taas kansalaisia ja myös pelaajat selvästi nauttivat poikkeuksellisesta tilanteesta ja Suomen paidassa menestymisestä.

RL: Voitot ja tappiot tulivat sikäli väärässä järjestyksessä, että lohkovoitosta huolimatta rajuin kiima vähän laantui. Oikeastihan tämä syksy oli upeinta aikaa Huuhkajien matkassa miesmuistiin ja hyvät tulokset poikivat paljon hienoja asioita tulevaisuuteen. Tietysti paikka Kansojen liigan jatkopeleihin on nyt kuitattu, mutta sen lisäksi myös parempi arvontakori EM-karsintaan ja seuraavaan Kansojen liigaan lähdetään sitten kiimaisesta B-liigasta. Lopun notkahduksesta huolimatta voi arvosanaksi helpostin antaa vahvan ysin.

EK: Samoilla linjoilla kollegoiden kanssa. Kahdesta tappiosta huolimatta Huuhkajille on vaikeaa antaa muuta kuin kiitettävää arvosanaa. En muista milloin Huuhkajat olisi ollut yhtä paljon positiivisessa valossa esillä kuin nyt syksyn aikana. Ja kyllähän peliesitykset olivat pääosin erittäin hyviä, lopun notkahduksesta huolimatta. Lisäksi onnistujia tuli paljon myös yksittäisten pelaajien osalta.

Taival alkoi neljällä voitolla, mutta päättyi kahteen tappioon. Pitääkö laskevasta kurssista olla huolissaan?

KT: No ei oikeastaan. Kreikkaa vastaan tuloksella ei ollut mitään merkitystä, Suomi lähti varmistamaan lohkoivoittoa ja onnistui tavoitteessaan, vaikka ottelussa turpaan tulikin. Unkaria vastaan Kanerva lähti kokeilemaan ja muutama vähän pienemmälle vastuulle jäänyt pelimies sai näyttöpaikan avauskokoonpanoon. Kokeilujen lisäksi Suomelta puuttui puolentusinaa rotaatiopelaajaa loukkaantumisten vuoksi, joten tuloksia enemmän olisin huolissani siitä, miten paljon Huuhkajien pelitaso putoaa muutaman pelaajan poissaolon myötä.

RL: Ehkä hivenen, mutta mitään syväkyykkyä ei ole otettu, kuten Kalle edellä kertoo. Jos jostain olen vähän huolissani, niin vieraspelit eivät lopulta sujuneet kovinkaan mallikkaasti. Virossa voitto tuli nihkeän esityksen jälkeen aivan ottelun viime hetken maalilla. Kreikkaa vastaan oltiin Tampereella valovuosi edellä, mutta hetkeä myöhemmin Ateenan illassa jäätiinkin jo vähän jalkoihin. On toki muistettava, että joukkue teki siellä tarvittavan ja juhli loppuvihellyksen jälkeen. Kokeilullisempi ryhmä sitten jo epäonnistuikin pahoin Budapestissä. Iso hätää ei siis ole syytä missään nimessä maalailla, mutta kyllä EM-kisoihin päästäkseen on paremmin onnistuttava vierasotteluissa.

EK: Ei missään nimessä. Kalle ja Roope availivatkin yllä jo varsin luonnollisia syitä tappioiden taustalla. Toki karsinnat olisi ollut hienoa päättää tuloksellisesti positiivisemmassa valossa, mutta kokonaisuus oli silti erittäin onnistunut eikä sitä kaksi tappiota muuta. Uusia pelaajia ei ole enää mahdollisuus testata harjoitusotteluissa samalla tavalla kuin ennen, joten muutokset Unkaria vastaan olivat jossain määrin ymmärrettäviä, mutta ne kääntyivät Huuhkajien kohtaloksi. Kreikkaa vastaan Suomi sen sijaan onnistui tavoitteessaan, vaikka peliesitys ei häikäisevimmästä päästä ollutkaan.

Ketkä yksilöt säväyttivät eniten?

KT: Glen Kamara nousi ryminällä kaikkien tietoisuuteen, joskin Unkaria vastaan keskikenttämies oli todella vaisu ja kaukana omasta huipputasostaan. Paulus Arajuuri otti tarjolla olleen puolustuslinjan johtajan paikan itselleen ja oli monessa mielessä Suomen taistelevan peli-ilmeen ruumiillistuma. Keskikentällä Robin Lod on perutasoltaan Suomen parhaimpia pelaajia ja mukana melkein jokaisessa Suomen luomassa maalipaikassa tavalla tai toisella.

RL: Komppaan Kallea Arajuuren ja Lodin osalta. Jos mietitään koko kuuden matsin kokonaisuutta, niin nämä herrat pelasivat upeasti pelistä toiseen, eikä taso liiemin heilahdellut. Kamaran esitys Kreikkaa vastaan kotipelissä oli aivan fantastinen, mutta taso ei nuorukaisella valitettavasti pysynyt vielä niin korkeana. Sitten on tietysti mainittava vielä Teemu Pukki, jonka maalit mahdollistivat lohkon piikkipaikan. Paljon muitakin onnistujia oli, mutta kyllä Pukki, Lod ja Arajuuri olivat omaan makuuni kolme kovinta.

EK: Edellä mainittujen lisäksi nostaisin esiin Tim Sparvin. Helmikuussa 2009 maajoukkueessa debytoinut keskikenttämies on muovautunut äärimmäisen tärkeäksi palaseksi Huuhkajia. Sparvin kylmänviileät otteet keskikentällä jäävät usein vähemmälle huomiolle, mutta hänen poissaolonsa näkyy välittömästi. Lisäksi 31-vuotias karismaattinen peluri on oiva kapteeni, joka johtaa joukkojaan esimerkillisesti.

Kenet nostaisit joukkueen yksittäiseksi tärkeimmäksi pelaajaksi?

KT: Suomella on omissa papereissani muutama liki korvaamaton pelaaja. Jesse Joronen on pelannut seurajoukkueessa kelvollisesti, mutta hän on ainakin vielä aika kaukana Lukas Hradeckyn takuuvarmasta maailman huipputasosta. Puolustuslinjassa Jere Uronen on ainoa mitat täyttävä kansainvälisen tason laitapuolustajamme ja ilman häntä puolustuslinjamme näyttäisi aika heikolta. Kansojen liigan lohkovaihe korosti myös Tim Sparvinmerkitystä. Sparv on pelityyliltään poikkeuksellinen Huuhkaja ja hänen kykyään rauhoittaa peliä tuli erityisesti Kreikkaa ja Unkaria vastaan ikävä.

RL: Hankala kysymys, sillä jokaisesta ostasta kenttää lyötyy nähdäkseni se oma johtohahmo. Hradecky on fantastinen maalivahti, jonka edessä puolustajien on varmasti mukava pelata. Lisäksi Luken valloittava persoona ja johtajuus ovat merkittävä asia. Samaa voi sanoa kippari Sparvista ja varakippari Arajuuresta. Pelillisen johtajan ja jopa yksittäisen tärkeimmän pelaajan viittaa voisi mielestäni sovitella myös Lodille ja Pukille.

EK: Vaikka Arajuuri, Lod ja Pukki ovat äärimmäisen tärkeitä palasia, niin mielestäni tähän kysymykseen ei ole kuin yksi vastaus ja se on Hradecky. Bayer Leverkusenin maalivahti ottaa joka pelissä isoja huippuveskarin torjuntoja, jotka antavat Suomelle mahdollisuuden kamppailla voitosta.

Millä osa-alueilla Suomella on eniten parannettavaa?

KT: Hyökkäyspäässä Teemu Pukille tulisi löytää Jasse Tuomista parempi hyökkäyspari. Tuominen tekee hyvällä asenteella töitä, voittaa vähän kaksinkamppailuita ja pystyy pitämään palloa, mutta Tuomisen saamista maalipaikoista pallo pitää yksinkertaisesti laittaa maaliin nähtyä useammin. Joel Pohjanpalon uran jatkuminen huipputasolla nykyisen vamman jälkeen on pienoinen kysymysmerkki, joten kohdistaisin katseeni maajoukkueuransa jatkoa pohtivaan Roman Eremenkoon, joka ainakin paperilla voisi muodostaa Pukin kanssa varsin toimivan laajalla säteellä liikkuvan hyökkäyskaksikon.

RL: Pelivälineen pitäminen omalla joukkueella vaatii vielä parantamista. Siihen juurikin Eremenko olisi oiva lisä, mikäli päättää vielä Huuhkajiin palata. Myös kovassa vireessä oleva Pohjanpalo olisi hieno lisä ja toisi roimasti uhkaa vastustajan päätyyn. Joukkueen nuoret pelaajat menevät varmasti jatkossa kovaa vauhtia eteenpäin. Juurikin Tuominen ja esimerkiksi Pyry Soiri ja Kamara ovat nimiä joilta voi tulevaisuudessa odottaa vielä nähtyjä kovempia näyttöjä. Vierasotteluihin toivon lisää itseluottamusta ja pelillistä varmuutta.

EK: Hyökkäyspelaamisessa on vielä parannettavaa. Suomella oli useissa otteluissa ongelmia viimeisellä kolmanneksella eikä toimivia murtautumismalleja oikein löytynyt. Tähän voisi olla vastaus Kallenkin mainitsema Pukin hyökkäyspari. Tuominen tekee mukavasti töitä, mutta on ollut aivan liian tehoton. Olisin mielelläni nähnyt Petteri Forsellia enemmän, sillä mielestäni hänessä olisi potentiaalia jopa avauskokoonpanoon asti. Äärimmäisen taitava peluri pystyy viheriöllä poikkeuksellisiin suorituksiin, jotka voivat kääntää kamppailuja Suomen eduksi.

Suomen pudotuspelivastus selviää vasta varsinaisten karsintojen jälkeen, mutta potentiaalisia vaihtoehtoja ovat muun muassa Serbia, Israel ja Norja. Miten realistisena näet Suomen mahdollisuuden kairata jatkopaikka pudotuspelien kautta?

KT: Riippuu ihan täysin siitä, miten suosiollinen rouva fortuna meille tulee olemaan. Serbian voittaminen vieraskentällä on aika kaukainen skenaario, mutta Israel ja Norja eivät ole hurjasti Suomea parempia joukkueita ja näiden kahden maan voittaminen yhdessä ottelussa on täysin mahdollista. Toki Kansojen liigan formaation myötä esim. Serbia voi hyvinkin pudota pois mahdollisista vastustajista, sillä mikäli Serbit pääsevät perinteisten EM-karsintojen kautta jatkoon, tulee heidän tilalleen Kansojen liigan pudotuspeleihin paras lohkokakkonen.

RL: Tulevia vastustajia on hankala tässä vaiheessa spekuloida, sillä välttämättä yksikään mainituista joukkueista ei olekaan EM-karsinnan jälkeen enää pudotuspeleissä mukana. Tai ehkä Suomi ei ole. Olisikin Huuhkajien kannalta edukkaampaa, mikäli rankingissa edellä olevat maat  menisivät EM-karsinnasta kisoihin ja heidät korvattaisi lohkokakkosilla. Tämä toisi Suomelle kotiedun, joka on nähdäkseni oleellisempi asia, kuin pienet tasoerot eri vastustajien välillä. Ei kuitenkaan ole syytä turhan pitkälle spekuloida tulevilla pudotuspeleillä, sillä kenties Riveluutio porskuttaa kisoihin jo karsinnoista.

EK: Pudotuspelien vastustaja on vielä iso kysymysmerkki,  mutta mielestäni Suomella on täysin realistiset mahdollisuudet napata paikka kisoihin myös Kansojen liigan kautta. Vieraissa pelaaminen ei osoittautunut Huuhkajille erityisen hedelmälliseksi, mikä tietenkin hieman laskee osakkeita. Luotto joukkueeseen ja Kanervaan on kuitenkin tällä hetkellä huipussaan ja uskon Suomella olevan hyvät mahdollisuudet edetä kisoihin tuli vastaan mikä tahansa joukkue.

Minkälaisena näet Huuhkajien tilanteen isossa kuvassa tällä hetkellä? Onko joukkue mennyt kuluvan vuoden aikana eteenpäin?

KT: Isossa kuvassa Markku Kanerva on tehnyt loistavaa työtä luodessaan Suomelle selkeän pelillisen identiteetin, jota käytössä oleva pelaajamateriaali venyy ongelmitta. Suurin ja vaikein ratkaistava ongelma on edelleen maamme varsin rajallinen pelaajamateriaali, sillä Huuhkajilla on edelleen aivan liian vähän hyvissä ulkomaalaisissa liigoissa pelaavia pelaajia. Suomi saa jalkeille hyvän optimiavauskokoonpanon, mutta hirveän moneen samanaikaiseen avainpelaajan poissaoloon Suomella ei ole varaa. Huuhkajilla on kuitenkin taustalla kehittymässä varsin lahjakkaiden pelaajien sukupolvi, joten nyt ei auta kuin toivoa jonkun nuoren lyövän ulkomailla läpi ennen Kansojen liigan pudotuspelien alkua.

RL: Huuhkajat on mennyt isoin harppauksin eteepäin ja näen sille kolme merkittävää syytä. Ensimmäinen on Pukin puhkeaminen kukkaan ja kypsyminen kansainvälisen tason huippukärjeksi. Hänen maaleillaan moni pienen marginaalin ottelu kääntyi voitoksi ja sillä oli äärimmäisen iso merkitys lohkovoiton nappaamisessa. Toinen asia on nuorten marssiminen esiin. Soiri pelasi hienon syksyn, jonka aikana hän ampui tärkeän maalin Kreikan verkkoon, kun Pukki oli jouduttu vaihtamaan loukkaantumisen takia sivuun. Samassa ottelussa maalannut ja muutenkin upeasti esiintynyt Kamara ansaitsee myös kehuja. Kolmas ja tärkein asia menestyksen takana on Rive. Paletti on laitettu kuntoon ja joukkue hitsattu yhtenäiseksi yksiköksi, joka tekee tulosta. Uusi aikakausi koittaa, kiitos Riveluution!

EK: Kansojen liiga oli suomalaiselle jalkapallolle todellinen jackpot. Huuhkajat onnistui kohottamaan profiiliaan valtavasti ja voitoton vuosi 2016 on enää pieni likainen tahra historiassa. Suomi on mennyt pelillisesti eteenpäin ja vaikka materiaali on rajallinen, varsinkin hiljattain maajoukkueuran päättänäiden pelaajien myötä, niin reservissä on vielä hieman varaa parempaan. Esimerkiksi Joel Pohjanpalo ei pelannut loukkaantumisen myötä minuuttiakaan ja hän on varmasti iso apu maajoukkueelle tulevaisuudessakin. Lisäksi Roman Eremenkon mahdollinen paluu olisi merkittävä asia Huuhkajille. Kokonaisuudessaan Huuhkajien tilanne on tällä hetkellä poikkeuksellisen positiivinen.

Kansikuva: All Over Press