Jere Uronen: ”Pidän Mixun pelityylistä”

Suomen A-maajoukkue aloittaa EM-karsinnat tämän viikon sunnuntaina Färsaarten vieraana. Yksi avauskokoonpanoon todennäköisesti valittava pelaaja on seuratasolla Ruotsin pääsarjan Helsinborgia edustava 20-vuotias turkulaislähtöinen Jere Uronen.

Uronen pelaa niin seura- kuin maajoukkueessakin vasemman laitapuolustajan tontilla, mutta pelipaikkakohtaiset tehtävät eroavat toisistaan. Helsinborg pelaa perinteisellä 4-4-2 systeemillä, kun taas Mixu Paatelaisen Huuhkajat käyttävät niin sanottua ”joulukuusta”, eli 4-3-2-1 ryhmitystä, jossa ei ole varsinaisia laitalinkkejä.

– Helsinborgissa minulla on koko ajan laituri edessäni. Maajoukkueessa taas pitää nousta paljon ja hoitaa myös laiturin tonttia.

– Tykkään tosi paljon Mixun pelityylistä. Siinä pääsee hyvin peliin mukaan, saa paljon palloja ja pääsee eteenpäin, Uronen sanoo.

Maajoukkue kokoontui tiistaina ensimmäistä kertaa sitten toukokuun lopussa pelatun Baltic Cupin, ja Uronen saapui leiritykseen intoa täynnä.

– Hyvin on mennyt, ja olen tosi iloinen, että saan olla mukana. Viime kerrasta on jo pitkä tauko, Uronen sanoo.

Huuhkajat matkustaa Färsaarille perjantaina. Joukkue harjoitteli tiistaina Tapiolassa ja siirtyi sen jälkeen Eerikkilän urheiluopistolle hiomaan kuvioitaan.

– Olemme katselleet täällä Färsaarten pelaamista videolta. Joukkueesta löytyy kyllä taitoa, mutta samaan aikaan myös meille tilaa pelata omaa peliämme. Meidän pitää vain uskaltaa pelata eteenpäin, löytää linjojen välistä omia kavereita ja murtaa heidät linja kerrallaan, Uronen sanoo.

Otteluun tuo oman mausteensa se, että se pelataan tekonurmella. Luonnonnurmella ensimmäiset päivät viettänyt Huuhkaja-ryhmä aikoo totutella keinonurmeen perjantaina ennen lentoa Färsaarille ja lauantaina paikan päällä  ottelustadionilla.

– Ruotsissa muutama jengi pelaa tekonurmella, ja harjoittelimme sellaisella talvella, joten se ei ole minulle ongelma. Luonnonnurmi on aina miellyttävämpi, mutta paljon riippuu myös siitä, millainen tekonurmi siellä on, Uronen pohtii.

Helsinborgin kausi on ollut takkuinen, sillä joukkue on tällä hetkellä vasta yhdentenätoista. Pahan polvivamman kanssa taistellut ja viime vuonna vain neljä ottelua pelannut Uronen on kuitenkin itse pelannut koko ajan terveenä ollessaan.

– Viime kauden jälkeen oli tavoite saada mahdollisimman paljon peliaikaa. Sikäli on harmi, että kauden mittaan on ollut pari pientä loukkaantumista. Nyt olen taas terve, ja peli peliltä on tuntunut paremmalta.

– Positiivisin asia koko kaudessa on ollut se, että polvessa ei ole ollut mitään ongelmia. Sitä pitää kuitenkin seurata ja tarkkailla kauden loppuun asti, Uronen sanoo.

Karsintojen avausottelu on Suomelle elintärkeä. Kotiotteluihin kovia Kreikkaa ja Romaniaa vastaan olisi paljon helpompi lähteä, jos Färsaarilta olisi tuomisina kolme pistettä. Uronen tietää, miten ne saadaan mukaan.

– Asenne pitää olla kunnossa ja tehdä paljon hommia. Syöttöpelin pitää olla hyvää, ja tempo täytyy pitää kovana. Väsytetään sillä vastustaja, ja otetaan voitto kotiin, Uronen sanoo.