EM-futis: Alkulohkot tarjosivat paljon yllätyksiä – ”Yksikään suursuosikeista ei vielä täysin vakuuttanut”

EM-kisojen alkulohkot on nyt taputeltu ja viheröillä nähtiin monia mielenkiintoisia hetkiä. Faneille.comin jalkapallotoimittajat Janne Kainulainen, Roope Liimatainen ja Jaakko Tiira niputtavat alkulohkon nyt pakettiin.

Mitkä ovat päälllimmäiset mietteesi alkulohkoista?

JK: Paljon on ollut porinaa, että laajennuksen myötä kisat olisivat olleet tähän mennessä jotenkin tylsät. Itse näen asian hieman eri kantilta. Taktiset asiat ovat nousseet avainasemaan, kun joukkueiden on tullut miettiä etukäteen maalieroja yms. Näiden seikkojen perusteella valmentajat ovat luoneet joukkueilleen tilanteen mukaan sopivan taktiikan ja tätä peliä on ollut ilo seurata.

RL: Vähämaalisia otteluita on nähty paljon ja hyvin tarkkaa puolustuspelaamista. Pienemmät maat ovat pelanneet fiksusti ja oikeastaan yksikään suursuosikki ei vielä täysin vakuuttanut, mikä osaltaan selittää vähämaalisuutta. Laajennetuissa kisoissa on omat puolensa eikä meikäläistä henkilökohtaisesti haittaa nähdä pudotuspeleissä esimerkiksi Walesin ja Pohjois-Irlannin välistä kamppailua. Arvokisat ovat jalkapallofanien elämän parasta aikaa ja joka ottelusta tulee nauttia täysillä, oli kyseessä laajennetut kisat tai ei.

JT: Mielestäni alkulohkossa nähtiin runsaasti tasokkaita otteluita ja kuten vanhempi kollega jo edellä totesi, taktiset asiat nostivat päätään. Myös puheet tasoerojen kasvusta liian suuriksi voidaan unohtaa, sillä esimerkiksi suvereenina suosikkina F-lohkoon lähtenyt Portugali selvisi vain vaivoin jatkoon. Lilliputtimaa Albania piinasi Ranskaa lähes lisäajalle saakka. Mielestäni laajennetut kisat ovat muutenkin onnistunut uudistus, sillä se on avannut parrasvalot monille pienille maille, enkä näin suurena jalkapallon ystävänä ainakaan valita lisääntyneestä pelien määrästä.

Mikä maa oli alkulohkojen suurin pettymys?

JK: Vaikka Portugali menikin jatkoon, niin joukkue oli itselleni pienoinen pettymys helpohkossa lohkossa pois lukien Unkari ottelun toinen puolisko. Tietysti Venäjä oli täysin lapanen samoin kuin Ukraina, joten nämä kaksi maata saavat minulta kolmetoista lampaanpersettä.

RL: Janne on oikeilla jäljillä ja lisäisin tuohon joukkoon vielä Itävallan ja Ruotsin. Itävaltaa povailtiin mahdolliseksi mustaksi hevoseksi, mutta tie päättyikin ennalta helpoimman alkulohkon jumbosijaan. Ruotsista nyt ei kukaan odottanut mitään välieriin saakka painelevaa joukkuetta, mutta olivathan he silti luvattoman täydellisiä vastaantulijoita lohkossaan. Ensimmäinen vastustajan maalia kohti suuntautunut laukaus lähti ruotsalaisten jalasta vasta lohkon päätösottelussaan. Ruotsin ainoaksi maaliksi turnauksessa jäi Irlannin Ciaran Clarkin tekemä oma maali.

JT: En lähde purnaamaan edellisiä vastaajia vastaan. Venäjä ja Ukraina olivat surkeita. Myös jo Kainun mainitsema Portugali täytyy nostaa floppien kohdalla esiin. Vaikka Portugali ei aivan Saksan tai Espanjan tasoisella materiaalilla operoikkaan, olisi joukkueen odottanut raapivan edes yhden voiton lohkossa, jonka muut maat olivat materiaaliltaan jotakuinkin Suomen tasoa.

Vuoden 2018 MM-kisoja isännöivän Venäjän turnaus oli melkoinen floppi. Kuva: Getty

Vuoden 2018 MM-kisoja isännöivän Venäjän turnaus oli melkoinen floppi ja pelit päättyivät alkulohkoon. Kuva: Getty

Pudotuspelikaavio on mielenkiintoinen, kun toisella puolella kaaviota ovat ennakkosuosikit ja moni yllättäjä toisella puolella. Minkä joukkueen uskot selvittävän tiensä finaaliin yllättäjien puolelta?

JK: Kyllä se ennakkoon löytyy kolmikosta Portugali, Kroatia ja Belgia. Mutta kuten kisat ovat osoittaneet, yllätyksiä voi olla luvassa, ja ei olisi ihme vaikka finaalissa nähtäisiin Wales, Sveitsi tai Puola. Ennakolta heikommat maat ovat raapineet tasureita ja jopa voittoja isoimmista juuri taktisten nyanssejen kautta, joten voi olla, ettei ”helpompi” puoli olekaan helpompi. Onko helpompaa pelata esimerkiksi Walesin bussia vastaan kuin lähteä itse puolustamaan voittoa esimerkiksi Espanjaa vastaan? Veikataan silti, kun sitähän tässä kysyttiin. Belgia painaa helpommalta puolelta finaaliin.

RL: Belgia ei säväyttänyt alkulohkossaan, mutta pääsi onnekkaasti todella hyvään kohtaan kaaviota. Tie välieriin on auki voittamalla ensin Unkarin ja sen jälkeen Wales–Pohjois-Irlanti-ottelun voittajan. Kroatia oli vakuuttava alkulohkossaan ja on papereissani vahva suosikki etenemään aina finaaliin asti. Ennalta aivan yhtä helppo ei tule Kroatian matka välieriin olemaan, sillä se kohtaa ensiksi Portugalin ja voitolla sen jälkeen Sveitsin tai Puolan. Vastaan joka tapauksessa kysymykseen: Kroatia.

JT: Rehellisyyden nimissä finalistin arvioiminen on itselleni täysin tyhjä arpa. Kuten alkulohkotkin osoittivat pienemmät maat pystyivät uhrautuvalla puolustuspelillä pistämään isommat ja nimekkäämmät joukkueet ahtaille, enkä näe mitään syytä miksei näin tapahtuisi myös jatkopeleissä. Alkulohkopelien perusteella täytyy kompata Roopea ja sanoa Kroatia, koska joukkue oli kyseisistä joukkueista selvästi vakuuttavin. ”Kakkoshevoseni” on Wales, koska Gareth Bale on kisojen paras pelaaja ja pystyy ratkomaan pelejä yksin, eikä Walesin pärjääminen jää todellakaan kiinni joukkueen puolustuspelistä. Belgia on materiaaliltaan kaavion paras joukkue, mutta lähinnä vastaiskuissa vaarallinen maa ei vakuuttanut alkulohkossa. En siis usko belgien kipuavan finaaliin, ellei joukkueen puolustaminen kohene merkittävästi ja hitaampaan hyökkäämiseen tule lisää juonikkuutta.

Kevin De Bruynen ja Belgian alkulohko oli vuoristoratamainen. Joukkue pääsee kuitenkin metsästämään mestaruutta hyvistä asetelmista. Kuva: Getty


Kevin De Bruynen ja Belgian alkulohko oli vuoristoratamainen. Joukkue pääsee kuitenkin metsästämään mestaruutta hyvistä asetelmista. Kuva: Getty

Entä ennakkosuosikkien puolelta?

JK: Tämä onkin kimurantimpi. Pidän edelleen arvioni ennen kisoja, joten sanotaan, että finaalissa kohtaavat Belgia ja Espanja. Finaalissa Espanja jyrätköön mestariksi.

RL: Saksa käynnistelee koneitaan pikku hiljaa ja jatkopeleissä alkaa tapahtua. Thomas MüllerManuel NeuerMats Hummels ja kumppanit edustavat silmissäni voittajatyyppejä, joiden pudottaminen jatkosta on todella haastavaa. Haastavasta kaaviosta huolimatta Saksa menee finaaliin ja voittaa sen.

JT: Jos kaavion helpompi puoli oli tyhjä arpa, ei suosikkien puolelta löydy edes arpalipuketta. Muutaman todella vakuuttavan ”Catenaccion” esittänyt Italia oli alkulohkossa hyvä, mutta en usko Ederin ja Graziano Pellen pystyvän tarvittaviin hyökkäystehoihin kovia maita vastaan. Saksan kone ei ole vielä käynnissä, mutta toisaalta se ei ole päästänyt vielä yhtään maalia. Englannin paletti taas on liian sekaisin, eikä joukkue ole vakuuttanut viimeisellä kolmanneksella vaikka hyökkäys on Kolmen Leijonan vahvin osa-alue. Sanonkin siis Ranska, koska kotiyleisön tuen lisäksi sen materiaali taipuu niin pelinhallintaan kuin hieman kyttäilevämpäänkin peliin, jonka lisäksi isäntämaan riveistä löytyy Antoine Griezmannin ja Dimitri Payetin kaltaisia tähtipelaajia, joiden henkilökohtainen osaaminen voi kääntää pelejä Ranskalle.

Neljännesvälierien aikataulu:

  • La 25.6. klo 16:00 Sveitsi – Puola
  • La 25.6. klo 19:00 Wales – Pohjois-Irlanti
  • La 25.6. klo 22:00 Kroatia – Portugali
  • Su 26.6. klo 16:00 Ranska – Irlanti
  • Su 26.6. klo 19:00 Saksa – Slovakia
  • Su 26.6. klo 22:00 Unkari – Belgia
  • Ma 27.6. klo 19:00 Italia – Espanja
  • Ma 27.6. klo 22:00 Englanti – Islanti
 Kansikuva: Getty