Suomi-Tshekki klo 19.00 – Huuhkajat ilman kapellimestaria

Huuhkajien kokoonpano on muuttunut todella paljon Wales-ottelusta (Getty)

Huuhkajien kokoonpano on muuttunut todella paljon Wales-ottelusta (Getty)

Tshekki jäi omassa MM-karsintalohkossaan kolmanneksi ja pettymys pyyhittiin mielestä vaihtamalla joukkueen päävalmentaja. Nyt vetovastuussa on Pavel Vrba ja meno on ainakin tähän päivään saakka näyttänyt mallikkaalta. Huuhkajien tie MM-kisoihin oli jo lohkoarvontojen jälkeen tuomittu. Espanja ja Ranska olivat odotetun kovia, mutta Huuhkajat esiintyivät lohkossaan muuten varsin kelvollisesti. Tänään pelattava harjoitusmaaottelu on valmistautumista jo seuraaviin karsintoihin siis molemmille joukkueille. Ottelun studiossa nähdään myös Faneille.com väriä, kun itse syöksypommittaja Mika ”Hirvi” Kottila on kuuleman mukaan kutsuttu kommentoimaan Huuhkajien otteita.

Tshekki ilman Pikku-Mozartia

Tshekin MM-karsinnat päättyivät pettymykseen. Joukkue jäi lohkossaan kolmanneksi Italian sekä Tanskan taakse (4 voittoa, 3 tasapeliä, 3 tappiota). Karsintaturnauksen jälkeen joukkue vaihtoikin valmentajaa ja on alottanut EM-karsintaprojektin nyt puhtaalta pöydältä. Joukkue on pelannut päättyneiden karsintojen jälkeen kaksi maaottelua. Ensiksi joukkue voitti Kanadan 2-0 Celutskan ja Horavan maaleilla ja jälkimmäisessä harjoituspelissä se päätyi Norjan kanssa 2-2 tasapeliin. Norjaa vastaan iskivät Rosicky sekä Vydra.

Joukkue pelasi karsinnat perinteisellä 4-4-2 tai 4-4-1-1 muodostelmalla. Nyt joukkue on siirtynyt uuden valmentajan myötä enemmän 4-2-3-1 ja 4-1-3-2 muodostelmiin. Joukkueen sieluna ja kapellimestarina häärää Tomas Rosicky, joka valitettavasti jäi sairastumisen vuoksi (FA Cupin voittojuhlat) tästä maaottelusta sivuun. Pelimiehiä kyllä joukkueessa riittää, mutta Rosicky on todella iso osa Tshekin palapeliä tulevissa EM-karsinnoissa.

”Of course it’s a bit of a problem. I’m not saying a big one because we also wanted to try to play without him, but he would definitely play more than 45 minutes.” -Tshekin päävalmentaja Pavel Vrba

Tshekin EM-karsintalohko on tiukka. Vastassa on Hollanti sekä Turkki. Joukkue ottaa kaikki harjoitusottelut siis tosissaan ja se lähtee niihin parhaalla saatavilla olevalla joukkueella. Joukkueen tähdistä Rosickyn lisäksi tänään ovat sivussa joukkueen avainpelaajista ainakin Peter CechTomáš HübschmanJaroslav Plašil sekä Petr Jiráček.  Tsekillä onkin kasassa kohtalaisen kokematon joukkue 52 maaottelua pelanneen Fenerbachen Michal Kadlecin ollessa joukkueen kokenein maajoukkuepelaaja.

Matej Vydra on Tshekin nousevaa sukupolvea. Watfordissa pinnalle noussut 22-vuotias tulevaisuuden tähtihyökkääjä tuli täksi kaudeksi lainalle West Bromiin Udinesesta ja onkin julkisesti toivonut saavansa Englannissa myös jatkaa. Miestä ollaan pompoteltu Udinesen toimesta vuodesta 2010 lainasiirroilla seuroista toiseen. Serie A:ssa näyttöpaikkaa ei ole tarjottu. Maaottelut ovatkin miehelle elintärkeitä näyttöpaikkoja ja miehen otteita kannattaa seurata myös tänään.

”The Premier League in England is my priority. Now it depends on whether the clubs reach an agreement and if the Udinese president lets me go.” -Matej Vydra, Goal.com

Matej Vydra iski tällä kaudella kolme maalia WBA:n väreissä (Getty)

Matej Vydra iski tällä kaudella kolme maalia WBA:n väreissä (Getty)

Huuhkajilla paljon poissaoloja

Tshekiltä on poissa ainakin Rosicky. Suomi pelaa tänään lähes B-miehistöllään, sillä poissaolijoiden lista on todella pitkä ja nimekäs. Kari Arkivuo sekä Jere Uronen ovat 4-3-2-1 muodostelmassa isossa roolissa nousevina laitapakkeina. Tänään heidän paikkansa perii mahdollisesti HJK:ssa laiturina pelaava lupaava Nikolai Alho tai Sebastian Sorsa sekä Heerenveenin Jukka Raitala. Hyökkäykseen ison aukon jättää Kasper Hämäläinen, joka olisi ottelussa todella isossa roolissa, kun Huuhkajat pyrkivät kääntämään peliä nopeasti. Kentällä ei myöskään nähdä Roman Eremenkoa.

Kun Roma on poissa, ei kentältä löydy samanlaista rauhoittavaa pelintekijää. Tämä johtaa roiskimiseen ja sitä seuraaviin pallonmenetyksiin. Suomen olisi pakko pystyä ottamaan suurissakin peleissä pallonhallinta itselleen. Kyllä niitä onnistuneita puolustustaisteluja ja ratkaisevia vastahyökkäyksiä on nähty, mutta tulevissa EM-karsinnoissa ei Suomi jatka ellei se haasta pelillisesti myös Kreikkaa, Unkaria ja Romaniaa.

Onkin sääli ettei joukkue pääse näihin todella tärkeisiin valmistaviin otteluihin parhaalla mahdollisella kokoonpanollaan. Ei maajoukkue pääse viettämään mitään Real Madrid- tai Barcelona-tyylisiä leirityksiä ennen EM-karsintoja, sen jo Terrieri Tainiokin totesi. Nämä ottelut ovat tulevia karsintoja ajatellen elintärkeitä siinäkin mielessä, että kyseessä on viimeinen virallinen maaottelu ennen syksyllä alkavia karsintoja. Huuhkajat pelaavat perinteisesti Baltic Cupissa touko-kesäkuun vaihteessa, mutta kyseinen turnaus ei nauti virallista maajoukkuestatusta, ja joukkueessa esiintyy varmasti tukku nuorempia pelaajia kotimaan liigasta.

Kokeiluja tullaan tänään näkemään sekä pelaajien että takstisten muutosten suhteen. Kärjessä aloittanee tuttu ja turvallinen Teemu Pukki, mutta miehen taakse yläoksalle on istutettava mahdollisesti, Riku Riskin sekä Kasper Hämäläisen poissaollessa Joel Pohjanpalo. Roman poissaolo jättää paikkaamattoman aukon Huuhkajien pelitapaan. Onkin jännä nähdä kuka ottaa vastuun kapellimestarin puuttuessa Huuhkajien pelinrakentelusta. Petteri Forsell voi myöskin mahtua tänään jopa avaukseen ja sitä ainakin henkilökohtaisesti odotan. HJK:n Rasmus Schüller on parantanut peliään Hongasta tutun Mika Lehkosuon alaisuudessa ja tänään mies pelannee avauksessa. Schüllerilla on mahdollisuus nousta avauskokoonpanoon myös karsintaotteluissa, joten varsinkin hänelle ottelu on iso näyttöpaikka myös kansainvälisille pelaajatarkkailijoille, sillä ”Rassea” on kovasti huhuiltu myös HJK:ta suurempiin seuroihin.

”Joskus pikkupoikana matkustin Kokkolasta saakka Helsinkiin katsomaan ottelua ja silloin päätin, että jonain päivänä minäkin pelaan Olympiastadionilla Suomen paidassa. Nyt se alkaa olla ainakin aika lähellä.” -Petteri Forsell, palloliitto.fi

Ottelun kulku

Roman puuttuminen ei voi olla näkymättä Huuhkajien pelissä, mutta ilman miestä on hyvä oppia pelaamaan (Alloverpress)

Roman puuttuminen ei voi olla näkymättä Huuhkajien pelissä, mutta ilman miestä on hyvä oppia pelaamaan (Alloverpress)

Tshekki saa kotijoukkueen ahtaalle, jos ja kun se lähtee prässäämään. Tämä johtaa Huuhkajien pallonmenetyksiin ja tämän myötä hallinnan ottaa vierailijat. Roiskimista tullaan mahdollisesti tiukoissa paikoissa näkemään ja sekään ei lupaa Suomelle hyvää. Pelitapa on iskostettu jokaisen miehen selkärankaan, mutta kun ne Suomen kapean materiaalin todelliset tähdet puuttuvat, on haaste nousta samalle pelilliselle tasolle todella suuri. Teemu Pukki ei ole vielä maajoukkueurallaan osunut Olympiastadionilla, joten odotuksiin nähden heikon kauden jälkeen näyttöhalut ovat myös suuret. Pukkia on viime aikoina huhuiltu muunmuassa Hollannin Heerenveeniin ja Saksan Freiburgiin, joten onnistuminen tänään olisi hyvä signaali Pukin perässä oleville seuroille.

Tshekin miehistö on yllätyksiä täysi. Varsinkin joukkueen nuoret haluavat näyttöjä tuoreelle päävalmentajalle EM-karsintoja silmällä pitäen antaa. Suomella on vastaava tilanne. Monta pelaajaa on poissaolojen myötä ansainnut näyttöpaikkansa. Tänään olisikin tulos unohdettava ja keskityttävä kentällä oikeiden ratkaisujen tekemiseen. Jos Huuhkajat ei edes yritä pelata palloa pienessä tilassa jalkaan ja peli menee roiskimiseksi, on joukkue ansainnut tänään kylmän suihkun.

”Tshekki tulee luultavasti hyökkäämään erittäin nopeasti ja monella pelaajalla. Siinä saamme olla puolustussuuntaan tarkkoina.” -Forsell, palloliitto.fi

Jokainen ottelu tarjoaa mahdollisuuden. Tänään Huuhkajissa on paljon nälkäistä voimaa. Kummaltakin joukkueelta puuttuu se kapellimestari, jonka ympärille miehitys on laadittu. Sekavaa pelinrakentelua saatetaan siis nähdä puolin jos toisin, kun sitä tuttua rauhoittavaa voimaa ei löydy. Roman Eremenko on nykyisin lähes yhtä tärkeä pelaaja Huuhkajille kuin Kuningas Litmanen aikoinaan. Roma on ollut mukana käytännössä jokaisessa Huuhkajien viime maaotteluiden maaleissa ja hänen merkityksensä peliä rauhoittavana pelaajana on valtava. Alexander Ring ja Perparim Hetemaj ovat täysin erityylisiä pelaajia kuin Roma, joten jo mainittu Rasmus Schuller saattaa nousta pallovarmana pelaajana Huuhkajien avaukseen. Laiturin koulutuksen junnuna saanut Perparim Hetemaj on pelannut maajoukkueessa myös yläoksalla ja hän siirtynee kyseiselle paikalle Schullerin mahdollisen avaajan roolin myötä. Sparv ja Tainio keskustassa tuskin paljon peliä avaavat, joten rakentelu suuntautuu pakostakin laitoihin. Moisander tuskin pelaa enempää kuin 45 minuuttia ja kapteenin paikalla mahdollisesti toisella puolikkaalla nähdään Tero Mäntylä.

Ennustan maalirikasta ottelua, jonka pahoin pelkään Tshekin vievän. Betssonin tarjontaa tarkastelleena voin sanoa Tshekin kertoimen 2.30 olevan näistä lähtökohdista varsin maistuva. Tshekin tasan maalin voitosta tarjottu 4.00 on se joka tänään löytää omalle kupongilleni erikoisvetojen lisäksi. Ensimmäisen puoliajan yli 1.5 maalia (2.95 NordicBet) tuntuu järkevältä, kun ajattelee pelin olevan varsinkin alkuhetkillä sekavaa ja sitä klassista hakemista. Virheitä tullaan näkemään. Todellista pommia hakevat voivat kokeilla myös Tshekin menevän ensimmäisellä puoliajalla jo kahden maalin johtoon. Puoliaika tulos Tshekki-1 tarjoaa ihanan 10.45 kertoimen (NordicBet). En näe tuota ollenkaan mahdottomana. 0-2 puoliajalle ja siitä sitten Huuhkajien kirivaihdetta sisään.

Betssonin tarjoamista maalintekijävedoista myös pari poimintaa. Matej Vydran maalista tarjotaan 3.50 kerrointa. Petteri Forsell 5.00-kertaistaa osumallaan ja Joel Pohjanpalosta tarjotaan 3.70-kerrointa. Tsekkaa kaikki erikoisvetokohteet tästä.

Ottelua pääset seuraamaan suorana klo 18.30 alkaen Nelonen Pro 1 sekä Ruutu.fi -palveluista.

Suomen avauskokoonpano 4-3-2-1:

Hradecky – Sorsa, Ojala, Moisander, Raitala – Ring, Tainio, Sparv – Pohjanpalo, Hetemaj – Pukki

Vaihdossa: Niki Mäenpää, Jesse Joronen, Tero Mäntylä, Mika Väyrynen, Tim Väyrynen, Rasmus Schüller, Nikolai Alho, Petteri Forsell, Erfan Zeneli, Timo Furuholm sekä Tapio Heikkilä.

Muista tsekkaa myös juttua pelureiden ennakkotunnelmista: Joel PohjanpaloTeemu TainioRasmus Schüller

Huuhkajien kokoonpanoon pääset tästä

Aina on mahdollista että tänään todistetaan jälleen yksi tehoton 0-0 nuhjaus, mutta historia tukee maalirikasta ottelua. Joukkueet kohtasivat 2005 MM-karsinnoissa. Tshekki oli Helsingissä 0-3 vahvempi ja sitä ensimmäistä kohtaamista en paikalla olleena unohda koskaan. Teplicessä pelattu vierasottelu tarjosi niin paljon mutta lopulta liian vähän. Tintin raivokas tuuletus fanien edessä, Litin sakset ja lopputulos 4-3.