Kommentti: Ousmane Dembélé FC Barcelonaan – seura vaeltaa yhä kauemmaksi arvoistaan

Viaplay LogoSeuraa kihelmöivää La Liga -kautta Viaplaysta!

FC Barcelona sai kaipaamaansa helpotusta ylimalkaisen paineen alla. Likimain koko maailma vaati ja raivosi uutta hankintaa, maagista supertähteä. Seura velloo syvissä vesissä ja media tuntuu mestaavan Barcan lähes päivittäin. Ehkä vuosien dominanssin takia hiljaiseksi pakotetut antipatiat pääsevät valloille, tällä hetkellä syystäkin.

Nyt megahankinta sitten saapui, 20-vuotias ranskalainen Ousmane Dembélé saksalaisseurasta Borussia Dortmundista.

Siirtosumma on jo tällaisenaan posketon. Tuoreimpien raporttien mukaan Barca maksaa BVB:lle karvan verran yli 100 miljoonaa euroa, salli mun nauraa. Lisineen ja bonuksineen siirron kokonaissumma voi nousta jopa 150 miljoonaan euroon. Nämä nykymaailman summat eivät vain lopeta hämmästyttämästä.

Siirtosummien ”takaisinmaksuista” on liikkunut kaiken maailman huhuja. Esimerkiksi sellainen, että koko siirto voitaisiin paikata jo pelkästään paitamyynneillä. Ei ikinä. Mutta ei takerruta siihen.

Nuori Dembélé on siirtynyt Barcelonaan ja sillä hyvä. Tärkein aivonystyröiden kutkuttaja on se, että miten hän tulee katalaanijätissä selviämään ja oliko hän todella sellainen pelaaja, kenet joukkueen päävalmentaja Ernesto Valverde halusi.

Dembélén tilastot Dortmundissa olivat erinomaiset, niissä ei ole mitään nokan koputtamista. 20-vuotiaan suurin haaste tulee olemaan sopeutuminen barcelonamaiseen jalkapalloon, ja siihen pelitapaan, mitä seura ja Valverde haluavat ihmisille tarjoilla.

Ranskalaisen vikkeläkinttuisen laiturin kohdalla menestyminen ei jää teknisestä osaamisesta kiinni. Jonkun verran työtä voi aiheuttaa nopean syöttötyöskentelyn hiominen, mutta sekään ei ole uusi käsitys hänelle.

Suurin kompastuskivi, ainakin ensimmäiselle kaudella, on älykäs pelaaminen. En väitä, että Dembélé on yksinkertainen tai tyhmä pelaaja, en. Mutta Barcelonan kaltaisessa joukkueessa pärjääminen vaatii pelaajilta maailman korkeinta huippuosaamista, mitä tulee pelikentällä tapahtuvaan älylliseen ymmärtämiseen.

Dembélén on siis opittava sijoittumaan oikein usea askel ennen varsinaista murtopalloa tai pelinrakennusvaihetta. Hänen on oltava muun joukkueen kanssa samalla kollektiivisella aaltopituudella, jotta aiemmin mainittu onnistuu. Hänen on nähtävä koko kenttä siten, että jokaisen kanssapelaajan liike vaikutta myös hänen itsensä seuraavaan tekoon. Reaktiokyky monisäikeisissä tilanteissa, joissa pari metriä voi tehdä ison eron. Tilanteissa, joissa kaistojen miehittäminen, ristiliikkeet ja niiden synnyttämien tilojen täyttäminen ole sitä yksinkertaisinta vihreän veran shakkia.

Barcelonan peli on äärimmilleen viritettyä yhteispeliä, johon ei noin vain hypätä mukaan neppailemaan. Dembélélllä on hyvin todennäköisesti vaativa oppimiskäyrä, enkä yllättyisi, jos hänen otteensa ailahtelisivat ja olisivat ajoittain jopa surkeita. Barca on ”enemmän kuin seura” myös pelikentällä. Sellaista ei saa luotua voimalla, pakolla tai yksilöillä. Pikemminkin yhtenäisyydellä, aivoilla ja taidoilla, joita pelaajat tuovat yhteiseen hyvään.

Tuleeko fransmanni sitten olemaan parempi, kuin Neymar? Täysin turha debatti. Molemmat joutuivat  – Dembélén tapauksessa joutuu – oppimaan talon tavoille. Se tosin on varmaa, että Valverde sai loistokkaan pelaajan, jolla on käsittämätön määrä potentiaalia.

Toinen asia on, että Barcelona, joka on seuraidentiteetiltään tiettyjä arvoja vaaliva ja ne vahvasti rinnassaan eteenpäin meuskannut koheesio, on sortumassa siihen, mistä on itse vuosikymmeniä vaahdonnut. Yhden ihmisen muisti ei edes riitä kaivelemaan niitä kertoja, kun Barca on haukkunut ja verbaalisesti teurastanut Real Madridin heidän rahankäytöstään. Real on katalonialaisseuran mukaan unohtanut juurensa, saanut kaikki mahdolliset etuudet, on täynnä korruptiota ja pröystäillyt päättömällä rahantuhlailulla.

Ettei nyt vain olisi käynyt niin, että Barcelona on menettänyt otteen syvimpään itseensä ja suhmuroi siirtomarkkinoilla kaameilla siirtosummilla ja vaeltaa yhä kauemmas lukuisista arvoistaan, koska pintaliitoa täynnä olevat ”jet-set -valot” käyvät liian kirkkaiksi vastustaa?

Erästä verrattain legendaarista urheilutoimittajaa lainatakseni: onko nyt peiliin katsomisen paikka?

Paulinhosta 40 miljoonaa euroa. Tragikoomista etten sanoisi.

Kuva: Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images.