Tässä on La Ligan tähdistökentällinen – Real ja Barca hallitsevat, edelleen

Viaplay LogoMestarien liigan finaali, Valioliigan nousukarsintafinaali, FA Cupin finaali, Saksan cupin finaali. Kaikki Viaplay-palvelussa.

Eurooppalaiset sarjakaudet alkavat olla taputeltu, joten on tähdistökentällisten aika. Kolmantena Faneille.com tarjoilee Real Madridin mestaruusjuhliin päättyneen La Ligan tähdistön, jonka Atte Ruuttila kokosi. Ryhmitykseksi valittiin Espanjassa hyvinkin suosittu 4–2–3–1.

GK: Jan Oblak, Atlético Madrid

Ticon slovenialainen maalivahti Jan Oblak nousi loukkaantumisten jälkeen todella vahvalle tasolle ja hänestä kuoriutui viimeistään tällä kaudella voittava maalivahti. Siis sellainen, joka pystyy omilla suorituksillaan pelastamaan oman joukkueen suurestakin pinteestä. Jalalla pelaaminen kaipaa kehitystä, mutta nykyiselläänkin liigan eliittiä. Joukkueen yksi neljästä tukirangasta myös seuraavalla kaudella.

LB: Marcelo, Real Madrid

Vasemmaksi laitapakiksi olisi voinut nostaa jonkun yllättävämmänkin nimen, mutta Marcelon suoranainen dominointi oli vain niin vahvaa, ettei miestä tohtinut jättää pois. Kehittyi juuri päättyneellä sesongilla puolustussuuntaan, vaikka se onkin edelleen brassin heikkous. Afropää jakeli tällä kaudella uskomattomia keskityksiä ja nakuttikin kymmenen maaliin johtanutta syöttöä. Vasemman laidan pelaaminen yhdessä Cristiano Ronaldon kanssa oli kertakaikkisen kaunista.

CB: Samuel Umtiti, FC Barcelona

Samuel Umtiti pelasi erittäin hyvät EM-kisat viime kesänä ja siirtyikin isoin odotuksin Barcelonaan ja Camp Noulle. Pallollinen pelaaminen on Umtitin DNA:ssa, mutta se kehittyi entisestään katalonialaisseurassa. Siinä, missä Umtitin topparipari Gerard Pique oli joukkueen henkisesti johtava pelaaja, oli Umtiti sitä pelillisesti. Nimenomaan puolustuspäässä. Ranskalaisen merkityksen huomasi silloin, kun hän ei ollut kentällä.

CB: Yeray Álvarez, Athletic Club Bilbao

Yeray Álvarez päihitti menneen kauden aikana kivessyövän, raskaat hoitotoimenpiteet, sekä joukkueen kaikki muun topparit. Ei kaikkein pisin kaveri, mutta pelinlukutaito, älykäs liikkuminen ja syöttötyöskentely korvaa pituudessa hävityt sentit moninkertaisesti. 22-vuotias pelaaja on sydämeltään täyttä Athleticia, mutta olisi jonkin sortin ihme jos Yeray ei siirry kesällä isompiin ympyröihin.

RB: Dani Carvajal, Real Madrid

Dani Carvajal nousi tämän kauden aikana maailman parhaimpien oikeiden laitapakkien joukkoon. Se summaa oikeastaan parhaiten espanjan maajoukkuemiehen kehityksen. Marceloon verrattuna Carvajal on huomattavasti tunnollisempi hönkimään kohti omaa puolustuskolmannesta juuri päättyneen oman joukkueen hyökkäyksen jälkeen. Carvajalin kombinaatiopelaaminen hyökkäyspäässä nousi täysin uusiin sfääreihin.

CM: Steven N’Zonzi, Sevilla

Sevilla pelasi aina tammi-helmikuuhun saakka henkeäsalpaavaa jalkapalloa, jonka yksi arkkitehdeistä oli ranskalainen Steven N’Zonzi. Hän on aina ollut pallovarma pelaaja, mutta tällä kaudella hänen pelinrakentamisensa oli uransa parasta. Rytmitti, liikkui aktiivisesti, rikkoi, raastoi ja syötteli erittäin tehokkaasti. Niin kuin koko joukkue, myös N’Zonzi koki inflaation kuorruttaman loppu kauden. Siitäkin huolimatta varsin briljantti kausi.

Steven N’Zonzi oli Sevillan ja samalla koko La Ligan parhaimmistoa. Moniosainen pelintekijä. Getty Images

CM: Toni Kroos, Real Madrid

Saksalaisen Toni Kroosin kausi oli kenties miehen paras espanjalaisessa suurseurassa. Tai ei, se oli paras hänen urallaan. Keskikentän dynamolla on kyky taikoa paljon tyhjästä, hänen syöttötaito on koko maailmankin mittapuulla erinomaista luokkaa, peliälystä ja potkutekniikasta puhumattakaan. Löysi syötöillään maalipaikassa olevia pelaaja ja ennen kaikkea kykeni syöttelemään väleihin, taskuihin ja suoraan juoksuun. Kolme maalia ja 12 maalisyöttöä. Maaginen.

AML: Neymar, FC Barcelona

Brasilialainen supertähti Neymar ei tehnyt piste-ennätystään (tämän kauden tehot 13+11), mutta nousi joukkueelleen likimain korvaamattomaksi pelaajaksi, varsinkin silloin, kun koko muu joukkue koomaili. Teki roppakaupalla töitä puolustuspäässä ja rullasi heti sen jälkeen hyökkäämään ja teki sielläkin repiviä juoksuja. Välillä kiehui yli, mutta osoitti myös nöyremmän puolensa. Nyt siis yksilö- ja joukkuepelaamisen eliittiä.

AMC: Isco, Real Madrid

Realin päävalmentajan Zinedine Zidanen juuri oikean kokoinen palanen, joka ryhditti joukkueen lopulta mestaruuteen. Onnistui eritoten kevätkaudella. Älykkäät liikkeet ympäri kenttää, pallokontrolli ja taktisesti erittäin fiksu pelaaja. Los Blancosin tilanteet syntyivät Iscon ollessa kentällä juuri hänen ylivoimaluonnin kautta. Kykenee myös ohittamaan pelaajia yksi vastaan yksi -tilanteissa ja pienen tilan pelaaminen on lähellä taidetta.

AMR: Lionel Messi, FC Barcelona

Ei nostane minkäänlaisia kulmakarvoja, edes niitä kaikkein heiveröisimpiä. Lionel Messi oli jälleen todella hyvä, vaikka joutuikin ajoittain Neymarin varjoon juuri silloin, kun oma joukkue oli pulassa. Työmoraali näytti jälleen laskeneen yhden pykälän, mutta onhan Kirpun hyökkäyspelaaminen edelleen niin käsittämättömän järisyttävällä tasolla. Maailman paras tai ei, niin toista hänenkaltaistaan ei toista tule. 32 maalia ja yhdeksän maalisyöttöä La Ligassa.

ST: Cristiano Ronaldo, Real Madrid

Jälleen yksi Realin pelaaja, ja totuuden nimissä on todettava, että hyökkääjän paikalle olisi voinut asettaa monen muunkin pelaajan, esimerkiksi Atléticon Antoine Griezmannin. Mutta syy miksi Cristiano Ronaldo lopulta lunasti paikan oli hänen uskomaton jalkapallokautensa, mutta myös se, että lusitaanitähti kykeni muuntautumaan tälläkin kaudella. Mediat ovat olleet pullollaan siitä, kuinka Ronaldo ei enää kykene haastamaan vastustajan pelaajia sillä tavoin kuin ennen. Tämän tosiasian hyväksyttyä Cristiano on siirtynyt yhä enemmän boksiin ja sen parhaalle maalintekosektorille, keskelle. Muuntautumiskyky on kantanut Rollen tähän asti, ja nähtävästi kantaa myös tulevaisuudessa.

Päävalmentaja: Mauricio Pellegrino, Alavés

Alavés sijoittui käsittämättömästi sijalle yhdeksän tämän kauden La Ligassa, jättäen taakseen sellaisia seuroja, kuten Valencia, Las Palmas, Malaga, Celta Vigo, Betis etc. Joukkueessa oli hurja määrä onnistujia muun muassa Marcos Llorente, joka oli lainalla Real Madridista ja nakutti muuten eniten riistoja koko sarjassa. Mutta suurimman kunninan seuran loistavasta kaudesta saa ottaa 45-vuotias argentiinalainen Mauricio Pellegrino. Alavés oli koko kauden inhottava, raastava ja aggressiivinen joukkue, joka ei espanjalaisen jalkapallomittarin mukaan tyylipisteitä keräillyt. Fantastinen suoritus.

Muiden sarjojen tähdistöt:

Kansikuva: Getty Images