Eduardo Berizzo – Celta Vigon ristiriitaisen monikasvoinen johtaja

Avaa tili Unibetille ja näet La Ligan kaikki ottelut suorana Unibet TV:sta

Taistelija, mohikaani, luovuttamaton linnake. Argentiinalainen valmentaja Eduardo Berizzo on tuonut omalta pelaajauralta tutun mentaliteetin myös valmennuksen puolelle ja viimeisimpänä Espanjan pääsarjajoukkueeseen Celta Vigoon. Berizzon valmentamaa taisteluilmettä ei pidä kuitenkaan yksinkertaistaa tai sekoittaa maamieheensä Diego Simeoneen vastaavaan.

Herroja erottaa selkeä pelillinen filosofia. Berizzo on puhaltanut omaan valmennusidentiteettiinsä ilmaa samasta happisäiliöstä kuin Marcelo Bielsa ja Jorge Sampaoli. 47-vuotias luotsi onkin viimeisin lisäys argentiinan jalkapallotrendiin, jossa peräänkuulutetaan hyökkäävää ja pallokontrolliin perustuvaa jalkapalloa.

Siinä missä Simeonen Atlético perustaa peliään kurilliseen ja jopa rottamaiseen kollektiiviin, on Berizzo saman ikäluokan valmentajana valinnut palloa hamuavan tien. Totta kai Simeone luottaa taitoon ja Berizzo kollektiiviin, mutta ryhmityksen leveydessä ja kollektiivin liikkeessä on merkittävimmät erot.

Luova selkäranka

Luovaan pallolliseen peliin selkärangan rakentavat argo-valmentajat ovat toinen haara sille, mitä Argentiinassa noin pääsääntöisesti suositaan. Voidaan puhua jopa pragmaattisesta lähestymistavasta, kun esimerkkitapauksina ovat Simeone ja Gerardo Martino, joka on valmentanut urallaan muun muassa FC Barcelonaa ja Argentiinan maajoukkuetta.

Bielsan, Sampaolin ja Berizzon tapa on verrattain moderni, vaikka argentiinalainen jalkapallo ja sen pelaajat ovat aina osanneet työskennellä pallon kanssa. Takavuosien loistava keskikenttämies Esteban Cambiasso muistetaan piiruntarkasta sijoittumisestaan ja taklauksistaan, mutta myös hyvästä pallollisesta pelaamisestaan. Niin ja pelaahan Cambiasso yhä, mutta parhaat päivänsä kaljuuntunut taistelija on nähnyt.

Celta Vigo teki täsmähankinnan palkatessaan Berizzon seuran päävalmentajaksi. Se oli luonnollinen siirtymä hyvää työtä joukkueen kanssa tehneen Luis Enriquen jälkeen. Pelillinen permanentti on toki edellä mainitun valmentajan kauden jälkeen muuttunut, mutta raamit ja pelillinen näkemys ovat pysyneet samankaltaisina.

Retriitti kohti huippuvalmentamista

Berizzo teki monien nykyvalmentajien tavoin perusteellisen retriitin jalkapallovalmentamisen saloihin. Vaikka hän olikin pelannut mittavan uran keskuspuolustajana niin Etelä-Amerikassa kuin Euroopassakin, oli asioiden sisäistäminen aloitettava perusteista. Celtaakin peliurallaan edustanut Berizzo otti ensimmäisiä askelia valmentajapolullaan toimien Bielsan taustajoukoissa Chilen maajoukkueessa vuodet 2007-2010. Sen jälkeen argentiinalainen vietti lyhyen pestin Estudiantesin päävalmentajana, josta hän jatkoi Chilen pääsarjajoukkueen O’Higginsin käskyttäjäksi.

O’Higgins aikanaan Berizzo johdatti joukkueen liigamestaruuteen, joka oli seuran ensimmäinen pääsarjamestaruus ikinä. Kolme vuotinen pesti huomioitiin Euroopassakin ja siirto Celta Vigoon kesällä 2014 sai sinettinsä Enriquen lähdettyä henkiseen majataloonsa Barcelonaan.

Celtassa etenevä prosessi on nimenomaan mennyt eteenpäin. Seura on sijoittunut Berizzon alaisuudessa sijoille 8. ja 6. Molemmat loppusijoitukset ovat erinomaisia ottaen huomioon Celtan budjetin ja aikuisten maailman luomat realiteetit. Pääsyy tähän ja varsinkin viime kauden upeaan kuudenteen sijaan ovat pitkälti Berizzon jatkuvan täsmävalmentamisen ansiota. Hän on saanut karjuttua fantastista henkeä joukkueeseen, josta ovat saaneet nauttia Nolito, Sergio Álvarez, Hugo Mallo, Iago Aspas ja Pablo Hernández.

Joukkue loistaa tälläkin kaudella virtaavan pelin ansiosta. Toimivien syöttökombinaatioiden ja etenevän laitapelaamisen ansiosta Celta on pitänyt tällä kaudella palloa keskimäärin 52,3% ja onnistunut syötöissään keskimäärin 77,6 prosenttisesti. Mitään paratiisissa oleskelua kuluvan sesongin pelaaminen ei joukkueelle ole kuitenkaan ollut. La Ligassa suurimmiksi herneiksi patjan alla ovat osoittautuneet maalinteko (1,6 maalia ottelua kohden) ja puolustaminen (33 päästettyä maalia). Keskialueen hyökkäyksien osuus joukkueen kaikista hyökkäyksistä on 26%, mutta tehtyjen maalien sarakkeessa komeilee 31 tehtyä rysää. Joukkue ei ole selvästikään onnistunut keskikaistan murtautumisissaan, kaistalla, joka on jalkapallossa vastustajalle se kaikkein viheliäisin.

Monikasvoinen

Berizzon persoona ei ole se kaikkein helpoin työskentelykumppani. Tämän on saanut viimeisimpänä kokea Fabián Orellana, joka joutui mysteeriksi medialle jääneeseen sanaharkkaan Berizzon kanssa. Seurauksena tästä Berizzo totesi, ettei chileläislaituri tule pelaamaan otteluakaan hänen alaisuudessaan pelaajan osoittaessa hyväksymätöntä epäkunnioitusta argentiinalaista päävalmentajaa kohtaan. Orellana siirtyikin tammikuun siirtoikkunassa Valenciaan.

Ikäistään huomattavasti vanhemmalta näyttävä Berizzo on antanut myös vähintäänkin brutaaleja lausuntoja homoseksuaaleista todeten, että häntä ”inhottaa olla samaan aikaa suihkussa homoseksuaalien kanssa”. Toivon mukaan herran ajatukset ovat järkevöityneet kyseisen kaltaisen idioottimaisen lausunnon jälkeen.

Tulevaisuus

Celta Vigon tulevaisuus Eduardo Berizzon alaisuudessa näyttää samaan aikaan potentiaaliselta, mutta haastavalta. Tämän kauden puolustusongelmat ovat jälleen yksi haaste Berizzon pelitavassa, joka täytyy selättää, jotta joukkueesta kasvaa jatkuvasti europaikkoja haaliva seura.

Paljon on kuitenkin mallillaan ja eteenpäin pyrkivän prosessin aikana Celtalta voidaan odottaa nappisuorituksia, joiden ansiosta joukkueella on kaikki mahdollisuudet murtautua La Ligan menestyviin seuroihin. Kaudesta riippumatta.

Kuva: Getty.