Taklaaminen on taiteenlaji – tässä ovat La Ligan kovimmat rappaajat!

Vaikka brittiseura Manchester Cityn espanjalaismanageri Pep Guardiola sanoikin aiemmin tällä kaudella, ettei hänen harjoituksissaan treenata taklaamista, niin faktahan on se, että rappaaminen kuuluu jalkapalloon. Taklaukset ja pallonriistot saattavat vaikuttaa summittaisilta ja helpoilta, mutta näin ei ole. Riistosta on tullut niin arkinen käsite, että monet jalkapallon seuraajista ovat unohtaneet kuinka hienoja ne voivat olla.

Onneksi jotkut pelaajat muistuttavat meitä tästä. Historia tunnistaa suuria futaajia pelkästään heidän pettämättömän taklaamisen ansiosta, koska nämä tekivät siitä taidetta – he olivat romuluisen tapahtuman herkkiä tulkitsijoita.

Tässä listaus pelaajista, jotka ovat kuluvan La Liga-sesongin aktiivisimpia taklaamisen taiteilijoita tai vastaavasti sääriluiden murskaajia.

Petros

Betisin brasilialainen keskikenttäpelaaja Petros Matheus dos Santos Araujo on taklannut 22 pelaamassaan ottelussa 69 kertaa ja matsia kohden keskimäärin 4,3 kertaa. Taklaamiseen määrään nähden Petros on saanut hämmentävän vähän kortteja; vain seitsemän keltaista ja yhden punaisen. Syötönkatkoja hän suorittaa keskimäärin kaksi per ottelu.

Korttimäärä on toki taitopelaajalle erittäin paljon, mutta Petrosin rappaamiseen verrattuna hyvin vähän. Brassi ei pääse pääsarjan korttitilastossa edes viiden parhaan (tai pahimman) joukkoon. 69 taklausta ja maltillinen korttien kerääminen piilottaa taaksensa taidon. Petros kykenee sijoittumaan ja liikkumaan ratkaisevalla hetkellä juuri oikein, jotta riisto kohdistuu palloon. Tai ainakaan rike ei ole niin massiivinen, että siitä tarvitsisi läheskään aina rangaista kortilla.

Keskikenttäpelaajan korttitilastoon vaikuttaa myös joukkueen pelaaminen ja apu, joka pelitilanteissa on saatavilla. Esimerkiksi korttikuningas, Sporting Gijonin keskuspuolustaja, Fernando Amorbieta on kerännyt pöyristyttävät 14 keltaista 26 kierroksen aikana. Viikatteen suuntaa ei ole siis paljoa katsottu ja tilanteet ovat tulleet usein heikon yksilö- ja joukkuepuolustamisen takia.

Marcos Llorente

Alavésissa Real Madridista lainalla oleva Marcos Llorente on antanut viikatteensa puhua pelintekemisen ohella. 65 taklausta kaikkinensa ja ottelussa keskimärin 4,5. Llorente on ollut La Ligassa oman pelipaikkansa parhaita. 22-vuotias on kyennyt monipuoliseen pelaamiseen ja on osoittanut paljon muitakin avuja kuin vain pelinrikkomisen.

Realilla on halutessaan käsissään loistava pelaaja tai ainakin erittäin pätevä varamies Casemirolle. Espanjalainen on ollut tällä kaudella yksi parhaista syötönkatkojista koko sarjassa ja pistää tosissaan kampoihin puolustuspään pelaajille. 2,5 katkoa per peli ja vain viisi keltaista korttia.

Jos tämä kausi ei osoita Realille Llorenten osaamisen ja monipuolisuuden niin ei varman sitten mikään.

Ignacio Camacho

Entinen loistolupaus Ignacio Camacho on löytänyt pelillisen ja henkisen kodin Espanjan Aurinkorannikolta ja Malagasta. Camacho on nostanut itsensä joukkueen tärkeäksi roolipelaajaksi, joka nakuttaa suuria minuutteja illasta toiseen. 26-vuotiaan keskikenttäpelaajan keskimääräinen taklausmäärä ottelussa on kahteen aiemmin verrattuna vähäisempi – 3,1. Kaikkinensa niittokone on toiminut 58 kertaa.

Camacho keskittyy pelistä riippuen enemmän joko pelintekoon tai sen rikkomiseen. Toki monipuolisuuttakin löytyy, josta kertoo neljä tehtyä maalia ja kaksi maalisyöttöä tämän kauden Primerassa.

Zaragozassa jalkapallo-oppinsa ensiaskeleet ottanut Camacho on onnistunut kovasta nuoruusvuosien odotuksista nousemaan erittäin kypsäksi pelaajaksi. Siirto suurseuraan ei ole vielä täysin haudattu, mikäli jollain isosta pojista on tarvetta roolipelaajalle.

Dani García

26-vuotias ja 180 senttimetrinen Dani García on ottanut piskuisen Eibarin keskikentän hallintaansa väkevällä fyysisellä paikallaolollaan. Matalan painopisteen omaava García on piinannut vastustajia kuluneella kaudella 58 kertaa, 3,3 ottelukohtaisella rappaamisella.

García ei ole joutunut kuitenkaan tuomareiden silmätikuksi, sillä hän on saanut Llorenten tapaan vain viisi keltaista korttia muistokseen liian kovasta pelaamisesta. Lisäksi hän katkoo otteluissa syöttöjä 2,3 kerran keskiarvolla.

Baskiseura Eibar pelaa todella huikeaa kautta ja on sarjassa sijalla 8. vain kuusi pistettä viimeistä Euro-paikkaa jäljellä. Päävalmentaja José Luis Mendilibar painottaa joukkueessaan kollektiivin merkitystä pelin jokaisella osa-alueella ja García on päässyt oikeuksiinsa tämänkaltaisessa jalkapallossa. Enemmän yksilökeskeisempi pelitapa nostaisi esiin myös Garcían puutteet.

Asier Illarramendi

Real Madridin keskikentällä siipiään kokeillut Asier Illarramendi palasi kesällä 2015 takaisin kotiin ja Real Sociedadiin. Ympäristö, luotto tai rooli ei ollut Illarramendin puolella pääkaupungissa, mutta paluu La Realiin oli juuri sitä, mitä nykyisin 26-vuotias tarvitsi. Takaisin parrasvaloihin noussut espanjalainen on hyvin pitkälti vastuussa keskikentän pohjalla tapahtuvista asioista.

Tähän vaikuttaa luonnollisesti pelipaikan lisäksi erinomainen pelinlukutaito, syöttötyöskentely ja äly. Älykkään liikkumisen ja syöttelyn ansiosta La Realin peli kulminoituu pelintekovaiheen alussa Illarramendi niin hyvässä kuin pahassa.

Monipuolisuus tuo entistä enemmän lisäarvoa Sociedad-kasvatille. Illarramendi on taklannut tällä kaudella yhteensä 57 kertaa ja ottelua kohden keskimäärin 3. Suhteessa alhainen ottelukohtainen taklaaminen on ristiriidassa korttisaldoon, joka näyttää yhdeksää keltaista. Illarramendi sortuu siis ajoittain melkoisiin aivopieruihin, mutta rapatessa roiskuu. Ainakin Anoetalla mikäli se on Asierista kiinni.

Kuva: Getty.

Lähteet: Squawka, Whoscored ja laliga.es.