Kommentti: Granada, miksi pilaat itsesi?

Viaplay LogoSeuraa Tony Adamsin ja Granadan pyristelyä, siinä missä koko La Ligan tiivistä loppukautta Viaplay-palvelusta.

Niin kuin eräs suomalainen rock-yhtye laulussaan runoilee: ”Harri on tehnyt itsestään pellen, Harri on.” Samainen lorunpätkä tuli mieleen, kun Espanjan pääsarjajoukkue Granada CF päätti huhtikuun 10. päivänä palkata päävalmentajaksi, kaikkien hämmästykseksi, Tony Adamsin. Adams, joka teki pelaajana todella kunnioitettavan uran Englannin maajoukkueessa ja Arsenalissa, on kuitenkin lähes totaalinen ummikko, mitä tulee korkean tason jalkapallovalmentamiseen. Granada siis päätti ampua itseään jalkaan, kaatua arkkuun ja naulata sen kiinni omin pikku kätösin.

Andalusialaisseura on 31. pelatun kierroksen jälkeen La Ligassa sijalla 19. Viimeiseen säilyjäänkin on matkaa merkittävät seitsemän pistettä. Koko kuluva kausi on ollut Granadalle totaalista tervanjuontia. Kauden penkinpäässä aloitti kovassa maineessa oleva Paco Jémez, joka korvattiin täysin erityylisen jalkapallon nimeen vannomalla Lucas Alcarazilla.

30. kierroksen Valencia-tappio oli liikaa uudelle seurajohdolle, ja Alcaraz sai lähteä. Mutta sen sijaan, että joukkuetta kuivilla hinaamaan olisi palkattu joku kokenut ja meriittinsä näyttänyt tekijä, niin ei. Ei sinne päinkään. Pestiin istutettiin tatti nimeltä Adams. 50-vuotias entinen puolustaja ei ole ollut eri lähteiden mukaan puhtaasti valmennustöissä sitten kauden 2010-2011, jolloin englantilainen valmensi Azerbaidžanilaista Gabalaa. Josta hän sai muuten potkut.

Tilanne on niin absurdi, että se vaatii syvempää aiheeseen sukeltamista. Taustalta löytyy luvalla sanoen hyvin erikoinen yhteys. Tai itse varsinainen yhteys ei ole erikoinen, päinvastoin, mutta johtopäätös on.

Uuteen omistukseen

Granada siirtyi kesällä uuteen omistukseen. Seuran osti kiinalainen bisnesmies Jiang Lizhang. Herran omistuspiiriin kuuluu myös muun muassa NBA-joukkue Minnesota Timberwolves. Rahaa Jiangin takaa siis löytyy ja mikäli omistaja näin haluaisi, voisi Granadakin nousta 2000-luvun trendin mukaisesti uusrikkaiden seurojen joukkoon.

Tällä hetkellä ei tosin siltä näytä. Joukkue on nimittäin rakennettu vähän niin ja näin, ja viimeisimpänä suonenvetona merkattakoon historian kirjoihin Adamsin pestaaminen päävalmentajaksi loppukauden mittaisella sopimuksella. Granada alkaa muistuttaa monella tapaa Valenciaa, johdon päätökset tuntuvat ainakin olevan samaa älytöntä luokkaa – tuskin tarvitsee kerrata Gary Nevillen palkkamisen idiootimaisuutta?

Syy miksi vähäisellä pätevyydellä palkattu Adams todella johtaa joukkoja on seuran omistajan ja Adamsin välisessä työsuhteessa. Peliurallaan meritoitunut ex-toppari toimii erään Jiangin yhtiön varapresidenttinä, ja oli hetken aikaa viime vuodesta kiinalaisjoukkue Chongqing Dangdai Lifanin urheilutoimenjohtajana. Kiinan pääsarjassa pelaava seura on muuten Jiangin yrityksen omistuksessa, jonka varapresidenttinä Adams toimii.

Kiina-pestinsä jälkeen Adams muutti Espanjaan ja Andalusiaan. Hän toimi Granadassa samankaltaisessa roolissa kuin Kiinassa, toimien Jiangin tiedonantajana ja oikeana kätenä, jotta kiinalaispohatta kykenisi suunnittelemaan pitkäntähtäimen toimintoja seuran varalle. Mitä ikinä ne tulevat sitten olemaankaan.

Hei me saunotaan!

Kuten Valenciassa, Granadassakin on pesty, saunottu ja hierottu toisten selkiä niin isolla antaumuksella, että Espanjan pääsarjajoukkuetta johtaa mies, joka ei ole työhönsä selvästikään harjaantunut, saati pätevä. Mutta, mitäs sen väliä, kavereitahan tässä ollaan!

Enkä väitä, etteikä Adams kykenisi hoitamaan urheilutoimenjohtajan paikkaa tai olemaan pätevä neuvonantaja, mitä tulee ammattilaisjalkapalloiluun, tai sen sisäpiiriin. Mutta hyvänen aika sentään, päävalmentajan rooli on hiukkapikkuisen eri. Niin vain Adams siellä kaikesta huolimatta tököttää.

Jokainen kevät Euroopassa puhutaan niin sanotuista ”suurista paoista”, joissa putoamisuhassa olevat joukkueet pyrkivät kääntämään kurssiaan, joko seurassa jo olevan, tai uuden valmentajan kanssa. Parhaissa ja romanttisimmissa tapauksissa näin käy ja kaikilla on kivaa. Syystäkin. Granadan seurakunnassa on kuitenkin seinäkellotkin vinksallaan, joten tällaista sankaritarinaa on hyvin vaikea nähdä. Edes urheilu ei kykene ”käsikirjoittamaan” sellaista tarinaa, missä Granada selviytyisi kaudesta ilman putoamista Segundaan.

Koko jupakan kruunaa äskettäin tullut uutinen, jonka mukaan seurassa ovat testijaksolla kaksi englantilaista pelaajaa. Nigel Reo-Coker ja Kieran Richardson. On siis aika korkata suomalainen kakkoslaatuinen keskiolut, taskulämpimänä.

Lähde: BBC.

Kansikuva: Dave Thompson/Getty Images.