Näkökulma: Espanyol teki tammikuun ikkunan mielenkiintoisimman hankinnan – Kiinan supertähti siirtyy Eurooppaan

C-More LogoPärjääkö kiinalaistähti La Ligassa? Seuraa Wu Lein ja Espanyolin menoa suorana C Morella!

Eurofutiksen seuraajat tuskin osaavat nimetä kovin montaa kiinalaista jalkapalloilijaa. Pian asiaan saattaa tulla muutos, sillä Espanyol hankki nousevan futismaan suurimman tähden, Wu Lein riveihinsä.

27-vuotias kiinalaishyökkääjä on pelannut kotimaansa pääsarjassa 172 ottelua, joihin mies on iskenyt komeat 102 osumaa. Hän on vuonna 2004 perustetun Kiinan Superliigan historian paras maalintekijä.

Shangai SIPG:tä edustaneen Wun viime kausi oli todellinen täysosuma. 174-senttinen laitakiitäjä summasi 29 otteluun hurjat 27+10 tehot ja voitti sarjan maalipörssin. Wu on tehnyt kovaa jälkeä jo pidempään. Kaudella 2017 hän maalasi 20 kertaa ja alusti kahdeksan maalia, kaudella 2016 tehosarakkeeseen kertyivät merkinnät 14+11. Kyseessä on siis Kiinan liigaa nimekkäiden ulkomaalaisvahvistusten tapaan dominoinut pelaaja.

Henkilökohtaisen gloorian ohella Wu pääsi maistamaan menestystä, kun Shanghai SIPG katkaisi suurseura Guangzhou Evergranden seitsemän vuoden mestaruusputken marraskuussa päättyneessä Superliigassa.

Wun siirto juuri Espanyoliin kuulostaa äkkiseltään hämmentävältä, mutta taustalta löytyy looginen linkki. Barcelonalaisseuran omistaa kiinalainen Rastar Managerial Club. Wun siirtosumma on vielä hämärän peitossa, mutta Espanyol kertoi tiedotteessaan kiinalaistähden olevan seuran merkittävimpiä hankintoja modernina aikana.

Kiinalaistähden siirto La Ligaan on todella merkittävä, kun sen asettaa laajempaan kontekstiin. Sen lisäksi, että pelaajavirta tuo tähtipelaajan Kiinasta Eurooppaan, päästään Wun myötä näkemään, missä kiinalainen jalkapallo menee tällä hetkellä.

Superliiga ei ole pelkkää huvia, vaan poliittinen projekti, jonka tarkoituksena on tehdä Kiinasta jalkapallon suurvalta. Kesän MM-kisat Venäjälle ja niiden tarjoama kansainvälinen valokeila olivat oiva esimerkki urheilun poliittisesta merkityksestä.

Maailman väkirikkaimman maan matka kuningaspelin huipulle on pitkä. Maan suurimman tähden siirto eurooppalaiseen huippusarjaan on merkittävä askel tällä matkalla. Wun pitäisi lähtökohtaisesti olla Barcelonan kakkosseuralle selkeä pelillinen vahvistus. Ei siis pelkkä PR-pelaaja, kuten Valioliigassa reilut kymmenen vuotta sitten pyörineet kiinalaiset tai viime keväänä Espanjassa nähdyt nuoret saudiarabialaiset.

Espanyolin uuden numero 24:n otteet kannattaa siten ottaa tarkkaan syyniin. Ne antavat paljon suuntaa siitä, missä kiinalainen jalkapallo ja sen lippulaiva Superliiga menevät.

Lähteet: Transfermarkt, rcdespanyol.com, BeinSports

Kansikuva: VCG/Getty Images