Sevilla siirtyy uuteen aikaan – siirtomoguli-Monchi jättää valtavan loven seuraan

FC Barcelonan ja Kroatian maajoukkueen keskikenttäpelaaja Ivan Rakitić sen hyvin sanoi: ”Hänen pestauksensa vastaa kymmentä pelaajaa”. Kroatialainen puhui hänet itsensä aikanaan Sevillaan tuoneen urheilutoimenjohtajan Ramón Rodríguez Verdejon, tuttavammin Monchi, vaikutuksesta seuraan.

Andalusialaisseura Sevilla ilmoitti viime viikolla, että legendaarinen siirtopolitikoija jättää seuran 17 yhteisen ja hedelmällisen vuoden jälkeen. Monchin jättämä on valtava ja sitä ei voida täyttää samankaltaisella urheilutoiminnanjohtajalla, koska sellaista ei yksinkertaisesti ole.

Moni siirroista vastaava taho on kyennyt huikeisiin siirtoihin ja onnistunut löytämään sellaisia talentteja, jotka eivät ole muille kelvanneet. Muun muassa portugalilainen suurseura FC Porto on kyennyt tahkoamaan kovia summia myydyiksi tulleista pelaajista.

Vain muutamalla Saludo-paketilla

Monchin ostamia pelaajia on verrattu usein pähkinöihin, niiden halpojen hintojen takia. Lähes poikkeuksetta halvalla ostetut pelaajat ovat jättäneet Sevillan moninkertaisella summalla kuin heidät oli alun perin seuraan ostettu. Monchin vaikutus ei ole ollut menestyksekästä vain siirtomarkkinoilla. Entinen maalivahti laittoi kuntoon esimerkiksi seuran junioripuitteet ja kykeni luomaan yhden maailman toimivimmista pelaajatarkkailuverkostoista. Monchinkin uralle on sattunut huteja, mutta niin monen onnistuneen siirron varjossa ne kuittaantuvat ”marginaalivirheinä”, joita tulee pitkässä juoksussa.

Tyylikkään parran ja kiiltävän päälaen omaava 48-vuotias espanjalainen on ollut koko uransa ajan seurauskollinen. Monchi syntyi San Fernandossa, mutta siirtyi Sevillaan jo poikasena raivaten tiensä aina junioriakatemiasta edustusjoukkueeseen asti. Pelaajaura päättyi hänen kohdallaan jo 30-vuotiaana, mutta jatkoi seurassa vaikuttamista. Nykyinen pesti sai alkunsa jo vuonna 2000.

Nyt 17 urheilutoiminnanjohtajavuoden jälkeen päätti Monchi, että on aika siirtyä eteenpäin. Joukkueen päävalmentaja Jorge Sampaoli oli surullinen kuullessaan uutisesta ja tieto näin vaikutusvaltaisen toimijan siirtymisestä aiheuttaa varmasti hetkellistä epävarmuutta Sampaolia myöten. Kuinka hyvä on seuraaja? Kuinka hyvin yhteistyö lähtee sujumaan? Mitkä ovat siirtopoliittiset näkemykset?

Seuraavan kauden suunnitelu

Sevilla on pelillisessä suvantovaiheessa, kun voittoja on irronnut hyvin nihkeästi ja Mestarien liigassa oli tuomiona tippuminen neljännesvälierissä kovassa lennossa olevaa Leicesteriä vastaan. Monchin seurassa oleminen ei vaikuta tämän hetkiseen pelilliseen puppeloimiseen, mutta tulevaisuuden kannalta hänen lähtönsä on vaikuttava. Ensi kauden pelaajahankintoja olisi syytä alkaa miettimään viimeistään jo nyt. Ainakin niiden pelaajien kohdalla, jotka Sevilla haluaa varmasti.

Jotta Monchin lähdön saa oikeisiin mittasuhteisiin on hyvä lainata brittitoimittajaa Sid Lowea, joka tituleerasi The Guardian -juttunsa otsikossa pelaajasiirtovelhoa mieheksi, ”joka on seura”. Ja osittainhan se on juurikin noin. Monchin aikana Sevilla on nähnyt ja kokenut, jos jonkinnäköistä päävalmentajaa ja seurapomoa. Mutta yksi on pysynyt, melkein 20 vuotta.

Sevilla siirtyy siis täysin uuteen ja ennen kaikkea epävarmempaan aikakauteen. Miten korvata joku, joka on ollut seurassa niin pitkään ja ennen kaikkea tehnyt niin hyvää työt? Sevilla nousi muun muassa toiseksi korkeimmalta sarjatasolta Segundasta pääsarjaan La Ligaan käyttämättä käytännössä pennin pyörylää.

Perintö

On kuitenkin väärin ajatella, että seura olisi täysin sama kuin yksi mies. Mikään jalkapalloseura ei ole tätä. Mutta samaan aikaan Monchin tärkeyttä ei käy kiistäminen. Vaikka tässä jutussa ja monessa muussakin kansainvälisessä artikkelissa ollaan maalailtu lähestulkoon perkeleitä Sevillan kotistadionin Ramón Sánchez Pizjuánin jyrkästi nouseville lehtereille, ei seuralla ole syytä paniikkiin.

Monchi jätti jälkeensä perinnön, josta etelä-Espanjan seurassa ollaan vielä pitkään kiitollisia. Pelaajatarkkailuverkoston ja juniorituotantomekanismin, jotka tuntuvat toimivan loistavasti vuosi vuoden perään. Verkosto on edelleen olemassa, vaikka sen toisessa päässä ei olekaan tarkkailijoille tuttua kuulapäätä. Tarkkailuraportit tulevat tuskin loppumaan. Sevillan on vain syytä muistaa huoltaa ja ylläpitää tuota verkostoa. On mielenkiintoista seurata, minkä seuran Monchi ottaa seuraavaksi projektikseen ja miten siinä onnistuu. Ainakin italialaisseura AS Roma on ollut espanjalaisen perässä jo hyvän tovin.

Kuva: Aitor Alcalde/Getty Images.