Top-5: La Ligan parhaat maalintekijä-syöttäjä -parit

Joukkueen kollektiivinen pelaaminen on jalkapallossa nykyisin elinehto. Ei ole sellaista joukkuetta, joka olisi täysin yhden pelaajan varassa, tai jos näin on, niin silloin valmennuksessa on mennyt jotain perustavanlaatuisesti vihkoon.

Parhaimmillaan huippuunsa hiottu kollektiivi valjastaa parhaat ominaisuudet irti pelaajista ja pelaajapareista. Kun harjoitellut kuviot yhdistyvät samankaltaiseen ajatteluun pelistä, sen liikkeistä ja kemiasta, syntyy otteluita omalle joukkueelle kääntäviä superpareja.

Tässä listaus Espanjan La Ligan parhaista maalintekijä-syöttelijä -komboista.

5. Lionel Messi ja Luis Suárez, FC Barcelona, neljä maalia

Viidennelle sijalle olisi voinut ottaa kaksikot Luis Suárez & Lionel Messi (neljä osumaa) tai Suárez & Neymar (neljä osumaa), mutta tämä kaksikko juuri näin päin on mielenkiintoisin (Messi maalintekijänä ja Suárez syöttäjänä). FC Barcelonan hyökkäyskolmikko MSN on kollektiivisen luovuuden multihuipentuma. Harvassa ovat ne joukkueet, ja puolustukset, jotka kykenevät pysäyttämään edellä mainitut.

Suárez on siis kyennyt tarjoamaan neljästi argentiinalaiselle megatähdelle Mesille maaliin johtaneen syötön. Tämä on totta kai merkki pelillisestä yhteisymmärryksestä, mutta myös Suárezin monipuolisuudesta. Vaikka maalimäärät eivät huido yhtä korkeissa lukemissa kuin edellisellä sesongilla, niin uruguaylainen on näyttänyt jälleen, kuinka kokonaisvaltainen hyökkääjä hän on.

Kaksikon hyvää yhteispelaamista auttaa myös koko joukkueen korkean tason pelikäsitys. Barcan tämän kauden pelaaminen on ollut puutteellista monelta osin, mutta tilan hyödyntäminen ja pallollinen pelaaminen viimeisellä kolmannekselle on edelleen huippuluokkaa.

4. Cristiano Ronaldo ja Marcelo, Real Madrid, neljä maalia

Realin Cristiano Ronaldo ja Marcelo ovat kentän ulkopuolella loistavia ystäviä, mutta sitä he ovat myös vihreällä veralla, ainakin mikäli parivaljakon tehoja katsotaan. Portugalilainen Ronaldo on paukuttanut neljä maalia brasilialaisen kikkarapään tarjoilusta.

Pelaajat ovat erinomaisesti toisiaan täydentäviä nimenomaan hyökkäyspäässä. Ronaldon kaventaessa vasemmalta laidalta kohti omaa 10-aluetta tai vastustajan boksia, ottaa Marcelo luodun tyhjän tilaan kätösiinsä jämäköin ottein. Ronaldo & Marcelo -duon toimintaa edesauttaa vielä se, että ensiksi mainittu on loistava molemmilla jaloilla sekä päällä. Myös Marcelon kehittynyt oikea jalka on antanut mahdollisuuksia variaatioihin, kun kaksikko lähtee tuottamaan harmaita hiuksia vastustajalle.

3. Gerard Moreno ja Pablo Piatti, Espanyol, viisi maalia

Listan ehdottomat yllättäjät. Gerard Moreno antaa ulottuvana ja monipuolisen hyökkääjänä Pablo Piattille monipuolisen valikoiman syöttöjen pituuksiin ja korkeaksiin. Espanyolin kausi on ollut positiivinen (sarjassa sijalla 9.) ja tämä kaksikko on ollut joukkueen parhaimmistoa. Hyökkääjä Moreno on iskenyt 11 osumaa 29 peliin ja Piattin tehosaraketta komistaa luvut 9+9, 22 ottelussa.

Erityisesti Piatti on saanut uralleen uutta pontta Espanyol-luotsi Quique Sánchez Floresin alaisuudessa ja näyttääkin siltä, että vasemmalla laidalla viipottava taitoniekka on löytänyt pelillisen kotinsa. Toinen tärkeä asia on ollut argentiinalaisen terveenä pysyminen. Piatti omaa luvalla sanoen surullisen loukkaantumishistorian ja on ollut ilo nähdä näinkin ehjä kausi häneltä.

Espanyol on takuuvarmasti halukas liittämään Valencia-laina Piattin pysyvällä siirrolla seuraan.

2. Antoine Griezmann ja Kevin Gameiro, Atlético Madrid, viisi maalia

Antoine Griezmann ja Kevin Gameiro ovat löytäneet tällä kaudella erinomaisesti toisensa. (Getty)

Atlético Madridin kärkipään ranskalaiskaksikolla on erinomainen yhteys, johtuu se sitten kansallisuudesta tai pelityyleistä. Antoine Griezmann ja Kevin Gameiro ovat sikäli eriskummallinen pariskunta, että he eivät varsinaisesti täydennä toisiaan – molemmat lyhyehköjä, teknisiä ja nopeita – mutta pelaaminen tuntuu silti toimivan. Griezmannhan pelaa laajalla säteellä, ollen milloin 10-paikalla, milloin laidalla. Gameiro taas viihtyy pitkälti hyökkäyksen keskustassa tehden ajoittain koukkauksia kohti keskikenttää.

Juuri suuri nopeus pallon kanssa on antanut tälle duolle hyvät menestyksen eväät. Syötön lähdettyä molemmat kykenevät spurtteihin, joiden aikana puolustajat ohitetaan pitkältäkin matkalta. Gameiron ollessa syöttelevä osapuoli on Griezmann suorittanut taustajuoksuja hyvällä onnistumisprosentilla. Vaikka Gameiron kausi ei olekaan ollut aivan sitä, mitä joukkueen päävalmentaja Diego Simeone tai pelaaja itse odotti, on ranskalaiskaksikon peli ollut hedelmällistä.

1. Sergio Ramos ja Toni Kroos, Real Madrid, viisi maalia

Sergio Ramos ja Toni Kroos ovat kasvaneet Real Madridin tappavaksi tehoaseeksi. Keskuspuolustajan tonttia luutiva Ramos on erityisesti tällä kaudella noussut tärkeiden maalien mieheksi ja usein nämä maalisyötöt ovat lähteneet keskikenttäpelaajan Kroosin lapikkaasta.

Saksalainen pelintekijä Kroos on hionut keskitystekniikkansa äärimmilleen ja kykenee antamaan palloja huikaisevan monipuolisesti. Onnistuu korkeat kaaripallot, matalat laakapallot, kumurat, sisä- ja ulkokierteet ja kaikki nämä vieläpä eri nopeuksilla. Aina ei tunnuta ymmärtävän, kuinka tärkeä ominaisuus juuri oikeanlainen kierre tai nopeus on erikoistilanteissa.

Ramos on ollut jo pidemmän aikaa hyökkäävien toppareiden eliittiä ja kuluva kausi on vain vahvistanut tätä leimaa. Asiantuntijat ovat maininneet Ramosin juoksu- ja hyppynopeuden tärkeimmäksi elementiksi oman joukkueen hyökkäyserikoistilanteissa. Häntä on miltei mahdotonta pysäyttää liikkeelle päästessään. Ramos kykenee myös arvioimaan todella tarkasti pallon laskeutumisalueen.

Lähde: Whoscored.

Kuva: Getty Images.