Voro vetämässä viidettä kertaa Valenciaa kuiville

Yksi Espanjan legendaarisimmista jalkapallopyhätöistä, Valencian Mestalla, räjähti hekumallisiin ilonkiljahduksiin keskiviikkona. Isännät olivat juuri voittaneet suuren ja mahtavan Real Madridin lukemin 2–1 Simone Zazan neljännen ja Fabian Orellanan yhdeksännen peliminuutin maaleilla.

Tulosta voi pitää massiivisena pommina, koska tämän kauden Valencia on ollut suorastaan surkea. Itse asiassa Valencia on ollut tällä kaudella La Ligan 14. surkein. Sijoitus on pyhäinhäväistys seuran historialle ja esimerkiksi seitsemän vuoden takaiselle Los Che-nipulle.

Paljon kritisoitu ja buuattu seurajohto singaporelaisen liikemiehen Peter Limin ja päivittäisistä asioista vastaavan Chan Lay Hoonin johdolla teki kaikkien onneksi peliliikkeen. He palkkasivat joukkueen päävalmentajaksi ikivalencian Salvador González Marcon, eli Voron.

Unibetin asiakkaana näet kaikki La Ligan ottelut Unibet TV:sta
1. Rekisteröidy Unibetille esimerkiksi tästä.
2. Tee talletus. Vetoa sinun ei tarvitse lyödä, ellet niin halua.
3. Valmista – näet nyt matsit Unibet TV:sta. 

Tämä ei ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun Voro on tullut ritarilliseen tapaan pelastamaan hänelle niin rakasta ja tärkeää seuraa. Eikä Voro tullut tälläkään kertaan jäädäkseen, ainakaan alkuperäisen pahvin mukaan. 53-vuotiaan entisen puolustajan sopimus on määrä loppua kauden päätteeksi. Jos tämä käy toteen, niin sääliksi käy valmentajaa, joka tulee pyyteettömästi kerta toisensa perään auttamaan.

Voro on kuin kuuluisa Hachikō-koira, joka saapui isäntäänsä vastaan juna asemalle vielä vuosia huolehtijansa poismenon jälkeenkin. Voron toiminta on aavistuksen verran traagista, mutta samaan aikaan erittäin koskettavaa.

Viides kerta toden sanoo

Viidettä kertaa Valenciaa luotsaava Voro on tuonut jälleen kerran ryhtiä ryhmänsä pelaamiseen. Kaunista joukkueen peli ei vieläkään ole ja puolustuksellisia virheitä tapahtuu alvariinsa. Mutta yltiöpositiiviseen Pako Ayestarániin ja todella omituisen pestin joukkueen peräsimessä suorittaneen Cesare Prandelliin verrattuna Voro on saanut Valenciaan edes vähän tasapainoa.

Joukkue myös osoitti Real-voitollaan, että parhaimmillaan se pystyy tekemään maaleja ja puolustamaan tiiviisti, vaikka Lepakoiden maalivahdin Diego Alvesin tärkeyttä ei voi ylikorostaa. Valkoisten päävalmentaja Zinedine Zidane manasi omiensa ensimmäisen kymmenminuuttisen alimpaan sarvipäiden valtakuntaan, mutta yhtä hyvin kiitokset voisi osoittaa ottelun kotijoukkueelle. Real Madridin pitäminen kurissa 80 minuuttia on kunnioitettava suoritus seuralta kuin seuralta.

Ratkaisu jatkuneeseen sekoiluun

Vuodenvaihteessa Valencian käskyttäjän paikalle saapunut Voro voisi mahdollisesti olla ratkaisu organisaation päävalmentajasekoiluun. Hän tuntee seuran, nykyisen pelaajiston ja toimistohenkilökunnan jokaista tapaksen pyörittäjää ja siivoajaa myöten. Voro voisi tuoda nyky-Valenciaan ripauksen vanhaa stabiilia aikaa, jolloin asioita tehtiin oikein.

Vaikka useat viime vuodet ovat menneet hirveässä tuubassa, on seurassa kyetty olemaan historian saatossa järkeviäkin. Tämänhetkisen valmentajan vakituinen palkkaaminen voisi olla askel vanhan järkevän ajan suuntaan. Hän tulisi nimittäin likipitäen ilmaiseksi, koska rakkaus on kaikista suurin.

Tulokset ovat Voron viimeisimmälläkin visiitillä heitelleet todella rajusti. Siitäkin huolimatta tilastollista kehitystä on selvästikin nähtävissä. Valencia on Prandellin jälkeisenä aikakautena pelannut kahdeksan ottelua, joista se on voittanut neljä, pelannut kaksi tasan ja hävinnyt niin ikään kaksi. Nämä numerot kuulostavat hyviltä ja pisteiden valossa ne ovatkin, itse asiassa kyseisten ajanjakson viidenneksi parhaat koko sarjassa.

Mutta epävarmuutta tuo maaliero, joka on tasan nolla. Eli suomeksi sanottuna Valencia on päästänyt Voron alaisuudessa 12 maalia ja tehnyt 12. Vastakohdaksi voi ottaa Derby de la Comunitat -vastustajan Villarrealin, joka on kerännyt vain kaksi voittoa seitsemästä, mutta jonka maaliero on silti +1.

Loppukausi tulee olemaan haastava Valencialle, tarkasteli tilannetta ja vaikeuksia miten tahansa. Voron ansiosta tilanne ei kuitenkaan ole toivoton. Hän on todistanut jälleen kerran, että joukkueesta saa materiaalisesti irti hyviä tuloksia, joten vian on täytynyt olla edellisissä päävalmentajissa. 56-vuotias valencialainen johtaa seuran säilymiseen, mutta suurin tavoiteltava virstanpylväs on jatkosopimuksen saaminen.

Nimi oveen

Vaikka kulunut hokema sanookin, että jalkapallo on tulosurheilua, se ei aina riitä Espanjassa. Voro on kyennyt todistamaan tietyn tuloksellisen vakauden, mutta pelin täytyy olla usein myös viihdyttävää, tai ainakin siihen pyrkivää. Monet Los Che -fanit pitävät varmasti hengitystään, mitä pähkähullu seurajohto keksii seuraavaksi.

Jos järki on etusijalla tulisi seuraavanakin kautena Valencian päävalmentajan toimiston ovea komeilla nimi ”Voro”.

Valencia kohtaa lauantaipäivän vierasottelussa Deportivo Alavésin. Unibetin asiakkaana näet ottelun ilmaiseksi Unibet TV:sta – rekisteröidy jo tänään!

Kuva: Manuel Queimadelos Alonso / Getty