Mestarien liigan ennakko: Atlético Madrid – Chelsea

Courtois on illalla kehissä. Kiitos UEFA. (Getty)

Courtois on illalla kehissä. Kiitos UEFA. (Getty)

Arpaonni heitti kaksi suurimmista, Real Madridin ja Bayern Münchenin, vastakkain. Tämä tarkoittaa sitä, että toisessa välierässä kohtaavat Diego Simeonen Atlético ja Jose Mourinhon Chelsea. Kuten Litmanen ennakossaan toteaa, vastakkain ovat kaksi tiukasti joukkueena puolustavaa osapuolta, joten mitään maalijuhlia otteluissa ei nähdä.

Mielenkiintoisena sivujuonteena voidaan kertoa Simeonen todenneen ennen arvontoja, että mikäli Chelsea tulee vastaan, lontoolaisjoukkueesta lainalla oleva maalivahti Thibaut Courtois ei pelaisi ottelussa. Belgialaismaalivahdin lainasopimuksessa on pykälä,  jonka perusteella Atlético joutuisi maksamaan huhujen mukaan viiden miljoonan punnan korvauksen Chelsealle Courtois’n peluuttamisesta. UEFA kuitenkin antoi lausunnon, jossa se  totesi tällaisten mahdollisten pykälien olevan mitättömiä ja ettei Atléticoa voida pakottaa maksamaan summaa oikeusteitse. Joten, Atléticon puolustuksen selkäranka on tutulla paikallaan alkuvihellyksen soidessa Vicente Calderónilla.

Lähtökohdat otteluun

Joukkueet ovat kohdanneet eurokentillä kolmesti ennen tätä iltaa. Molemmat ovat voittaneet kerran ja kerran on pelattu tasan. Viimeksi syksyllä 2012 Atlético vei joukkueiden kohtaamisen Euroopan SuperCupissa 2-4.

Atlético pääsee täydessä iskukunnossa illan otteluun. Arda Turan ja Javi Manquillo ovat harjoitelleet joukkueen mukana loukkaantumistensa jälkeen ja molemmat ovat käytettävissä illan ottelussa, pelikunto pitkän poissaolon jälkeen on kuitenkin pieni arvoitus. Chelsea sai jobinpostia kun Samuel Eto’o ei pysty pelaamaan polvivamman takia. Eden Hazardin pelaaminen on äärimmäisen epävarmaa PSG-ottelussa tulleen pohjevamman takia, mutta hän on mukana Madridissa. Lisäksi Branislav Ivanović kärsii pelikieltoaan ottelussa. 

Atlético on edelleen hävinnyt kotistadionillaan vain kerran tämän kauden aikana (Real Madrid, Copa del Rey -välierä). Simeonen miehistö on pelannut koko kauden tasaisesti ja se johtuu ennen kaikkea hyvästä puolustamisesta joukkueena. Maalinteko on välillä tuottanut huolia, mutta oman pään pitäessä joukkue on napsinut lukuisia vähämaalisia voittoja sekä kotona että vieraissa. Atléticon on kuitenkin tänään löydettävä keino tehdä maalin tai maaleja ja voittaa, sillä tasapelillä tai Chelsean voitolla viikon päästä Stamford Bridgellä edessä on lähes mahdoton tehtävä, sen verran loistava valmentaja Mourinho toisissa osaotteluissa on.

Chelsea hävisi viikonloppuna Sunderlandille kotonaan 1-2. Totta kai tappio on iso yllätys ja pettymys sinipaidoille, mutta en antaisi sille liikaa painoarvoa. Tapaturmia sattuu, etenkin isojen otteluiden alla. Kahden hyökkäysvoimaisen pelaajan, Eto’on ja Hazardin puuttuminen tuo omat ongelmansa Mourinhon hyökkäykselle. Lähtökohtaisesti uskon Chelsean haluavan ratkaista ottelun toisessa osaottelussa, joten maaleitta jääminen ei välttämättä ole mikään katastrofi. Isompi kysymysmerkki on, miten laitapakki Ivanovićin puuttuminen paikataan Chelsean  neljän puolustuslinjassa.  

Ottelun kulku ja mahdolliset avauskokoonpanot

Mourinhoa pidetään syystäkin taktiikkanerona. (Getty)

Mourinhoa pidetään syystäkin taktiikkanerona. (Getty)

Atlético lähtee otteluun aktiivisempana osapuolena. Kovalla itseluottamuksella kotonaan pelaava rojiblancos saa loppuunmyydyn Vicente Calderonin tuen taakseen ja se haluaa hyvät lähtökohdat Stamford Bridgelle. Atléticon koti- ja vieraspelejä verratessa ottelutaktiikka on ollut silmiinpistävän erilainen. Vieraissa usein pelkästään vastahyökkäyksistä ja erikoistilanteista ratkaisua hakeva Simeonen miehistö on ollut etenkin isoissa kotiotteluissa (Barca, Real) todella aktiivinen ja prässännyt vastustajaansa korkealta ottelun aluissa. Barcelonaa vastaan pelatussa välieräottelussa tämä tuotti yhden maalin ja useamman tolppalaukauksen ennen 20 minuutin täyttymistä.

Simeone tiedostaa varmasti, miten Chelsea otteluun tulee lähtemään. Atlético joutuu pelaamaan tänä iltana itselleen vierasta pelityyliä, sillä Chelsea ei pallonhallintaa halua itselleen, mikä näkyy vetäytymisenä suhteellisen alas ja prässäyksen puuttumisena. Samalla Chelsea minimoi pallonmenetykset ja pitää huolen että pelin alla on jatkuvasti riittävä määrä pelaajia. Näin Chelsea eliminoi Atléticon vaaralliset vastahyökkäykset. Simeone joutuukin kovaan testiin yrittäessään voittaa ottelua pelivälineen hallinnan kautta. Mourinho on bussijalkapallon ja kaksiosaisten otteluiden voittamisen mestari, jonka joukkueet ovat monesti onnistuneet pitämään maailman kovimpia hyökkäysnippuja maaleitta. Atléticon parhaat maalintekomahdollisuudet tulevatkin todennäköisesti erikoistilanteista. Joukkueella on runsaasti pääpelivoimaa (Filipe, Costa, Godin, Raúl Garcia) ja se pystyy tekemään maaleja kauempaakin vastustajan maalista. Simeone lähtee tutulla 4-2-3-1 -ryhmityksellä, jossa Costa on piikissä; Turan, Garcia ja Koke tukemassa hyökkäystä; Gabi ja Suarez pelaavat keskikentän pohjalla ja neljän linja Courtois’n edessä totutussa muodossaan Filipe, Miranda, Godin, Juanfran. 

Chelsea tulee, kuten Litmanen jo totesi, hakemaan hyviä lähtökohtia kotiotteluun Stamford Bridgelle. Joukkueelta puuttuu kaksi parasta maalintekijää (Eto’o ja Hazard) sekä kokenut pakki Ivanonić. Fernando Torres saanee mahdollisuuden yksinäisenä piikkinä kasvattajaseuraansa vastaan ja illasta tulee hänelle varmasti ikimuistoinen. Mutta mikäli Chelsea pelaa Mourinholle tyypillisesti, jää espanjalainen todella yksin kärkeen ja maalinteko tulee olemaan vaikeaa, jopa mahdotonta. Toinen vaihtoehto Torresille on Demba Ba. Senegalilaisen pääpelivoima Torresiin verrattuna puoltaisi Ban peluutusta, mutta jotenkin minusta tuntuu että Torres aloittaa tänään. Avainasemassa onkin, miten Mourinho ryhmittää keskikenttänsä. Veikkaisin, että Mou peluttaa miehistöään tänään 4-2-3-1 -ryhmityksellä, jossa Ramires ja David Luiz pelaavat puolustuksen linjan yläpuolella. Torresin alapuolella mahdollisuuden saanevat luottopeluri William, Oscar ja hieman yllättäen Schürrle. Alakerrassa Ivanovićin pelipaikan ottaa Ashley Cole. Toinen vaihtoehto olisi peluuttaa 4-3-2-1, jolloin Ramires ja Luiz saisivat rinnalleen vielä Mikelin. Tällöin Schürrle aloittaisi penkin puolelta ja Chelsea tekisi peluutusratkaisullaan selväksi, ettei se edes yritä tehdä rakennettuja hyökkäyksiä kohti Atléticon maalia, vaan puolustaisi ja taistelisi 0-0 jalkapalloa koko ottelun ajan. Mutta, vain voittaminen ratkaisee, ja tyylillä – tai sen kummemmin ihmisten mielipiteilläkään – ei ole Mourinholle mitään merkitystä. 

Ottelun lopputulos

Ottelusta tulee vähämaalinen. Pitäisin isona ihmeenä, mikäli Chelsea tekisi yhdenkin maalin. Samaan hengenvetoon pidän äärimmäisen epätodennäköisenä sitä, että Atlético tekisi enemmän kuin yhden maalin. Tästä ottelusta huokuu lopputulos 1-0 kotijoukkueelle. Betsson tarjoaa alle 2.5 maalin kertoimeksi lähtökohdat huomioiden pelattavissa olevaa kerrointa 1.54. Lisäksi lyödään rohkeasti lapulle myös Atléticon kotivoitto kertoimella 1.8. Melkein tekisi mieli iskeä tulosveto 1-0 johonkin yhdistelmään, mutta sen verran hyvä Atlético on kotonaan ollut, että se saattaa tuikata toisenkin osuman Cechin vartioiman selän taakse.