Jari Litmanen: ”Hyökkäykset ja puolustukset”

Atlético Madridin itseluottamus on korkealla (Getty)

Atlético Madridin itseluottamus on korkealla (Getty)

Betssonin kansainvälisen jalkapallon asiantuntija Jari Litmanen odottaa tiistain ja keskiviikon Mestarien liigan välieristä juuri niin kovia, kuin kilpailun arvolle sopii. Tiistain pelissä Kuningas näkee kahden puolustuspelaamisen taistelun ja keskiviikkona ovat taas vuorossa vahvaan hyökkäyspeliin nojaavat joukkueet.

Tiistain ottelussa testataan koko kilpailun ja ehkä koko Euroopan kahta parasta puolustuspelijoukkuetta. En tarkoita vain puolustuslinjaa vaan koko joukkueen puolustusta, ylimmästä pelaajasta maalivahtiin. Ei ole sattumaa, että juuri Atlético Madrid ja Chelsea ovat päästäneet vähiten maaleja Mestarien liigassa tänä vuonna. Joukkueiden valmennus tietää varsin hyvin, miten ottelut voitetaan – tällä tasolla usein puolustamalla tunnollisesti ja kurinalaisesti joka osa-alueella.

Vaikka joukkueet puolustavat hyvin, se ei tapahdu kokonaan hyökkäyksen kustannuksella. Varsinkin Atletico hyökkää usein rohkeastikin ja Chelsea tekee samoin, mutta harvemmin näissä peleissä muualla kuin kotikentällä. José Mourinho osaa hahmottaa kaksiosaiset ottelut erittäin hyvin ja tiistainakin todennäköisesti hänen ykköstavoitteenaan on siirtää ratkaisu Stamford Bridgelle. Usein he ovat tässä onnistuneet, joko tekemällä tärkeän vierasmaalin tai puolustamalla nollan tai maksimissaan yhden päästetyn maalin. Ottelu PSG:ta vastaan oli poikkeus, mutta sehän vahvistaa säännön.

Atlético on henkisesti todella vahvassa tilassa. Joukkue pudotti jatkosta Barcelonan eikä sellainen voi olla näkymättä joukkueen itseluottamuksesta. Chelsealla on taas alkamassa äärettömän merkityksellinen viikko, jonka seurauksena voi käteen jäädä paljon tai ei mitään. Valioliiga on luisumassa käsistä viikonlopun yllätystappion myötä ja Mestarien liigan voittaminen on yhä kaukainen tavoite. Viikon kuluttua, Liverpool –vierailun jälkeen ja toisen osaottelun jälkeen, on kausi mahdollisesti paketissa.

Atlético taas haluaa ratsastaa tämän hetken tunnelmissa ja juuri tämä tekee joukkueesta hienoisen suosikin jatkoon. Joukkueella on mahtava tekeminen päällä, mutta Chelsea jos mikä seura osaa jäädyttää tilanteen. Mutta onko kokeneella joukkueella, josta puuttuu pelikiellon vuoksi suurten pelien vakio-onnistuja Branislav Ivanovic, saumaa sittenkään pysäyttää Atleticon hurmosta. En ihmettelisi, vaikka Diego Simeonen miehet lähtisivät peliin yhtä ennakkoluulottomasti kuin kotiotteluunsa Barcelonaa vastaan tavoitteenaan lyödä vahvasti luu kurkkuun jo tiistaina Vicente Calderónilla.

Cristiano Ronaldo juhli Copa del Reyn voittoa siviileissä, mutta nyt mies nähdään myös kentällä (Getty)

Cristiano Ronaldo juhli Copa del Reyn voittoa siviileissä, mutta nyt mies nähdään myös kentällä (Getty)

Keskiviikkona jatketaan Madridissa suurten otteluiden päiviä. Hallitseva mestari Bayern München saapuu haastamaan Realin heidän kotikentällään. Henkisesti tärkeitä uutisia kantautui Realin leiristä, sillä Cristiano Ronaldo on palannut harjoituksiin. Todennäköisesti Ronaldo on täysin pelikunnossa ja Bayernin riesana.

Keskiviikkona mennään eikä meinata. Katsojat saavat oivallisen mahdollisuuden seurata laitapelaajien aatelin kohtaamista. Bayernin Ribery ja Robben vastaan Realin Ronaldo ja Bale. Kun tämä nelikkö on pelissä, on vauhtia kentällä ja varmaan kentän ulkopuolellakin.

Lisää väriä tuo se, että Pep Guardiola saapuu Bernabéulle, nyt Bayernin valmentajana. Hänellä on stadionilta mainioita muistoja enkä usko, että hän lähtee peruuttelemaan. Nyky-Bayernin itseluottamus ja osaaminen on sitä tasoa, että joukkue haluaa itse määrätä pelin tahdin. Edes välierä vieraskentällä ei tee tästä poikkeusta.

Keskiviikon ottelussa on luvassa parhaimmillaan hyökkäyspelaamisen näytös. On hyvin epätodennäköistä, että kumpikaan joukkue jää nollille, mutta millaiset luvut taululle sitten tulevat? Maaleja voi hyvin syntyä useampiakin, joista kotikentän turvin mahdollisesti Realille yksi enemmän. Tämä ei kuitenkaan Bayernin tahtia häiritsisi, sillä he ottaisivat maalin tappion kohtuullisen suurella tyytyväisyydellä vastaan, sillä kotona Allianz Arenalla joukkuetta on hyvin vaikea panoksellisissa peleissä horjuttaa.