Kun jalkapallosta tulee politiikan jatke: Belfastissa pelataan kaikkea muuta kuin tavallinen UCL-karsintaottelu

Faneille.com LogoFaneille.com – Hieman erilainen urheilumedia.

”Sota on politiikan jatke eri keinoin.” Kuuluisa sitaatti on vuonna 1831 kuolleen preussilaiskenraali Carl von Clausewitzin suusta ja on jäänyt sittemmin elämään, etenkin kansainvälisen politiikan kentälle. Perjantaina ei sentään sodita, mutta glasgow’laisen suurseura Celticin ja belfastilaisen Linfieldin kohtaaminen Mestarien liigan toisella karsintakierroksella on paljon enemmän kuin 180 minuuttia jalkapalloa.

Vajaan kahden miljoonan asukkaan Pohjois-Irlanti on vahvasti jakautunut ja jako tapahtuu protestanttien sekä katolilaisten välillä. Suoranaiseksi sodaksi Pohjois-Irlannin tilanne ei missään vaiheessa eskaloitunut, mutta laajamittaiseksi konfliktiksi vuodesta 1968 aina 1998 solmittuun rauhansopimukseen kestäneitä levottomuuksia voi kutsua. Britanniaa kannattavat protestanttiset unionistit haluavat luonnollisesti pysyä osana Yhdistynyttä Kuningaskuntaa, kun taas katolilaiset nationalistit haluavat osaksi Irlantia.

Vaikka Brexit-neuvottelut ovat keskittyneet lähinnä kauppapolitiikkaan, Britanniassa asuvien EU-kansalaisten oikeuksiin ja päinvastoin, on Pohjois-Irlannin tilanne yksi kiperimmistä, mikä osapuolten pitäisi ratkoa. Yksi rauhan tuoneen Pitkänperjantain sopimuksen kulmakivistä on ollut vapaa raja Irlannin ja Pohjois-Irlannin välillä. Nyt rajasta on tulossa EU:n raja, jonka valvomatta jättäminen on käytännössä mahdotonta. Näin ollen Brexit-prosessi on kiristänyt tunnelmia Brittein saarten pienimmässä maassa.

Pohjois-Irlannin pääkaupunki, reilun 300 000 asukkaan Belfast oli koko konfliktin ajan sen keskiössä ja kaupungin tunnelma on edelleen kireä. Esimerkiksi toiseksi suurimmassa kaupungissa Derryssä osapuolet ovat pystyneet elämään sovussa, mutta Belfastia koristaa edelleen lukuisat portit ja aidat, jotka rajaavat katolilaisten ja protestanttien alueet toisistaan.

Harvinainen ja poikkeusjärjestelyin pelattava ottelu

Pohjoisirlantilainen jalkapallo on nostanut viime vuosina päätään ja piskuinen maa selvitti tiensä viime kesän EM-kisojen neljännesvälieriin. Käytännössä kaikki Pohjois-Irlannin maajoukkuemiehet pelaavat kuitenkin Englannin sarjoissa, jonka lisäksi muutama tienaa leiviskänsä Skotlannissa. Maan oma liiga onkin hyvin pitkälti puoliammattilaissarja. Tästä johtuen suurin jalkapallo-ottelu pohjoisirlantilaisille on Glasgow’ssa pelattava legendaarinen Old Firm protestanttisen Rangersin ja katolilaisen Celticin välillä.

Linfieldin kotikenttänä toimiva Windsor Park on myös Pohjois-Irlannin maajoukkueen kotistadion. (Charles McQuillan/Getty Images)

Omaakin futiskulttuuria Pohjois-Irlannista löytyy. Vuonna 1886 perustettu Linfield on maan mittareilla todellinen suurseura. 52 kertaa Pohjois-Irlannin mestaruuden voittanut belfastilaisseura palasi vallankahvaan viime keväänä, kun seura voitti viiteen vuoteen ensimmäisen liigamestaruuden. Mestaruus tarkoitti samalla pääsyä Mestarien liigan karsintoihin.

Ennen juhannusta arvotuissa karsintapareissa suomalaisten huomio kohdistui luonnollisesti IFK Mariehamnin arpaan. Brittien saarilla Linfieldin arpaonni taas noteerattiin laajasti. Ensimmäisellä kierroksella sanmarinolaisen La Fioritan kaatanut seura sai vastaansa Celticin.

Arpa oli merkittävä etenkin siitä syystä, että Linfield on Belfastin protestanttien kannattama joukkue, kun taas Celtic on tunnetusti katolilaisten palvoma suurseura, jonka fanit heiluttavat Union Jackin sijaan Irlannin lippuja. Välittömästi arvonnan jälkeen alkoi spekulointi siitä, miten ja missä ottelu pystyttäisiin kunnialla pelaamaan.

Ihmettely alkoi itse asiassa jo pelipäivästä, jonka piti olla alun perin keskiviikko 12. heinäkuuta. Kyseinen päivä on kuitenkin perinteisen Oranssin marssin päivä, joita on järjestetty vuodesta 1690 saakka, tuolloin Englannin kuninkaaksi nousseen Vilhelm Oranialaisen kunniaksi. Viimeisten vuosikymmenten aikana Oranssi marssi on tunnettu etenkin skotti- ja irlantilaisnationalistien marssipäivänä, joten karsintaottelu jouduttiin siirtämään perjantaiksi.

Heti arvonnan jälkeen alkoivat spekulaatiot Linfieldin kotiottelun järjestelyistä. Tunnelma Belfastissa on kiristynyt, joten ottelua ei uskallettu pelata normaalein järjestelyin, koska Celtic-fanien turvallisuuden takaaminen nähtiin mahdottomaksi järjestää. Käytännössä Linfield sai kaksi vaihtoehtoa: viedä ottelu neutraalille maaperälle tai jättää vierasfanit ulkopuolelle.

Villeimmissä spekulaatioissa arveltiin, että myös Linfieldin kotiottelu pelattaisiin Glasgow’ssa. Osa taas arveli ottelun siirtyvän Irlannin pääkaupunki Dubliniin. Myös Liverpoolin naapurikaupunki Birkenheadia väläyteltiin yhdeksi vaihtoehdoksi. Loppuen lopuksi Celtic ratkaisi ongelman, jäädyttämällä lipunmyyntinsä avausotteluun. Joukkueet kohtaavat näin ollen ensimmäisessä osassa Linfieldin kotikentällä Windsor Parkilla, mutta ilman Celtic-kannattajia.

Paikalle arvellaan saapuvan kuitenkin jonkin verran Pohjois-Irlannissa asuvia Celtic-faneja. Lähes 20 000 katsojaa vetävälle stadionille on myyty vierasfanien päätyyn lippuja yleisessä myynnissä, jos vaan omistaa pohjoisrilantilaisen postinumeron.

Närää on aiheuttanut myös Belfastin kaupunginvaltuuston päätös rakentaa katolilaisten asuttamaan Länsi-Belfastiin fanialue, jossa Celtic-fanit voivat ottelua seurata. Protestanttisten unionistien mielestä kaupungin 15 000 punnan sijoitus fanialueeseen on totaalista rahan haaskausta.

Järjestelyt ovat saaneet muutenkin erikoisia käänteitä karsintaparin varmistuttua. Linfield vakuutti, että he olisivat pystyneet pitämään tapahtuman hallinnassa. Celticin päätös olla myymättä lippuja kannattajilleen arveltiin olevan poliisin määräys, mutta Pohjois-Irlannin poliisivoimat kertoivat ulostulossaan päätöksen olleen täysin Celticin.

Glasgow’ssa pelattavaan toiseen osaan voidaan kuitenkin odottaa vierasfaneja. Arviolta 1 500 Linfield-kannattajaa on matkustamassa otteluun, joka on jo nyt loppuunmyyty. Celticin sivujen mukaan lippujen kysyntä oli ilmiömäisen kovaa ja 60 000 katsojaa vetävä Celtic Park tulee olemaan ääriään myöten täynnä ensi keskiviikkona.

Pelillisesti otteluparista ei kuitenkaan kannata odottaa minkään sortin spektaakkelia. Skotlannin liigan suvereenisti nimiinsä vienyt Celtic tulee kaiken järjen mukaan voittamaan pohjoisirlantilaiset selvällä erolla.

Symbolisella tasolla ottelupari tulee olemaan yksi koko futiskauden merkittävämpiä. Levottomuuksista tunnetun kaupungin protestanttiseura kohtaa suuren ja mahtavan katolilaisjoukkueen. Eikä uskontokuntien kinastelussa ole kyse siitä pitäisikö Neitsyt Mariaa palvoa, vaan kyse on etnisestä identifioitumisesta.

Celtic on tullut tunnetuksi loistavista kannattajistaan, jotka pitävät ääntä ja tunnustavat väriä. (Jeff J Mitchell/Getty Images)

Vaikka väkivalta Old Firmin ympärillä on rauhoittunut, ovat uskontokuntien väliset jännitteet edelleen vahvasti läsnä. Olen kerran käynyt Glasgow Rangersin kotiottelussa, jota ennen suuntasin legendaariseen Louden Tavern kannattajapubiin, joka sijaitsee Ibroxin läheisyydessä. Ääriään myöten täynnä olleen pubin pitäjä piti noin kolme minuuttia kestäneen puheen, jonka hän päätti lauseeseen: ”Fuck the Pope!”

Tulevista Linfieldin ja Celticin välisistä otteluista erityistä tekee niiden harvinaisuus. Erityisesti Linfieldille Celtic on historiallinen vastustaja. Vaikka seura on eri, oli Linfieldin kiihkein derby nimenomaan Belfast Celticiä vastaan, joka luopui sarjapaikastaan vuonna 1949. Vetäytymistä edelsi joukkueiden välinen kohtaaminen Windsor Parkilla, jossa joukko Linfield-faneja valtasi kentän ja hyökkäsi Celtic-pelaajien kimppuun, sillä seurauksella, että yksi vierasjoukkueen pelaajista mursi jalkansa.

Tavallaan Celtic-fanien puuttuminen ensimmäisestä osasta on sääli, mutta kuten Linfieldin toimitusjohtaja Roy McGivern totesi The Guardianin haastattelussa, oli skottien päätös ymmärrettävä. Linfield-pomo kuitenkin vakuutti, että Celtic-kannattajat olisivat olleet tervetulleita. Nimenomaan Belfastissa pelattavassa ottelussa oli suuri järjestyshäiriöiden riski, mutta McGivernin mukaan mediat ovat ylisuurennelleet potentiaalisia ongelmia.

Linfieldin kannattajat vakuuttelivat ettei ongelmia olisi tullut. Celtic-fanit taas järjestäytyivät ja yrittivät vedota seuraan, jotta he pääsisivät kannustamaan joukkuettaan Belfastiin. Fanien toiveista huolimatta poliittisten ja historiallisten jännitteiden sävyttämä harvinainen ottelu pelataan poikkeusjärjestelyin. Se jos joku kuvaa, kuinka politisoitunut keskellä heinäkuuta pelattavasta Mestarien liigan karsintaparista on tullut.

Lähteet:

Kansikuva: Christopher Furlong/Getty Images