Sevilla–Leicester-ottelussa kohtaavat kaksi vastakkaista maailmaa – uusmoderni vastaan tuttu ja turvallinen

Unibetilla ensimmäinen mobiilivetosi on riskitön – rekisteröidy nyt!

Jalkapallon Mestarien liiga on jälleen pyrähtänyt vahvaan lentoon ja neljännesvälierät ovat jo tähän mennessä tarjonneet upeita maaleja, kuumia tunteita ja kitkerän katkeraa kalkkia. Yksi korkkaamaton ottelupari ei välttämättä aiheuta suurta futiskiimaa ison massan keskuudessa, mutta lajiniiloille ja taktiikkadigautteilijoille se on todellinen märkä päiväuni.

Otteluparissa kohtaavat kaksi täydellisen erilaista pelifilosofiaa ja maailmaa. Kyseinen parivaljakko onkin klassinen esimerkki, jopa todellinen muinaisjäänne, euro-futiksesta, jollaista se oli vielä yli kymmenen vuotta sitten. Tuolloin eri maiden valmentajien ideologiat löivät yhteen tuottaen raskasta kitkaa.

Nykyisinkin on eri valmentajakoulukuntia, mutta moderni jalkapallo on tällä hetkellä erittäin globaalia. Brittimanagerin ihannointi tiki-takaa kohtaan on arkipäivää ja manolovalmentajat voivat perustaa pelinsä tiukkaan kuriin ja järjestykseen.

Säihkettä Sevillassa

Keskiviikko-iltana katseet kääntyvät Porton ja Juventuksen ohella Espanjaan, missä Sevilla FC isännöi hallitsevaa Valioliigamestaria Leicester Cityä. Ja taktinen esiasettelu ei voisi olla vastakohtaisempi.

Kovassa vireessä läpi kauden ollut Sevilla on argentiinalaisen päävalmentajan Jorge Sampaolin luomus. Joukkue on kyennyt pelaamaan lähes pelipaikatonta futista onnistuen siinä, ja taas vastaavasti nöyrää, kollektiivista ja kurinalaista peliä.

Vaikka Sampaolin ajatukset ja niitä orjallisesti suorittavat joukkueet nähdään villeinä ja ”hurlummhei-jalkapalloa” toteuttavina, on pinnan alla millintarkka pelisuunnitelma. Sampaoli on osoittanut, että hän kykenee valmentamaan Euroopassa hyvällä tasolla ja ennakkoon pelätty pelaajiston sopeutuminen vaativiin nyansseihin on osoittautunut turhaksi.

Sevilla on pyrkinyt tällä kaudella pallokontrollin ja pelaajien laajaan liikkumiseen. Joukkue juoksee (pelipaikasta riippuen) paljon, mutta yhtenäisesti. Tällöin yksittäisen pelaajan rasitus ei ole niin kuormitettu siinä, missä pelaajiston liikkeet olisivat tasoa päätön munaravi.

Sampaolin halu kontrolloida pelivälinettä ja vastustajaa syöttö-liike -kombinaatioihin perustuen, on keskiviikkoinen Mestarien liiga -vastustaja hyvinkin eri maata. Kettujen 65-vuotias Claudio Ranieri ajattelee jalkapallosta yksinkertaisemmin, mutta ei missään nimessä yksinkertaisesti. Vertaus ei siis liity älykkyyteen tai älyyn, vaan muuttuviin tekijöihin ottelussa.

Jamie Vardy ja Leicester ovat omimmillaan nopeissa vastaiskuissa, joihin pitäisi tarjoutua mahdollisuus Sevillan kaltaista joukkuetta vastaan. (Getty)

Otteluiden pelisuunnitelma on arvokkaalla italialaisella kolmeen suureen linjaan perustuva: tiivis ja matala puolustus, pelaajien sijoittuminen pallonriiston jälkeen ja vastahyökkäykset. Viimeisenä mainitut olivatkin viime kaudella Valioliigassa todellista kärmessoppaa vastustajille, mutta tämä kausi on paljastanut Ranierin perisynnin. Pragmaattisen ja vanhan italialaisen koulukunnan kasvattina Ranieri ei ole osannut muokkautua ja uudistua nykyjalkapallon vaatimalla tavalla.

Englantilaispoppoo on toki edelleen vaarallinen, mikäli he pääsevät pelaamaan omilla vahvuuksilla. Se on vain ollut erittäin harvinaista tällä kaudella, mutta esimerkiksi Jamie Vardyn taito ja nopeus eivät ole kadonneet mihinkään.

Ratkaisu

Jalkapallotoimittaja Ben McAleer nosti jutussaan esiin prässipelaamisen, joka voikin olla yksi ottelun ratkaisutekijöistä. Sevilla on ollut tällä kaudella loistava omalla hyökkäyskolmanneksella tulleissa riistoissa (103 ryöväystä), joka on ollut vastaavasti Leicesterille myrkkyä.

Omalla hyökkäyskolmanneksella tapahtuvien riistojen yksi perusprinsiipeistä on ensinnäkin tarvittava määrä pelaajia, jotta pallon kampeaminen on todennäköistä. Toinen on korkea puolustuslinja ja kolmantena itse varsinainen riistäminen.

Näiden kolmen asian toteutuessa Sevillalla on mahdollisuus laittaa Ketut jatkuvaan, aggressiiviseen paineeseen, jolloin vieraiden pelinteko joutuu suuriin ongelmiin. Mutta, koska kaikkeen tähän vaaditaan kolme aiemmin määriteltyä pointtia, voidaan hyvällä omalla tunnolla sanoa sen antavan Leicesterille avaimet heidän parhaimpaansa. Täsmällisiin vastahyökkäyksiin nopealla tilanvoittamisella.

Sevilla–Leicester on nähtävillä ViaPlay-palvelussa klo 21.45 alkaen.

Kansikuva: Getty