UCL-raati: Alkulohkot pakettiin ja katsaus tulevaan – ”Kenestä olisi Cityn kaatajaksi, niin väitän ettei kenestäkään”

C-More LogoKuka nostaa Euroopan himotuimman pokaalin tällä kaudella? Seuraa Mestarien liigaa suorana C Morella!

Mestarien liigan lohkovaihe paketoitiin tiistaina ja keskiviikkona. Pudotuspeleihin jatkavat 16 joukkuetta on nyt selvillä. Faneille.comin toimittajat Kalle TamminenJaakko Tiira ja Atte Ruuttila kävivät läpi lohkovaihetta ja suuntasivat katseita tulevaan. Kuka vakuutti, entä kuka floppasi? Mikä joukkue on suurin voittajasuosikki?

Alkulohkot ovat nyt paketissa, eikä suurempia yllätyksiä nähty. Nähtiinkö yllätyksiä itse asiassa laisinkaan?

KT: Jatkoonmenijät ovat varmaan juuri ne 16 joukkuetta, joita ennen lohkovaiheen alkua veikattiin, joten siinä mielessä tämän vuoden alkulohkot eivät suurta draamaa tarjonneet. Isompia yllätyksiä nähtiin lähinnä yksittäisissä otteluissa, joissa muutama Euroopan öky otti tukkaan etukäteen heikommilta joukkueilta. Jos nyt jotain yllätyksiä etsimällä etsitään, niin Hoffenheimin jääminen oman lohkonsa jumboksi ilman yhtään voittoa yllätti ainakin itseni. En myöskään osannut odottaa, että Real Madrid häviäisi kaksi ottelua omassa hyvin helpossa lohkossaan.

JT: Samoilla linjoilla, jatkoon menivät käytännössä kaikki joukkueet, joita jatkopeleihin odoteltiin. Yksittäisissä otteluissa nähtiin muutamia yllätyksiä, esimerkiksi Punaisen tähden kotivoitto Liverpoolista ja Dortmundin jäätävä 4–0-voitto Atleticosta. Draamaakin nähtiin mukavasta, muun muassa B- ja C-lohkoissa. Tottenhamin jatkopaikkaa ei voi pitää yllättävänä, mutta se millaisesta kuopasta Spurs kaivoi itsensä jatkoon, oli melkoinen suoritus. Yksi piste avauskierrokselta ja seitsemän jälkimmäiseltä – ja vieläpä niin, että jokaisen ottelun ratkaiseva maali syntyi viimeisellä kympillä.

AR: Hoffenheimin jääminen nollavoittajien kerhoon oli yllätys. Aiheestakin erittäin paljon hehkutettu nuori saksalaisvalmentaja Julian Nagelsmann varmasti kiittää tulevaisuudessa tästä Euro-taipaleesta, joka oli opettavainen. Otteet olivat ajoittain hyviä ja joukkue kykeni hallitsemaan osia otteluista, mutta kokonaisuus jäi valjuksi. Sellaiset ottelusuoritukset eivät kannattele Mestarien liigassa. Tekisi mieli sanoa, että pienoinen yllätys oli Manchester Unitedin jatkoonmeno. Olihan heidän materiaalinsa muuhun lohkoon verrattuna huikealla tasolla, mutta seuran manageri Jose Mourinho on jäänyt modernin futiksen junasta jo tovi sitten. Yksi pelastava tekijä oli Valencian aneeminen alkukausi.

Mikä joukkue säväytti eniten?

KT: Oikeastaan mikään yksittäinen joukkue ei jäänyt mitenkään erityisellä tavalla mieleen. Suurin yllättäjä omissa papereissani lienee Porto, joka marssi suvereenisti lohkovoittoon ilman yhtään tappiota. Isoista joukkueista eniten vakuutti Barcelona, joka oli jopa odotettua ylivoimaisempi hankalassa lohkossaan. Itse odottelin Barcelonan konttaavan tällä kaudella, mutta katalaanit ovat nousseet hetkessä Mestarien liigan suurimpien suosikkien joukkoon.

JT: Porto on hyvä nosto, sillä se oli 16 pisteellään alkulohkojen pisterohmu. Myös Ajaxille täytyy antaa rakkautta, sillä ryhmä eteni pudotuspeleihin 13 vuoden tauon jälkeen. Matkalle mahtui kaksi tasuria Bayern Münchenin kanssa ja muutama komea lisäajan nousu. Amsterdamilaisryhmä ei myöskään hävinnyt yhtään ottelua lohkovaiheessa. Isot seurat taas jättivät lähinnä kysymysmerkkejä ja niiden tekemisessä nähtiin yllättävänkin isoa heittelyä.

AR: Pelitaparomantikkona on pakko nostaa Ajax suurimmaksi tarinaksi lohkovaiheessa. Se tapa, millä Ajax pelasi, osasi pitää kiinni peli-identiteetistään, mutta olla reaktiivinen otteluiden sisällä oli ihailtavaa katseltavaa. Ja viimeisen kierroksen maali Bayern Munchenia vastaan, huh huh. Ajax on myös elävä esimerkki siitä, kuinka hyvin joukkue voi esiintyä, kun se on täsmävalmennettu ja sillä on selkeät toimintamallit eri tilanteisiin.

Iker Casillasin Porto keräsi eniten pisteitä alkulohkovaiheessa. (Getty Images)

Entä mikä ryhmä vastaavasti floppasi?

KT: Interin jääminen lohkon kolmanneksi ei ollut yllätys, mutta tapa jolla Inter pupelsi jo melko varmalta näyttäneen jatkopaikan jätti paljon jossiteltavaa. Interillä kävi toki lohkovaiheen ensimmäisissä otteluissa hyvä tuuri, mutta viimeisessä ottelussa PSV:n olisi pitänyt kaatua kotona yli 60 tuhatpäisen yleisön edessä. Jatkopaikka olisi ollut iso asia Interin uskottavuudelle, mutta myös tulevaisuudelle, sillä pitkän tauon jälkeen europeleihin palannut seura tarvitsee kovasti pisteitä päästäkseen jatkossa korkeampiin arvontakoreihin. Tämän vuoden Mestarien liigan arvonnassa Inter oli neljännessä korissa, minkä myötä jo etukäteen tiedettiin, että alkulohkosta tulee hankala.

JT: Sen suurempia floppeja ei nähty, mutta esimerkiksi Monacon syöksykierre on ollut surullista seurattavaa. Toissa kauden välieräjoukkue nappasi vaivaisen yhden pisteen ja jäi Club Brüggen taakse A-lohkon jumboksi. Ryhmää on kupattu kovalla kädellä ja se on kärsinyt tänä syksynä loukkaantumisista, mutta silti ruhtinaskunnassa olisi pitänyt yltää edes vähän parempaan. Maaliero oli ruma 2–14. Alkulohkojen huonoin joukkue oli nollakerhoon jäänyt AEK Ateena, jonka UCL-visiitti muistetaan lähinnä fanien sekoilusta.

AR: Galatasaray, ei kahta sanaa. Heidän pelinsä oli varsinkin ratkaisuvaiheissa köyhää, köykäistä ja pahimmillaan jopa onnetonta. Silloin, kun Gala oli pahimmillaan, ei heidän pelistään voinut saada mitään tolkkua. Tai, ehkä joku pätevämpi sai, mutta uskallan väittää, että lopputulema oli sama – eli hirveää skeidaa. Paljon isoja sanoja ja eleitä päävalmentaja Fatih Terimiltä, mutta toteutus surkeaa. Galatasaraysta olisi voinut nousta todelliseksi haastajaksi, mutta vihkoon meni ja raakasti. Erityisesti, kun peilataan siihen, minkälaiseen lohkoon he nimenomaan pääsivät.

Uudistunut formaatti takaa useamman kiimaisen parin jo neljännesvälieriin. Minkälaisia arpapareja toivot maanantailta?

KT: Real Madrid-Manchester United olisi äärimmäisen mielenkiintoinen kahden surkeassa jamassa olevan suurseuran kohtaaminen. Ajax-Manchester City voisi olla yksi koko vuoden viihdyttävimmistä otteluista, sillä hollantilaiset ovat pelanneet tällä kaudella todellista seksifutista niin kotimaan sarjassa kuin Mestarien liigassa. Myös Liverpool-Barcelona vaikuttaisi ainakin paperilla oikein miellyttävältä otatukselta.

JT: Jürgen Kloppin paluu Dortmundiin olisi hieno ottelupari. Saksalaisluotsin ensimmäisellä Liverpool-kaudella Reds kohtasi BVB:n Eurooppa-liigan jatkopeleissä ja silloin todistettiin yhtä lähihistorian eeppisintä nousua, kun Pool paineli jatkoon. Toinen mielenkiintoinen pari voisi olla Man City–Atletico Madrid. Tässä parissa vastakkain olisi kaksi täysin päinvastaisen valmennusfilosofian kärkinimeä, mikä saattaisi tuottaa erittäin hedelmällisen taktisen näytöksen. Viime kauden perusteella en pistäisi pahaksi vaikka AS Roma ja Barca kohtaisivat tulevissa jatkopeleissä.

AR: Hankala kysymys, koska herkullisuutta on niin monenlaista. Juventus ja Atletico voisi tuoda melkoisen tykityksen taktista kiimaa televiissioon. Vastassa olisi kaksi vahvasti reaktiivista valmentajaa ja molempien joutuisi miettiä pää puhki erilaisia malleja, miten purkaa vastustajan puolustusmuoto ja miten murtautua vaarallisiin maalintekopaikkoihin. Molemmilla joukkueilla on erinomaisia pelaajia ja temperamenttisuus olisi tapissaan.

Jürgen Kloppin paluu Dortmundiin on mahdollista jo neljännesvälierävaiheessa. (Alex Grimm/Bongarts/Getty Images)

Jos pitäisi valita suurin voittajasuosikki ja yksi haastaja, niin kenet nostaisit framille?

KT: Barcelona vaikuttaa paljon odottamaani paremmalta joukkueelta, joten nostetaan katalaanit suurimmaksi haastajaksi. Juventus pelasi heikohkon lohkovaiheen, mutta Vanhan Rouvan pelaajamateriaali on uskomattoman laadukas ja leveä, joten pidän torinolaisia yhä Mestarien liigan ennakkosuosikki numero ykkösenä.

JT: Pep Guardiola sai Cityn UCL-junan raiteilleen avauskierroksen shokkitappion jälkeen. Myös Cityn materiaali on laadukas ja monipuolinen. Avaus- ja murtautumismalleja on vaikka muille jakaa. Ökyseuran päätähtäin lienee muutenkin Mestarien liigassa. Guardiola on näyttänyt tällä kaudella viitteitä hieman aiempaa pragmaattisemmista ottelusuunnitelmista, joita City tarvitsee, mikäli se mielii mestaruuskantaan. Juventus on kova, mutta mystinen sulaminen täysin köysissä olleelle Man Unitedille heitti kysymysmerkkejä ilmoille. Juve ei myöskään saa vastusta kotimaassa, mikä saattaa muodostua ongelmaksi, kun ryhmä pitäisi saada iskuun huippupelissä. Vanha rouva on silti yksi suurimmista suosikeista.

AR: Kirjoitin syksyllä tälle kyseiselle sivustolle siitä, kuinka kaikki muu, kuin kaiken voittaminen olisi Man Citylle pettymys. Olen edelleen sitä mieltä. City on tällä hetkellä edelleen pallon paras seurajoukkue, sekä parhaiten valmennettu. Pool johtaa Valioliigaa, mutta tuo korjautunee ajan kanssa, koska peliesitykset puoltavat manchesteriläisiä. Haastavia vastustajia on totta kai koko turnaus pullollaan, mutta kenestä olisi Cityn kaatajaksi, niin väitän ettei kenestäkään.

Kansikuva: Getty Images

Pidä tauko jouluvalmisteluista Betsafella – lunasta jopa 800 € edestä ilmaisvetoja ja osallistut 10 000 € arvontaan