El Maestro – Edes vakava sairaus ei lannistanut koko uruguaylaisen jalkapallon mullistanutta Oscar Tabarezia

Osallistu MM-futiksen viikkokisoihin – voita jopa 2500 euroa!

Uruguayta vuodesta 2006 asti valmentaneen Oscar Tabarezin valmentajauran piti olla ohi pari vuotta sitten, kun kokeneella luotsilla diagnosoitiin harvinainen Guillan-Barren oireyhtymä. Ääreishermostoa vaurioittavan sairauden oireita ovat muun muassa lihasten heikkeneminen. Tästä syystä Tabarez on nähty Venäjällä keppi kädessä. Aiemmin hän on ollut hetkiä pyörätuolissa, eikä pysty liikkumaan ilman avustajaa.

Tabarez teki kuitenkin selväksi, ettei mikään tule hänen suuren rakkauden, jalkapallon tielle. Noin 3,5 miljoonan asukkaan maalle kokeneen luotsin jatkaminen oli tärkeää. El Maestrona (suom. opettaja) tunnettu Tabarez on Uruguayssa paljon enemmän, kuin maajoukkueen päävalmentaja. Hän on luonut maan jalkapallolle rakenteet, joiden ansiosta piskuinen Uruguay on ylipäänsä pysynyt kilpailukykyisenä.

Proceso de Institucionalización de Selecciones y la Formación de sus Fútbolistas” eli The Proseco, on Tabarezin vuonna 2006 lanseeraama strategia, joka istutettiin La Celesten kaikkiin maajoukkueisiin.

Uruguayta jo vuoden 1990 kisoissa luotsannut Tabarez saapui vaikeaan tilanteeseen. Vuosien 1930 ja 1950 maailmanmestari oli hävinnyt jatkokarsinnat Australialle ja jäänyt ulos Saksan kisoista. Neljä vuotta aiemmin Uruguay eteni lopputurnaukseen, mutta jäi alkulohkoon. Ranskan ja Yhdysvaltojen kisoihin maa ei selviytynyt. Jalkapallon entinen suurmaa oli pahassa taantumassa.

Tabarezin tehtävä ei ollut pelkästään A-maajoukkueen nostaminen suosta, vaan koko maan jalkapallon uudistaminen. Missioon kuului muun muassa juniorisarjojen uudistaminen. Olennainen osa Tabarezin prosessia oli tietynlaisen taisteluhengen ja yhteenkuuluvuuden tunteen istuttaminen. Luotsin oivallus oli opettaa nuoret lahjakkuudet arvostamaan maan taivaansinistä pelipaitaa jo pienestä pitäen, sen historiaa ja merkitystä, jonka avulla pelaajille muodostuisi poikkeuksellisen vahva side La Celesteen.

– Olemme tehneet kovasti töitä junioritasolla. Maassamme on vain 3,5 miljoonaa asukasta, joten kun tuotamme yhden huippupelaajan, vastaa se 20:tä brasilialaista tai 10:tä argentiinalaista. Sen takia olemme joutuneet lähestymään peliä eri tavalla kuin muut, Tabarez kertoi verkkolehti These Football Timesille.

Työn tuloksia ollaan saatu ihastella vuosien saatossa. Uruguay on ollut aina yhtenäinen ja viimeiseen asti taisteleva joukkue, jonka riveissä on ollut aina huippupelaajia. Esimerkiksi Luis Suarezin paljon porua herättänyt käsitorjunta 2010 kisojen puolivälierissä oli äärimmäisen epäitsekäs teko. Hyökkääjä tiesi mitä ulosajon arvoisesta rikkeestä tulisi seuraamaan, mutta se oli ainoa tapa tarjota joukkueelle mahdollisuus voittoon.

Kahdeksan vuotta sitten Tabarez johti joukkonsa neljän parhaan joukkoon. (Dominic Barnardt/Getty Images)

Tabarezin henkinen valmennus on ollut monipuolista. Hän on paitsi rohkaissut suojattejaan lähtemään Eurooppaan, on hän pyrkinyt parhaansa mukaan sivistämään pelaajiaan myös ihmisinä. Puhelimen räpläämisen sijaan entinen luokanopettaja on neuvonut pelaajiaan lukemaan. Hän jopa rakennutti kirjaston maajoukkueen harjoituskeskuksen yhteyteen. Esikuvanaan uruguaylainen pitää legendaarista vapaustaistelija Che Guevaraa.

Strategian henkinen puoli ja sitä seurannut myytti “La Garra Charrua”, kova ja soturien lailla taisteleva maajoukkue ei kuitenkaan kerro koko totuutta. Uruguayssa on pyritty kehittämään yksilöistä myös teknisesti huippuluokan pelaajia. Murros näkyy erityisesti kisajoukkueen keskikentällä.

Lohkon päätöspelissä Tabarez muokkasi ryhmityksen 3–5–2-muotoon. Kolmen miehen konehuoneeseen entinen luokanopettaja istutti Matias VecinonRodrigo Bentancurin ja Lucas Torreiran. Juuri kyseinen kolmikko edustaa Tabarezin työn tuloksia erinomaisesti. Jokainen on moderni ja teknisesti loistava jalkapalloilija. Hyvistä pallollisista ominaisuuksista huolimatta jokainen tietää työnteon merkityksen ja auttaa joukkuetta myös omassa päässä. Jo se, että Tabarez pystyi istuttamaan kahden miehen keskustaan kaksi teknistä pelaajaa, kertoo hänen työnsä tuloksista.

Nykyinen maajoukkue on käytännössä katsoan Tabarezin luomus, sillä kisaryhmässä on vain kolme pelaajaa, jotka ehtivät debytoida ennen kokeneen luotsin paluuta. Tabarezin ja Uruguayn parhaat saavutukset ovat Copa American voitto vuonna 2011 ja MM-välieriin yltäminen vuotta aiemmin. Pelkkää ruusuilla tanssimista El Maestron ura La Celestessä ei ole kuitenkaan ollut.

Muutama vuosi sitten Uruguay oli kriisissä. Toissa kesän Copa America Centenario meni pahasti penkin alle, kun maa jäi alkulohkossa Meksikon ja Venezuealan taakse. Myös MM-karsinnoissa oli vaikeaa. Marraskuussa 2016 ja maaliskuussa 2017 taivaansiniset hävisivät kolme ottelua peräkkäin ja näytti jäävän MM-turnauksen ulkopuolelle.

Moni epäili Tabarezin eväiden olleen syödyt. Luotsi pystyi kuitenkin uudistumaan ja ennen kaikkea uskalsi antaa rohkeasti vastuuta nuorille pelaajille. Käänteentekevä ratkaisu oli Arevalo Riosin kaltaisten veteraanien sysääminen tylysti penkille ja nuorten tulevaisuuden nimien tuominen keskikentälle noin vuosi sitten. Lopulta Uruguay nappasi viimeisestä neljästä pelistään kahdeksan pistettä sijoittuen Etelä-Amerikan kovassa karsintalohkossa toiseksi.

Karsintojen päätöspelissä Boliviaa vastaan neljän miehen keskikentän vanhin pelaaja oli 26-vuotias Vecino. Interin mies sai vierelleen tätä nykyä 21-vuotiaan Bentancurin ja vain 19-vuotiaan Federico Valverden. Kolmikon yläpuolella hääri 23-vuotias Giorgian de Arrascaeta.

Edes vakava sairaus ei ole hidastanut 71-vuotiasta luotsia. (Ryan Pierse/Getty Images)

Toisin sanoen Tabarez teki sen, mitä Saksan katastrofiin johtaneen Joachim Löwin olisi pitänyt tehdä. Heivata vanhat ja kylläiset luottomiehet sivuun ja ajaa uudet nälkäiset vastuunkantajat sisään. Saksa näytti kisoissa huolimattomalta ja mukavuudenhaluiselta – jopa valmentajaansa kyllästyneeltä.

Uruguay taas on ollut nälkäinen, kompakti ja loistavasti organisoitu, jonka pelaajat arvostavat johtajaansa.

– Iällä ei ole mitään tekemistä hyvän valmentamisen kanssa. Olemme olleet pitkään yhdessä ja meillä on erityinen yhteys. Kunnioitamme El Maestroa erittäin paljon ja opimme häneltä edelleen joka päivä, tähtitoppari Diego Godin sanaili Football Timesille.

Tuleva neljännesvälierä Portugalia vastaan on monella tapaa mielenkiintoinen kohtaaminen, eikä vähiten sen takia, että vastakkain on kaksi hyvin samantyyppistä joukkuetta.

Lusitaaneja johtava Fernando Santos ei ole tehnyt Tabarezin kaltaista elämäntyötä maajoukkueessa, mutta on yhtälailla kokenut ja saanut hitsattua ryhmästään tiiviin kollektiivin. Uruguayn tavoin myös Portugalilta löytyy tukku nuoria tulevaisuuden nimiä. Heitä johtaa megatähti Cristiano Ronaldo, kun taas Uruguaylta löytyy Edinson Cavani ja Luis Suarez. Kummankin alakerran liideri on kokenut ja pitkään huipulla ollut toppari, Portugalilla Pepe, Uruguaylla Diego Godin.

Portugali tarjoaa Uruguaylle kovan haasteen ja on jopa hienoinen ennakkosuosikki. Ottelu voi näin ollen jäädä Tabarezin pitkän uran viimeiseksi MM-otteluksi. 71-vuotias luotsi on valmentanut maataan pian 150 virallista maaottelua.

Riippumatta siitä, tyssääkö La Celesten tie neljännesvälieriin vai jatkuuko matka pidemmälle, tulee Oscar Tabarez jäämään lajin historiaan yhtenä kaikkien aikojen maajoukkuevalmentajista. Hän on vaalinut maajoukkueen yhtenäisyyttä, mutta pystynyt mukautumaan huippujalkapallon mukana.

Tabarezin saavutuksia ei kuitenkaan voi arvioida pelkän maajoukkueen menestyksen perusteella. Nyt ja tulevaisuudessa tuikkivat uruguaylaistähdet kantavat El Maestron perintöä mukanaan.

Lähteet:

Kansikuva: Matthias Hangst/Getty Images