Nikola Kalinic ei ole MM-kisahistorian ensimmäinen kotiin lähetetty pelaaja – muistatko nämä aikaisemmat kohut?

Osallistu MM-futiksen viikkokisoihin – voita jopa 2500 euroa!

AC Milanin ja Kroatian maajoukkueen hyökkääjä Nikola Kalinic lähetettiin eilen kotiin kisoista miehen kieltäydyttyä tulemasta kentälle vaihdosta ottelun loppuhetkille. Kyseessä ei ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun MM-kisaryhmiin nimettyjen pelaajien kisat jäävät lyhyeen erinäisten sekoilujen vuoksi.

Nikola Kalinic, Venäjän MM-kisat vuonna 2018

Nikola Kalincin viimeinen vuosi on ollut kuin silkkaa painajaista. Viime kesänä hyvää jälkeä Fiorentinassa tehnyt hyökkääjä ilmoitti seuralleen haluavansa koittaa siipiensä kantavuutta astetta kovemmissa ympyröissä. Apuun riensi jättisatsauksia kiinalaisrahalla tehnyt AC Milan ja elokuun loppupuolella uutisoitiin Kalinicin siirtyneen Milanin paitaan kauden mittaisella lainasopimuksella.

Edelliskaudella 15 liigamaalia Fiorentinalle paukuttaneen Kalinicin piti olla Milanin ykköskärki, mutta lopulta hän floppasi pahemman kerran. Kalinicista tuli Milanin kannattajien syntipukki lukuisine maalipaikkojen hassauksineen ja loppukaudesta kotikannattajat jopa buuasivat aina kroattikärjen koskiessa palloon. Kalinic kokosi hieman itseään loppukauden aikana, mutta vaivaiset kuusi liigamaalia oli valtava pettymys koviin odotuksiin nähden.

Kalinic on nauttinut isoa vastuuta Kroatian maajoukkueessa, mutta heikot otteet seurajoukkueessa pudottivat miehen kesken MM-karsintojen vaihtomieheksi. Kisoissa Hajduk Splitin kasvatille kuitenkin povattiin avauskokoonpanon paikkaa, mutta lopulta maan päävalmentaja Zlatko Dalic päätti peluuttaa Juventuksen Mario Mandzukicia laiturin sijaan kärjessä. Vähentynyt peliaika oli kova paikka Kalinicille, joka huhujen mukaan kieltäytyi pelaamasta jo Kroatian kisoihin valmistavissa harjoitusotteluissa Englantia ja Brasiliaa vastaan selkävaivoihin vedoten. Kalinic kuitenkin valittiin kisajoukkueeseen, mutta hän toisti temppunsa avausottelussa Nigeriaa vastaan. Kroatin valmennusjohto kokoontui seuraavana päivinä pohtimaan tilannetta ja he päätyivät yksimielisesti siihen, että Kalinicin tapainen kiukuttelija on iso uhka joukkuehengelle. Kroatia piti tiedoitustilaisuuden, missä kerrottiin Kalinicin lähteneen aikaiselle kotimatkalle. Nyt Kroatia joutuu pelaamaan loppukisat 22 pelaajalla, mikä kuitenkin koettiin paremmaksi ratkaisuksi, kun kiukuttelevan primadonnan pitäminen mukaana kisajoukkueen matkassa.

Nicolas Anelka, Etelä-Afrikan MM-kisat vuonna 2010

Nicolas Anelka oli läpi oman pelaajauransa vaikean persoonan maineessa. PSG:n kasvatti oli 1990-luvun loppupuolella yksi koko jalkapallomaailman kohutuimmista superlupauksista. Hän siirtyi nuorena poikaana kotimaastaan Arsenaliin ja vasta 18-vuotias hyökkääjä nousi  Arsene Wengerin valmentaman joukkueen tärkeimpien pelaajien joukkoon. Parhaalla kaudellaan taitava ja nopea hyökkääjä paukutti 17 maalia Gunnersille ja hyvät otteet herättivät myös Real Madridin kiinnostuksen. Parikymppinen nuorukainen siirtyi sen ajan mittapuulla jättisiirrolla Madridin valkoisten riveihin.

Madridissa Anelka ei kuitenkaan onnistunut ja vain yhden kauden jälkeen edessä oli uuden seuran löytäminen. Vuosi Madridissa traumatisoi Anelkan pitkäksi aikaa ja paluu huipulle kesti pajon pidempään, kun kukaan osasi odottaa. Englanti on aina ollut Anelkalle toinen koti ja Manchester Cityn riveissä mies palasi takaisin huipulle ja Ranskan maajoukkueeseen. Oivat otteet toivat hieman vanhemmalla iällä vielä yhden siirron suurseuraan ja Chelsean riveissä hyökkääjä voitti uransa toisen Valioliigan mestaruuden.

Ranskan maajoukkueessa Anelka on aina ollut eräänlainen väliinputoaja. Hän oli voittamassa vuoden 2000 Euroopan mestaruutta vaihtomiehenä, mutta kisojen jälkeen hän oli useamman vuoden lähinnä varamiehen varamies ja ottelut maajoukkuepaidassa jäivät vähiin. Anelka oli isossa roolissa viemässä Ranskaa Etelä-Afrikan MM-kisoihin ja hänelle povattiin kisoissa jopa avauskokoonpanopaikkaa. Ranska lähti Etelä-Afrikkaan kovin odotuksin, mutta lopulta kisoista tuli maalle historiallinen pannukakku. Ranska jäi omassa alkulohkossaan viimeiseksi ja koko kisojen ajan uutisoitiin pelaajien ja valmennusjohdon välisistä riidoista. Suurin riidankylväjä oli juuri Anelka, joka huhujen mukaan huoritteli maan päävalmentaja Raymond Domenechiä Meksikoa vastaan pelatun ottelun puoliajalla. Anelka kieltäytyi pyytämästä anteeksi päävalmentajalta ja Ranskan jalkapalloliitto lähetti hyökkääjän kotiin kisoista ja läimäisi vielä päälle peräti 18 ottelun mittaisen pelikiellon. Anelka veti asiasta omat johtopäätöksensä ja lopetti oman maajoukkueuransa kokonaan.

Roy Keane, Japanin ja Etelä-Korean MM-kisat vuonna 2002

Jos Nicola Anelka on vaikean miehen maineessa, niin samaa voidaan sanoa Roy Keanesta. Keane on kuitenkin samalla yksi Valioliigan suurimmista legendoista, sillä hän oli yksi merkittävimmistä pelaajista Sir Alex Fergusonin dynastian takana. Luotettava keskikenttäpelaaja debytoi brittikentillä Nottingham Forestin riveissä, mutta parhaiten hänet muistetaan Manchester Unitedissa vietetyistä liki 20 vuodesta. Keane oli Manchester Unitedin tärkeimpiä pelaajia viimeiseen kauteensa asti ja hänen johdollaan punaiset paholaiset juhlivat seitsemää Valioliiga-mestaruutta ja Mestarien liigan voittoa. Pelitaitojen lisäksi Roy Keane muistetaan hyvin hankalana persoonana. Miehen Manchester United ura loppui kun seinään Keanen riitauduttua oppi-isänsä Sir Alex Fergusonin kanssa. Moni myös muistaa Keanen holtittomat taklaukset ja yhteenotot vastustajajoukkueen pelaajien kanssa.

Keanen maajoukkue-ura oli täynnä erinäisiä kohuja. Jo nuorempana hän kritisoi kovaan ääneen Irlannin palloliittoa huonoista olosuhteista ja Keane kieltäytyi useasti matkaamasta joukkueen mukana vieraspeleihin. Parhaiten Keanen maajoukkueura muistetaan kuitenkin vuoden 2002 MM-kisojen tapahtumista. Keane pahoitti mielensä Irlannin valmentajien käytöksestä, haukkui koko organisaation pystyyn ja päätti lähteä kotiin vain muutama päivä ennen Irlannin ensimmäistä ottelua. Maan päävalmentaja Mick McCarthy sai kuitenkin ylipuhuttua Keanen jäämään joukkueen matkaan, mutta seuraavan päivän harjoituksista räjähti taas. Muiden Irlannin pelaajien mukaan Keane raivosi yli kymmenen minuutin ajan McCarthylle ja haukkui valmentajan valmennustaidot alimpaan helvettiin. Seuraavana päivänä Irlanti piti palaverin, jossa pelaajisto ja valmennusosasto oli yhtä mieltä siitä, että Keanen olisi parasta lähteä kotimatkalle. Irlanti pelasi turnauksessa 22 pelaajalla, sillä Keanen korvaajaksi kutsuttua Colin Healya ei ehditty rekisteröimään pelaajalistalle FIFA:n aikarajojen puitteissa. Kisojen jälkeen McCarthy sai potkut ja Keane palasi maajoukkueeseen vuoden 2004 EM-karsintoihin.

Roy Keanen ja Patrick Vieiran väliset yhteenotot ovat jääneet ikuisiksi ajoiksi Valioliiga-historiaan. (Getty)

Zlatko Zahovic, Japanin ja Etelä-Korena MM-kisat vuonna 2002

Zlatko Zahovic ei välttämättä ole nuorelle sukupolvelle tuttu nimi, mutta häntä pidetään yleisesti Slovenian kaikkien aikojen parhaana jalkapalloilijana. Serbialaiset sukujuuret omaava hyökkäävä keskikenttäpelaaja aloitti komean pelaajauransa Serbian suurseura Partisan Belgradin riveissä. Parhaiten hänet kuitenkin muistetaan Portugalista, sillä Zahovic pelasi Porton ja Benfican riveissä pitkälti yli 200 ottelussa. Satumaisen taitava keskikenttäpelaaja omasi loistavan syöttövalikoiman, mutta taitoi myös viimeistelyn, mistä kertoo oli 50 tehtyä maalia Portugalin kivikovassa pääsarjassa.

Piskuinen Slovenia ei ole jalkapallon mahtimaita, mutta maa oli kuitenkin vakiokasvo 2000-luvun arvokisoissa. Ensimmäistä kertaa itsenäinen Slovenia selvisi arvoturnaukseen vuonna 2000, kiitos Zahovicin loistavien otteiden karsinnoissa. Slovenian Beckhamiksi nimetty taituri oli koko karsintojen maalipörssin toinen heti Raulin jälkeen ja teki mm. neljä suoraa vapaapotkumaalia. Zahovicin johdolla maa selvisi monen yllätykseksi myös kesän 2002 jalkapallon MM-kisoihin. Zahovic oli itseoikeutetusti joukkueensa suurin tähti ja pelillinen johtaja ja kaikkien ihmetykseksi Slovenian päävalmentaja Srecko Katanec päätti vaihtaa Zahovicin pois kentätä kisojen avausottelussa Espanjaa vastaan. Zahovic ei ymmärtänyt valmentajansa päätöstä ja haukkui Katanecin pystyyn ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa. Katanec ei katsonut hyvällä supertähtensä käytöstä ja päätti lähettää Zahovicin kotiin kesken kisojen. Zahovic lopetti maajoukkueuransa kisojen jälkeen, mutta pyörsi hetkellisesti päätöksensä kahden vuoden päästä palaten Slovenian riveihin muutaman ottelun ajaksi.

Diego Maradona, USA:n kisat vuonna 1994

Diego Maradona on kaikkien aikojen paras jalkapalloilija ja elämää suurempi legenda. Maradonan tarina ja elämänvaiheet ovat kaikille jalkapallon ystäville hyvin tuttuja. Superlupaus nousi nuorena poikana kovasti rakastamansa Argentinos Juniorsin pelaavaan kokoonpanoon ja dominoi Argentiinan pääsarjaa mennen tullen. Todelliseksi supertähdeksi hän nousi Argentiinan ykkösseura Boca Juniorsissa, josta hän siirtyi Barcelonan riveihin. Barcelonassa Maradona oli hyvä, mutta kärsi jatkuvista loukkaantumisista ja sopeutumisvaikeuksista. Politikoinnin vuoksi ajanjakso Kataloniassa kesti vain kahden vuoden ajan ja vuonna 1984 edessä oli yksi jalkapallohistorian merkittävimmistä siirroista Napolin riveihin. Napolissa Maradonasta tuli kuolematon, sillä El Diego johdatti piskuisen seuran sen historian ensimmäiseen Italian mestaruuteen. Maradona muistetaankin parhaiten juuri Napolin riveistä, vaikka hän edusti urallaan useita muitakin seuroja.

Otteet Napolissa ja Barcelonassa tekivät Maradonasta supertähden Euroopassa, mutta Argentiinassa hänestä tuli ikoni maajoukkueen kautta. Jalkapallohullussa Argentiinassa varauksettomaan kansansuosioon riittää vain ja ainoastaan maailmanmestaruus ja sen El Diego kansalleen toi. Vuoden 1986 MM-kisat Meksikossa muistetaan Maradonan näytöksenä, sillä kukaan yksittäinen pelaaja ei ole dominoinut kisoja samalla tavalla kun Maradona tuolloin teki. Maradona oli mukana 12 Argentiinan 14 tekemästä maalista ja hänet valittiin itseoikeutetusti kisojen parhaaksi pelaajaksi. Maradona johdatti Argentiinan uudestaan MM-finaaliin neljä vuotta myöhemmin, mutta tuolloin tuloksena oli karvaiseva pettymys 1 – 0 tappiolukemiin päättyneen finaalin myötä.

Vuoden 1994 kisat USA:ssa piti olla Maradonan joutsenlaulu Argentiinan paidassa. Kaikki alkoikin mainiosti Maradonan tehdessä hienon maalin alkulohkon ottelussa Kreikkaa vastaan. Kisojen toisen ottelun jälkeen Maradona joutui doping-testiin, jonka tulos shokeerasi koko jalkapallomaailmaa. Maradona narahti Efedriinin käytöstä ja FIFA lähetti supertähden kotiin kesken kisojen. Näin ollen Maradonan huikea, yli 15 vuotta kestänyt maajoukkueura sai nolon päätöksen. Koko Argentiinan maajoukkue tuntui menneen shokkiin yllättävistä tapahtumista ja maa putosi yllättäen pudotuspelivaiheessa Gheorge Hagin tähdittämälle Romanialle.

Kansikuva: Getty