Symbolisia hautajaisia, kiihkeää tunnelmaa – Derby della Lanterna Italian kiihkeimpiä paikallistaistoja

Lauantai-iltana Italiassa pelataan yksi kauden odotetuimmista otteluista, kun pohjoisen satamakaupungissa Genovassa kaupungin kaksi pääsarjajoukkuetta, Genoa ja Sampdoria iskevät yhteen historian 96. kertaa. Kaupungin maamerkin, majakan, mukaan nimetty paikalliskamppailu pitää totutusti sisällään kuumia tunteita niin kentällä kuin katsomossa. Jalkapalloromantikoille tarjolla on perinteisesti myös monenlaista silmäkarkkia, sillä kummankin joukkueen kannattajat ovat kuuluisia uskomattoman komeista katsomokoreografioistaan.

Lanterna on Serie A:n hyvin piilossa pysynyt helmi

Genovan derby ei ole suurelle yleisölle se tutuin ja kovamaineisin paikallisottelu, mutta Italiassa sitä pidetään ehdottomasti yhtenä koko kauden kiihkeimmistä kamppailuista. Tunnelmallinen ja eläväinen satamakaupunki Genova elää ja hengittää jalkapalloa ja kaupungin kummallakin joukkueella on omat fanaattiset kannattajansa, jotka tekevät näissä otteluissa kaikkensa sen eteen, että juuri heidän rakastamansa seura olisi kaupungin ykkösjoukkue.

Derbyssä vastakkain on kaksi hyvin erilaista seuraa. Perinteikäs Genoa on Italian vanhin jalkapalloseura, sillä se perustettiin sataman kautta Genovaan tulleiden brittiläisten merimiesten toimesta jo vuonna 1893. Vaikka Genoa on nykyään erikoistunut puhtaaksi jalkapalloseuraksi, perustettiin se lähinnä krikettiä varten ja seuran virallinen nimi onkin komealta kalskahtava Genoa Cricket and Football club. Genoan brittivaikutteet näkyvät monella tapaa, parhaana esimerkkinä toimii joukkueen nimi, joka on englantilaisittain kirjoitettu. Genoan sisääntulokappale on myös monelle brittifutiksen ystävälle tuttu, sillä sinipunapaidat marssivat Italian parhaalle jalkapallostadionille Marassille You Never Walk Alonen tahdissa.

Genoa on Italian pääsarjan historian neljänneksi menestynein seura ja sillä on yksin enemmän mestaruuksia kuin Romalla, Laziolla ja Napolilla yhteensä. Valhe, emävalhe, tilasto -väittämä pitää tässäkin suhteessa paikkansa, sillä Genoan kannattajat eivät viime vuosina ole päässeet juhlimaan. Seuran edellisestä mestaruudesta alkaa olla jo kohta liki sata vuotta aikaa. Vielä 1990-luvulla Genoa oli tasaisesti europeleissä esiintynyt seura, mutta 2000-luvun alussa se romahti aina Italian kolmanneksi korkeimmalle sarjatasolle asti. Nyt se pelaa kuitenkin jo 10. peräkkäistä kauttaan Serie A:ssa ja moninaisista pelillisistä vaikeuksista huolimatta putoaminen takaisin alasarjoihin ei ole ollut lähelläkään.

Sampdoria on hyvä esimerkki onnistuneesta muoviseurasta

Jos Genoa kuuluu Italian jalkapallon aatelisiin, samaa ei voida sanoa sen rakkaasta paikallisvastustajasta Sampdoriasta. ”Doria” on jalkapallotermein muoviseura, joka syntyi toisen maailmansodan jälkeen vuonna 1946 kahden jalkapallon erikoisseuran Sampierdarensen ja Andrea Dorian fuusioiduttua yhdeksi isoksi emoseuraksi. Kahden vankasti kannatetun seuran liittäminen yhteen ei aina toimi, mutta Sampdoriaa voidaan kutsua hyväksi fuusioseuraksi, sillä se löysi nopeasti oman paikkansa Genovan kaupungissa.

Genoan menestysvuodet olivat 1900-luvun alussa kun taas Sampdoria oli seurahistoriassa kovimmassa lennossa 1980-luvun loppupuolella. Öljybisneksessä satoja miljoonia tienannut liikemies Paolo Mantovani osti seuran itselleen ja alkoi panostaa isoja rahasummia pelillisen menestyksen parantamiseksi.

Roberto Mancini on Sampdorian seurahistorian paras yksittäinen pelaaja. (Ben Radford/gettyimages)

Vuonna 1986 seura nimitti uudeksi päävalmentajakseen vastikään menehtyneen, mm. Real Madridiankin valmentaneen legendaarisen serbiluotsin Vujadin Boskovin. Boskovin alaisuudessa Doria nousi nopeasti Italian ykkösseuraksi ja menestysvuodet huipentuivat vuoden 1992 Mestareiden liigan finaaliin, jossa Barcelona kuitenkin löi siniraitapaidat Ronald Koemanin jatkoaikamaalilla lukemin 1 – 0. Boskovin aikakaudella Doria juhli kuitenkin Italian mestaruutta, Coppa Italian voittoa ja silloisen UEFA-cupin mestaruutta. Tuon ajan tunnetuimpia pelaajia olivat seuralegendat Roberto Mancini ja Gianluca Vialli, jotka muodostivat yhden Serie A:n kaikkien aikojen parhaimmista ja vaarallisimmista tutkapareista usean vuoden ajan.

Genoa on genovalaisten seura

Kuten monessa muussakin kaupungissa, myös Genovassa on kohtalaisen helppo erotella Genoan ja Sampdorian kannattajat maantieteellisesti ja ajatusmaailmallisesti. Politiikka ei näyttele isoa roolia kummankaan seuran curvissa, eli kannattajapäädyissä, mutta Genoa on aina ollut ja tulee aina olemaan paljasjalkaisten genovalaisten seura kun taas Sampdoriaa kannatetaan lähialueiden pikkukaupungeissa ja Genovaan muuttaneiden ulkopaikkakuntalaisten parissa.

Tunnelman puolesta Derby Della Lanterna on yksi Euroopan parhaista otteluista. Seurat jakavat Stadio Luigi Ferrarisin, jota pidetään yleisesti Italian parhaana jalkapallostadionina. Tiivis, tunnelmallinen ja sopivan kokoinen ”Marassi” on derbyissä viimeistä paikkaa myöten täynnä ja tunnelma otteluissa on aina päätä huimaava.

Ehkä parhaiten Derby Della Lanterna on kuitenkin tunnettu huikaisevista tifoistaan. Kummankin joukkueen Curvat ovat kansainvälisesti hyvin tunnettuja ja arvostettuja kyvystään tehdä valtavan näyttäviä, kookkaita ja organisoituja katsomokoreografioita. Varsinkin Genoan Curva kiertää vuosittain ympäri maailmaa kouluttamassa muita kannattajaporukoita erilaisten tifojen tekemisessä.

Seurojen välillä on tervettä vastakkainasettelua

Vastakkainasettelu kaupungin kahden joukkueen välillä on suurta, vaikka peruskatsojille kaupungin toisen joukkueen kannattajat ovat vihollisia vain kaksi kertaa vuodessa. Viha toista seuraa kohtaan on kuitenkin syvällä kummankin seuran ultrien verissä ja toisen seuran kannattajat eivät aidosti toivo muuta kuin pahaa kaupungin toiselle joukkueelle.

Hyvänä esimerkkinä toimii kausi 2010-2011, jolloin Sampdoria tippui monenkymmenen vuoden tauon jälkeen Italian toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Sampdorian putoaminen varmistui kotitappiossa Palermoa vastaan. Ottelun jälkeen Genoan kannattajat kokoontuivat kaupungille ja järjestivät Sampdorialle symbooliset hautajaiset. Useita kymmeniä tuhansia ihmisiä kokoontui juhlimaan ja ilta huipentui siihen, kun Genoan kannattajat veivät Sampdorian väreihin koristellun arkun kaupungin kuuluisalle hautausmaalle Staglienolle.

Genoa on kriisijoukkue kun taas Sampdoria pelaa hyvää kautta

Joukkueet lähtevät kauden kohokohtaan varsin erilaisista lähtökohdista. Siinä missä näennäinen vierasjoukkue Sampdoria on pelaamassa varsin kelvollista kautta, on Genoa ollut sarjan epävirallinen kriisijoukkue. Genoan onneksi Serie A:n kolme huonointa joukkuetta Pescara, Palermo ja Crotone ovat niin paljon muita huonompia, ettei perinneseura ole surkeista otteista huolimatta ajautunut missään vaiheessa kautta todelliseen putoamiskurimukseen.

Derbyissä useita tärkeitä maaleja tehnyt Diego Milito kuuluu Genoan kannattajien suursuosikkeihin. (Getty)

Jälkiviisastelu on aina hieman typerää, mutta Genoan tapauksessa se sallittakoon. Seurapomo Enrico Preziosi päätti viime kauden jälkeen päästää seuralegendan maineessa olevan valmentajavelho Gian Piero Gasperinin muualle ja palkkasi hänen tilalleen Crotonessa hyvää jälkeä tehneen Genoaa topparinakin edustaneen Ivan Juricin. Juric sai pari viikkoa sitten potkut Genoan ajauduttua pitkään voitottomaan putkeen ja samaan aikaan Gasperini kerää hehkutusta Atalantan peräsimessä joukkueen taistellessa yhä paikasta ensi vuoden europeleihin.

Genoan kannattajat eivät ole pitäneet seuran viime vuosien operoinnista siirtomarkkinoilla. ”Il Grifone” on myynyt isolla rahalla useita avainpelaajiaan pois, mutta seurapomo Preziosi on ollut hyvin rauhallinen korvaavien pelaajien hankintojen kanssa. Tällä hetkellä Preziosin ja Genoan kannattajien välit ovat hyvin tulehtuneet, sillä kannattajaporukat ovat useaan otteeseen osoittaneet äänekkäästi mieltään seurapomoaan vastaan ja mielenosoitukset ovat ajoittain saaneet jopa väkivaltaisia sävyjä.

Sampdorian tilanne on tällä hetkellä jopa yllättävän stabiili. Seurapomo Massimo Ferrero on yhä edelleen puolihullu, mutta hänen arvaamattomuutensa ei ole näkynyt seuran toiminnassa kentän puolella. Taloudellisesti miljoonatappioita viime vuosina tehnyt Ferrero päätti uudistaa täksi kaudeksi joukkueen rakennetta ja ”blucerchiati” onkin satsannut paljon nuoriin lupaaviin tulevaisuuden pelaajiin. Päävalmentaja Marco Gianpaolo sitoutui uuteen projektiin ja Lucas Torreiran, Karol Linettyn ja Denis Praetin tapaiset nuoret pelaajat ovat saaneet paljon vastuuta kovissa Serie A-peleissä.

Sampdoria lähtee otteluun selkeänä ennakkosuosikkina

Taktisesti ottelussa tuskin tullaan näkemään suurempia yllätyksiä, sillä kumpikin joukkue on pelannut läpi kauden hyvin samanlaisella peliformaatiolla. Sampdoria luottaa moderniin 4-3-1-2 pelimuodostelmaan kun taas Genoa on pääasiallisesti pelannut melko hyökkäysvoittoisella kolmen topparin pelitavalla. On hyvin mielenkiintoista nähdä, miten Genoan kokenut, mutta hieman verkkainen puolustuslinja pärjää juonikkaan Fabio Quaqliarellan ja tuulen nopean Luis Murielin kanssa. Genoan maalintekotoiveet ovat kasautuneet vahvasti hyvää debyyttikautta pelaavan Giovanni Simeonen harteille, mutta Diegon pojan ruuti on ollut viime viikkoina melko märkää.

Pelillisesti Genovan derbyt eivät viime vuosina ole vakuuttaneet, mutta vauhtia ja vaarallisia tilanteita näistä otteluista harvoin puuttuu. Isot panokset näkyvät myös kentällä, jossa nähdään käytännössä joka kerta villejä taklauksia ja tunteikkaita käsirysyjä kummankin joukkueen pelaajien välillä. Sampdoria on historiallisesti ollut derbyissä hieman vahvempi osapuoli, mutta viime vuoden ottelut ovat olleet todella tasaisia ja nytkin mikä tahansa lopputulos on täysin mahdollista. Selvää on vain se, että ottelun tuomarilla tulee olemaan hyvin hikinen iltapuhde, jos hän meinaa saada ottelun pysymään omissa käsissään.

Unibetin asiakkaana näet kauden kaikki Serie A:n ottelut suorana Unibet TV:sta. Avaa tili nyt ja nauti huippufutiksesta kotisohvaltasi!

Kansikuva: Marco Luzzani/gettyimages