Vieraskannattajat ja tunnelma ovat palaamassa Serie A-kentille

Viaplay LogoKatso kaikki Serie A:n ottelut Viaplayn kautta!

Betsafe tarjoaa asiakkailleen viikonlopuiksi riskittömän 20 euron mobiilivedon. Katso tarkemmat tiedot ja tartu tarjoukseen tästä!

 

Viimeisen kahdeksan kauden aikana Serie A ei ole ollut entisensä. Jatkuvan stadionväkivallan ja rasismin vuoksi Italian jalkapalloliitto päätti vuonna 2009 maan parlamentin mahtikäskystä luoda uuden järjestelmän vieraskannattajien varalle. Syntyi Tesserea Del Tifoso, eli vapaasti suomennettuna kannattajakortti, josta tuli pakollinen kaikkiin vierasmatseihin osallistuville. Omista oikeuksistaan hyvin vahvasti puoltaan pitävät ultra-kannattajat eivät muutoksesta pitäneet ja viime vuosien aikana Serie A-ottelut ovatkin olleet huomattavasti tavallista hiljaisempia, sillä liki kaikkien joukkueiden kannattajat ovat protestoineet korttisysteemiä jättämällä vierasottelut kokonaan välistä. Nyt tunnelma on pikku hiljaa palaamassa Serie A-kentille, sillä tessera-säännöstöstä ollaan vihdoin useamman vuoden protestoinnin jälkeen luopumassa.

Italiassa ultrakannattajien käytös on ollut aito ongelma

Serie A tunnetaan monista asioista, mutta ehkä se suurin asia maan jalkapallobrändille on seuran kun seuran valtavat kannattajapäädyt. Ultras-kulttuuri on lähtöisin Italiasta ja saapasmaassa sitä voidaankin vielä 2010-luvulla nähdä puhtaimmassa merkityksessään. Ultrat ovat tehneet paljon hyvää italialaiselle jalkapallolle, mutta äärikannattajien aiheuttamat ongelmat ovat keränneet myös paljon negatiivisia otsikoita. Suuret tappelut, rasistiset huudot ja yhteenotot poliisien kanssa ovat olleet pitkään aito ongelma Italiassa, johon maan poliisi ja virkavalta halusi puuttua. Yksi viimeisistä niiteistä uudistustarpeelle oli kevään 2007 Sisilian Derby Palermon ja Catanian välillä. Ottelun jälkeen kaupungin kaduilla nähtiin hurjia mellakoita, joiden tuoksinnassa poliisi Filippo Racti sai surmansa. Kyse ei suinkaan ollut ensimmäisestä jalkapallohuliganismin aiheuttamasta ruumiista, mutta poliisin traaginen kuolema oli saapasmaan viranomaisille viimeinen herätys nykytilanteen ongelmallisuudesta.

Tarve uudelle vierasfanisysteemille oli olemassa ja lopullisesti Tessera otettiin käyttöön kaudelle 2009-2010. Kyseinen vuosi on jäänyt monelle muistoihin negatiivisessa mielessä, sillä kyseisellä kaudella Serie A oli tunnelmaltaan huonompi kuin vuosiin. Käytännössä jokaisen joukkueen kannattajat päättivät yhteistuumin protestoida vierasotteluita, mikä näkyi auttamatta ottelufiiliksessä ja samalla myös sarjan yleisömäärissä, jotka ovat olleet tasaisessa laskussa jo pitkään.

Ultrat ovat tarkkoja omista oikeuksistaan

Minkä takia sitten uusi fanikortti aiheutti niin paljon pahaa verta italialaiskannattajien keskuudessa? Iso ongelma oli se, että uusi fanikortti liitti kannattajat virallisesti tiettyyn seuraan , mikä ei miellyttänyt omaa autonomista asemaansa korostaneita ultria. Ongelmaksi myös muodostui se, että kannattajakorttia ympäröi hyvin tiukat säännöt, joista vastuussa oli paikalliset viranomaiset. Esimerkiksi Roomassa yhdestä soihdusta koti- tai vierasottelussa seurasi useamman vuoden mittainen stadionkielto. Rooma olikin se kaupunki, johon italialaiset kannattajat päättivät kokoontua seurarajat ylittäen protestoimaan yhtenä joukkona uudistusta vastaan. Edes liki kymmenen tuhannen jalkapallokannattajat mielenosoitus ei riittänyt pyörtämään päättäjien päätä, joten italialaisten kannattajien ei auttanut kuin sopeutua uuteen tilanteeseen.

Poikkeuksia vierasotteluprotesteille kuitenkin löytyi. Hieman yllättäen pahamaineiset Hellas Veronan kannattajat päättivät, että he osallistuvat vierasotteluihin normaalisti uudesta fanikorttisysteemistä huolimatta. Hellaksen kannattajapääty totesi, että vieraskannattajien poisjääminen otteluista on juuri se asia, mitä viranomaiset haluavat, joten tästä johtuen he nielivät ylpeytensä, hankkivat kannattajakortit ja jatkoivat vieraspeleihin osallistumista niin kuin mikään ei olisi muuttunut. Samalla monille kannattajille selvisi se, ettei fanikortin sääntöihin kirjattuija rangaistavia tekoja käytännössä valvottu lainkaan, sillä Hellaksen kannattajat soihduttivat ja huusivat rivouksia aivan samalla tavalla kuin ennen kortin lanseeramista.

Alkushokin jälkeen vieraskannattajien määrä on tasaisessa nousussa

Hellaksen esimerkin myötä myös monen muun seuran kannattajat alkoivat pikku hiljaa palata vierastadioneille. Viime kausi oli tässä suhteessa merkittävä, sillä monen ison seuran ultrat Roman, Lazion ja Napolin johdolla päättivät osallistua kaikkiin vierasotteluihin täydellä miehityksellä. Lazion kannattajat julkaisivat ennen viime kauden alkua tiedoitteen, jossa he totesivat, että viime vuosina viranomaiset ovat pyrkineet puukottamaan kannattajia rintaan ja nyt he palaavat vierasotteluihin näyttääkseen kaikille, että ultras-kulttuuri elää kaikesta huolimatta vahvemmin kuin koskaan ennen.

Tyhjät kannattajapäädyt ovat Italiassa pelkkä muisto vanhoista huonoista ajoista. (Paolo Bruno/Getty Images)

Fanikorttia voidaan moittia monesta asiasta, mutta yhteen ongelmaan se on ollut liki täydellinen ratkaisu. Viime vuosina Serie A-stadioneiden ympäristössä tapahtuva väkivalta on kadonnut liki kokonaan ja ottelutapahtumista on tullut aidosti turvallisia. Kannattajat toki solvaavat yhtä toisiaan verbaalisesti ja erilaisten banderollien ja tifojen kautta, mutta fyysisiltä yhteenotoilta stadoniella on vältytty. Eri kannattajajaostot toki mittelevät yhä fyysisestä paremmuudestaan, mutta uudistuksen myötä tappelut ja yhteenotot ovat siirtyneet parkkipaikoille ja puistoihin pois suuren yleisön silmistä. Väkivalta on pahasta ja ehdottomasti tuomittavaa, mutta uusien toimintatapojen myötä ainakaan kukaan sivullinen ei joudu vaaraan, mikä on positiivinen muutos entisestä.

Fanikortin alkuaikoina säännöt olivat tiukat ja joustovaraa ei ollut. Suurimman hälyn poistuttua viranomaiset ovat kuitenkin alkaneet antaa pieniä liennytyksiä ja viime vuosina joihinkin tiettyihin Serie A-otteluihin on voinut matkustaa myös ilman fanikorttia. Kyseessä on lähinnä olleet kahden ystävyysseuran väliset ottelut, joissa väkivallan tai yhteenottojen uhka on olematon. Esimerkiksi tämän kauden Genoan ja Napolin väliseen kamppailuun matkasi liki 10 000 vieraskannattajaa, kun kyseisessä ottelussa vieraskatsomoon päästettiin vapaasti kaikki napolilaiset ja napolimieliset. Taustalla on Genoan ja Napolin välinen pitkä ja tiivis ystävyyssuhde ja katsomossa kuultiinkin tasaisesti kummankin joukkueen kannatuslauluja.

Serie A:n yleisömäärät ovat kovassa kasvussa

Vieraskannattajien paluun myötä myös Italian pääsarjan yleisömäärät ovat lähteneet hitaaseen kasvuun. Italian pitkäaikainen ongelma on ollut vanhat ja huonokuntoiset stadionit, jotka ovat kaupunkien ja kuntien, ei seurojen omistuksessa. Tällä hetkellä Juventus ja Udinese ovat ainoat Serie A-seurat, jotka omistavat omat stadioninsa, mutta asiaan on tulossa pikku hiljaa kauan kaivattua muutosta. Italiassa byrokratia ja korruptio ovat vielä huomattavasti Suomea kovemmalla tasolla ja matka stadionsuunnitelmista itse stadionin rakentamiseen on pitkä ja mutkikas. Useampi seura on kuitenkin viime vuosien aikana esitellyt julkisesti omia suunnitelmiaan uusien stadionien rakentamiselle. Cagliarissa työt ovat jo laitettu alkuun ja myös Roomassa, Firenzessä ja Bergamossa on pitkälle vietyjä suunnitelmia otteluolosuhteiden modernisoimiselle.

Tänä vuonna Serie A-seurojen stadionien täyttöaste onkin ollutt huomattavasti kovempi kuin viime vuosina. Stadioneille on toki vieläkin liki 40% tyhjiä paikkoja, mutta suunta on oikea ja monet ihmiset tuntuvat innostuneen Serie A:sta muutaman hiljaisen vuoden jälkeen. Tällä kaudella Serie A otteluissa on käynyt keskimäärin noin 25 000 katsojaa, mikä on liki kolme tuhatta enemmän kuin vuosi sitten. Eniten yleisöä on kerännyt kovassa nosteessa olevat milanolaisseurat, joiden reippaasti yli 50 000 ihmisen katsojakeskiarvot kestävät vertailut miltein minkä tahansa muun eurooppalaiseen jalkapallojoukkueen. Ihastuttavaa on myös Napolissa vallitseva yleinen jalkapallobuumi, mikä on näkynyt myös tämän kauden yleisömäärissä. Napolin katsojakeskiarvo on melkein 10 000 katsojaa viime kautta parempi ja esimerkiksi  kotipeli keskikastin hajutonta, mautonta ja väritöntä Sassuoloa vastaan oli liki loppuunmyyty.

Muutama viikko sitten nähtiin historiallinen hetki, kun Inter-Spal ottelu oli ensimmäinen tavallinen sarjaottelu, johon vieraskannattajat päästettiin sisään normaalisti. Paikalle matkustikin yli 3000 sympaattisen nousijajoukkueen kannattajaa ja tunnelma stadionilla oli erinomainen. Tämän ottelun jälkeen Italiassa heräsikin laaja keskustelu siitä, tulisiko tessera nykymuodossaan poistaa kokonaan käytöstä. Mitään varmaa tietoa asiasta ei ole annettu, mutta monet jalkapallokannattajat ovat täysin varmoja siitä, että kyseistä korttia ei enää ole olemassa parin vuoden päästä. Ultra-kannattajat saavat tukea myös tavallisilta katsojilta, sillä vastajulkaistun yliopistotutkimuksen mukaan pääasiallinen syy Serie A:n kasvaneille yleisömäärille on tunnelman parantuminen otteluissa. Pääasiallinen syy tunnelman paranemiselle taas on vieraskannattajien määrän lisääntyminen, mikä samalla kannustaa myös kotijoukkueen kannattajia entistä suuremman mökän ylläpitämiseen.

Tesseran piti tappaa italialainen jalkapallokulttuuri kokonaan, mutta uudistuksesa huolimatta seurojen kannattajapäädyt elävät ja voivat hyvin. Vaikka uudistukseen suhtauduttiin vihamielisesti, pakotti se ultra-kannattajia miettimään uusiksi omia toimintatapojaan. Hieman nurinkurisesti vihatun  kannattajakortin keksimisen lopputulema onkin ollut positiivinen.

Kansikuva: Mario Carlini / Iguana Press/Getty Images