Hämmentävä juutalaiskohu varjostaa kauden ensimmäistä Rooman derbyä

Viaplay LogoKatso kaikki Serie A:n ottelut Viaplayn kautta!

Tulevana viikonloppuna Roomassa pelataan yksi lähivuosien odotetuimmista paikallisotteluista, kun hurjavireiset Lazio ja Roma mittelevät Ikuisen kaupungin herruudesta. Ottelun panokset ovat hurjat, mutta lehdistössä on viime viikot puhuttu lähinnä pelin ulkopuolisista asioista. Myrskyn silmässä ovat olleet lähinnä Lazion kannattajat, joita on syytetty rasismista ja antisemitismistä. Mistä tässä hämmentävässä kohussa on oikein kyse?

Italiassa seurojen kannattajapäädyt ovat vahvasti poliittisia

Yleinen mielipide on se, ettei urheilua ja politiikkaa saisi sotkea keskenään. Italiassa näin ei kuitenkaan ole, sillä jalkapallon ja ympärillä pyöreilevän yhteiskunnan välinen liitto on ollut lajin alkuajoista lähtien tiivis ja monisäikeinen. Monista muista maista poiketen italialaiset seurat liitetään yleensä hyvin vahvasti tiettyihin poliittisiin suuntauksiin. Siinä missä esimerkiksi Livornon kannattajia pidetään yleisesti äärivasemmistolaisina, kuuluuvat esimerkiksi Lazio ja Hellas Verona poliittisen sateenkaaren vastakkaiseen ääriosioon.

Rasismi ja muukalaispelko ovat aitoja ja isoja ongelmia italialaisessa yhteiskunnassa ja kansan ajatusmaailma näkyy auttamatta myös jalkapallokatsomoissa. Mustaihoisten jalkapalloilijoiden elämä Italiassa ei välttämättä olekaan kovinkaan helppoa tai ruusuista, sillä apinahuudot ja muut rasistiset ilmaukset ovat arkipäivää eri sarjatasojen otteluissa. Esimerkiksi Mario Balotelli on pitkään ollut varsin ristiriitainen tapaus Italiassa ja monelle ihmiselle on tuottanut suuria vaikeuksia hyväksyä afrikkalaistaustainen tummaihoinen pelaaja maajoukkueen ykköshyökkääjäksi.

Lazion kannattajat joutuivat myrskyn silmään juutalaisvastaisen käytöksen vuoksi

Uusin esimerkki Italiassa vallitsevasta tilasta saatiin pari viikkoa sitten pelatun Lazio-Cagliari ottelun jälkimainingeissa. Lazion ultra-kannattajat tämän hetken johtoporukka Irriducibilin johdolla pitävät normaalisti majapaikkanaan Rooman Olympiastadionin pohjoispäätyä. Italian jalkapalloliitto oli kuitenkin rankaissut Laziota sen otteluissa kuuluneista rasistisista huudoista sulkemalla koko pohjoiskaarteen, jolloin Lazion äärikannattajat päästettiin poikkeuksellisesti stadionin eteläpäätyyn, joka normaalisti on pyhitetty Lazion suurimman vihollisen Roman ultrille.

Lazio voitto Cagliarin loistavan esityksen jälkeen peräti 3 – 0, mutta ottelun jälkeen suurimmat lööpit keräsi aivan joku muu asia kun Lazion pelillinen hyvyys. Stadionin työntekijät valittelivat sosiaalisessa mediassa eteläpäädyn huonoa kuntoa ja ottivat kuvia tarroista, joita Lazion kannattajat olivat liimanneet stadionin penkkeihin Cagliari-ottelun aikana. Osa tarroista esitti toisen maailmansodan juutalaisvainojen symboliksi noussutta ja lopulta keskitysleirillä surmansa saanutta teinityttö Anne Frankia AS Roman pelipaidoissa. Kyse ei ollut suinkaan ensimmäisestä kerrasta, kun Lazion kannattajat pilkkaavat paikallisvastustaja Romaa juutalaiskytköksistä, sillä esimerkiksi 2000-luvun alun paikalliskamppailussa Lazion päädyssä näkyi monia AS Romaa pilkkaavia Auschwitz-aiheisia banderolleja.

Tällä kertaa Anne Frank-tarroja ei kuitattu Italiassa pelkällä olankohautuksella ja viime viikot ovatkin olleet melkoista hullunmyllyä. Lazion persoonallinen ja kiistelty seurapomo Claudio Lotito aloitti vastaiskun syytöksille vierailemalla joukkueensa kanssa Rooman suurimmassa synagogassa. Tämän lisäksi Lazion pelaajat marssivat joukkueen seuraavassa ottelussa kentälle Anne Frank-paidat päällään, mutta Italiassa asiaa pidettiin lähinnä heikkona pr-pelastusyrityksenä. Esimerkiksi Rooman kaupungin juutalaisyhteisön johtava rabbi Riccardo Di Segne syytti Lotitoa irtopisteiden kalastamisesta. Asiaa ei ainakaan parantanut vierailun jälkeen julkisuuteen vuotaneet pätkät Lotiton puhelinkeskusteluista, joissa hän vähätteli kohua ja nimitti itse synagoga-vierailua ”pakolliseksi shownumeroksi”.

Lazio ja Rooma poliisi onnistui kuitenkin tunnistamaan uusimman kohusaagan pääsyylliset ja lopulta yhteensä 20 ihmistä syytettiin antisemitismistä ja rasismista. Näistä syytetyistä 13 sai viiden vuoden pannan kaikille Italian jalkapallostadioneille ja osaa odottaa myös tuntuvat rikosoikeudelliset seuraukset. Lazion kannattajat ja seura eivät kuitenkaan tuntuneet suhtautuvat asiaan kovin vakavasti, sillä esimerkiksi Lazion tiedoittaja Arturo Diaconale syytti koko kohusta mediaa ja sen vääristynyttä uutisointia. Lazion kannattajat taasen päättivät pistää silmään uhriutumis-vaihteen, sillä heidän mielestään media ja viranomaiset kohtelivat jälleen kerran jalkapallokannattajia huonosti.

Ciro Immobilelle maalien tuulettaminen on tullut tällä kaudella tutuksi. (Marco Rosi / Fotonotizia)

Jalkapalloilullisesti tämän kertainen derby on mielenkiintoisempi kuin vuosiin

Puhtaasti jalkapalloilullisesti ajatellen on suuri sääli, että taas kerran ennen odotettua ottelua otsikoissa pyörivät lähinnä ulkojalkapalloilulliset asiat. Ikuisen kaupungin kaksi seuraa ovat pelanneet viime vuosina hyvin, mutta harvoin lähtökohdat ennen derbyä ovat olleet yhtä herkulliset kuin nyt. Lazio ja Roma nimittäin miehittävät sarjataulukossa kolmatta ja neljättä sijaa ja joukkueiden pelillinen vire tuntuu vaan paranevan viikko viikolta. Derbyn näennäinen kotijoukkue Roma on voittanut edellisestä kuudesta matsistaan viisi kun taas Lazio surffaa tällä hetkellä komeassa kuuden ottelun voittoputkessa.

Lazion vahvan vireen pääasiallinen arkkitehti on päävalmentaja Simone Inzaghi, joka on onnistunut tekemään rajallisilla resursseilla valtavan hyvää työtä Rooman sinipaitojen peräsimessä. Lazio on viime vuosina profiloitunut kasvattajaseuraksi, sillä se ei tunnut pystyvän pitämään Lucas Biglian, Balde Keitan tai Antonio Candrevan kaltaisia tähtipelaajia riveissään kuin hetken. Tästä huolimatta kovien uudistusten keskellä Inzaghi on osoittanut venymiskykyä ja oivaa taktista pelisilmää. Esimerkiksi täysin unohtuneen Luis Alberton siirtäminen Biglian korvaajaksi keskikentän pääasialliseksi pelinrakentajaksi tuntuu osoittautuneen loistavaksi päätökseksi.

Suuri kiitos Lazion valtavalle pistesaalille kuuluu myös aivan kammottavassa iskussa olevalle Ciro Immobilelle. Immobile teki muutama vuosi sitten läpimurtonsa pääsarjatasolla Torinossa muodostaessaan sarjan parhaan tutkaparin yhdessä Alessio Cercin kanssa. Immobilen viime vuodet ovat olleet vaikeita epäonnistuneiden seuravalintojen vuoksi, mutta nyt mies on vahvasti matkalla Euroopan parhaiden hyökkääjien joukkoon. Immobile on paukuttanut tällä kaudella 11 pelaamassaan ottelussa 14 maalia ja kaiken hyvän lisäksi hän johtaa myös sarjan syöttöpörssiä kuudella maalialustuksella. Immobilen hyvä vire on huomattu myös Italian ulkopuolella ja Laziolla tulee olemaan tiukat paikat tulevissa siirtoikkunoissa miehen seurassa pitämisen kanssa.

Romassa on siirrytty onnistuneesti aikaan jälkeen Francesco Tottin

Myös Rooman toisessa joukkueessa viime kesä oli isojen muutosten aikaa. Mielipiteitä jakanut Luciano Spalletti sai jatkaa matkaansa kohti Milanoa ja seuran kaikkien aikojen paras pelaaja Francesco Totti päätti viime kauteen oman hurjan uransa. Roma nimitti uudeksi päävalmentajakseen seuraa jo pelaajana edustaneen Eusebio Di Francescon, joka toi tullessaan uuden hyökkäävän pelitavan ja halun peluuttaa seuran loistavan pelaaja-akatemian suurimpia timantteja. Roman alkukausi oli vaikea, mutta viime kuukausina seura on kaapinut tärkeitä voittoja ja noussut sarjataulukossa aivan Juventuksen ja Napolin perään.

Roman kauden onnistujat eivät ole aivan niin selkeitä kuin Lazion vastaavat. Päävalmentaja Di Francescon piti olla ultrahyökkäävän jalkapallon sanansaattaja, mutta hieman yllättäen Roma on tällä kaudella vakuuttanut erityisesti puolustuspäässä useista puolustajien loukkaantumisista huolimatta. Brassimaalivahti Allisson on ollut alkukauden paras veskari koko sarjassa ja Kostas Manolasin johtama toppariosasto on pelannut viikosta toiseen hämmentävän hyvin. Roma onkin päästänyt pelaamissaan 11 ottelussa vain seitsemän maalia, mikä on koko sarjan pienin lukema. Vastaavasti hyökkäyspäässä seura on hieman liikaa Edin Dzekon varassa, sillä hyökkäyksen uudet hankinnat Patrik Schickin ja Gregoire Defrelin johdolla eivät vielä ole vakuuttaneet.

Joukkueiden loukkaantumistilanteet ennen kauden tärkeintä ottelua näyttävät varsin hyvältä, sillä Roman Rick Karsdorp ja Lazion Mauricio ovat ainoat varmat poissaolijat kauden ensimmäisestä derbystä. Roomassa on viime päivinä spekuloitu eritysesti keskikenttäpelaaja Radja Nainggolanin pelikunnosta. Ninja joutui jättämään Belgian maajoukkueleirityksen kesken reisivamman vuoksi ja hänen pelikuntonsa ennen ottelua on suuri arvoitus. Nainggolanin poissaolo olisi iso menetys Romalle, vaikka nuori oma kasvatti, viime kaudella Di Francescon alaisuudessa Sassuolossa läpimurtonsa tehnyt Lorenzo Pellegrini on osoittanut olevansa kelpo pelaaja Romalle.

Mitä ottelusta voi sitten odottaa? Derbyissä on perinteisesti nähty suuria tunteita ja monenlaisia ylilyöntejä eikä tämän kertainen matsi tule varmasti tekemään asiaan poikkeusta. Viime viikkojen ulkojalkapalloilulliset jännitteet eivät voi olla näkymättä kentällä ja perinteisesti erityisesti Roman bandierat Daniele De Rossin johdolla ovat käyneet näissä ottelussa kuumina kuin hellan koukut. Puhtaasti jalkapalloilullisesti tiedossa on myös mielenkiintoinen taktinen taistelu kahden Italian nousevan valmentajasuuruuden välillä. Tunnelman pitäisi myös olla kohdillaan, sillä viimeisimmän tiedon mukaan kummankin joukkueen kannattajapäädyt ovat täydellä miehityksellä paikalla stadionilla.

Kansikuva: Marco Rosi/Getty Images