Juventus jyrää kentällä, mutta taustoissa kuohuu – miten seura hoitaa ultra-kannattajien protestit ja Cristiano Ronaldon raiskaussyytteet?

Ruutu LogoUusi Serie A -kausi pyörähti käyntiin 18.8. Näe Cristiano Ronaldo ja kumppanit Ruutu+ -palvelussa.

Juventus on aloittanut kautensa paremmin kuin yli 80 vuoteen. Vanha Rouva ei ole tällä kaudella hävinnyt yhtään virallista ottelua ja vahvan alkukauden myötä Serie A:n mestaruuskamppailusta uhkaa tullä yhtä tylsä kun niin monena edellisenä vuotena. Stabiiliuden perikuvana pidetyn Juventuksen taustalla kuitenkin kuohuu, sillä seura on ollut otsikoissa pitkästä aikaa myös negatiivisissa merkeissä.

Giuseppe Marotta on Juventuksen uuden nousun tärkein taustapiru

Vuonna 2010 Serie A oli varsin erilainen maailma. Calciopoli-skandaalista toipuva Juventus oli sijoittunut Serie A:ssa seitsemänneksi ja seura tuntui vaeltavan kohti tulevaa ilman suurta suunnitelmallisuutta. Kyseisenä kesänä Andrea Agnellista tuli Juventuksen pääomistaja ja liki ensitöikseen legendaarisen liikemiessuvun nuorin vesa nimitti Vanhan Rouvan uudeksi urheilutoimenjohtajaksi Sampdorian Mestarien liigan porteille johdattaneen Giuseppe Marottan.

Beppe” Marotta oli jonkinlaisen siirtogurun maineessa, sillä Varesessa syntynyt ja kasvanut mies oli kasannut pienillä resursseilla toimivasta Sampdoriasta yhden koko sarjan parhaista joukkueista. Juventus on kuitenkin kertaluokkaa Sampdoriaa vaikeampi ympäristö ja Marottan ensimmäinen vuosi Torinossa sujui varsin vaisusti. Keskeisimmät pelaajahankinnat epäonnistuivat ja myös Luigi Delneri osoittautui vääräksi päävalmentajavalinnaksi.

Vuonna 2011 Marotta teki Juventuksen lähihistoriansa tärkeimpiä päätöksiä. Toukokuun viimeisenä päivänä Juventus tiedoitti nimittäneensä entisen kapteeninsa Antonio Conten seuran uudeksi päävalmentajaksi. Seuralegenda Conte oli päävalmentajana kokematon ja Marotta sai paljon kritiikkiä sekä lehdistöltä että Juven kannattajilta. Marotta kuitenkin luotti Conteen ja odotukset alkavaa kautta kohden kasvoivat, kun Juventukseen siirtyi saman kesän aikana Andrea Pirlon, Arturo Vidalin ja Stephan Lichtsteinerin tapaisia tähtipelaajia.

Juventus voitti seuraavana vuonna ensimmäisen Italian mestaruutensa kuuteen vuoteen ja loppu onkin modernia jalkapallohistoriaa. Beppe Marottan aikana Juventus on noussut urheilullisesti ja taloudellisesti aivan omaan kastiinsa Italiassa ja suurin kiitos asiasta kuuluu loistavaa työtä tehneelle urheilutoimenjohtajalle. Marotta on hankkinut Pirlon, Paul Pogban, Carlos Tevezin, Andrea Barzaglin ja Emre Canin kaltaisia pelaajia joko ilmaiseksi tai hyvin pienillä siirtosummilla ja myös valmentajavalinnat ovat onnistuneet, vaikka myös Massimo Allegria kohtaan kohdistui paljon kritiikkiä Juventuksen nimitettyä entisen Milanin päävalmentajan Antonio Conten korvaajaksi.

Viime lauantain täysin normaaliksi odotetusta Juventuksen tiedoitustilaisuudesta kehittyi varsin dramaattinen, kun Marotta ilmoitti täysin odottamattomasti siirtyvänsä muualle nykyisen sopimuksensa päättyessä. Tunteikas UTJ ilmoitti, ettei päätös ole hänen omansa, sillä Juventus ilmoitti ettei seura tule tarjoamaan loistavaa työtä tehneelle työntekijälleen uutta jatkosopimusta. Marotta toimii nykyisessä roolissaan lokakuun loppuun asti, jonka jälkeen vastuu Juventuksen urheilullisesta suunnasta siirtyy Marottan oppipojalle Fabio Paraticille.

Marottan poistuminen kuulostaa äkkiseltään varsin yllättävältä, mutta päätöksen taustalla on selkeä logiikka. Juventus on viime vuosina tehnyt muitakin kovia päätöksiä. Muutama vuosi sitten seuralegenda Alessandro Del Pierolle ei tarjottu uutta jatkosopimusta ja Juve-ikoni siirtyi päättämään uransa muualle melko tulenarassa tilanteessa. Viime kesänä Juventus myi modernit seuralegendansa Gigi Buffonin ja Claudio Marchision, mikä kuvastaa sitä, miten Vanhan Rouvan katse on aina tulevassa. Pelaajat on korvattu nuorilla ja nälkäisillä tulokkailla ja hieman samaan tapaan Juventuksella on kova luotto pitkään tilaisuuttaan odottanutta Paraticia kohtaan.

Kovassa vireessä oleva Cristiano Ronaldo on raiskaus-kohun keskellä

Vain muutama päivä Marottan lähtöuutisoinnin jälkeen Juventus oli jälleen otsikoissa. Saksalainen Der Spiegel-lehti uutisoi 34-vuotiaan yhdysvaltalaisnaisen Kathryn Mayorgan syyttävän Cristiano Ronaldoa vuonna 2009 Las Vegasissa tapahtuneesta raiskauksesta . Spiegelin raportin mukaan Ronaldo perikuntineen neuvotteli vuonna 2009 Mayorganin kanssa rahakkaan sopimuksen, jonka myötä syytökset eivät koskaan edenneet oikeuskäsittelyyn. Nyt Nevadan poliisi on ottanut asian uudelleenkäsittelyyn, koska Mayorganin mukaan hänellä on uusia todisteita vuonna 2009 tapahtuneesta rikoksesta.

Juventusta seurana ei voi syyttää sen yksittäisen pelaajan monta vuotta sitten mahdollisesti tekemästä rikoksesta, mutta monen mielestä Vanha Rouva hoiti asiasta tiedoittamisen äärimmäisen heikolla tavalla. Juventus oli pitkään täysin hiljaa koko kohusta, kunnes viime torstaina seuran twittertili julkaisi kaksi twiittiä, joissa se ilmoitti puolustavansa Ronaldoa, koska kymmenen vuoden takaiset tapahtumat eivät vaikuta seuran suhtautumiseen uuteen tähtipelaajaansa. Moni oli sitä mieltä, että on luonnollisesta, että seura puolustaa pelaajaansa, mutta tapa, millä Juventus asian teki oli täysin väärä, sillä Juventuksen ulostuloston perusteella seura ei tunnu ottavan tosissaan näitä varsin vakavia syytöksiä.

Juventus jätti suhtautumisestaan varsin välinpitämättömän kuvan, mutta muualla Ronaldon ympärillä pyörivään kohuun on suhtauduttu huomattavasti vakavammin. Nike ja EA Sports julkaisivat pitkät tiedoitteet, joiden mukaan he tarkkailevat poliisitutkimuksen kulumista, mutta samaan aikaan Ronaldon jättisponsorit muistuttivat, että odottavat kansikuvaurheilijoiltaan arvokasta käyttäytymistä. EA Sports poisti samantien Ronaldon naamat kaikista sosiaalisen median tileistään ja jopa sopimuksen purkamisesta on liikkunut huhuja.

Juventuksen kannattajapäädyssä on ollut tällä kaudella hiljaista. (Gabriele Maltinti/Getty Images)

Juventuksen ultra-kannattajat eivät ole tyytyväisiä seuran nykytilanteeseen

Moni Juventuksen kannattaja on ollut varsin innoissaan Ronaldon hankinnasta ja alkukauden huikeasta vireestä, mutta seuran sydän, Curva Sud, on keskittynyt tällä kaudella erinäköisiin protesteihin. Juventuksen kotiotteluiden tunnelma tällä kaudella on ollut erittäin huono ja monissa otteluissa vieraskannattajat ovat pitäneet huomattavasti kovempaa ääntä kuin kotijoukkueen kolleegansa. Esimerkiksi viime viikonlopun Napoli-kamppailussa eteläpäädyn ensimmäisten rivien kannattajat pukeutuivat symbolisesti mustaan hautajaisteeman mukaisesti ja stadionin ulkopuolella nähtiin myös arkkuja ja banderolleja, joissa luki Juventuksen eteläpäädyn olevan kuollut.

Juventuksen kannattajien ongelmat eivät ole uusia ja niiden alkupisteeksi voidaan paikantaa siirtyminen uudelle komealle seuran itsensä omistamalle stadionille. Uudella ultramodernilla stadionilla turvatoimet ovat aikaisemaa suuremmat ja monen Juventuksen ultra-kannattajan mielestä kannattajien autonomiaa on rikottu mm. kameravalvonnalla ja tiukentuneilla turvatoimilla. Juventus Stadionilta on kokonaan kielletty mm. soihdut ja osa kannattajien lakanoista, mikä on ymmärrettävistä syistä aiheuttanut närää koko kannattajapäädyssä.

Italiassa ultra-kannattajat ovat hyvin oman arvonsa tuntevia. Vuonna 2013 Juventuksen kannattajapäädyn kausikortti maksoi 275 euroa, mutta Cristiano Ronaldon hankinnan myötä kaikkien seuran lippujen hinnat lähes tuplaantuivat ja myös kausikorttien hintoihin tuli tuntuvia korotuksia. Juventus kerää kannattajia ympäri Italiaa ja moni seuran äärikannattajista asuu Torinon ulkopuolella. 700 euroa maksava kausikortti yhdistettynä liki jokaviikkoiseen matkustamiseen on ollut monelle perheelliselle liian iso taloudellinen panostus, joten tänä vuonna moni Juventuksen pitkäaikainen kannattaja jätti kausikortin ostamatta.

Italiassa kannattajakulttuuri on pyhä asia ja ulkopuolisen on liki mahdoton sisäistää kaikkia ultras-kulttuurin ominaispiirteitä. Italialaisen kannattajakulttuurin tärkeimmän ideologian voi tiivistää ajatukseen ”olemme kannattajia, emme asiakkaita”. Monen Juventuksen kannattajan mielestä seura on menettänyt viime vuosina sydämensä ja nykyisellään Juventuksen omistajaporras haluaa vain tehdä mahdollisimman paljon rahaa kannattajien kustannuksella. Juventuksen kannattajat pelkäävät, että seurajohdon viime vuosien toiminnan myötä Vanhan Rouvan kotiotteluista tulee Valioliigan jättiseurojen tapaisia turistien kansoittamia tunteettomia tapahtumia, joissa suurin ääni tulee aasialaisten katsojien älypuhelimista. Juventuksen kannattajat ovat olleet seuransa tukena läpi vaikeiden aikojen ja he todella ansaitsevat nykytilannetta parempaa kohtelua.

Kansikuva: Alessandro Sabattini/Getty Images