Kommentti: Alisson on yksi maailman parhaista maalivahdeista

Viaplay LogoParas tapa seurata Serie A:ta on tietysti katsoa pelejä. Se onnistuu parhaiten Viaplay-palvelussa.

Liverpool ja Real Madrid ovat huhujen mukaan tarkkailleet viime viikkoina AS Roman ykkösmaalivahtia Alisson Beckeriä, 25. Brasilian maajoukkueeen ykkösmaalivahti on kaikessa hiljaisuudessa noussut yhdeksi maailman parhaista veräjänvartijoista, mutta monelle satunnaiselle jalkapallon seuraajalle mies on vielä hyvin tuntematon suuruus.

Alisson on Brasilian maajoukkueen ykkösmaalivahti

Brasilia on tuottanut läpi historian huikeita jalkapalloilijoita, mutta maata ei koskaan ole tunnettu erinomaisista maalivahdeista. Jalkapallohistoria toki tuntee monia erinomaisia brasilialaismaalivahteja, mutta sambamaalla on harvoin ollut yhtä hyvää tilannetta kun juuri nyt. Manchester Cityn Ederson on pelannut erinomaisen kauden ja moni lähinnä Valioliigaa seuraava jalkapallofani on ihmetellyt, miksi ulottuva ja pallovarma Manchester Cityn maalivahti ei ole saanut enempää vastuuta Brasilian maajoukkueessa.

Viime vuonna ihmettelyille oli myös perusteltua syytä, sillä Brasilian maalia vartioi Alisson, joka oli seurajoukkueessaan Romassa juuttunut penkkimaalivahdiksi puolalaisen Wojciech Szczesnyn taakse. Brassimaalivahti toki pelasi kaikissa Roman cup-otteluissa, mutta tilanne ei ollut ihanteellinen kovin odotuksin Eurooppaan siirtyneelle maalivahdille. Vaikka peliaikaa Italiasssa ei tullut, luotti Brasilian maajoukkuevalmentaja Tite luottomaalivahtiinsa, vaikka maan media vaati erinomaisesti Portugalissa pelannutta Edersonia maalipuiden väliin. Alisson kiitti saamastaan vastuusta pelaamalla erinomaiset karsinnat. Lopulta Brasilia päästi 11 pelaamasssaan ottelussa vain kolme maalia ja yksi tärkein yksittäinen tekijä hyvin sujuneille karsinnoille oli ottelusta toiseen mainiosti puolustusta johtanut Alisson.

Tällä kaudella Alisson on noussut Roman ykkösmaalivahdiksi

Erinomaiset otteet karsinnoissa eivät jääneet huomaamatta pelaajatarkkailijoilta ja Alissonilla oli viime kesänä iso mietinnän paikka. Hän keskusteli pitkään yhdessä agenttinsa kanssa Roman urheilutoimesta vastaavien tahojen kanssa. Lopulta Roma päätti luopua hyvän kauden pelanneesta Szczesnystä, joka siirtyi täksi kaudeksi Juventukseen Gigi Buffonin kakkosmaalivahdiksi. Alissonille luvattiin selkeä ykkösmaalivahdin rooli ja tällä kaudella brassiveskari onkin pelannut jokaisen Roman liigaottelun alusta loppuun.

Alisson esiintyi viime kaudella lupauksia herättävästi cup-otteluissa, mutta moni Roman kannattaja oli silti mietteliäs siitä, riittäisikö brassin taso Roman kaltaisen seuran ykkösmaalivahdiksi. Roma ei ole helppo paikka jalkapalloilijalle, sillä paineet ja odotukset ovat epärealistisen kovat. Alisson on kuitenkin tällä kaudella näpäyttänyt kaikkia epäilijöitään pelaamalla huikaisevan hyvän kauden. Roman puolustus on pelannut kokonaisuudessaan huomattavasti odotettua paremmin ja yksi suuri selittäjä asialle on eleettömästi maalinsuulla esiintynyt Alisson.

Alisson ei ole perinteinen eteläamerikkalainen hurlumhei-maalivahti

Eleettömyys onkin termi, jota on usein käytetty kuvaamaan Alissonin torjuntatekniikkaa. Moni Etelä-Amerikasta ponnistava maalivahti on tullut tunnetuksi varsin näyttävistä torjunnoista, mutta Alisson edustaa täysin eri koulukuntaa kuin monet kolleegansa. Alissonin torjuntatyyli perustuu ennakointiin ja pelinlukemiseen, sillä hän tuntuu hämmentävän usein olevan juuri oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Samat sanat eivät päde pallollisessa pelaamisessa, sillä brassin kikkailut omassa päässä ovat aiheuttaneet useissa otteluissa harmaita hiuksia Roman kannattajille. Tässäkin asiassa Alisson on tuntunut tietävän mitä tekee, vaikka ulospäin tilanteet ovat näyttäneet hyvin vaarallisilta.

Huippukauden pelannut nuori, vasta parhaita pelivuosiaan lähestyvä maalivahti on kiinnostava pelaaja jokaiselle Euroopan huippuseuralle. Alisson on ollut yhdessä Edin Dzekon kanssa Roman paras pelaaja historiallisessa Mestarien liiga -kaudessa ja erityisesti europelien erinomaisten otteiden myötä brassimaalivahti on päätynyt monen eurooppalaisen huippuseuran ostoslistalle.

Roma on viime vuosina joutunut myymään taloustilanteen vuoksi parhaita pelaajiaan muualle ja juuri tästä syystä Mohamed Salah siirtyi melko edullisella siirtosummalla Liverpooliin viime kesän siirtoikkunassa. Nyt Roman taloustilanne on parempi ja pakkomyynneille ei enää ole tarvetta. Tästä huolimatta näyttää varsin todennäköiseltä, että ikuisen kaupungin ylpeys joutuu etsimään toista kesää putkeen itselleen uuden ykkösmaalivahdin, sillä Alisson tuntuu olevan halukas jatkamaan kauden jälkeen uraansa astetta kovemmassa sarjassa. Tilanne ei ole Roman kannalta ihanteellinen, mutta yli 50 miljoonan euron huhuttu siirtosumma mahdollistaisi osaavan korvaavan hankkinnan, jos ja kun Alisson jatkaa matkaansa kesän siirtoikkunassa muualle.

Kansikuva: Clive Brunskill/Getty Images