Näkökulma: Maailman feministit suututtanut Lazio on ollut otsikoissa aivan vääristä syistä

Ruutu LogoUusi Serie A -kausi pyörähti käyntiin 18.8. Näe Cristiano Ronaldo ja kumppanit Ruutu+ -palvelussa.

Lazio on ollut yksi viime Serie A-kausien positiivisimpia yllättäjiä. Rooman taivaansiniset ovat pitkästä aikaa keskittyneet asiaan unohtamalla turhat kohut ja jälki kentällä on ollut paljon odotettua parempaa. Simone Inzaghin alaisuudessa Lazio tuntuu vakiinnuttaneen tasonsa ylempään keskikastiin ja alkavalla kaudella roomalaisia povattiin kamppailemaan viimeisistä UCL-sijoista. Alkukaudella Lazio on kuitenkin ollut otsikoissa vain vääristä syistä ja kahden tappion myötä seura on kriisin partaalla.

Lazion viime vuodet ovat olleet yllättävän seesteisiä

Lazio on yksi niistä lukuisista seuroista, joka tuntuu pystyvän tekemään elämän itselleen vaikeaksi. Suuren mediahuomion keskeltä Italian pääkaupungista Roomasta ponnistava Lazio on totuttu näkemään otsikoissa mitä ihmeellisimmistä syistä. Vuodesta 2004 Lazion omistanut Claudio Lotito ei ole aivan tavallinen seurapomo ja miehen lausunnoista on kohistu medioissa aina tasaisin väliajoin.

Viime vuodet ovat kuitenkin olleet Lazion mittapuulla melko stabiileja. Vielä pari vuotta sitten Lazio näytti olevan matkalla tuhoon. Seurapomo Lotito nimitti suuren kohun saattelemalla Lazion uudeksi päävalmentajaksi kulttimainetta ympäri maailmaa nauttineen Marcelo Bielsan, joka kuitenkin erosi oltuaan Lazion pääkäskyttäjänä alle viikon verran. Tulisieluisen Bielsan mukaan Lotito oli luvannut seuran uudelle valmentajalle hankkivansa välittömästi muutaman Bielsan haluavan vahvistuksen, mutta todellisuudessa Lazio keskittyi lähinnä pääsemään eroon muutamasta seuran kovapalkkaisesta pelaajasta. Bielsa veti asiasta johtopäätökset, erosi ja Lazio oli suurissa ongelmissa vain muutama viikko ennen kauden alkua.

Talousvaikeudet, seuran sisäiset erimielisyydet ja avoimesti protestoivat kannattajat eivät lisänneet Lazion vetovoimaa valmentajamarkkinoilla. Lotito neuvotteli monen nimimiehen kanssa, mutta poikkeuksetta jokainen Lazion haluama nimi kieltäytyi seuran sopimustarjouksista. Epätoivo alkoi olla suuri, joten Rooman taivaansinisten seurapomo päätti soittaa loistavaa työtä seuran nuorisojoukkueissa tehneelle Simone Inzaghille, joka oli toiminut seuran edustusjoukkueen tilapäisvalmentajana edelliskauden muutamassa viimeisessä ottelussa. Inzaghi ei ollut täysin vakuuttunut Lotiton koskiskeluista, mutta rakkaus seuraa kohtaan sai hänet allekirjoittamaan vuoden sopimuksen Lazion kanssa.

Inzaghin nimitys vaikuttaisi olleen kiistellyn Lotiton viime vuosien paras päätös. Karismaattisen ja kannattajien jumaloiman Inzaghin nimitys tuntui rauhoittavan koko seuran tilanteen ja Lazion viimeiset kaksi kautta ovat sujuneet varsin positiivisissa merkeissä. Seuran junioripuolen läpikotaisin tunteva Inzaghi on nostanut aktiivisesti seuran oman akatemian kirkkaimpia talentteja edustusjoukkueen matkaan ja Lazio on esiintynyt kentällä ennakkoluulottomasti. Tulosta on tullut, sillä Lazio on sijoittunut kahdella edelliskaudella viidenneksi, joten europelit ovat tulleet I Biancocelestin kannattajille tutuksi.

Simone Inzaghi on noussut lyhyessä ajassa Serie A:n parhaiden valmentajien joukkoon. (Marco Rosi/Getty Images)

Alkukaudella Lazion ympärillä on riittänyt kohinaa

Tällä kaudella Lazio tuntuu palanneen vanhaksi itsekseen, sillä kauden alkuviikkojen aikana seura on kerännyt otsikoita aivan vääristä syistä. Pari viikkoa sitten Lazio pahoitti kaikkien maailman feministien mielen, kun seuran pahamaineisen ultra-kannattajaryhmän Irriducibilin tiedoite levisi julkisuuteen. Kannattajaryhmä oli huolissaan siitä, miten Lazion äärikannattajien miehittämä Stadio Olimpicon pohjoiskaarre oli muuttunut pyhästä Lazion sydämestä paikaksi, johon tullaan näyttäytymään ja ottamaan selfieitä. Ryhmän tiedotteen mukaan jatkossa stadionin pohjoiskaarteen kymmenen ensimmäistä riviä ovat pyhitetty vain miehille ja jatkossa vaimot, tyttöystävät ja muut naiset saavat etsiä paikan korkeammalta katsomosta.

Kannattajien tiedoite synnytti luonnollisesti valtavan kohun, jota on puiti aina Italian parlamentissa asti. Italian jalkapalloliitto on myös ottanut kovasanaisesti asiaan kantaa toteamalla, että Laziota tullaan rankaisemaan vielä tuntemattomalla tavalla. Rankaiseminen ja kovan linjan ottaminen tuntuu oudolta, sillä jalkapalloliitto ei aikaisemmin ole jaellut rangaistuksia eri seurojen kannattajien rasistisista lauluista ja kannanotoista. Julkisesta paheksumisesta huolimatta moni tuntuu myös ymmärtävän Lazion kannattajien pointin, joka hukkui tahallisen provosoivan ulosannin alle. Julkilausumaa kuitenkin kummasteltiin, sillä Laziolla on monia naispuolisia julkkiskannattajia, jotka eivät oikein tienneet miten uuteen sääntöön pitäisi suhtautua.

Juuri kun suurin kohu Lazion kannattajien ympärillä alkoi laantumaan, löysi seura itsensä lööpeistä uudesta syystä. Päivä Lazion tappiollisen kauden avausottelun jälkeen youtubeen lisättiin video, jossa Lazion seurapomo Claudio Lotito ja päävalmentaja Simone Inzaghi käyvät kovaäänistä puhelinkeskustelua joukkueen nykytilanteesta. Videolla Inzaghi valittaa seurapomolle satsauksien vähäisyydestä, johon Lotito vastaa kehumalla Lazion nykymateriaalia ja haukkumalla päävalmentajan jatkuvaksi kitiseväksi pikkutytöksi.

Lazio on uhannut videon vuotajaa oikeustoimilla ja Inzaghi ja Lotito ovat julkisesti vakuutelleet väliensä olevan kunnossa, mutta moni pelkää Lazion olevan vääjäämättä matkalla kohti seuraavaa kunnon kriisiä. Lazion uusi tuleminen henkilöityy vahvasti juuri päävalmentaja Inzaghiin, jonka siirtyminen muualle olisi pienimuotoinen katastrofi Lazion resursseilla operoivalle seuralle. Lazion ympärillä vellovaa alakuloa on lisännyt tuloksellisesti heikko alkukausi, sillä kahden ottelun jälkeen joukkueen pistetili on vielä avaamatta. Pistemäärää suurempi murhe on ollut joukkueen peli-ilme, sillä Lazio ei missään vaiheessa päässyt parhaimmilleen otteluissa Napolia ja Juventusta vastaan. Lazion seuraavat ottelut antavatkin hyvää kuvaa siitä, missä seura juuri nyt menee. Sinipaitojen seuraavat viisi ottelua ovat etukäteen helpompia joukkueita vastaan ja paras tapa orastavan kriisin perumiselle olisi pitkä voittoputki, jonka myötä paikalliset mediat löytäisivät varmasti myös jotain positiivista sanottavaa seurasta.

 Kansikuva: Marco Rosi/Getty Images