Serie A-ennakko: Suomalaisjoukkueet jälleen putoamistaistossa, miten käy pääsarjaan nousselle kulttiseura Parmalle?

Ruutu LogoUusi Serie A -kausi pyörähtää käyntiin 18.8. Näe Cristiano Ronaldo ja kumppanit Ruutu+ -palvelussa.

Kauan odotettu Serie A-kausi polkaistaan käyntiin tulevana lauantaina, kun Perparim Hetemajn tähdittämä Chievo Verona isännöi kesän siirtoikkunassa koko maailmaa shokeeranutta Juventusta. Italian pääsarjakaudesta on helppo ennustaa parasta vuosiin, sillä useampi seura on vahvistunut kesän siirtomarkkinoilla ja odotettavissa on entistä tasaisempaa taistoa hyvistä sijoituksista. Faneille.com tarjoaa perinteisesti kattavan ennakon alkavasta kaudesta ja ensimmäisenä vuorossa on etukäteen sarjan alempaan keskikastiin povatut joukkueet.

20) Frosinone

Vuonna 1912 perustettu Frosinone aloittaa seurahistoriansa toisen kauden pääsarjatasolla. Perinteinen Frosinone on pelannut läpi historiansa lähinnä Italian kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla, mutta kaudella 2015-2016 se pelasi Serie A:ssa sijoittuen sarjasssa 19. Edessä oli paluu Serie B:hen, mutta nyt Lazion maakunnasta ponnistava seura on taas pääsarjan kirkkaissa parrasvaloissa. Frosinone oli kaikkea muuta kuin ennakkosuosikki Serie B:n nousijaksi, mutta se yllätti monet pirteillä peliesityksillään. Ratkaisevassa nousukarsintaotteluparissa vastaan asettui Palermo, jota monet pitivät ehdottomana suosikkina. Frosinone osoitti venymiskykyä nousemalla ensimmäisen osan tappioasemasta huolimatta ja kovin odotuksin kauteen lähtenyt Palermo jäi nuolemaan näppejään.

Frosinone on hyvin pienillä resursseilla toimiva seura, sillä se ei ole historiansa aikana maksanut yhdestäkään pelaajasta yli kahden miljoonan euron siirtosummaa. Pienistä resursseista huolimatta canarini teki kesällä muutaman oivan täsmähankinnan. Atalantasta lainasiirrolla tullut Marco Sportiello on mainio maalivahti ja kokeneena pelimiehenä oiva vahvistus joukkueen takalinjoille. Samat sanat pätevät Italian maajoukkueessakin muutaman ottelun pelanneeseen Cristian Molinaroon, joka siirtyi ilmaissiirrolla Torinosta. Niinikään ilmaissiirrolla siirtynyt Islannin maajoukkuemies Emil Hallfredsson on osoittanut olevansa hyvä pelaaja Serie A:han ja entinen superlupaus Lorenzo Criestig hakee uralleen uutta nostetta lainasopimuksen myötä.

Ota seurantaan: Stipe Peric

Isokokoinen hyökkääjä Stipe Peric teki läpimurtonsa 17-vuotiaana kasvattajaseuransa Zadarin riveissä. Kroatialainen paukutteli kahdeksan maalia Kroatian pääsarjassa ja hyvin menneen kauden jälkeen edessä oli siirtyminen maineikkaan Chelsean pelaaja-akatemiaan. Peliaika Chelseassa jäi pieneksi, mutta hyvin menneen lainasopimuksen myötä kroatialainen siirtyi Udinesen riveihin pari vuotta sitten. Udinesessa lopullinen läpimurto jäi tekemättä, vaikka liki kaksimetrinen kärki paukutteli kovia maalimääriä Kroatian junnumaajoukkueissa. Nyt edessä on uusi mahdollisuus, sillä Peric lähtee kauteen Frosinonen selkeänä ykköshyökkääjänä. Pericin viime kausi oli vaikea, mutta nyt hänellä on kaikki mahdollisuudet rikkoa kymmenen liigamaalin raja.

Arvio

Frosinone teki hyvää työtä kesän siirtoikkunassa, sillä joukkue vahvistui tuntuvasti monella uudella pelaajalla. Sarjapaikan uusiminen on täysin realistinen tavoite, mutta helppoa se ei tule olemaan. Sijojen 15-20 joukkueet ovat lähtökohtaisesti hyvin lähellä toisiaan ja mitä tahansa voi tapahtua. Frosinone ei ole suosikki säilymään, mutta pienellä venymisellä piskuinen seura saattaa hyvinkin uusia historiansa ensimmäistä kertaa sarjapaikkansa.

19) Spal

Perinteinen 111-vuotias SPAL teki viime kaudeksi paluun Italian pääsarjatasolle liki 50 vuoden tauon jälkeen. Viime vuosina lähinnä alasarjoissa pelannut seura nousi ensiksi ensimmäistä kertaa kahteenkymmeneen vuoteen Serie B:hen ja jatkoi matkaansa Serie A:han heti seuraavalla kaudella. Viime kesänä SPAL hankki useita mielenkiintoisia pelaajia ja joukkuetta povattiin nousijoista parhaaksi. Suomalaisittain mielenkiintoa lisäsi Sauli Väisänen, jonka vastuu viime kaudella jäi loukkaantumishuolien vuoksi melko vähäiseksi. SPAL uusi lopulta sarjapaikkansa, vaikka kausi oli ennakoitua vaikeampi. Seura pelasi peräti 14 tasapeliä, mutta otteluiden voittaminen tuntui pitkään kovin vaikealta. Loppukaudella joukkueen pelin taso parani ja lopulta eroa putoamisviivaan jäi kolme pistettä.

Viime kaudella SPAL:n joukkue koostui useasta lainamiehestä ja tänä kesänä joukkue on hankkinut useita viime kauden vahvistuksiaan vakituisilla sopimuksilla. Jasmin Kurtic, Alberto Paloschi ja Federico Viviani olivat kaikki isossa roolissa viime kaudella ja heidän jääminen ferraralaisseuran riveihin oli iso asia. Ulkopuolisista hankinnoista nimekkäin on Sveitsin maajoukkuetoppari Johan Djorou, joka siirtyi ilmaissiirrolla turkkilaisseura Antalyasporista. Huuhkajien Sauli Väisänen on saanut mukavasti vastuuta kesän harjoitusotteluissa ja pitkään näytti että Väisänen kamppailisi opa paikasta avauskokoonpanoon. Aivan kauden kynnyksellä SPAL kuitenkin vahvisti rivejään viime kaudelta tutulla Lorenco Simicillä ja nyt näyttää siltä, että Väisänen siirtyisi kauden mittaisella lainasopimuksella sarjaporrasta alemmas.

Ota seurantaan: Lorenzo Dickmann

21-vuotias Lorenzo Dickmann on ehtinyt jo pelata useamman kauden kasvattajaseuransa Novaran avauskokoonpanossa. Dickmann on kuulunut pelipaikkansa lupaavimpiin pelaajiaan Italiassa ja hyökkäävä laitapuolustaja on ehtinyt jo debytoida Italian alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa. Kesällä edessä oli siirto astetta kovempiin ympyröihin, sillä Serie B ei enää ollut riittävän kova ympäristö kehityksen jatkamiselle. Dickmann siirtyi SPAL:n riveihin lainasopimuksella, jossa on osto-optio kauden jälkeen. Italian junnumaajoukkuepelaajalla pitäisi olla kaikki edellytykset napata avauskokoonpanopaikka alkavalla kaudella. SPAL:n pelitapa tulee Dickamnnin vahvuuksia ja ensi kaudella mieheltä nähtäneen useita tavaramerkkikeskityksiä oikealta laidalta kohti vastustajan rangaistusaluetta.

Arvio

SPAL nousi vaivoin kuiville viime kaudella, mutta tänä vuonna saman tempun toistaminen tulee olemaan hyvin vaikeaa. Joukkue ei ole juurikaan vahvistunut viime kaudesta ja kesän harjoitusottelut eivät sujuneet kovin lupaavissa merkeissä. Sympaattinen SPAL kamppailee kovasti säilymisestä, mutta rahkeet eivät taida kuitenkaan aivan riittää sarjapaikan uusimiseen.

18) Parma

Parma on varmasti tuttu nimi jokaiselle jalkapalloa seuraavalle katsojalle. Piskuinen pikkuseura nousi 1990-luvulla jalkapallomaailman huipulle voittaen mm. kaksi UEFA-cupin mestaruutta. 2000-luvulle tultaessa seuran asema heikkeni talousvaikeuksien vuoksi. Todellinen pohjakosketus nähtiin kaudella 2014-2015, kun Parman kassasta loppui rahat lopullisesti. Seuralla ei enää ollut varaa maksaa harjoituskentän sähköjä ja pelaajat matkasivat vierasotteluihin omilla autoillaan. Kauden jälkeen Parma teki konkurssin ja aloitti uuden nousun neljänneksi korkeimmalta sarjatasolta. Comeback huipentui viime kauteen, kun Parma varmisti lopulta maalieron turvin nousun takaisin Serie A:han.

Kauden jälkeen nousu kuitenkin oli vähällä peruuntua, sillä seuraa syytettiin sopupeleistä, koska seuran ykköshyökkääjä Emanuele Calaio lähetteli tekstiviestejä kauden viimeisen ottelun vastustajan pelaajille. Aluksi Parmalle lätkäistiin viiden ottelun pisterangaistus ja Calaio sai kahden vuoden pelikiellon. Italialaiseen tapaan mikään ei ole lopullista ja Parman tekemän valituksen jälkeen pistemenetys muuttui oikeusteitse sakoiksi ja myös Calaion pelikielto lyheni muutamaan kuukauteen. Kesällä Parma on operoinut siirtomarkkinoilla rauhallisesti, vaikka seura siirtyi kesken viime kauden uuteen kiinalaisomistukseen. Vanhoista virheistä on otettu opiksi, sillä hankki pelaajia lähinnä ilmaissiirroilla. Vaikka Parma ei kesällä vahvistunut nimimiehillä, se ei myöskään menettänyt avainpelaajiaan, sillä ainoastaan seuralegenda Alessandro Lucarellia voidaan pitää jonkin sortin menetyksenä. Toppari päätti jäädä Parmaan konkurssin jälkeen luvaten pelaavansa siihen asti, kun seura on takaisin Serie A:ssa. Nyt tavoite toteutui ja 41-vuotias Lucarelli nähdään jatkossa Parmassa lähinnä toimistohommissa.

Ota seurantaan: Parman joukkueen keski-ikä

Alkavalla kaudella Parmalla on ylivoimaisesti koko sarjan vanhin joukkue. Parman avauskokoonpano koostuu lähinnä kokeneista Italian alasarjapelaajista, jotka saavat nyt ensimmäistä kertaa näyttää osaamistaan Serie A:ssa. Parman koko ykkösjoukkueen keski-ikä on tällä hetkellä 29.5 kun sarjan toiseksi kovin lukema on toisen nousijan Frosinonen 27.8. Kokeneilta pelimiehiltä ei varmasti puutu näyttöhaluja, sillä monella pelaajalla on edessään ainutkertainen mahdollisuus kohdata supertähtiä ja pelata legendaarisilla stadioneilla.

Arvio

Parma on suuri kysymysmerkki ennen kauden alkua. Kasassa on kokenut joukkue, joka on jo pelannut pitkään yhdessä, mutta joukkueesta puuttuvat tärkeät ottelut ratkaisevat tähtipelaajat. Viiden pisteen rangaistus sopupeleistä olisi ollut täydellinen katastrofi, sillä putoamiskamppailussa kaikki pisteet ovat kullan arvoisia. Sympaattinen Parma taistelee läpi kauden, mutta valitettavasti se ei taida kuitenkaan riittää sarjapaikan uusimiseen.

17) Empoli

Empoli on Italian todellinen hissijoukkue, sillä toscanalaisseura on palloillut läpi koko 2010-luvun Serie A:n ja Serie B:n välillä. Empoli vaikuttaakin olevan liian hyvä seura Serie B:hen, mutta sen rahkeet eivät oikein tunnu riittävän korkeimmalla sarjatasolla. Viime kaudeksi pääsarjasta divariin pudonnut seura oli täysin ylivoimainen Serie B:ssä, sillä sarjanousi varmistui jo hyvissä ajoin ennen kauden loppumista. Lopulta eroa toiseksi sijoittuneeseen Parmaan kertyi peräti 13 pistettä, joten sarjan parhaasta joukkueesta ei jäänyt epäselvyyttä.

Empoli ei juuri menettänyt avainpelaajiaan kesän siirtoikkunassa. Moni ihmetteli, miksi seura päätti myydä viime kaudella 20 maalia paukuttaneen Alfredo Donnarumman Bresciaan, mutta kokenut hyökkääjä vaikuttaa klassiselta divarimaalinsylkijältä, jonka taso ei aivan riitä pääsarjaan. Viime kauden Serie B:n maalikuningas Francesco Caputo jäi joukkueen riveihin ja taustatukea hän saanee Palermosta yhdeksällä miljoonalla eurolla siirtyneeltä 22-vuotiaalta Antonio La Guminalta. Mielenkiintoinen hankinta oli parikymppinen Norjan maajoukkuetoppari Jacob Rasmusen, joka saapui maansa suurseura Rosenborgista parin miljoonan euron siirtosummalla.

Ota seurantaan: Ismael Bennacer

Parikymppinen Ismael Bennacer siirtyi Empoliin viime kaudeksi Arsenalista, jossa nuorukaisen etenemismahdollisuudet näyttivät nousseen pystyyn. Lupaava Marokon maajoukkuepelaaja ehti debytoida Tykkimiesten riveissä jo vuonna 2015 ja nuorukaista pidettiin aidosti äärimmäisen lupaavana pelaajana. Siirto Empoliin tuntuu tehneen hyvää, sillä keskikentän pelinrakentaja oli viime kaudella yksi koko sarjan parhaista pelaajista. Bennacer on hyvin perinteinen pelinrakentaja, joka rytmittää peliä keskikentän pohjalla ja puhkoo puolustuksia loistavilla pitkillä syötöillään. Jo ennen alkavaa kautta nuoren miehen perässä oli tukku seuroja ja onnistuneen kauden myötä Bennacer saattaa löytää nopeasti itsensä Empolia isomman seuran riveistä.

Arvio

Empoli on viime vuosina matkannut heti nousun jälkeisellä kaudella takaisin Serie B:hen, mutta nyt mahdollisuudet sarjapaikan uusimiseen ovat paremmat kuin pitkään aikaan. Kokenut päävalmentaja Aurelio Andreazzolli on mielenkiintoinen nimi, sillä hän toimi viimeisen 15 vuoden ajan mm. Luciano Spallettin ja Rudi Garcian apuvalmentajana. Andreazzolli on pätevä taktikko ja Empolin pelaajamateriaali kestää vertailun sarjan muihin putoajakandidaatteihin, mutta kamppailusta putoamisviivan ympärillä on helppo ennustaa tänäkin vuonna äärimmäisen tiukkaa. Pisteet ovat tiukissa, mutta Empoli vaikuttaa paperilla nousijajoukkueista parhaalta.

16) Chievo

Chievo on Serie A:n pienin seura ja sen sarjapaikan uusiminen vuodesta toiseen on jonkin sortin ihme. Chievo on pienen 4500 asukkaan lähiön seura, jota Veronassa ei kannata juuri kukaan, sillä perinteikkäämpi Hellas on kaupungin ehdoton ykkösseura. Pienistä resursseista huolimatta kokenut ja hyvin valmennettu Chievo tuntuu vakiinnuttaneen paikkansa Italian korkeimmalle sarjatasolle, sillä alkava kausi on lentävien aassien kymmenes peräkkäinen Serie A:ssa. Viime vuonna sarjapaikan uusiminen meni tiukille, vaikka loppusijoitus 13 hieman toista viestiikin. Oivan loppukauden myötä Chievo nousi lopulta tukevasti kuiville, mutta vielä muutama kuukausi ennen kauden loppumista seura keikkui puotamisviivan alapuolella. Kaikesta huolimatta Chievoa uhkasi kesällä jopa putoaminen sarjaporrasta alemmas, sillä seurapomo Luca Campedelli jäi kiinni seuran talousraporttien väärentämisestä. Pitkien tutkimuksien jälkeen Chievo kuitenkin välttyi rangaistuksilta.

Chievo ei perinteisesti juuri siirtomarkkinoilla mälläile, sillä seuran historian kallein hankinta on kuusi ja puoli miljoonaa aikoinaan maksanut hyökkääjä Alberto Paloschi. Kesän siirtoikkunassa Chievon joukkue pysyi likimain ennallaan, sillä ainoastaan Cagliariin siirtynyt Lucas Castroa voidaan pitää jonkin sortin menetyksenä. Tärkeää oli Perparim Hetemajn pitkä jatkosopimus, vaikka suomalaisen perässä oli huhujen mukaan monia muitakin seuroja. Chievo ei kesällä menettänyt pelaajia, mutta varsinaisia vahvistuksiakaan se ei hankkinut. Ilmaissiirrolla Laziosta siirtynyt isokokoinen target-kärki Filip Djordjevic voi osoittautua käyttökelpoiseksi pelaajaksi, vaikka serbin peliaika jäi viime vuosina hyvin vähäiseksi roomalaisseuran riveissä.

Ota seurantaan: Emanuel Vignato

Chievolla on yksi koko Italian parhaista junioriakatemioista ja seuran A-juniorijoukkueet ovat menestyneet mainiosti viime vuosien sarjoissa. Chievo on hiljalleen ajanut kovimpia lupauksiaan sisään ja ensi kaudella osa oman akatemian kasvateista saanee entistä isompia minuutteja. Yksi mielenkiintoisimmista pelaajista on vuonna 2000 syntynyt laituri Emanuel Vignato, jota pidetään yhtenä pelipaikkansa lupaavimmista pelaajista koko Italiassa. Vignato debytoi jo viime vuonna Serie A:ssa, mutta pelasi pääasiassa A-juniorien mukana. Laituri on saanut mukavasti vastuuta kesän harjoitusotteluissa ja kaiken mennessä nappiin 17-vuotias superlupaus kamppailee kauden edetessä jopa avauskokoonpanopaikasta.

Arvio

Kaiken hulinan keskellä Chievo on mukava poikkeus sääntöön, sillä joukkueen ydinrunko on ollut kasassa jo pitkään. Chievolla on ollut perinteisesti koko sarjan vanhin joukkue, mutta nyt edessä on pientä sukupolven vaihtoa, sillä seuran parhaita junioreita pyritään ajamaan entistä aggressivisemmin mukaan edustusjoukkueen toimintaan. Chievon kaudesta on taas kerran helppo povata vaikeaa, sillä joukkue ei juuri siirtoikkunassa vahvistunut. Rutiini riittänee taas kerran sarjapaikan säilyttämiseen, mutta Chievolla ei taida kuitenkaan olla rahkeita viime vuoden sarjasijoituksen uusimiseen.

Eintrachtin kanssa Saksan cupin viime kaudella voittanut Kevin Prince Boateng tekee alkavalla kaudella paluun Serie A:han. (Christof Koepsel/Bongarts/Getty Images)

15) Sassuolo

Piskuinen Sassuolo uhmaa jalkapallolakeja säilymällä vuodesta toiseen odotusarvojen vastaisesti Italian pääsarjassa. Sassuolo on kaikkea muuta kuin perinteinen suurseura, sillä se nousi kauden 2013 päätteeksi nykyisin Romaa valmentaman Eusebio Di Francescon johdolla seurahistoriansa ensimmäistä kertaa Italian pääsarjaan. Nuorekas Sassuolo ylsi parhaimmillaan jopa europeleihin ja seura on viime vuosina tullut tunnetuksi erinomaisesta kasvatustyöstä. Simone Zazan, Sime Vrsalkon ja Lorenzo Pellegrinin tapaiset pelaajat ovat ponnistaneet eurooppalaisiin suurseuroihin juuri Sassuolon kautta. Viime vuonna Sassuoloa povattiin jälleen kerran putoajaksi, mutta seura pelasi mainion kauden sijoittuen lopulta Serie A:ssa 11.

Alkavallakin kaudella Sassuolon suurin tähti on hyökkääjä Domenico Berardi, jota on jo vuosien ajan huhuilti Euroopen suurseuroihin. Sassuolo-kasvatin hype on ollut viime vuosina laskussa ja maisemanvaihto saattaisi tehdä nuorelle miehelle hyvää. Kesällä Berardia huhuiltiin Roman riveihin, mutta mies jatkanee alkavallakin kaudella kasvattajaseuransa riveissä. Kesän siirtoikkunasssa Sassuolo menetti ykköstopparinsa Francesco Acerbin Lazioon ja Italian maajoukkuehyökkääjä Matteo Politanon Interiin. Sisään on tullut seuran ideologian mukaisesti lähinnä nuoria pelaajia, mutta kokenut Kevin-Prince Boateng piristävän poikeuksen sääntöön tekevä pelimies. Viime kaudella kymmenen liigamaalia paukuttaneen Politanon korvaaminen tulee olemaan vaikeaa, mutta Bolognasta siirtyneellä Federico Di Francescolla on potentiaalia nousta tärkeäksi pelaajaksi alkavalla kaudella. Vielä aivan kauden kynnyksellä Sassuolo pudotti mairean pommin, kun se tiedoitti hankkineensa Maniel Locatellin riveihinsä lainasopimuksella, jossa on osto-optio kauden päätteeksi. Locatelli on erinomainen pelaaja, jonka kehitys on viime kausina hidastunut Milanin sekavan tilanteen vuoksi. Alkavalla kaudella tarjolla on isoa roolia, jonka myötä taitavan keskikenttäpelaajan kehitysjuna toivottavasti siirtyy takaisin raiteilleen.

Ota seurantaan: Stefano Sensi

22-vuotias Stefano Sensi on jo pitkään tiedetty lupaavaksi pelaajaksi, mutta nuoren keskikenttämiehen lopullinen läpimurto Serie A-tasolla on vielä antanut odottaa itseään. Marco Verrattiin ja Andrea Pirloon verrattu keskikentän regista on klassinen pelinrakentaja, jonka peliä on parhaimmillaan ilo seurata. Sensi on saanut viime vuosina vaihtelevasti vastuuta Sassuolon riveissä, mutta alkavalla kaudella hän kuulunee joukkueensa avauskokoonpanoon entinen Italian maajoukkuepelaaja voi kaiken mennessä nappiin nousta sarjan eliittikeskikenttäpelaajien joukkoon.

Arvio

Sassuolo menetti kesällä pari avainpelaajaansa, mutta onnistui korvaamaan lähtijät muutamalla hyvällä täsmähankinnalla. Viime kauden sijoituksen uusiminen tulee olemaan vaikeaa, muttei mahdotonta. Alemmassa keskikastissa joukkueiden väliset tasoerot ovat pienet ja mitä tahansa voi tapahtua. Sassuolo on riittävän hyvä joukkue välttääkseen akuutin putoamiskamppailun ja muutaman nuoren pelimiehen mahdollisen läpimurron myötä sijoutus sarjataulukossa voi olla yllättävänkin kova.

14) Bologna

Perinteikkääseen vuonna 1909 perustettuun Bolognaan pätevät samat sanat kuin Genoaan. Seitsemänkertaisen Italian mestari on kaikin muin paitsi pelillisin mittarein iso seura Italiassa, sillä Bolognan viime vuodet ovat olleet erittäin vaikeita. Bologna siirtyi vuonna 2014 kanadalaisomistukseen, mutta taustojen lisääntyneet rahamäärät eivät ainakaan vielä ole näkyneet positiivisella tavalla seuran edustusjoukkueen tekemisessä. Myös viime kaudella Bologna alisuoritti pahemman kerran ja lopulta matkaa putoamisviivaan jäi vaivaiset neljä pistettä. Sija 15 oli kaikkea muuta kuin mitä seuran kannattajat ennen kauden alkua odottivat.

Heikon kauden myötä päävalmentaja Roberto Donadoni vapautettiin tehtävästää. Korvaaja on vähintäänkin mielenkiintoinen nimi, sillä alkavalla kaudella Bolognan päävalmentajana toimii legendaarinen Filippo Inzaghi. Ex-maalinsylkijä teki hienoa työtä Venezian peräsimessä nostaen seuran kolmanneksi korkeimmalta sarjatasolta Serie A:n nousupudotuspeleihin. Nyt edessä on astetta kovempi haaste, sillä Bolognan joukkue ei näytä paperilla hurjan vakuuttavalta. Seura menetti suurimman tähtensä Simone Verdin Napoliin ja myös Federico Di Francescoa ja Adam Masinaa tulee varmasti ikävä. Hankintapuolella on ollut melko hiljaista, sillä vain Lukas Skorupski ja Diego Falcinelli ovat tasonsa pääsarjassa todistaneita pelaajia.

Ota seurantaan: Godfred Donsah

22-vuotias Ghanan maajoukkuekeskikenttäpelaaja on nuoresta iästään huolimatta pelannut jo neljän kauden verran isohkossa roolissa Serie A:ssa. Donsahia on jo pitkään pidetty äärimmäisen lupaavana pelaajana, mutta kahden suunnan keskikenttäpelaajan lopullinen läpimurto on antanut odotuttaa itseään. Viime kaudella Donsah onnistui hyvin ja kesällä häntä huhuiltiin mm. Fiorentinan riveihin. Sopimusta ei kuitenkaan syntynyt ja alkavalla kaudella ghanalainen on yksi Bolognan tärkeimmistä yksittäisistä pelaajista.

Arvio

Bologna tuntuu jämähtäneen paikoilleen. Seuran suuntaa on vaikea arvioida, sillä kovista puheista huolimatta Bologna ei ole juuri vahvistanut rivejään, vaikka omistajilla pitäisi olla rahaa kovienkin hankintojen tekemiseen. Filippo Inzaghi on mielenkiintoista nähdä taas Serie A:ssa. Milanin peräsimessä hän oli väärään aikaan väärässä paikassa, mutta nyt Super-Pippolla on mahdollisuus näyttää taktista osaamistaan. Taktisia neronleimauksia kyllä tarvitaan, sillä Bolognan kaudesta on helppo ennustaa vaikeaa. Pelaajiston laatu riittänee sarjapaikan uusimiseen, mutta kovin korkealle nykyisellä ryhmällä ei tulla nousemaan.

13) Cagliari

Manion kauden 2016-2017 jälkeen Cagliarissa odotukset olivat korkealla ennen viime kauden alkua. Seuralegenda Diego Lopezin alaisuudessa sardiinialaisten piti vakiinnuttaa asemansa Serie A:n keskikastiin, mutta kaudesta uhkasi lopulta tulla liki täydellinen pannukakku. Seura näytti vääjäämättä vajoavan putoamisviivan alapuolelle, mutta muutama iso voitto loppukaudella riitti nostamaan Cagliarin kolmella pisteellä putoamisviivan yläpuolelle. Cagliarin resursseilla sarjapaikan pitäisi varmistua helpommin eikä seuran kannattajat olleet lainkaan tyytyväisiä joukkueen peli-ilmeeseen.

Kausi oli kokonaisuudessaan iso pettymys ja kesällä sardiinialaiset siirtyivät neljän vuoden ajan Chievoa valmentaneen Rolando Maranin valmennukseen. Kesän tärkein prioriteetti oli loistavan kauden pelanneen keskikenttäpelaaja Nicolo Barellan pitäminen seuran riveissä ja tällä hetkellä nuori Italian junnumaajoukkuepelaaja näyttää jatkavan Cagliarissa, vaikka huhujen mukaan Inter ja Roma ovat olleet lupaavan keskikenttäpelaajan perässä. Kesällä Cagliari on tehnyt muutaman onnistuneen hankinnan. Kokenut Lucas Castro on oiva lisä laituriosastolle, mutta ehdottomasti mielenkiintoisin nimi on vuoden pelikiellosta vapautunut Dario Srna, joka siirtyi 15 Shahktarissa vietetyn vuoden jälkeen Italiaan. Kiinnostava nimi on myös Juventuksesta lainasopimuksella siirtynyt Italian nuorisomaajoukkuepelaaja Alberto Cerri, joka paukutti viime kaudella Serie B:ssä 15 maalia.

Ota seurantaan: Nicolo Barella

21-vuotias keskikenttäpelaaja Nicolo Barella on Cagliarin oman junioriakatemian kirkkain helmi. Toissakaudella Serie A-debyyttinsä tehnyt pelinrakentaja on kuulunut jo vuosia Italian nuorisomaajoukkueiden vakiokasvojen joukkoon ja viime kaudella Barella nousi Serie A:n mielenkiintoisimpien pelaajien joukkoon. Pelityyliltään hieman Radja Nainggolania muistuttava Barella pystyy pelaamaan monessa roolissa keskikentän keskustassa ja viime kaudella hän pelasi paikkapaikoin jopa hyökkäävänä keskikenttäpelaajana hyökkääjien takana. Kesällä Barellan perässä oli Interin ja Roman johdolla monia suurseuroja, mutta Cagliarin liki 40 miljoonan euron hintapyyntö pelästytti potentiaaliset seurat pois apajilta. Yksi lisäkausi isossa roolissa ei tee nuorelle pelaajalle pahaa, mutta Barellan tulevaisuus on jossain paljon Cagliaria isommassa seurassa.

Arvio

Cagliarin viime vuodet ovat olleet melkoista vuoristorataa. Nyt seuran uusi kotistadion on valmis, mikä tuo stabiiliutta välillä melko sekasortoiseen seurayhteisöön. Cagliari on tehnyt muutaman kiinnostavan uuden hankinnan ja paperilla joukkueen avauskokoonpano näyttää varsin hyvältä. Kasassa on taas melko kokenut joukkue, jonka pitäisi varmistaa sarjapaikka huomattavasti viime vuotta helpommin.

Kroatian maajoukkuelegenda Darijo Srna solmi vuoden sopimuksen Cagliarin kanssa. (Paul Gilham/Getty Images)

12) Genoa

Italian vanhin jalkapalloseura Genoa on jonkin sortin nukkuva jättiläinen. Yhdeksänkertainen Italian mestari on resurssien puolesta iso seura Italian mittapuulla, mutta sekavasti johdettuna se tuntuu elävän vuodesta toiseen ilman suurempaa päämäärätietoisuutta. Viime vuosia ovat värittäneet seuran kannattajien ja omistajan Enrico Preziosin väliset erimielisyydet. Kannattajat eivät ole pitäneet siitä, että seura on myynyt vuodesta toiseen parhaita pelaajiaan hankkimatta heille mitat täyttäviä korvaajia. Viime kaudella riidat jatkuivat, vaikka Genoa pelasi parhaimmillaan todella hyvää futista. Ennen loppukauden romahduksta seura oli jopa kamppailemassa eurosijoista, mutta viiden peräkkäisen tappion myötä sijoitus sarjataulukossa putosi, mutta 12. sijaa voidaan pitää pienenä onnistumisena.

Genoan päävalmentajan paikka on ollut viime vuosina varsin tuulinen työympäristö. Seuralegenda Gian Piero Gasperini vaihtoi maisemaa kauden 2010 päätteeksi ja sen jälkeen Genoalla on ollut peräti 13 eri valmentajaa. Valmentaja vaihtui myös kesken viime kauden, kun kokenut Davide Ballardini korvasi potkut saaneen Ivan Juricin. Kesän siirtomarkkinoilla Genoa menetti Italian maajoukkuemaalivahti Mattia Perinin Juventukseen, mutta Laziosta tullut kokenut Federico Marchetti on oiva korvaaja. Marchettin lisäksi Genoa hankki pääsääntöisesti nuoria nousevia pelaajia, mutta seitsemän Venäjän vuoden jälkeen Italiaan palaava Domenico Criscito ja Valioliigastakin muistettava kulttikeskikenttäpelaaja Sandro edustavat kokeneempaa kaartia.

Ota seurantaan: Christian Kouamé

Genoa teki viime kaudella vain 33 maalia, mikä oli koko sarjan kolmanneksi pienin määrä. Milanista tulleen Gianluca Lapadulan piti olla seuran uusi ykköspyssy, mutta lopulta Lapagol osui sarjassa vain kuusi kertaa. Kesällä Genoa vahvistikin hyökkäysosastoaan useammalla kaverilla, joista ehdottomasti mielenkiintoisin on parikymppinen norsunluurannikkolainen Christian Kouamé, joka paukutteli viime kaudella Serie B:ssä 11 maalia. Genoan hyökkäysosasto vaikuttaa varsin mielenkiintoiselta, sillä myös peräti 21 maalia Puolan pääsarjassa paukuttanut Krysztof Piatek siirtyi kesällä Il Grifonen riveihin.

Arvio

Genoa tuntuu ottaneen opiksi rakkaalta paikallisviholliseltaan Sampdorialta, joka on viime vuosina tehnyt jättimäisiä voittoja nuorten pelaajien myynneillä. Genoa on perinteisesti ollut yksi Serie A:n kokeneimmista joukkueista, mutta kesällä tavoitteena oli selkeästi nuorentaa joukkueen pelaajistoa. Kasassa on varsin mielenkiintoinen ja potentiaalinen joukkue, joka säilyttänee helpohkosti sarjapaikkansa.

11) Udinese

Vielä kymmenen vuotta sitten Udinese kuului Serie A:n kärkiseuroihin. Francesco Guidolinin valmentama ja Antonio Di Natalen tähdittämä seura pelasi parhaimmillaan jopa Mestarien liigassa, mutta alamäki viime vuosina on ollut varsin jyrkkä. Viime vuosina eurosijat ovat vaihtuneet putoamiskamppailuun ja viime vuonna seura alisuoritti taas kerran pahasti sijoittuen sarjassa 14. Kunnianhimoinen Massimo Oddo toi Zdenek Zemanmaisen hyökkäävän filosofiansa, joka ei kuitenkaan tuottanut toivottua tulosta. Parhaimmillaan Udinese pelasi viihdyttävää futista, mutta joukkueen puolustus vuosi aivan liian usein. Oddo saikin kesken kauden potkut ja Udinesen loppukausi sujui pitkään Juventusta pelaajaurallaan edustaneen ex-topparin Igor Tudorin johdolla.

Pozzon liikemiessuvun omistama Udinese on tunnettu railakkaasta pelaajaliikenteestään. Hulluina vuosina seura omisti reippaasti yli toista sataa pelaajaa, joista valtaosa pelasi lainalla eripuolella Eurooppaa. Nyt Udinesen siirtopolitiikka on hieman rauhoittunut, sillä seura tuntuu keskittyvän nuorten lahjakkaiden pelaajien hankkimiseen. Seuran ykkösjoukkue on jälleen kerran yksi koko sarjan nuorimmista, kuten myös vasta 36-vuotias uusi päävalmentaja Julio Velazquez. Kesän päähankinta oli kovalla 20 miljoonan siirtosummalla Juventuksesta siirtynyt keskikenttäpelaaja Rolando Mandragora ja myös Argentiinan pääsarjaseura Huracanista siirtynyt laituri Ignacio Pussetto vaikuttaa varsin potentiaaliselta nuorelta pelimieheltä.

Ota seurantaan: Rolando Mandragora

Juventus on viime vuosina tehnyt hyvää työtä nuorten italialaispelaajien kanssa. Seura tarkkailee maan lupaavimpia pelaajia ja hankkii parhaaksi katsomansa nimet riveihinsä. Yksi tällaisista tapauksista on 21-vuotias keskikenttäpelaaja Rolando Mandragora, joka debytoi Serie A:ssa jo kaudella 2014-2015. Kilpailu Torinossa oli kovaa eikä nuorukainen onnistunut missään vaiheessa murtautumaan Juventuksen pelaavaan kokoonpanoon. Kesällä moderni kahdensuunnan keskikenttäpelaaja siirtyi Udineseen, mutta Juventuksella on 20 miljoonan takaisinosto-optio, mikäli seura kokee Mandrogaran tulevaisuudessa vahvistukseksi itselleen. Genoan kasvatilla on kaikki mahdollisuudet nousta Serie A:n parhaiden keskikenttäpelaajien joukkoon ja hyvät otteet viime kaudella toivat jopa debyytin Italian maajoukkueessa.

Arvio

Udinesen paluuta vanhalle tasolle on odoteltu jo vuosia. Viime kauden piti olla kurssinkääntäjä, mutta lopulta seura oli jopa vähällä pudota ja säilytti sarjapaikkansa varsin täpärästi. Sampdoriaan siirtynyt Jakub Jankto on paha menetys, mutta muuten nuori joukkue on jälleen kerran vuotta kokeneempi. Tällä kaudella Udinesen pitäisi välttää akuutti putoamistaisto ja tiedossa on turvallinen sijoitus keskikastiin.

Kansikuva: Alessandro Sabattini/Getty Images