Serie A:n kesän siirtoikkunassa riitti tapahtumia, kun nimimies toisensa jälkeen siirtyi Italiaan. Yksi kesän kovimmista kaappauksista jäi kuitenkin hieman vähemmälle huomiolle. Luciano Spallettista tuli odotetusti Interin uusi päävalmentaja. Romassa hyvää jälkeä tehnyt kaljupää on saanut Interin pelaamaan monen vuoden tauon jälkeen materiaalinsa edellyttämällä tasolla ja seura lähteekin isona ennakkosuosikkina viikonloppuna pelattavaan kauden ensimmäiseen Milanon paikallisotteluun. Onko Spallettista viemään Inter takaisin sinne, minne seura todella kuuluu?
Spalletti nousi huippuvalmentajaksi vaatimattoman pelaajauran jälkeen
Luciano Spalletti syntyi vuonna 1959 Certaldossa, Firenzen lähellä olevassa reilun 10 000 asukkaan pikkukaupungissa. Kuten niin monen muunkin nuoren italialaispojan, myös Spallettin lapsuus kului pyöreän pallon perässä juostessa. 180-senttinen Spalletti erikoistui jo teini-iässä työteliääksi keskikenttäpelaajaksi, mutta lopulta hänen lahjansa eivät kuitenkaan riittäneet aivan jalkapallomaailman huipulle. Spallettin pelaajaura on kuitenkin komea, sillä hän pelasi yli kymmenen vuoden ajan isossa roolissa Italian kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla. 1980-luvun puolessa välissä häntä jopa huhuiltiin Genovan ja Sampdorian tapaisiin pääsarjaseuroihin, mutta lopulta pelaajauran huippukohdaksi jäi muutama onnistunut kausi ligurialaisseura Spezian keskikentän maestrona.
Spalletti oli jo pelaajaurallaan älykäs ja analyyttinen pelaaja, jota kiinnosti valmentaminen kovasti. Ei ollutkaan kovin yllättävää, että 34-vuotiaana pelaajauransa lopettanut Entellan kasvatti siirtyi nopeasti valmennuspuolelle. Spallettin valmentajaura lähti räjähdysmäisesti käyntiin, sillä hän valmensi piskuisen toscanalaisseura Empolin Italian kolmanneksi korkeimmalta sarjatasolta aina pääsarjaan asti. Erinomaisten näyttöjen myötä Spalletti oli 1990-luvun loppupuolella yksi koko Italian hehkutetuimmista nuorista valmentajista, mutta ura Empolista lähdön jälkeen polki pitkään paikallaan. Lyhyet jaksot Sampdorian, Venetsian ja Anconan peräsimessä päättyivät potkuihin ja moni olikin unohtanut Spallettin nimen kokonaan, kun hänet nimitettiin vuonna 2002 Udinesen uudeksi päävalmentajaksi.
Udinesessa Spallettista tuli yksi Italian parhaista valmentajusta
Udinese oli kuitenkin se ympäristö, jossa Spalletti teki lopullisen valmennuksellisen läpimurtonsa. Spallettin johdolla piskuinen Udinese nousi muutamassa vuodeksi Serie A:n suurseuraksi. Heti ensimmäisenä kautena loppusijoituksena oli komea kuudes sija ja paikka UEFA-Cupiin. Ehdottomasti kovin merkkipaalu nähtiin kuitenkin kaudella 2004-2005, jolloin Spalletti johdatti Udinesen sen seurahistorian kovimpaan saavutukseen, eli Serie A:n nelossijaan. Taakse jäivät Roman ja Lazion tapaiset mahtiseurat ja Udinese pelasikin seuraavalla kaudella seurahistoriansa ensimmäistä kertaa Mestarien liigassa. Udinesen 2000-luvun alkupuolen joukkue onkin jäänyt monelle mieleen, sillä Vicenzo Iaquintan, Morgan De Sanctisin, Marek Jankulovskin ja David Pizarron tähdittämä nippu pelasi varsin miellyttävää ja hyökkäysvoittoista jalkapalloa.
Udinesen oivat otteet eivät jääneet huomioimatta muuallakaan, sillä onnistuneen kauden jälkeen Spalletti nimitettiin kovien talousvaikeuksien keskellä painineen AS Roman päävalmentajaksi. 2000-luvun alun kovat satsaukset toivat Roman seurahistorian kolmannen mestaruuden, mutta myös taloudellisen epävakauden ja Roma oli hetkellisesti jopa konkurssin partaalla. Spalletti perikin kaaoksen keskellä olleen seuran, sillä edellisellä kaudella Romaa oli valmentanut peräti neljä eri päävalmentajaa. Kaljun valmentajavelhon päätehtävänä olikin tuoda stabiilius takaisin Roman toimintaan, mutta alkukausi ei toden totta näyttänyt menevän kovin vahvasti. Roma pelasi huonoa jalkapalloa ja Spalletti oli hetkellisesti vedonlyöntiyhtiöiden ykkösnimenä seuraavaksi potkut saavaa valmentajaa veikatessa.
Spalletti on modernin valeysin isä
Spalletti teki ehkä uransa parhaan päätöksen päättäessään vaihtaa Roman pääasialliseksi pelisysteemiksi silloin vielä melko harvinaisen 4 – 2 – 3 – 1 -formaation. Moni valmentaja kääntyisi hädän hetkellä puolustuksen suuntaan, mutta Spalletti päätti koittaa äärihyökkäävää pelitapaa ja loi Francesco Tottista epävirallisesti maailman ensimmäisen valeysin. Täysin vapaassa roolissa hyökkäyksessä operoinut Totti sai tulitukea laitureina pelanneilta Mirko Vucinicilta ja Mancinilta ja keskikentällä Roman peliä pyöritti Spallettille jo Udinesesta tutuksi tullut chileläinen syöttövirtuoosi David Pizarro. 15. sarjataulukossa valahtanut Roma nousi kuin ihmeen kaupalla sarjassa viidenneksi ja teki samalla Serie A-historiaa voittamalla ensimmäisenä joukkueena 11 peräkkäistä sarjaottelua. Ennätys sinetöityi ikimuistoisella tavalla, kun Lazio kaatui Rooman derbyssä lukemin 2-0. Spalletti oli hetkessä muuttunut sankariksi ja asiaa auttoi Italiaa shokeerannut calciopoli-skandaali, jonka jälimainingeissa Roman sarjasijoitus muuttui kolmanneksi ja samalla seura palasi Mestarien liigan lohkovaiheeseen muutaman vuoden tauon jälkeen.
Calciopoli-skandaalin jälkeen Serie A muuttui kahden seuran temmellyskentäksi. Roma ja Inter välttivät isommat rangaistukset ja seuraavat vuodet mestaruuskamppailu käytiinkin näiden kahden suurseuran välillä. Spallettin aikakaudella Roma pelasi lähivuosiensa ylivoimaisesti parhaat vuodet, mutta kaksi Coppa Italian voittoa ei kuitenkaan riittänyt mestaruusnälkäisen seuran kannattajille. Spalletti sai osittain ansaitusti pienten pelien valmentajan maineen, sillä Roma petti poikkeuksellisen usein isoissa otteluissa. Inter voitti lopulta viisi perättäistä mestaruutta Roman kovasti vastuksesta huolimatta. Roma pääsi kahden parhaimmillaan muutaman pisteen päähän Interistä, mutta Spalletti alkoi kyllästymään Ikuisen Kaupungin valtaviin paineisiin. Hänen mukaansa hän ei enää halunnut valmentaa ympäristössä, jossa odotukset olivat niin epärealistiset. Roma ei ollut taloudellisesti likimainkaan samalla tasolla Interin kanssa ja Spalletti teki hyvää työtä nuorten kotimaisten pelaajien kanssa. Lopulta heikosti menneen kauden aloituksen jälkeen Spalletti teki johtopäätökset ja ilmoitti eroamisestaan syyskuun ensimmäisenä päivänä vuonna 2009.
Venäjän kautta takaisin Roman peräsimeen
Roman jälkeen Spalletti matkasi Venäjälle, jossa hän pääsi juhlimaan valmennusuransa ensimmäisiä sarjamestaruuksia, kun Zenit juhli kahta peräkkäistä Venäjän liigan voittoa kausina 2010 ja 2011. Tuplamestaruuden jälkeen seurasi kuitenkin kolmen vuoden pokaaliton putki, mikä oli ehdottomasti liikaa kovia panostuksia tehneille pietarilaisille. Spalletti saikin potkut keväällä 2014. Potkujen jälkeen kaljupää piti melkein kaksi vuotta taukoa valmentamisesta ennen kuin kutsu kävi jälleen kerran Roman päävalmentajaksi. Rudi Garcia oli menettänyt täysin otteen joukkueestaan ja Spalletti nimitettiin heikosti kauden aloittaneen Giallorossin päävalmentajaksi tammikuun alussa vuonna 2016.
Spalletti tuli hänelle tuttuun tilanteeseen. Roma oli pelillisesti täysin sekaisin ja joukkueen ympärillä kohisi ties minkälaisia kohuja. Spallettin toinen stintti Roman päävalmentajana sujui tuloksellisesti mainiosti, sillä ensimmäisellä kaudellaan hän nosti keskikastiin valahtaneen Roman kolmanneksi ja toisella kaudella lopputuloksena oli toinen sija ja suora paikka Mestarien liigan lohkovaiheeseen. Jälleen kerran valmentajavelho huomasi Rooman raadollisuuden. Spalletti joutui viime keväänä myrskyn silmään riitautuessaan Roman kuninkaan Francesco Tottin kanssa. Spalletti ei antanut Tottille hänen itsensä ja kannattajien mielestä riittävästi peliaikaa ja viime keväänä Italissa ei juuri muusta puhuttu kun Tottin saamasta heikosta kohtelusta. Lopulta Totti päätti uransa viime kauteen ja moni Roman kannattaja syytti Spallettia hienon uran lopetuksen pilaamisesta. Moni oli jopa sitä mieltä, että jos Spalletti olisi kohdellut Tottia paremmin, olisi legenda jatkanut pelaajauraansa Roomassa vielä ainakin yhden kauden verran.
Onko Interistä nousemaan mestaruuskamppailuun jo tällä kaudella?
Spalletti päättikin olla jatkamatta Roomassa ja heti kesän alkuviikkoina niin ikään kriisistä kriisin viime vuodet surffannut Inter nimitti miehen uudeksi päävalmentajakseen. Spalletti pääsi Interissä, taas kerran, itselleeen niin kovin tuttuun ympäristöön. Isoja satsauksia tehnyt seura oli valahtanut ylempään keskikastiin ja Spallettin tehtäväksi annettiinkin Interin palauttaminen takaisin eurooppalaisen jalkapallon huipulle. Spallettin alaisuudessa Inter onkin pelannut erinomaisen alkukauden. Seitsemän pelatun kamppailun jälkeen kasassa on kuusi voittoa ja yksi tasapeli ja Inter majaileekin tällä hetkellä Serie A:n sarjataulukossa kolmantena heti Napolin ja Juventuksen perässä. Mainion alkukauden jälkeen moni italialainen alkaakin vasta tajuamaan, miten osaava valmentaja Spalletti todellisuudessa on.
Parin viime kauden aikana Roma alisuoritti jälleen kerran isoissa otteluissa. Jääräpäinen Spalletti osoitti kuitenkin pystyvänsä tekemään isoja päätöksiä, sillä moni muu valmentaja ei olisi rohjennut penkittää koko kaupungin suurinta kultapoikaa pelillisiin asioihin vedoten. Inter on kaivannut peräsimeensä suuren auktoriteetin valmentajaa ja siihen rooliin Spalletti sopii kun voi veitseen. Pelillisesti kaljupää on jatkanut tällä kaudella jo entuudestaan tutulla 4 – 2 – 3 – 1 -formaatiolla. Romassa Spallettin ongelmana oli tiettyjen avainpelaajien ylipeluuttaminen, sillä viime kaudella erityisesti Radja Nainggolan oli loppukaudesta jo aivan piipussa, kun hän pelasi Roman kaikki ottelut käytännössä alusta loppuun. Interissä tämä ei liene ongelma, sillä seura jäi viime kaudella sarjassa seitsemänneksi mistä johtuen Interiä ei nähdä tämän vuoden europeleissä.
Interin alkukauden otteluohjelma on ollut melko helppo ja joukkueen todellinen iskukyky on isohko arvoitus. Vierasvoitto Romasta oli kova saavutus, mutta pelillisesti kotijoukkue oli ottelussa huomattavasti parempi ja 3 – 1 vierasvoitto vaati jopa hieman hyvää tuuria. Viime viikkoina Inter on esiintynyt virkamiesmäisesti ja Milania vastaan joukueen pelin on parannuttava huomattavasti. Spallettilla onkin iso näytönpaikka, sillä häntä ei ole nostettu Italian parhaiden managerien joukkoon juuri tämänkaltaisissa isoissa otteluissa alisuorittamisen vuoksi. Voitto Milanista hiljentäisi kuitenkin kriitikot jälleen hetkeksi ja tekisi Interistä todellisen mestarikandidaatin tämän vuoden Serie A:ssa.
Kansikuva: Emilio Andreoli/Getty Images