Top 10: Kuumimmat nimet Serie A-kauden maalikuninkaaksi

Ruutu LogoUusi Serie A -kausi pyörähti käyntiin 18.8. Näe Cristiano Ronaldo ja kumppanit Ruutu+ -palvelussa.

Serie A:ssa, kuten kaikkialla muuallakin maailmassa arvostetaan tehokkaita hyökkääjiä. Viime vuosina Serie A:n maalikuninkuudesta on käyty tiukka kisa useamman pelimiehen kesken ja samaa on lupa odottaa myös alkavalla kaudella. Listasimme kymmenen todennäköisintä nimeä Serie A-kauden 2018-2019 maalikuninkaaksi.

10) Giovanni Simeone, Fiorentina

Giovanni ”Diegon poika” Simeone on pikku hiljaa nousemassa Euroopan kiinnostavimpien nuorten hyökkääjien joukkoon. Vuonna 1995 syntynyt hyökkääjä siirtyi Italiaan kaudeksi 2016-2017 ja tulokaskaudella Genoan riveissä syntyi mukavat 12 liigamaalia. Hyvän kauden jälkeen oli aika siirtyä astetta isompaan seuraan, kun Fiorentina iski tiskiin 15 miljoonan euron tarjouksen. Simeonen viime kausi alkoi vaikeasti, mutta ruuti alkoi olla loppukaudella totutun kuivaa. 14 maalia oli hyvä saldo sekavassa Fiorentinassa ja alkavalla kaudella Violan hyökkäysosasto näyttää ainakin paperilla huomattavasti viime vuotta paremmalta. Simonen hyvät otteet Italiassa poikivat myös kutsun Argentiinan maajoukkueeseen ja hyökkääjä hakee debyyttiään syyskuun alun kaksoismaaottelussa Guatemalaa ja Kolumbiaa vastaan.

9) Fabio Quagliarella, Sampdoria

Kokenut 35-vuotias Fabio Quagliarella on eniten Serie A maaleja urallaan tehnyt aktiivipelaaja. Värikkään uran pelannut Torinon kasvatti pelasi vaikeiden vuosien jälkeen huikean viime kauden, jolloin maaleja syntyi peräti 19. Q lempinimellä tunnettu hyökkääjä tuntuu löytäneen henkisen kotinsa Sampdoriasta, jossa hän nauttii suurta vastuuta niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Sampdorialla on jälleen kasassa varsin nuori joukkue, jonka ehdoton henkinen johtaja Quagliarella tulee olemaan. Viime kauden maalimäärän uusiminen ei liene kovin todennäköistä, sillä kilpailu peliajasta on alkavalla kaudella entistä tiukempaa. Lähtökohtaisesti Quagliarella on silti avauskokoonpanopelaaja, jonka pelityylin pitäisi toimia hyvin yhteen Sampdorian uuden hankinnan Gregoire Defrelin kanssa.

8) Andrea Belotti, Torino

24-vuotias Andrea Belotti löi itsensä lopullisesti läpi toissakaudella, jolloin Albinoleffen kasvatti sijoittui Serie A:n maalipörssin kolmanneksi 26 liigamaalilla. Belotti oli parhaimmillaan täysin dominoiva hyökkääjä, joka teki maaleja molemmilla jaloillaan ja päällään. Loistavan kauden jälkeen Belottia yhdistettiin huhuissa Mancheter Unitedin ja AC Milanin kaltaisiin seuroihin, mutta kukaan ei ollut valmis maksamaan kärkimiehestä Torinon pyytävää kovaa siirtosummaa. Odotukset ennen viime kautta olivat kovat, mutta loukkaantumisten riivaavaa hyökkääjä ei päässyt huipputasolleen. Kymmenen liigamaalia oli iso pettymys, mutta nyt kesän terveenä harjoitellut Italian maajoukkuekärki lähtee palauttamaan uraansa takaisin raiteilleen. Torino on tehnyt kesän aikana monta mielenkiintoista hankintaa ja Belotti ja Valenciasta saapunut Simone Zaza voivat kaiken mennessä nappiin muodostaa jopa sarjan parhaan kärkiparin. Vaikeasta viime kaudesta huolimatta Belotti on huipputason hyökkääjä ja ilman loukkaantumisia 20 liigamaalin haamurajan rikkominen on täyttä realismia.

7) Arek Milik, Napoli

Arek Milikin kuluneet kaksi vuotta Napolin riveissä ovat sujuneet mollivoittoisesti jatkuvien vammojen vuoksi. Milik hankittiin aikoinaan Etelä-Italiaan Juventukseen siirtyneen Gonzalo Higuainin korvaajaksi ja Puolan maajoukkuemies näytti heti debyyttikaudellaan hyvältä ennen pahaa polvivammaa, joka piti Milikin sivussa pelikentiltä liki kauden loppuun asti. Hyökkääjän epäonni jatkui myös viime kaudella, sillä polvivamma uusiutui ja Milik pystyi pelaamaan vain 15 ottelusssa. Nyt alla on kuitenkin ehjä harjoituskausi ja Puolan maajoukkuetykki tuntuu olevan elämänsä kunnossa. Napolin uusi päävalmentaja Carlo Ancelotti peluuttaa usein avauskokoonpanossaan selkeää ysipaikan pelaajaa, joten Milikille pitäisi siunaantua vastuuta heti alkukaudesta alkaen. Puolalaisen kausi alkoi vahvasti, sillä mies teki maalin avausottelussa Laziota vastaan. Milik on aina ollut loistava maalintekijä ja 20 liigamaalin raja on tällä kaudella täyttä realismia, jos hyökkääjä vain pysyy terveenä.

6) Paulo Dybala, Juventus

24-vuotiaan Argentiinan maajoukkuhyökkääjän Paulo Dybalan murtautumista aivan maailman absoluuttiselle huipputasolle on odoteltu jo pari vuotta. Viime kausi oli tehojen puolesta La Joyan uran paras, sillä Instituton kasvatti osui Serie A:ssa 22 kertaa. Dybala kuitenkin katosi taas kerran liian usein kuvasta kun ottelut kovenivat ja osittain tästä johtuen Juventus päätti hankkia Cristiano Ronaldon riveihinsä kesän siirtoikkunassa. Ronaldon hankinnasta huolimatta Dybalalla on edelleen iso rooli Juventuksen hyökkäyksessä. Yhteispeli Ronaldon kanssa ei vielä ole löytynyt, mutta portugalilaisen tapaisen supertähden läsnäolo avaa automaattisesti lisätilaa Dybalan kaltaiselle monipuoliselle hyökkääjälle. Dybala pelanneekin alkavalla kaudella entistä enemmän hieman Ronaldon alapuolella vapaassa roolissa. Maaleja pitäisi syntyä liki entiseen tahtiin, vaikka Ronaldon läsnäolo saattaa hieman tiputtaa La Joyan henkilökohtaisia maalimääriä viime kautta alemmas.

Edin Dzeko on päässyt tuulettamaan usein Roman paidassa. (Dino Panato/Getty Images)

5) Edin Dzeko, AS Roma

32-vuotias Bosnian maajoukkuetähti Edin Dzeko on yksi viime vuosien varmimmista maalintekijöistä koko Euroopassa. Dzeko on myös osoittanut menestyvänsä eri jalkapallokulttuureissa, sillä hän on historian ensimmäinen pelaaja, joka on tehnyt yli 50 maalia niin Englannin, Italian kuin Saksan pääsarjassa. Italiassa Dzekon alku oli vaikea, sillä debyyttikaudella maaleja syntyi vain kahdeksan kappaletta. Toisella kaudella kuitenkin alkoi tapahtumaan ja 29 maalin myötä Dzeko kruunattiin Serie A:n maalikuninkaaksi. Dzeko ei ole maailman tehokkain viimeistelijä, mutta hän haistaa maalipaikat loistavasti ja isokokoisena kohdepelaajana hänen merkitystään ei mitata vain maaleilla. Viime kaudella moni ihmetteli, miksi Roman päävalmentaja Eusebio Di Francesco antoi jatkuvasti luottoa löysästi esiintyneelle Dzekolle, mutta erityisesti loppukaudella bosnialainen oli loistavassa vireessä ja Dzeko olikin Roman legendaarisen UCL-kampanjan yksi suurimmista sankareista. Alkavalla kaudella Zeljeznicarin kasvatti paukuttanee jälleen kerran parikymmentä maalia, vaikka Patrik Schick luo entistä suurempaa kilpailutilannetta Roman hyökkäyspäähän.

4) Gonzalo Higuain, AC Milan

Gonzalo Higuain on tehnyt viidellä Italiassa pelaamallaan kaudella yhteensä peräti 111 liigamaalia, mutta miestä ei silti tunnuta arvostavan Euroopan kärkihyökkääjien joukkoon. Higuainin kiroukseksi ovat nousseet isot ottelut, erityisesti Argentiinan paidassa, sillä mies tullaan ikuisesti muistamaan eri finaaleissa nähdyistä käsittämättömistä maalipaikoissa epäonnistumisista. Seurajoukkueessa ruuti on kuitenkin ollut aina kuivaa ja Higuainia voidaan pitää yhtenä maailman tasaisimmista hyökkääjistä. AC Milanissa tarjolla on entistä isompaa roolia, sillä sekasortoisesti johdettu seura on kaivannut selkeää profiilihyökkääjää aina Zlatan Ibrahimovicin lähdöstä alkaen. Hyvistä tehoista huolimatta Higuainin vastuu olisi jäänyt Juventuksessa melko vähäiseksi, joten mies suostui siirtymään Milanoon, vaikka kaupungin punamusta joukkue ei ensi kaudella esiinny lainkaan europeleissä. Milan sai haluamansa, takuuvarman 20 liigamaalin hyökkääjän, joka kaiken mennessä nappiin voi voittaa alkavalla kaudella uransa toisen Serie A:n maalikuninkuuden. 30-vuotiaana Higuain pelaa nyt uransa viimeisiä huippuvuosia ja onnistuneen Italia-ajanjakson oiva loppuhuipennus voisi olla Milanin palauttaminen Serie A:n kärkikahinoihin.

3) Cristiano Ronaldo, Juventus

Cristiano Ronaldon Juventus-siirrosta on varmasti sanottu jo kaikki mahdollinen. Ronaldon välit Real Madridin omistaja Florentino Perezin kanssa tulehtuivat ja 33-vuotias portugalilainen kaipasi vielä yhtä uutta haastetta voitettuaan moneen otteeseen kaiken mahdollisen Madridin valkopaitojen riveissä. Voittaminen on ainoa asia mikä kiinnostaa Ronaldoa, joten kohti kahdeksatta peräkkäistä Italian mestaruutta matkaava Juventus oli täydellinen osoite Portugalin supertähdelle. Ronaldo on maailman paras maalintekijä, mutta Juventuksen riveissä hän tulee pelaamaan paljon entistä vähemmän. Juventuksen alkavan kauden ainoa tavoite on Mestarien liigassa ja kaikki tähtää siihen, että joukkue on parhaimmillaan kevään kovien pelien alkaessa. 33-vuotias Ronaldo ei enää ole fyysisesti sama pelaaja kuin muutama vuosi sitten ja Juventuksen päävalmentaja Massimiliano Allegri tulee varmasti säästelemään pitkän kauden aikana Ronaldon minuutteja tarkasti. Mikään ei viittaa siihen, etteikö Ronaldo jatkaisi käsittämätöntä maalitehtailuaan myös Italiassa, mutta Juventuksen mukaan hän tulee pelaamaan alkavalla kaudella maksimissaan 30 liigaottelussa, mikä ei välttämättä riitä hyvien hyökkääjien sarjassa maalipörssin voittoon.

2) Ciro Immobile, Lazio

Ciro Immobile on yksi esimerkki laatupelaajasta, joka epäonnistui ulkomaan valloituksessaan. Sorrenton kasvatti löi itsensä läpi legendaarisen Zdenek Zemanin valmennuksessa kaudella 2011-2012, jolloin hyökkääjä muodosti Serie B:tä dominoineen Pescaran ydinrungon yhdessä Marco Verrattin ja Lorenzo Insignen kanssa. Läpimurto pääsarjassa nähtiin vuoden päästä, kun Immobile kamppaili Torinon paidassa Serie A:n maalikuninkuudesta. Hienon kauden jälkeen edessä oli siirto Dortmundiin, jossa hyökkääjä kärsi pahoista sopeutumisongelmista. Myöskään lainasiirto Sevillaan ei ollut onnistunut, joten edessä oli paluu tuttuun Serie A:han. Lazion paidassa Immobile on ollut parhaimmillaan täysin pysäyttämätön, mistä kertoo kahden viime kauden komeat maalimäärät. Viime kaudella Immobile oli Lazion paras pelaaja yhdessä Sergej Milinkovic-Savicin kanssa ja 29 maalin uusiminen on täyttä realismia myös alkavalla kaudella. Immobilen seuraava kehitysaskel on isoissa peleissä petraaminen, sillä 28-vuotias hyökkääjä sai viime kaudella hieman kritiikkiä siitä, ettei hän päässyt parhaimmilleen, kun vastaan asettui sarjan huippujoukkueita.

1) Mauro Icardi, Inter

Interin kapteeni Mauro Icardi lienee yksi Italian vihatuimmista jalkapalloilijoista, mutta kukaan ei pysty kiistämään argentiinalaisen pelillistä loistavuutta. Siviilielämän sekoilut ovat vaikuttaneet Icardin maineeseen, mutta viime vuosina Argentiinan maajoukkuehyökkääjä on kasvanut paljon ja keskittynyt jalkapallon pelaamiseen. Jälki on ollut vakuuttavaa, sillä kuuden Interissä pelatun kauden aikana on syntynyt tasan sata liigamaalia. 25-vuotias hyökkääjä on parhaimmillaan täysin pysäyttämätön, sillä Icardi pystyy viimeistelemään monipuolisesti niin päällään kuin molemmilla jaloillaan. Icardi on kärsinyt Interin viime vuosien sekasorrosta ja hyökkääjää on huhuissa yhdistetty niin Arsenaliin kuin Real Madridiin. Icardi itse kuitenkin tuntuu nauttivan elämästään Milanossa ja huhujen mukaan kehitteillä on uusi rahakas jatkosopimus, joka pitäisi Interin ykköstähden joukkueen riveissä useamman vuoden ajan. Ilman loukkaantumisia Icardi on selkeä ykkösehdokas voittamaan uransa kolmannen Serie A:n maalikuninkuuden. Vaikka Interin kauden avausottelu oli paha pannukakku, pitäisi kesällä kovasti vahvistuneen joukkueen olla alkavalla kausilla huomattavasti viime vuosia parempi, mikä sopii hyvin myös Icardille.

Kansikuva: Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images