Sarjanousija Hellas Veronalla on yksi ensi kauden mielekiintoisimmista hyökkäysosastoista

Faneille.com LogoFaneille.com – Urheilumedian Zlatan.

Moni neutraali Serie A:n ystävä tuuletteli kauden päätteeksi kun selvisi, että Pohjois-Italian perinneseura Hellas Verona tekee paluun pääsarjatasolle yhden vuoden tauon jälkeen. Veronan ykkösseura on tehnyt kesän siirtoikkunassa muutaman äärimmäisen mielenkiintoisen hankinnan ja erityisesti joukkueen hyökkäysosasto vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta.

Hellas on Veronan ykkösseura

Hellas Veronaa voidaan pitää osittaisena suurseurana, vaikka joukkueen palkintokaappi onkin melko tyhjä. ”I Butei” on ehdottomasti Veronan ykkösseura, vaikka Perparim Hetemajn edustama Chievo onkin viime vuosina menestynyt paremmin pelikenttien puolella. Chievo on kuitenkin piskuinen, pieniä yleisömääriä keräävä kaupunginosaseura kun taas perinteinen jo vuonna 1903 perustettu Hellas saa kannatusta ympäri Veronaa tavallisten veronalaisten keskuudessa.

Vaikka Hellas on niittänyt jonkinlaista menestystä myös pelikenttien puolella, tunnetaan se ehkä paremmin äärimmäisen aggressiivisista ja huonokäytöksisistä kannattajistaan. Hellaksen suurin ultraporukka Brigante Gialloblu on tullut tunnetuksi monenlaisista kohuista sen 40-vuotisen eliniän aikana. Alunperin Hellaksen kannattajat sijoittuivat poliittisesti vasemmalle, mutta viimeisen 20 vuoden aikana Curvassa on näkynyt entistä enemmän äärioikeistolaista ja avoimen rasistista asennoitumista. Brigante Gialloblun epävirallinen motto ”me vihaamme kaikkia” kuvastaa hyvin seuran kannattajien asennoitumista. Tunne on yleensä myös molemminpuolinen, sillä Hellaksella ei juuri ystäviä Italiassa ole.

Hellas juhli sensaatiomaisesti Serie A:n mestaruutta vuonna 1984. Sen jälkeen seura ajautui kuitenkin monenlaisiin ongelmiin ja siitä tuli hissijoukkue kahden korkeimman sarjatason välillä. 2000-luvulle tultaessa Hellas kuitenkin romahti alasarjoihin ja tulevaisuus näytti kysymysmerkiltä. Seura onnistui kuitenkin ratkaisemaan ongelmansa ja se palasi kaudeksi 2013 takaisin Serie A:han yli kymmenen vuoden tauon jälkeen.

Luca Toni on seuran lähihistorian merkittävin pelimies

”Gialloblun” paluu pääsarjaan henkilöityy vahvasti yhteen mieheen. Kovin moni ei reagoinut Hellaksen tiedottaessa tehneensä kahden vuoden sopimuksen legendaarisen Luca Tonin kanssa. Kolossaallisen hyökkääjäsuuruuden viime vuodet olivat olleet vaikeita ja harva odotti miehestä aitoa vahvistusta sarjanousijoille. Toisin kuitenkin kävi ja Toni paukutteli Hellaksen kolmen pääsarjakauden aikana peräti 48 liigamaalia. Toni kruunattiin myös kaikkien aikojen vanhimpana pelaajana Serie A:n maalikuninkaaksi kaudella 2014-2015.

Nyt Hellas on siis jälleen pääsarjassa. Ja jälleen kerran joukkue tuntuu luottavan kokeneisiin ja varsin nimekkäisiin hyökkäyspään vahvistuksiin. Joukkueessa on ja valmiiksi Serie B:n viime kauden maalikuningas Giampaolo Pazzini, joka oli monen mielestä liian hyvä pelaaja pelaamaan Italian toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. 25 maaottelua Italian paidasssa pelanneen ”Pazzon” viime vuodet ovat olleet vaikeita, mutta viime kaudella hän tuntui saaneen kauan kadoksissa olleen itseluottamuksensa takaisin. Pazzini on parhaimmillaan erinomainen hyökkääjä, joka pystyy viimeistelemään monipuolisesti molemmilla jaloillaan. Parhaat vuotensa hän pelasi Sampdoriassa, jossa hän muodosti yhden viime vuosien parhaista tutkapareista yhdessä Italian jalkapallon epävirallisen pahan pojan Antonio Cassanon kanssa. Nyt tämä kärkipari on taas yhdessä kuuden vuoden tauon jälkeen.

Luca Toni tuli, näki ja paukutti itsensä maaleillaan Hellas Veronan kannattajien sydämiin. (Dino Panato/Getty Images)

Antonio Cassanon kohdalla ei voida muuta kuin jossitella

Tuntuu hieman siltä, että Antonio Cassanon on tehtävä asiat aina vaikeimman kautta. Hellas Verona nimittäin tiedoitti reilu viikko sitten tehneensä vuoden sopimuksen monipuolisen hyökkääjän kanssa. Kahdeksan päivää sopimuksen julkaistamisen jälkeen Cassano ilmoitti yllättäen lopettaneensa jalkapallouran. Hän vetosi motivaatio-ongelmiin ja koti-ikävään, mikä oli monen mielestä outoa, sillä Cassanon koti Genovassa sijaitsee noin kolmen tunnin ajomatkan päästä Veronasta. Muutaman tunnin mietintätauon jälkeen Cassano kuitenkin tiedoitti uudelleen jatkavansa sittenkin uraansa. Hänen mukaansa hän teki hätiköidyn päätöksen tunnekuohuissaan ja on kuin onkin valmis jatkamaan tapahtumarikasta uraansa ainakin yhden kauden verran.

Barin kasvatti Cassano on eittämättä yksi kaikkien aikojen lahjakkaimmista italialaisjalkapalloilijoista. Talentistaan huolimatta Cassanon ura ei kuitenkaan ole edennyt lähellekkään odotusten mukaisesti, sillä miehellä on ollut jatkuvasti monenlaisia ongelmia siviilielämän puolella. Vaikeana persoonana tunnettu Cassano kiukutteli itsensä ulos sydämensä seurasta Romasta, katsosi likimain täysin jalkapallokartalta ja nousi hieman vanhemmalla iällä Sampdorian paidassa takaisin Italian maajoukkueeseen ja Serie A:n eliittipelaajien joukkoon. Viime vuosina Cassano on omien sanojensa mukaan aikuistunut kovasti, mutta hän riitautui viime kaudella pahasti Dorian kanssa joutuen täydelliseen koirankoppiin ykkösjoukkueen toiminnasta. Cassano ja seurajohto ottivat kovasanaisesti yhteen medioiden välityksellä ja lopulta miehen sopimus purettiin jonkinlaisessa yhteisymmärryksessä.

Alessio Cerci täydentää Hellaksen nimekkään hyökkäyksen

Cassano ei pelannut viime kaudella juurikaan ykkösjoukkueen riveissä, joten hänen pelikuntonsa on iso kysymysmerkki. Hellas Veronan kannattajat varmasti toivovat Cassanolta ja Pazzinilta samanlaisia otteita, kun aikoinaan Sampdorian paidassa. Pazzini oli Cassanon tyyliin menetetyn lupauksen maineessa, mutta kaksi jo menetetyksi tapaukseksi tuomittua hyökkääjää löysivät nopeasti yhteisen sävelen. Sampdoria pelasi lähihistoriansa parhaat kaudet Cassanon ja Pazzinin johdolla ja oli vähällä selvitä aina Mestareiden liigan lohkovaiheeseen saakka.

Cassano ei suinkaan ollut Hellaksen ainoa mielenkiintoinen hyökkäyspään vahvistus. Pari viikkoa sitten seura nimittäin tiedoitti hankkineensa Atletico Madridissa pelanneen Alessio Cercin riveihinsä vuoden mittaisella sopimuksella. Cerci on hyvin samankaltaisessa tilanteessa kuin Cassano ennen siirtymistään Sampdoriaan. Vikkeläkinttuinen hyökkäyspään monitoimimies muodosti muutama vuosi sitten koko sarjan parhaan tutkaparin yhdessä nykyisin Laziota edustavan Ciro Immobilen kanssa, mutta Cercin viime vuodet ovat menneet täysin pipariksi, koska peliaikaa Madridissa ei juurikaan siunaantunut. Kevään lainasopimus Genoassa oli kuitenkin positiivinen ja Cerci näytti olevansa yhä parhaimmillaan laadukas pelaaja.

Kaiken mennessä nappiin Hellaksella saattaa siis olla käsissään yksi koko sarjan parhaimmista hyökkäysarsenaaleista. Vastaavasti uhkakuvat ovat myös suuret, sillä Cerci ja erityisesti Cassano eivät ole maailman helpoimpia persoonia ja hommat voivat mennä helposti täydelliseen umpisolmuun. Serie A:ssa on melko tavallista, että ainakin yksi nousijajoukkueista säilyttää helposti sarjapaikkansa. Viime kaudella kovasti vahvistunut Cagliari sijoittui heti nousun jälkeisellä kaudella 12. ja samankaltaista sijoitusta voi odottaa myös Hellakselta, joka on ainakin paperilla ylivoimaisesti paras tämän vuoden nousijajoukkueista. Joka tapauksessa uusimpien hankintojensa myötä Hellaksen kaudesta on hellpo ennustaa kaikkea muuta kuin tylsää. Seura tulleee pyörimään otsikoissa, toivottavasti positiivisten pelillisten otteiden ansiosta.

Kansikuva: Dino Panato/Getty Images