Serie A:n maalipörssiä johtava ”uusi Lewandowski” Krzysztof Piatek on Euroopan kovavireisin hyökkääjä

Ruutu LogoUusi Serie A -kausi pyörähti käyntiin 18.8. Näe Cristiano Ronaldo ja kumppanit Ruutu+ -palvelussa.

Serie A:n maalipörssin kärjessä on todellinen yllättäjä. Ennen kauden alkua harva oli koskaan kuullutkaan Krzysztof Piątek nimisestä pelimiehestä, mutta nyt kahdeksan maalia kuudessa Serie A-ottelussa paukuttanut monipuolinen hyökkääjä on kaikkien huulilla. Minkälainen pelimies mm. Barcelonan ja Dortmundin ostoslistalle päätynyt puolalaiskärki oikein on?

Piatek on kotoisin pienestä pitäjästä

Puola on kivikova urheilumaa ja erityisesti pallopeleissä maa on niittänyt menestystä läpi koko historiansa. Jalkapallo on ykköslaji melkein joka puolella Puolaa, mutta Krzysztof Piątekin synnyinkaupunki, lähellä Tsekin rajaa sijaitseva Dzierżoniów on poikkeus sääntöön. Dzierżoniówissa on vain kaksi jalkapallokenttää, joista toinen on talviolosuhteisiin soveltuva lämmitetty tekonurmi. 1600-luvun kolmikymmenvuotisessa sodassa täysin tuhoutuneen kaupungin suosituimmat urheilulajit ovat uiminen ja keilailu, mutta kaupunki on silti onnistunut kasvattamaan Puolan tämän hetken kuumimman jalkapallolupauksen.

Dzierżoniówin ykkösseura Lechia Dzierżoniów pelaa Puolan neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla, mikä ei ole paras mahdollinen kehittymisalusta nuorelle ja lupaavalle pelaajalle. Piątek debytoi kotikaupunkinsa edustusjoukkueessa 16-vuotiaana, mutta täysi-ikäistymisen lähestyessä oli aika siirtyä astetta kovempiin ympyröihin. Nuoren hyökkääjän ensimmäiseksi ammattilaisseuraksi valikoitui pääsarjan ja ykkösdivisionan välissä seilannut hissijoukkue Zagłębie Lubin, jonka edustusjoukkueen kokoonpanoon Piatek murtautui heti ensimmäisellä kaudellaan.

Piatek paukutteli nuorempana kovia maalimääriä Puolan pääsarjassa

Argentiinassa kaikkia nuoria hyökkäyspään verrataan Diego Maradonaan tai Lionel Messiin ja Brasiliassa Neymarit ja kumppaneita nimetään Pelen manttelinperijiksi. Puolassa tilanne on vastaava, sillä jokaista nuorta vähänkin maaleja tekevää hyökkääjää verrataan automaattisesti maan historian parhaaseen jalkapalloilijaan Robert Lewandowskiin. Piatekin kohdalla vertaukset Puolan maajoukkuekapteeniin syttyivät todenteolla henkiin kaudella 2016-2017, jolloin parikymppinen Krakovan kakkosseura KS Cracovian riveihin siirtynyt hyökkääjä teki 11 maalia Puolan pääsarjassa.

Mainiosti sujuneen kauden jälkeen Piatek nousi myös Puolan U-21 maajoukkueeseen, joka esiintyi kesän 2017 EM-kisoissa vaisusti. Vaisuus ei kuitenkaan kuvastanut Piatekin kautta 2017-2018, jolloin Cracovian paidassa pelannut vikkeläkinttuinen hyökkääjä oli ilmiliekeissä nousten Puolan pääsarjan parhaaksi kotimaiseksi maalintekijäksi 21 liigamaalilla. Samalla kutsu kävi myös Puolan miesten maajoukkueeseen, mutta Piatekin suureksi pettymykseksi hän ei lopulta mahtunut mukaan maansa lopulliseen kisajoukkueeseen Venäjän MM-kisoihin.

Kesällä Piatekin siirtoa Genoaan ei juuri noteerattu urheilulehdissä

Piatek oli nouseva nimi Puolassa, mutta muualla häntä ei juuri oltu noteerattu. Ei siis ollut kovin suuri ihme, ettei Italiassa juurikaan kohistu, kun Genoa tiedoitti kesäkuun alussa hankkineensa puolalaisen riveihinsä reilun neljän miljoonan euron siirtosummalla. Genoa kaipasi uutta verta hyökkäykseensä, sillä edelliskaudella Italian vanhin seura teki 38 ottelussa vaivaiset 33 maalia. Piatekia kuitenkin pidettiin lähinnä tulevaisuuden pelaajana ja Milanissa Italian maajoukkuekaavailuihin päätyneen Gianluca Lapadulan varamiehenä.

Alkukaudella Piatek on ollut kaikkea muuta kuin varamies, sillä Puolan maajoukkueeseen noussut hyökkääjä ei tunnu pystyvän olemaan tekemättä maaleja. Piatekin ura Italiassa alkoi räväkästi, sillä puolalaisen ensimmäistä maalia saatiin odotella vain 70 sekuntia. Vauhtiin päästyään Piatek paukutti Coppa Italian ottelussa Lecceä vastaan neljä maalia ensimmäisellä puoliajalla ja sensaation siemenet kylvettiin ensimmäistä kertaa maahan.

Edes hienon Coppa-Italia debyytin jälkeen tuskin kukaan osasi odottaa, minkälaiseen hirmuvireeseen puolalaiskärki alkukaudella nousee. Kuuden pelatun ottelun jälkeen Genoalla on kasassa jo kolmasosa koko viime kauden maalimäärästä ja suurin kiitos asiasta kuuluu Serie A:n maalipörssiä suvereenisti kahdeksalla maalilla johtavalle Piatekille, joka on osunut maalipuiden väliin vähintään kerran kauden jokaisessa ottelussa.

Piatek muistuttaa pelaajana legendaarista Pippo Inzaghia

Vertailut Puolan supertähti Robert Lewandowskiin ovat ilmeiset, sillä myös Lewandowski siirtyi aikoinaan puolihuolimattomasti Dortmundin riveihin samaisella reilun neljän miljoonan euron siirtosummalla. Piatekin ja Lewandowskin välillä on selkeitä yhtäläisyyksiä, mutta aivan samantyylisistä pelaajista ei kuitenkaan ole kyse. Piatek on enemmän selkeä boksihyökkääjä, jonka maalikimara muistuttaa enemmän legendaarista Pippo Inzaghia, sillä puolalainen tuntuu aina olevan siellä missä tapahtuu. Piatek ei tee näyttäviä maaleja, mutta boksin sisällä hän on tehnyt tuhojaan kauden jokaista vastustajaa vastaan. Kahdeksasta Serie A-maalista seitsemän on syntynyt rangaistuspotkualueen sisältä ja erityisesti nuoren miehen pääpelitaito on tehnyt vaikutuksen, sillä melko pienestä varrestaan huolimatta Piatek vaikuttaa erittäin laadukkaalta pääpelaajalta.

Vielä alkukaudella Genoan päävalmentaja Davide Ballardini oli kovin haluton puhumaan sensaatiohyökkääjästä lehdistön edessä, sillä kokenut kettu halusi pitää mediahypen mahdollisimman pienenä. Kahdeksan tehdyn maalin jälkeen median kiinnostus on luonnollisesti jatkuvassa kasvussa ja viime viikkoina Ballardini on keskittynyt kehumaan vuolaasti uutta timanttiaan, joka teki kuuleman mukaan vaikutuksen Genoan päävalmentajaan heti ensimmäisissä harjoituksissa.

Piatekin alkukausi on koko Genoan historian paras ja edellinen Serie A:ssa samaa tahtia maaleja tehnyt tulokaspelaaja oli 1940-luvun loppupuolen tanskalainen tähtihyökkääjä Karl Aage Hansen. Piatekin mahtavat otteet eivät ole jääneet huomioimatta Genovan ulkopuolella ja jo nyt lienee selvää, että Italian vanhin jalkapalloseura tulee tekemään mojovat voitot ensi kesänä, kun Piatek vaihtanee maisemaa astetta isompaan seuraan. Genoan viime otteluissa onkin riittänyt pelaajatarkkailijoita ympäri Eurooppaa, sillä villeimpien huhujen mukaan jopa Real Madridin ja Barcelonan tasoiset seurat olisivat Piatekin perässä jo tammikuun siirtoikkunan auetessa.

Kansikuva: Paolo Bruno/Getty Images