Top-10: Serie A:n alkukauden parhaat pelaajat

Ruutu LogoUusi Serie A -kausi pyörähti käyntiin 18.8. Näe Cristiano Ronaldo ja kumppanit Ruutu+ -palvelussa.

Italian pääsarjaa Serie A:ta on nyt pelattu 11 kierrosta ja asetelmat ja joukkueiden väliset voimasuhteet alkavat hiljalleen hahmottua. Sarjan kärkipäästä löytyy tuttuja joukkueita ja tänäkään vuonna Juventukselle ei näytä löytyvän pysäyttäjää. Moni yksittäinen pelaaja on säväyttänyt ja päätimmekin listata alkukauden kymmenen parasta pelimiestä.

10) João Cancelo, Juventus

Inter Milanissa viime kaudella lainasopimuksella pelannut Portugalin maajoukkuepuolustaja João Cancelo oli Cristiano Ronaldon ohella Juventuksen viime kesän kärkihankinta. Cancelon viime kausi oli vaihteleva, sillä heikon syyskauden jälkeen portugalilainen oli keväällä koko sarjan paras laitapuolustaja. Inter olisi halunut pitää miehen riveissään, mutta milanolaisilla ei ollut rahkeita vastata Juventuksen tarjoamaan 40 miljoonan euron siirtosummaan. Torinossa Cancelo on jatkanut siitä mihin hän viime vuonna jäi. Vielä kauden parissa ensimmäisessä ottelussa oikea laitapuolustaja etsi omaa rooliaan Vanhan Rouvan pelitavassa, mutta viime viikkoina Cancelo on ollut Juventuksen parhaita pelaajia erityisesti hyökkäyssuuntaan. Puolustuspäässä Benfican kasvatti on yhä ajoittain ongelmissa, mutta 24-vuotiaana hänen parhaat pelivuotensa ovat vielä edessä päin.

9) Miralem Pjanic, Juventus

Miralem Pjanic lienee yksi koko maailman aliarvostetuimmista jalkapalloilijoista juuri nyt. Bosnian maajoukkuemies on kuulunut jo useamman vuoden ajan Serie A:n parhaiden pelaajien joukkoon, mutta häntä harvoin noteerataan listattaessa maailman parhaita keskikenttäpelaajia. Vielä uransa alkuaikoina Pjanic pelasi paljon puhtaana hyökkäävänä keskikenttäpelaajana, mutta Juventuksen riveissä rooliksi on vakiintunut keskikentän pohjan pelinrakentajan paikka. Pjanic on ollut luontainen korvaaja vastikään uransa päättäneelle Andrea Pirlolle ja bosnialaisen merkitys Juventukselle mitataan muualla kuin tehdyissä maaleissa tai suorissa maalisyötöissä. Pjanic on mestarillisen hyvä pelin rytmittäjä, joka tuntuu aina pystyvän tekemään peliä edeistäviä fiksuja pallollisia ratkaisuja. Metzin kasvatti syöttää paljon, mutta onnistuneesti, vaikka mukaan mahtuu tukku vastustajan linjaa puhkovaia vaikeita syöttöjä. Juventuksella on erittäin laaja ja laadukas pelaajamateriaali, mutta Pjanicin pitkäaikainen poissaolo olisi Vanhalle Rouvalle pienimuotoinen katastrofi, sillä rotaatiosta ei löydy toista yhtä taitavaa modernia pelinrakentajaa.

8) Fabio Quagliarella, Sampdoria

35-vuotiaassa kulttipelaajassa Fabio Quaqliarellassa ei näy vanhenemisen merkkejä, sillä kokenut hyökkääjä tuntuu pelaavan juuri nyt uransa parasta futista. Quaqliarella loisti jo viime kaudella, jolloin mies paukutti peräti 19 Serie A-maalia, mikä oli samalla pitkän uran maalirikkain kausi pääsarjatasolla. Viime kesänä Sampdoria vahvisti hyökkäystään muutamalla pelaajalla ja Quaqliarellan avauskokoonpanopaikka oli koetuksella. Kokenut hyökkääjä on vastannut kasvaneeseen kilpailuasetelmaan juuri oikealla tavalla ja kuluneella kaudella hänen ja Romasta siirtyneen Gregoire Defrelin yhteispeli on ollut todella miellyttävää seurattavaa. Sampdoria on avannut kautensa mainiosti, sillä Genovan ykkösseura on tällä hetkellä tasaisessa sarjataulukossa kymmenentenä. Suurin yksittäinen tekijä alkukauden vahvoille otteille on kapteenin ja elävän seuralegendan Fabio Quagliarellan tähdittämä hyökkäysosasto, joskin myös puolustuspää on toiminut mainiosti, sillä Sampdorian verkkoon on toistaiseksi tehty vain 11 osumaa.

7) Milan Skriniar, Inter

Serie A:n sarjataulukon toiseksi noussut Inter on juuri nyt koko sarjan kovavireisin joukkue. Alkukauden haparoinnin jälkeen Inter on voittanut seitsemän ottelua putkeen ja elokuun jälkeen Interin verkkoon on tehty vain kaksi maalia Serie A:n otteluissa. Interin peli on kokonaisvaltaisesti kohdillaan, mutta yksittäisistä pelaajista eniten on loistanut 23-vuotias kansainvälistä läpimurtoaan tekevä slovakialaispuolustaja Milan Skriniar. Skiniar löi itsensä läpi Sampdoriassa ja vuosi sitten kesällä Inter päätti hankkia modernin ja pallovarman puolustajan riveihinsä kovalla yli 20 miljoonan euron siirtosummalla. Skiniar pelasi jo vuosi sitten hyvää futista, mutta tällä kaudella 23-vuotias toppari on nostanut tasoaan entisestään. Slovaakki loistaa erityisesti pallollisessa pelaamisessa ja hänellä on entistä isompi rooli Luciano Spalletin haastavassa pelitavassa. Skiniarin hyvät otteet eivät ole jääneet huomioimatta, sillä kansainvälisessä lehdistössä topparia on huhuiltu mm. Manchester Unitedin, Real Madridin ja Chelsean riveihin.

6) Allan, Napoli

Napolin kahden suunnan keskikenttäpelaaja Allan on Miralem Pjanicin tapaan yksi Serie A:n aliarvostetuimmista pelaajista. Keskustan työjuhta on neljättä vuotta putkeen Napolin tärkeimpiä yksittäisiä pelaajia, mutta astetta näyttävämmät pelurit ovat keränneet suurimmat otsikot. Brasilianportugalilainen Vasco Da Gaman kasvatti on pelaamassa uransa parasta kautta astetta viime vuosia hyökkäävämmässä roolissa. Allanin tärkein tehtävä ei kuitenkaan ole hyökkäyspäässä, vaan fiksuna ja kaksinkamppailuvahvana pelaajana hän pitää huolta Napolin kenttätasapainosta viikosta toiseen. Pelkkä niittokone Allan ei ole, sillä tällä kaudella hän on syöttänyt keskimäärin yli 60 syöttöä jokaisessa ottelussa yli 90 onnistumisprosentilla. Moni Serie A:ta seuraava on ihmetellyt, miksi sarjan parhaisiin keskikenttäpelaajiin lukeutuva Allan ei ole esiintynyt urallaan kertaakaan aikuisten maajoukkueessa, mutta asiaan on tulossa muutos pikapuolin, sillä Brasilian maajoukkuevalmentaja Tite nimesi Napolin keskikenttäpelaajan mukaan Brasilian seuraavaan maajoukkuekokoonpanoon.

5) Mauro Icardi, Inter

25-vuotias Mauro Icardi on paukuttanut lyhyellä urallaan jo yli 100 Serie A-osumaa. Argentiinalainen löi itsensä läpi kaudella 2012-2013 Sampdorian riveissä ja sen jälkeen maaliverkot ovat heiluneet tappavan tehokkaaseen tahtiin. Viime kaudella Icardi oli heikosti esintyneen Interin ainoita valopilkkuja 29 liigaosumallaan ja samalla hyökkääjä tuntui ensimmäistä kertaa urallaan keskittyvän vain jalkapallon pelaamiseen. Icardi on lyhyellä urallaan ehtinyt olla myrskyn silmässä useaan otteeseen ja juuri siviilipuolen murheet olivat syy, minkä takia huippuhyökkääjää ei nähty viime kesän MM-lopputurnauksessa. Kuluneen kauden Icardi aloitti Interin tapaan vaisusti, mutta viime viikkoina paluun Argentiinan maajoukkueeseen tehneen hyökkääjän ruuti on ollut kuivaa, sillä kymmenessä edellisessä pelatussa ottelussa maaleja on syntynyt yhdeksän. Icardi viihtyy kovissa paikoissa ja Interin kapteeni on ratkaissut jo tälläkin kaudella useita tärkeitä pisteitä joukkueelleen. Icardin tahti sen kun tuntuu kasvavan ja hyökkääjä kamppailee tällä kaudella uransa kolmannesta Serie A:n maalipörssin voitosta.

Mauro Icardi ihastuttaa kentällä ja vihastuttaa kentän ulkopuolella. (Getty)

4) Cristiano Ronaldo, Juventus

Viime kesän puhutuin jalkapallon uutinen oli Cristiano Ronaldon siirto Real Madridista Juventuksen riveihin. Madridissa vietetyn yhdeksän vuoden aikana Portugalin maajoukkuetähti voitti kaiken mahdollisen useaan kertaan ja paukutti 292 pelaamassaan ottelussa täysin käsittämättömät 311 liigaosumaa. Neljännen Mestarien liigan voiton jälkeen Ronaldo halusi kuitenkin vielä kokea uuden jalkapallokulttuurin ja luonnollinen osoite oli epätoivoisesti UCL-voittoa tavoitteleva Juventus. Ronaldon alkukautta on varjostanut ikävä raiskaus-kohu, joka ei kuitenkaan ole näkynyt 33-vuotiaan hyökkääjän otteissa pelikentällä. Ronaldo aloitti kautensa vaisusti ja miehen ensimmäinen Serie A-osuma näki päivänvalon vasta neljännessä liigaottelussa. Alkukankeuden jälkeen Ronaldo on kuitenkin ollut oma tuttu itsensä ja kymmenen pelatun ottelun jälkeen kasassa on jo seitsemän tehtyä maalia ja viisi alustusta. Ronaldo on ratkonut viime viikkoina tiukkoja otteluita Juventukselle henkilökohtaisella taidollaan ja Massimo Allegri on onnistunut integroimaan uuden supertähtensä pitkään yhdessä pelanneeseen joukkueeseen ilman suuria ongelmia. Juventus on vahvasti matkalla kohti kahdeksatta peräkkäistä liigamestaruutta, mutta Ronaldon ja seuran silmissä kiintää kevät ja Mestarien liigan ratkaisupelit. Kotimaan kenttiä dominoinut Vanha Rouva on juhlinut edellisen kerran Mestarien liigan voittoa kaudella 1995-1996, mutta nyt tämän tilaston kaunistelu on todennäköisempää kuin koskaan, niin hyvin Juventus on alkukaudella esiintynyt.

3) Lorenzo Insigne, Napoli

Ei ole helppoa olla napolilainen Napolin jalkapallojoukkueen pelaavassa kokoonpanossa. Napoli on intohimoinen, jalkapalloa hengittävä kapunki, mutta harva paikallinen pelaaja on onnistunut nousemaan alueen ylivoimaisesti suurimman joukkueen pelaavaan kokoonpanoon. Napolista on lähtenyt Fabio Quaqliarellan, Marco Borriellon ja Antonio Di Natalen tasoisia huippupelaajia, mutta valtaosa pelimiehistä on pelannut uransa parhaat vuodet jossain muualla. Vuonna 2010 Napolin paidassa debytoinut Lorenzo Insigne on piristävä poikkeus, joskin pienikokoinen laituri on joutunut pelaamaan uransa huippuvuosia valtavien paineiden keskellä. Napolilainen yleisö odottaa paljon ja kultapoika-Insigne on saanut viime vuosina valtavasti kritiikkiä, vaikka hän on jo useamman vuoden ajan ollut pelipaikkansa parhaita pelaajia Serie A:ssa. Tällä kaudella Insigne on loistanut hieman viime vuosilta poikkeavassa roolissa. Maurizio Sarrin viimeiseen asti hiotussa pelitavassa Insigne miehitti Napolin vasenta laitaa, mutta Carlo Ancelottin alaisuudessa 163-senttinen taskuraketti on pelannut enemmän keksellä eräänlaisena vedettynä hyökkääjänä. Uusi rooli ei ole aiheuttanut kasvukipuja, sillä kasassa on jo kuusi sarjaosumaa ja Insigne on vahvasti matkalla kohti uransa maalirikkainta kautta.

2) Suso, AC Milan

Italia ei ole historian valossa ollut helppo ympäristö espanjalaispelaajille. Vuonna 2015 Milaniin Liverpoolista siirtynyt Suso on kuitenkin murtanut stereotypiat aina epäonnistuvista espanjalaisista, sillä 24-vuotias keskikenttäpelaaja on kehittynyt tasaisesti jokaisella Italiassa vietetyllä kaudellaan. Parina ensimmäisenä vuotta Suson vastuu Milanissa jäi pieneksi, mutta kaudella 2016-2017 mies loi itsensä lopullisesti läpi. Tällä kaudella Espanjan maajoukkueeseen noussut monipuolinen pelimies on ollut Milanin ylivoimaisesti paras pelaaja. Kasassa on jo kahdeksan maalisyöttöä, mikä on isoin määrä Euroopan top-6 sarjoissa. Oikean laidan vapaassa roolissa operoinut Suso on maalisyöttöjen ohella paukuttanut jo neljä osumaa ja hän johtaakin selkeästi Serie A:n tämän kauden tehopörssiä. Cadizin kasvatti pelasi ensimmäiset ottelunsa Valioliigassa jo kuusi vuotta sitten, joten harva muistaa, että kyseessä on vasta 24-vuotias hiljalleen uransa parhaita vuosia lähestyä pelaaja. Milanin alkukausi on ollut sekavahko, mutta Suson vahvojen otteiden myötä Milanon punamustien asetelmat sarjataulukossa ovat hyvät, sillä vaikean alkukauden jälkeen Milan on noussut neljänneksi mukaan kamppailemaan viimeisistä Mestarien liiga-sijoista.

1) Krzysztof Piatek, Genoa

Tämän kauden puhtuimmasta Serie A-pelaajasta ei ole kahta sanaa. 23-vuotias Puolan maajoukkuehyökkääjä Krzysztof Piatek nousi hetkessä täydestä tuntemattomuudesta Euroopan kuumimmaksi hyökkääjäksi, sillä pitkään näytti siltä, ettei Piatek pysty pelaamaan otteluakaan ilman tehtyä maalia. Puolalaisen ura Genoan paidasa ei olisi voinut saada parempaa alkua, sillä Piatek paukutti ensimmäisessä virallisessa ottelussaan Italian cupissa neljä maalia. Maalitehtailu jatkui myös Serie A:n puolella, sillä puolalainen onnistui maalinteossa seitsemässä ensimmäisessä pelaamassaan sarjaottelussa. Samaan saavutukseen on viimeksi yltänyt muuan Gabriel Batistuta yli kaksikymmentä vuotta sitten, joten ymmärrettävästi hype Piatekin ympärillä saavutti varsin suuret mittasuhteet. Huikean alkukauden jälkeen puolalainen ei ole tehnyt maalia neljässä edellisessä pelaamassaan ottelussa, mutta yhdeksän maalin myötä asema Serie A:n maalipörssin kärjessä on yhä tukeva. Hurjan alkukauden jälkeen Genoan otteluissa on ollut pelaajatarkkailijoita kaikista Euroopan suurjoukkueista ja huhujen mukaan Piatek saattaa vaihtaa seuraa jo tammikuun siirtoikkunassa. Varmaa on ainakin se, että Genoa tulee tekemään mojovat voitot, sillä seura hankki puolalaiskärjen riveihinsä varsin maltillisella noin neljän miljoonan euron siirtosummalla.

Kansikuva: Alessandro Sabattini/Getty Images