FPL-viikkokatsaus: Mikä on puolustajien merkitys?

Betsafe LogoBetsafe sponsoroi Fantasiavalioliigaa! Joka kierroksella kova Yhden euron kerroinkisa, jossa mahtavat palkinnot. Tsekkaa myös Valioliigan vetovinkit tälle kierrokselle.

Valioliigakierros numero viisi ei nähnyt Crystal Palacen kauden avausmaalia tai ensimmäistä pistettä, mutta Wayne Rooneyn paluun Old Traffordille kylläkin. Myös Fantasyn puolella tapahtui, kun maaliverkkoa heilutettiin yli 20 kertaa. Tämän kertainen FPL-viikkokatsaus käy tuttuun tapaan läpi edelliskierroksen tapahtumia, julkaisee Ruutu+ -koodien voittajat ja erikoisuutena pohtii puolustajien merkitystä.

Muista myös, että Faneille.comin kimppaan pääset liittymään koko kauden ajan. Juna ei siis ole vielä mennyt. Ohjeet ja säännöt löydät tästä linkistä aukeavalta kisasivulta. Muista myös Betsafen järjestämä kerroinkisa, jonka ohjeet löydät oheisen linkin takaa.

Manchesterilaisten juhlat

Viikonlopun kierroksella nähtiin kauden ensimmäinen 20 pisteen ylitys henkilökohtaisella tasolla. Siihen vaadittiin hatullinen maaleja, jonka Sergio Agüero taiteli Cityn hävyttömässä 6–0-vierasvoitossa Vicarage Roadilla. Cityn pelaajat olivat luonnollisesti valttia, kun kerran maalannut ja nollat ottanut Nicolas Otamendi poimi 12 täkyä, David Silva 11 ja Kyle Walker 10 paunaa. Vierailu oli ikimuistoinen myös Pep Guardiolalle, joka pääsi tapaamaan suurta idoliaan Sir Elton Johnia, joka tunnetaan suurena Watford-kannattajana ja seuran osaomistajana.

Manchesterilaisten suvereenia kierrosta täydensivät 4–0-voitolla Evertonin möyhentäneet ManU:n miehet. Alkutahdit upealla volleylla ampunut Antonio Valencia sai 15 pistettä, kun taas Romelu Lukaku kuritti entistä seuraansa maalilla ja syötöllä napaten 12 täppää.

Kierroksen ehdottomiin onnistujiin täytyy nostaa niin kenttätapahtumien kuin Fantasynkin näkökulmasta Newcastlen Matt Ritchie, joka tarjoili nappikeskitykset joukkueensa kumpaankin osumaan Stoken kaatuessa Harakoiden kotiluolassa. Swansean Lukasz Fabianski koppaili kaikki Tottenhamin häntä kohti ammutut kahdeksan laukausta ja oli kierroksen paras maalivahti 11 pisteellään.

Miinuspisteitäkin nähtiin, mutta ei ulosajojen johdosta. Watfordin puolustuslinja jäi kokonaisuudessaan pisteen tai kaksi pakkaselle (varoituksesta riippuen), kun se kaivoi pallon kuusi kertaa omasta rysästään. Huippuottelussa Stamford Bridgellä Chelsean David Luiz sai törkytaklauksestaan suoran punaisen, mutta muuten vahvan ottelun pelannut brassi pokkasi siltikin kolme pistettä. Joka tapauksessa pelikieltoon joutuva Luiz kannattaa laittaa ensi töissä lihoiksi, jos Sideshow Bob omasta joukkueesta löytyy.

Puolustuksen merkitys

Oman fantasyjengin rakentaminen on taitolaji, jota voi lähestyä monesta eri kulmasta. Tämän kertaisessa viikkokatsauksessa pyrimme tarjoamaan yhden katsantokannan, joka lähtee puolustuksen kautta.

Kenties yleisin tapa kasata FPL-joukkue on panostaa hyökkäykseen ja keskikenttään. Puolustukseen valikoituu näin ollen halvempia höylääjiä ja yleensä kentällä pidetään yhtä aikaa kolmea puolustajaa. Puolustajat ovat kuitenkin monin paikoin aliarvostettuja. Esimerkiksi ManU:n Valencia tai edelliskierroksella osunut Newcastle-kippari Jamaal Lascelles tuottivat managereilleen 15 pinnaa tehden maalit ja pitäen nollat. Puolustajien maalit ovat toki harvinaisia, mutta laitapakit – ja varsinkin wingbackit – voivat saada mukavasti pinnoja tuottavia syöttöpisteitä.

Puolustajien valinnassa kannattaa kuitenkin panostaa joukkueisiin, jotka puolustavat tiiviisti. Kärkiryhmistä etenkin Man Unitedin tai Spursin pakit tuovat mukavasti nollia. Tavallaan puolustajien kanssa pelataan aina upporikasta tai rutiköyhää. Jos verkko heiluu omassa päässä ei pinnoja tule kuin maksimissaan kaksi, ellei puolustaja sitten intoudu maalaamaan toisessa päässä. Yli 60 minuutin peliajalla ja nollilla manageri saa kuitenkin minimissään kuusi pistettä, joka on saman verran tai enemmän, mitä hyökkääjä saa maalista ja yli tunnin pelaamisesta.

Puolustajien suhteen jutun juoni piilee kalliiden pakkien ohella myös halvempien puolustajien valinnoissa. Esimerkiksi Bournemouth pelaa niin hyökkäävää futista, ettei Kirsikoiden oman pään luutia kannata jengiinsä valikoida. Vastaavasti Tony Pulisin syvällä makaava WBA on vaikea puhkoa, joten Baggiesin puolustajat ovat olleet viime kausina suosiossa. Myös Southampton on pitänyt oman pään visusti tukossa päästäen vain neljä maalia, joten Pyhimysten pakkeja kannattaa valikoida omaan nippuunsa.

Se mitä tässä halutaan erityisesti sanoa, on ettei puolustajia kannata ylenkatsoa. Nämä voivat monesti tuoda huomattavasti helpompia pinnoja, vaikka jättipotit jäävät usein haaveiksi. Hyökkääjät ja keskikenttäpelaajat ovat hyödyttömiä jos he eivät tee maaleja tai syötä niitä, kun taas pakeille kelpo pisteisiin riittää nollapeli.

Faneille.comin joukkue – 64p

Faneille.comin omalla jengillä oli kasvojen pesun paikka surkean 32 pisteen kierroksen jälkeen. Selvästi parempaan päin mentiin 64 pisteellä, mutta kierroksen globaalin keskiarvon ollessa 58 täkyä, ei vain kuuden pisteen ylitys ollut järin kova suoritus. Varsinkaan, kun Faneille.comin FPL-kimpassa 91 pisteellä jäätiin palkintosijoihin oikeuttavan kärkiviisikon ulkopuolelle. Pelaajiston puolella teimme tulevalle rundille yhden muutoksen, kun Southamptonin Dusan Tadic vaihtui 0,6 miljoonaa halvempaan Matt Ritchieen. Tulevan kierroksen joukkueemme näyttää tältä:

GW5 voittajat:

Tälläkin viikolla jakoon lähtee Ruutu+ -koodeja viime kierroksen viidelle parhaalle managerille. Muistutuksena vielä kaikille kisaajille: voittajat julkaistaan viikkokatsauksissa (!), emme siis ota voittajiin yhteyttä. Viikkokatsauksissa annetaan ohjeet mihin ottaa yhteyttä, jotta palkinto saadaan toimitettua.

Viidennen kierroksen voittajat ovat tässä:

  1. Chicas Superpoderosa – Iiro Kautonen, 102p
  2. FFC Leijonat – Emrah Okic, 99p
  3. Fergie’s pick – Juho Seppänen, 96p
  4. *Random Guys XXXXX* – Mikko Metso, 93p
  5. Team RedHot – Tommi Koskinen, 92p

VOITTAJAT, otatteko yhteyttä, joko sähköpostitse (jaakko.tiira@faneille.com), Twitterissä (@faneille) tai yksityisviestillä Faneille.comin Facebookissa, niin saamme Ruutu-koodin toimitettua.

Myös joitakin edellisten viikkojen Ruutu-koodeja on noutamatta. Tsekkailkaa edellisiä viikkokatsauksia (löytyy tämän linkin kautta) ja jos löydätte oman nimenne, ottakaa yhteyttä.

Kuka tai ketkä dominoivat tulevalla kierroksella? Seuraa Valioliigan huippujännittäviä vaiheita Viaplay-palvelusta, koko kauden ajan.

Kansikuva: Ian MacNicol/Getty Images