Valioliigaennakko: Swansean painajainen päättyi, mutta kivikkoinen tie jatkuu

Viaplay LogoValioliigakausi 2017-18 polkaistaan käyntiin perjantaina 11.8. Seuraa koko kausi Viaplay-palvelusta.

Faneille.comin Fantasy Premier League tulee jälleen. Tule mukaan selvittämään kuka on kuka ja voittamaan huippupalkintoja, joita jaetaan viikoittain.

Valioliigan alkuun on enää reilu viikko. Tämä on erityisen hyvä uutinen Swansean kannattajille, jotka haluavat varmasti unohtaa viime kauden mahdollisimman nopeasti. Walesilaisissa on kuitenkin potentiaalia huomattavasti parempaan, kuten kevät osoitti. Rankingistamme Joutsenet löytyvät sijalta 16.

Viime kausi

Swansean viime kausi vaikutti pitkään todelliselta farssilta, mutta sai kuitenkin onnellisen päätöksen sarjapaikan säilymisen myötä. Walesilaisten sesongista ei käännöksiä puuttunut. Seura ampui itseään jalkaan jo ennen kauden alkua, kun paras maalintekijä Andre Ayew myytiin West Hamiin. Kaiken kukkuraksi kapteeni ja joukkueen monivuotinen luottoratsu Ashley Williams kaupattiin Evertoniin.

Swansean kausi alkoikin synkästi. Joukkue voitti ensimmäisestä kymmenestä ottelustaan ainoastaan yhden, joten seurajohto antoi lokakuun alussa potkut manageri Francesco Guidolinille. Italialainen ehti olla seurassa vain 8,5 kuukautta.

Tilalle tuli muun muassa Yhdysvaltojen maajoukkueen peräsimestä tuttu Bob Bradley. Kurssi ei kuitenkaan kääntynyt, vaan Swansea valahti koko sarjataulukon pohjille. Tunnelin päässä ei näkynyt, vaan konttaaminen jatkui aina vuoden loppuun asti. Niinpä myös Bradley sai kenkää tammikuun kolmantena päivänä. Swansea saalisti Bradleyn valmentamista yhdeksästä ottelusta vain seitsemän pistettä ja walesilaiset majailivat sarjataulukon viimeisellä sijalla.

Uudeksi manageriksi tuli Paul Clement, joka on toiminut aiemmin urallaan pitkään Carlo Ancelottin apuvalmentajana. Clement sai joukkonsa nopeasti ruotuun ja Swansea voitti miehen kahdeksasta ensimmäisestä ottelustaan peräti viisi: ainoat tappiot tulivat Arsenalille, Manchester Citylle sekä Chelsealle.

Kauden loppu oli kuitenkin erittäin raastava The Jack Armyna tunnetuille Swans-kannattajille. Uuden managerin kuherruskuukauden päätyttyä koitti jälleen karu arki ja walesilaiset kuittasivat keväällä kuudesta peräkkäisestä ottelustaan vain yhden pisteen, mikä sysäsi joukkueen jälleen putoajan paikalle. Kauden loppurutistus meni kuitenkin hyvin, sillä Swansea kuittasi viidestä viimeisestä pelistään 13 pistettä ja nousi kuiville vesille kolmanneksi viimeisellä kierrokselle ennen sarjan päätöstä.

Joutsenet päätyi lopulta sijalle 15. Eroa kolmanneksi viimeiseen sijaan kertyi seitsemän pistettä.

Gylfi Sigurdsson oli Swansean paras pelaaja viime kaudella. Islantilainen viimeisteli Valioliigassa yhdeksän täysosumaa. (Getty)

Siirrot

Sisään: Roque Mesa (UD Las Palmas), Erwin Mulder (Heerenveen), Tammy Abraham (Chelsea, laina)

Ulos: Jack Cork (Burnley), Bafétimbi Gomis (Galatasaray), Liam Shephard (Peterborough) Jordi Amat (Real Betis), Borja Bastón (Malaga CF)

Lähtökohdat

Viime vuoden kaltaisen farssin jälkeen lähtökohdat kauteen voisivat olla huonommatkin. Mainio kevät kuitenkin valoi uskoa walesilaisten kannattajiin. Swansean pitäminen sarjassa oli kova temppu Clementiltä, kun brittimanageri sai alisuorittavan joukkueen palaamaan tasolleen.

Swansean kesän muutokset ovatkin olleet maltillisia. Joukkue näytti, että nykyiselläkin materiaalilla pystyy pärjäämään Valioliigassa. Tähän vaikuttavat myös tammikuussa hankitut Martin Olsson ja Tom Carroll, jotka osoittautuivat mainioiksi vahvistuksiksi.

Merkittävin lähtijä on vajaalla kahdeksalla miljoonalla punnalla Burnleyn paitaan siirtynyt Jack Cork. Swansea oli kuitenkin aikaisemmin vahvistanut rivejään saman paikan pelurilla, kun Las Palmasissa erinomaisesti esiintynyt Roque Mesa siirtyi sumujen saarille reilulla kymmenellä miljoonalla punnalla. Swansea on vahvistanut myös hyökkäyskalustoaan Chelseasta lainatulla Tammy Abrahamilla. 19-vuotias hyökkääjä iski viime kaudella Championshipissä 23 maalia Bristol Citylle ja omaa huimasti potentiaalia.

Swansean materiaali on varsin kapea ja muutamia tähtiyksilöitä lukuun ottamatta varsin vaatimaton. Näin ollen ei olisi yllätys, mikäli joukkuetta vahvistettaisiin vielä ennen kauden alkua. Erityisesti laidat kaipaisivat lisää ruutia eikä yhdestä laadukkaasta topparistakaan olisi haittaa.

Juuri vaatimattomat laiturivaihtoehdot viittaisivat siihen, että Clement ryhmittää miehistönsä Serie A:sta tuttuun 4–3–1–2-muotoon. Englantilainen edustaa kuitenkin pragmaattisempaa koulukuntaa, jossa ryhmitys vaihtuu käytössä olevien pelaajien ja vastustajan mukaan. Toisinaan Joutsenet tullaan näkemään 4–3–3-formaatiossa.

Roiskivaa kalinapalloa Swansea ei kuitenkaan pelaa. Takavuosilta tuttu ”Swanselona” on kaikonnut, mutta verrattuna vaikkapa Burnleyn tai West Bromwichin pelaamaan jalkapalloon, tullaan Liberty Stadiumilla näkemään huomattavasti viihdyttävämpää peliä.

Avainpelaajat

Swansea on erityisen riippuvainen muutamista johtavista pelaajistaan. Joukkueen hyökkäyspään tärkein palanen on Gylfi Sigurdsson. 50 ottelua Islannin maajoukkueessa pelannut Sigurdsson on viimeistellyt Swansealle kolmessa kaudessa 34 täysosumaa. 27-vuotias hyökkäävä keskikenttämies vaikutti viime kaudella ajoittain jopa liian hyvältä valkopaitojen tasoiseen joukkueeseen. Sigurdssonilla on iso rooli myös erikoistilanteiden suhteen.

Viime kaudeksi Sevillasta Swanseaan siirtynyt Fernando Llorente sopeutui Valioliigaan erinomaisesti. 32-vuotias espanjalainen oli säilymisen avaintekijöitä, tykittäen 15 täysosumaa ja oli joukkueensa paras maalintekijä. Osumista peräti kahdeksan syntyi päällä, mikä kuvaa hyvin Llorenten vahvuuksia rangaistusalueen sisällä.

Swansea päästi viime kaudella peräti 78 osumaa, mikä oli sarjan toiseksi suurin määrä. Puolustuspää onkin joukkueen heikoin osa-alue, jonne vahvistus tai pari ei tekisi haittaa. Joukkueen farssikaudesta huolimatta Alfie Mawsonin debyyttivuosi Valioliigassa sujui erinomaisesti. 23-vuotias englantilainen nousi ennakkoluulottomilla otteillaan joukkueensa ykköstoppariksi.

Vaikka Swansea päästi valtavan määrän maaleja viime kaudella, niin Lukasz Fabianskin piikkiin niitä ei voi juurikaan laittaa. Puolalainen on mainio maalivahti Valioliigaan eikä mahdollinen menestys tule jäämään hänestä kiinni.

Ennakoitu avauskokoonpano (4–3–1–2)

Uhkakuvat

Swansean kannattajat näkevät varmaan vielä pitkään painajaisia viime kauden managerisekoiluista. Niinpä Clementin ylläkin on vielä pienoinen varjo. Viime kevät meni mainiosti ja englantilainen osoitti pystyvänsä reagoimaan erinomaisesti eri vastustajiin. 45-vuotias Clement on toiminut Ancelottin apulaisena Chelseassa, Real Madridissa ja Bayern Münchenissa, joten taktinen osaaminen on varmasti hallussa. Clementin kokemus managerina toimimisesta on kuitenkin vähäinen. Hän on toiminut aiemmin vain Derby Countin managerina, mutta sai potkut kesken kauden 2015-16. Kuherruskuukausi Swansean kanssa on nyt ohi, joten Clement on tiukan paikan edessä. Mikäli viime kevään lento jatkuu, niin walesilaisilla ei ole mitään hätää.

Swansean kevät oli kokonaisuudessaan positiivinen ja Paul Clementillä riitti juhlittavaa. Nyt tuoreen managerin pitäisi pystyä vakauttamaan joukkueen taso. Kuva: Getty

Kuten monilla Valioliigan alemman puolikkaan joukkueilla, on Swanseankin materiaali varsin kevyt. Joukkueesta löytyy toki Sigurdssonin ja Llorenten kaltaisia pelureita jotka kääntävät otteluita, mutta ykkösukkojen jälkeen taso tippuu reilusti. Lisäksi jo yksittäiset loukkaantumiset voisivat romahduttaa korttitalon ja tehdä Swansean kaudesta tuskaisan.

Sigurdssonin nimi on pyörinyt kesällä paljon siirtohuhuissa. Islantilaisen myyminen olisi valtava takaisku Swansealle, vaikka seura todennäköisesti ison liudan puntia nettoaisikin. Walesilaisten olisi käytännössä mahdotonta löytää saman tasoista peluria tilalle ja kun Sigurdssonin pelillinen arvo joukkueelleen on käytännössä korvaamaton, olisi myynti erittäin kova isku jo muutenkin kapealla materiaalilla operoivalle joukkueelle.

Ota seurantaan

Tammy Abraham. Abraham on yksi niistä vajaasta 40 Chelsean sopimuspelaajasta, jotka ovat lainalla muualla. 19-vuotias englantilainen on kuitenkin siitä poikkeuksellinen, että hän on Chelsean täysin oma kasvatti. Kookas hyökkääjä pelasi viime kaudella ensimmäisen täyden kautensa miesten sarjoissa ja tykitti Championshipin häntäpään Bristol Cityssä peräti 23 osumaa. Englannin nuorten maajoukkueiden vakiokasvo teki hiljattain viiden vuoden jatkosopimuksen Chelsean kanssa, mutta ensimmäinen kausi kuluu lainalla Swanseassa. Walesissa on todennäköisesti luvassa runsaasti vastuuta ja Abrahamilla on potentiaali olla ensi kauden läpimurtopelaaja Valioliigassa.

Arvio

Swansealla on potentiaalia jopa yllättäjäksi, mutta silloin kaikkien tähtien pitäisi olla täysin kohdallaan ja joukkueen vahvistua vielä pelurilla tai kahdella. Loukkaantumisia ja erinäisiä takaiskuja kuitenkin tuppaa tulemaan väkisinkin pitkän kauden aikana ja Swanseaan ne kolahtavat erityisen kovaan. Joukkueen tilanne elää vielä siirtoikkunan loppuun asti, mutta mikäli radikaaleja muutoksia ei tule, on Joutsenien kohtalona jälleen tyytyminen sarjataulukon häntäpäähän.

Faneille.comin Valioliiga ranking 2017-18

Kansikuva: Getty Images