Kommentti: Coutinhon myynti oli loistavaa kaupantekoa Liverpoolin osalta

Viaplay LogoParas tapa seurata Valioliigaa on tietysti katsoa pelejä. Se onnistuu parhaiten Viaplay-palvelussa.

KILPAILU: Koe Super Bowl, NHL ja NBA paikan päällä Minnesotassa!

160 miljoonaa euroa. Satakuusikymmentä miljoonaa! FC Barcelona pulitti kyseisen summan pitkään havittelemansa Philippe Coutinhon palveluksista. Brassitaikurin lähtö on Liverpoolille tietysti iso menetys, mutta ei niin iso, että 160 miljoonan euron tarjous olisi kannattanut sivuuttaa.

The Beatlesin kotikaupungin ykkösjoukkueeseen ollaan usein liitetty musiikkisymboliikkaa. Luis Suarez oli Elvis, ja Coutinhon, Roberto FirminonMohamed Salahin ja Sadio Manen muodostama nelikko ristittiin Beatlesiksi. Suarezin lähtö oli verrattavissa Elviksen kuolemaan, mutta Coutinhon myynti, ei ole läheskään Beatlesin hajoamisen kaltainen tragedia.

Liverpool on pelannut tänä syksynä kaikki kilpailut mukaan lukien 13 ottelua ilman brasilialaista. Tappioita on tullut kaksi kappaletta, tasureita yksi ja kymmenen peliä on päättynyt merseysideläisten voittoon. Toisin sanoen, Coutinho ei ole ollut korvaamaton pelaaja, vaikka hänen läsnäolonsa toi Poolin pelaamiseen uuden ulottuvuuden.

Jürgen Kloppin poppoosta ei löydy Coutinhon kaltaista taituria, joka pystyy nerokkailla oivalluksilla puhkomaan vastustajan linjoja. Myös brassin ilmiömäinen potkutekniikka teki hänestä uhan rankkarialueen ulkopuolella. Valioliigapeleissä isketyt seitsemän maalia ja sama määrä maalisyöttöjä höystettynä Mestarien liigan 5+2 -tehoilla kuvastavat, kuinka laadukkaasti pelimiehestä on kyse.

Teknisesti Coutinho on koko planeetan eliittiä ja hänen kykynsä loihtia maalipaikkoja ahtaassa tilassa on asia, mitä Pool-fanit tulevat taatusti kaipaamaan. Kevin de Bruynen kaltainen viikosta toiseen huimalla tasolla dominoiva megapelaaja Coutinho ei kuitenkaan ole missään vaiheessa ollut.

Coutinho on eittämättä maailmanluokan pelaaja, mutta onko hän 160 miljoonan euron arvoinen edes nykymarkkinoilla? Siitä ei voi olla niinkään varma. 25-vuotias brasilialainen ei ollut edes Liverpoolin ykkösmies, saatikka, että hänestä voitaisiin puhua Valioliigan parhaana pelaajana. Kuka on ketäkin parempi ja millä perusteella on pitkälti mielipidekysymys, mutta ainakaan omissa papereissa Coutinho ei nouse edes Valioliigan kymmenen parhaan pelaajan joukkoon.

Liverpoolin kympin myyntiä odoteltiin oikeastaan jo siitä hetkestä, kun Virgil Van Dijk esiteltiin kuningaspelin historian kalleimpana puolustajana. Liverpool päätyi maksamaan kovan hinnan kesästä asti himoitsemastaan keskuspuolustajasta, mutta ottaen huomioon peräpään ongelmat ja nykypuolustajien keskinkertaisuus, oli Van Dijk perusteltu hankinta.

Van Dijk -kauppaan tiivistyykin se miksi, Coutinho kannatti myydä. Poolilla on isoja ongelmia alakerrassa, joita Barcelonalta kuitatuilla rahoilla pystytään paikkaamaan. Huipputopparin naaraus oli hyvä alku, seuraavaksi ostolistalla pitäisi olla uusi maalivahti ja mielellään myös vasen puolustaja. Coutinhon myynti heikentää joukkuetta, mutta isossa kuvassa Kloppolla on mahdollisuus tehdä joukkueestaan huomattavasti tasapainoisempi ja sitä kautta parempi. Keskikenttäkin paranee ensi kesänä roimasti, kun Bundesliigan tähdistöön viime kaudella kelpuutettu Naby Keita rantautuu Anfieldille.

Maailman kallein puolustaja avasi Liverpool-uransa upottamalla paikalliskilpailujan FA Cupissa. (Clive Brunskill/Getty Images)

Jos tarkastellaan Liverpoolin pelitapaa, ei Coutinho ole niin suuri pelillinen menetys, mitä posketon hintalappu antaa ymmärtää. Brassi on osoittanut arvonsa syvältä puolustavia vastustajia vastaan, mutta hurjalla tempolla virtaavassa ”kloppo-pallossa” Coutinho ei ole aina omimmillaan. Vastaavasti Barcelonan pelitapa sopinee brassille huomattavasti paremmin.

Coutinhon myynti jättää Liverpoolin keskikentän – etenkin pelinteko-osaston – kapeaan jamaan, mutta Adam Lallanan tai Alex Oxlade-Chamberlainin kaltaiset juoksukoneet sopivat saksalaisen ihannefutikseen pelin rytmejä määrittävää Coutinhoa paremmin. Juuri tästä syystä Klopp ei välttämättä edes etsi suoraa korvaajaa brassille, vaan sisään saattaa tulla huhuissa pyörineiden Thomas Lemarin tai Riyad Mahrezin kaltainen puhtaampi laituri.

Coutinhon kykyjä jalkapalloilijana ei sovi vähätellä, mutta 160 miljoonaa euroa koko syksyn pois halunneesta pelaajasta on mitä mainiointa kaupankäyntiä. Coutinho puhui siirron julkistamisen yhteydessä unelman täyttymisestä. Eri mediat ovat kertoneet brassin sijoittaneen kahdeksan numeroisen summan omia rahojaan turvatakseen siirron Camp Noulle.

Kloppon ja FSG:n haasteena on käyttää rahat fiksusti, sillä Liverpoolilla on historiaa megamyyntien tuomien varojen kaatamisesta kaivoon. Fernando Torresin myynnistä netotut rahat paloivat lähes kokonaan Andy Carrolliin ja Suarezista saadut setelit haihtuivat Alberto MorenonDejan LovreninMario Balotellin ja Lazar Markovicin kaltaisiin turhakkeisiin, vaikka toki myös Adam Lallana ja Emre Can tulivat samassa ikkunassa sisään.

Niin upeaa kuin Beatlesien esittämä hyökkäyspelaaminen, ei Liverpool olisi ikipäivänä haastanut Man Cityä tai Chelsea mestaruudesta nähdyn kaltaisella puolustamisella. Ja kiitos Coutinhosta netottujen rahojen, Poolilla on sauma nousta tasapainoiseksi huippujoukkueeksi.

Kansikuva: Catherine Ivill/Getty Images